Vi er flyttet! modkraft.dkNaomi Klein og katastrofekapitalismen (Chokdoktrinen)

Anmeldelser, baggrund, debat og interviews om Naomi Kleins bog Chokdoktrinen: katastrofekapitalismens opkomst / The Shock Doctrine : The Rise of Disaster Capitalism


På dansk
In English


Forord

Naomi Klein sætter i sin nye bog om katastrofekapitalismen fokus på de herskende klassers udnyttelse af omfattende kriser (som krig, terroristangreb og naturkatastrofer) til at gennemføre radikale økonomiske og politiske ændringer. Bogen er et fundamentalt opgør med de markedsøkonomiske fundamentalister og følger deres hærgen gennem et halvt århundrede.

Bogen udkom i dansk udgave 30. maj: Chokdoktrinen: katastrofekapitalismens opkomst (Klim, 2008, 667 sider)

Bjarne A. Frandsen
December 2007
Revideret juni 2008

Se også:
- Linkboxen Naomi Kleins ’Intet bliver som før’ (Modkraft Biblioteket)
- Linkboxen "No Logo": De multinationale og sweatshop-industrien (Modkraft Biblioteket)På dansk

Arbejderen
Naomi Klein i løvens gab (11. juni 2008)
"Hun er blevet kaldt anti-globaliseringsbevægelsens frontfigur. Den 2. juni gæstede den canadiske journalist og forfatter Naomi Klein Copenhagen Business School. Arbejderen var med."
- Mauri Johansson: Katastrofekapitalismens sande væsen (5. marts 2008)
"Naomi Klein har lagt en guldgrube af dokumentation foran os, der viser hvor vi er på vej hen, hvis vi, de demokratiske kræfter, ikke med fuld styrke afslører, hvad der foregår og offensivt blander os i udviklingen."

Berlingske
- Bent Blüdnikow: Kapitalismens påståede elendighed (21. juni 2008)
"Onde kræfter og væmmelige økonomer har en plan om at omskabe verden til et kapitalistisk helvede. Det er visionen i Naomi Kleins tankeverden. Hun er blevet venstrefløjens nye superhelt, men problemet er, at hendes påstande er tankespind. Læs en ny svensk bog, der afslører hendes forløjede verden."
- Mikael Jalving: Et manisk manifest (6. juni 2008)
"Den canadiske stjerne­reporter Naomi Kleins ’Chokdoktrinen’ er en vampyrhistorie om en ny form for ondartet kapitalisme, som lever af blod, kollektive traumer og krig. Det er som at læse Michael Moore på speed: underholdende og begavet, men ensporet, konspiratorisk og manisk."

Danmarks Radio
Kaoskapitalisternes værste fjende. Ved Sigrid Wilbeck (P1, Orientering, 6. juni 2008, 22 min.)
"Chok, vold og udemokratiske afledningsmanøvrer er den strategi, ledende økonomer og regeringsledere har brugt og bruger til at gennemføre neo-liberale reformer verden over. Det er påstanden i den canadiske forfatter Naomi Kleins nyeste bog Chokdoktrinen’. Hun besøgte mandag Danmark for at fortælle om bogen."
Interview med den canadiske journalist og forfatter Naomi Klein. Ved Adam Holm (DR2, Deadline 22.30, 2. juni 2008, 9 min.)
I hælene på katastrofe-kapitalismen. Ved Louise Puck (P1, Orientering, 8. oktober 2007, 9 min.)
"Eksemplerne står i kø når den canadiske journalist Naomi Klein drager ud i verden i hælene på katastrofekapitalisme. For ifølge Naomi Klein skal man ikke lede længe efter eksempler på, at en naturkatastrofe eller et politisk sammenbrud er blevet efterfulgt af voldsomme økonomiske reformer, som har reduceret den statslige indblanding og giver plads til et frit marked. "

F!
- Jakob Nørhøj: Naomi Klein spidder neoliberalismen (nr.2, april 2008, s.23)
"Naomi Kleins værk er en moppedreng på over 500 sider, men skrevet mere skarpt end nogen spændingsroman. Smid roligt ’Das Kapital’ i genbrugscontaineren og glæd dig over, at der nu leveres skarp, moderne, veldokumenteret og inspirerende kapitalismekritik, som vi ikke har set det i mange, mange år."

Gaia
- Michael Hardt: Kapitalens vold (nr.59, forår 2008, s.20-25)
"Kapitalismen lukrerer både på socio-økonomiske og økologiske katastrofer. Naomi Kleins nye bog er et imponerende bidrag til forståelsen af den neoliberale kapitalismes historie, der går lige fra udviklingen af chok-terapi til besættelsen af Irak."

Information
- Anton Geist: Naomi Klein i pennefejde med svensk liberalist (15. september 2008)
"Pennefejden mellem venstrefløjsikonet Naomi Klein og den svenske liberalist Johan Norberg er gået ind i tredje runde. De to skarpe debattører anklager hinanden for at fordreje facts i et forsøg på at fremme deres egen politiske agenda."
- Anton Geist: Arzrouni lagt på is (10. juni 2008)
"Weekendavisen vil senere igen benytte Christopher Arzrouni som anmelder, selv om Information kunne afsløre, at den liberale ideologs Naomi Klein-anmeldelse var et plagiat."
Arzrounis anmeldelse fra Weekendavisen (nr.23, 6. juni 2008) er nu fjernet fra avisens site. Johan Norbergs Naomi Klein-kritik, som Arzrouni bragte i forkortet form under eget navn, kan ses på den højre-libertære tænketank Cato Institute. Se om Cato Institute på SourceWatch
- Anton Geist: Christopher Arzrouni plagierer amerikansk anmeldelse (7. juni 2008)
"Den liberalistiske skribent Christopher Arzrouni mener, at han er den eneste danske anmelder, der har leveret en ordentlig anmeldelse af Naomi Kleins kapitalisme-kritiske bog ’Chokdoktrinen’. I virkeligheden har han tyvstjålet alle sine argumenter og formuleringer fra en amerikansk anmeldelse af bogen."
Katastrofe-kapitalismens krise er de progressives udfordring (6. juni 2008). Jørgen Steen Nielsen interviewer Naomi Klein.
"Venstrefløjen har været for selvtilfreds og har forsømt at udvikle ideer. Man ændrer ikke verden med e-mails og sms’er, siger den canadiske journalist, forfatter og aktivist Naomi Klein."
- Nina Trige Andersen: ’Chok og ærefrygt’ på CBS (3. juni 2008)
"Katastrofekapitalismens succes forudsætter ekstreme kriser, fordi folket ellers vil modsætte sig ’frimarkeds-fundamentalismen’, lyder det fra bestsellerforfatter og aktivist Naomi Klein, der i går forelæste på Copenhagen Business School."
- Lotte Folke Kaarsholm: Kapitalismens sorte bog (5. oktober 2007)
"Naomi Kleins gennembrudsbog ’No Logo’ trak tæppet væk under Nike og de andre globale varemærker ved at kaste lys ind i den mørke verden af børnearbejde og udnyttelse, der lå bag de glittede reklamer. Hendes nye projekt er endnu mere ambitiøst: I ’The Shock Doctrine’ vil hun påvise sammenhængen mellem det frie markeds ideologer og vold og overgreb i kapitalistiske samfund gennem de sidste 40 år. Verdens mest berømte økonomer er blandt de hovedanklagede."

Jyllands-Posten
- Dennis Nørmark: Chokdoktrinen (05.06.08)
"Hullerne, overfortolkningerne, overdrivelserne, de halve sandheder og den meget ideologisk motiverede konklusion ændrer ikke ved, at Naomi Kleins bog er journalistik i den absolutte superliga."
- Henrik Ørholst: Gul kapitalisme (01.11.07)
"Den er Nettogul. Det er en mursten. Men det er en fantastisk bog, Naomi Klein har skrevet, ’The Shock Doctrine’."

Klassekampen
Overvåker verdens makthavere (2. juni 2008)
Interview med Naomi Klein: "Naomi Klein bruker sin egen teori om katastrofekapitalisme til å forutsi maktovergrep knyttet til naturkatastrofene i Kina og Burma."

Kommunistisk Politik
- Franz Krejbjerg: Manifest mod nyliberalisme (nr.15, 2008)
"Den canadiske forfatter og journalist Naomi Kleins ’Chok Doktrinen’ er en fremragende afsløring af imperialismens nyliberale projekt."

Kritisk Debat
- Naomi Klein: Derfor elsker højrefløjen katastrofer (marts 2008)
"I løbet af de seneste fire år, har jeg undersøgt et meget lidt udforsket område af den økonomiske historie: Den måde, hvorpå kriser har banet vejen for højrefløjens økonomiske revolutions fremmarch hen over kloden. En krise rammer, panikken spreder sig, og ideologier udfylder tomrummet og omstrukturerer hurtigt samfundet i de store virksomhedsspilleres interesser. Det er en manøvre, jeg kalder ’katastrofekapitalisme’."
- Anders Lundkvist: Kapitalismens blodige fundament (februar 2008)
"Naomi Klein’s The Shock Doctrine opdaterer kapitalismens historie. Det er den bedste bog om politisk-økonomiske forhold, som jeg har læst i mange år ... Denne bog vil blive en klassiker, der vil sætte dagsordenen for megen diskussion på venstrefløjen. Læs den."

Det Ny Clarté
- John Gray: Enden på verden som vi kender den (nr.5, november 2007, s.81-83)
"Har eksperimentet med det frie marked slået fejl? Naomi Klien, en af den globaliseringskritiske bevægelses mest kendte forfattere, mener at projektet er ved at sejre sig selv ihjel. Katastrofekapitalismen virker i den forstand, at de store virksomheder tjener styrtende med penge, men krisen lurer lige om hjørnet."
Artiklen er p.t. ikke online.

Palæstina-Orientering
- Lars Ploug: Katastrofil kapitalisme (nr.4, december 2007, s.17-18)
"Bogen er på en og samme tid en udlægning af historien om den frimarkedsideologi, der har spillet forskellige, men vigtige og skæbnesvangre roller overalt i verden, og en diagnose af nye markeder, som har åbnet sig undervejs i krigen mod terror og de store selskabers bestræbelser på at at gøre dem endnu større og endnu mere profitable. Og Israel har i kraft af sin beliggenhed og politik fået en særlig rolle at spille i den ny kapitalisme."
Anmeldelsen er online i tidsskriftet Solidaritet (nr.1, februar 2008, s.26-27).

Politiken
- Lasse Horne Kjældgaard: Neoliberalismens sorte bog (1. juni 2008)
"Naomi Kleins udredning af det katastrofekapitalistiske korstog, der har hærget verden i fire årtier, burde vække lige så stor opmærksomhed som Eisenhowers berømte advarsel om det militærindustrielle kompleks."

Revolution
- Niklas Zenius Jespersen: Naomi Klein i København (16. juni 2008)
"Mandag d. 2. juni besøgte Naomi Klein som led i hendes skandinaviske turné, CBS (Copenhagen Busniss School) for at holde forelæsning om hendes nyeste bog ’Chokdoktrinen: katastrofekapitalismens opkomst’."
- Barbara Humphries og Frederik Ohsten: Kapitalismen er en katastrofe (13. juni 2008)
"De fleste anmeldelser af ’Chokdoktrinen’ har fokuseret på kapitalisternes brug af naturkatastrofer til at tjene profit. Men Naomi Kleins bog går længere endnu. Den viser, at det er selve kapitalismen, der er en katastrofe. Naomi Klein leverer en nådesløs fordømmelse af kapitalismen, men hun præsenterer ikke et alternativ. Det er op til marxisterne at præsentere det."

Rød-Grønne Linjer
- Kenneth Haar: Kapitalismens chokdoktrin (nr.3, 24. februar 2008, s.6)
"Hvad har tsunamien, Pinochet, Irakkrigen og 11. september med hinanden at gøre? Den moderne kapitalismes udnyttelse af kriser, svarer Naomi Klein i sin nye bog." P.t. ikke online.

Socialistisk Information
- Nina Trige Andersen: Populær kapitalismekritik på godt og ondt (01.07.08)
" Med køligt raseri leverer Naomi Klein vigtige og skræmmende indsigter i moderne kapitalismes grusomme mekanismer og konsekvenser ... Desværre ofrer hun teoretisk sammenhængende analyse af interessemodsætninger og ideologiske forskelle i sit forsøg på at få variationer af frimarkedstænkning gennem fire årtier og på vidt forskellige kontinenter til at passe ind i én altomfattende tese. Det svækker den ellers isnende kapitalismekritik, som Klein formår at servere i populariseret og aldeles anvendelig udgave."

Weekendavisen
- Christopher Arzrouni: Venstrefløj: Selv katastrofe (nr.23, 6. juni 2008)
"Med frontfigurer som Naomi Klein mister venstrefløjen al troværdighed. Hendes seneste bog er løgn og manipulation fra ende til anden."
Anmeldelsen viste sig at være et forkortet afskrift fra en amerikansk højre-libertær tænketank (Cato Institute), og er nu fjernet fra avisens site. Se nærmere på Information ovenfor.


Emneindex: Økonomi
Placering: Modkraft.dk/Tidsskriftcentret/Emnelister
Kort URL: linkweb.dk/kleinkata
Emneord: økonomi, katastrofer, naturkatastrofer, jordskælv, kaoskapital
Variantord: sjokdoktrin


Tidsskriftnyt


Gaia: tidsskrift for international solidaritet (nr.81, forår 2017, 31 s.). Kvartalstidsskrift online med artikler om Trump og nyliberalismen, Etiopien, Cuba, Filippinerne, Israel og Columbia.

Against the Current (Issue 188, May-June 2017). Amerikansk socialistisk tidsskrift online med artikler bl.a. om Trumps politik, Latinamerikas højredrejning, Den Russiske Revolution og arbejderdemokrati + mange boganmeldelser.

Kritisk Debat (17. april 2017). Online med 16 artikler, bl.a. om Socialdemokraterne og højrepopulismen, Latinamerika, Frankrig, Indien, samt en længere artikel af Göran Therborn om ulighedens dynamik (fra New Left Review).

International Socialism (Issue 154, Spring 2017, 223 p.). Britisk kvartalstidsskrift online med artikler bl.a om Donald Trump og den neoliberalistiske verdensorden, antisemitisme og højrefløjen, den russiske revolution og Lenins April-teser, klasseanalyse, Frantz Fanon, Engels og menneskets forhistorie + boganmeldelser.

Se også:
Nyeste links på Modkraft Biblioteket
Nogle af de nyeste links tilføjet på Tidslinjen og linksamlinger på Modkraft Bibliotekets sider.Aktuelle links

Kriseanalyser

Links med en marxistisk økonomisk blogger, nyere marxistiske bøger og socialistiske konferenceoplæg.

Michael Robert - blogging from a Marxist economist
"First-rate Marxist political economy, deployed for both analysis and polemic, lucidly explained and supported by illuminating graphs and tables."

Marxist books on the global financial crisis and capitalism
Linkbox med et udvalg af nyere marxistiske bøger på engelsk. Med anmeldelser, debat og interviews - og nye bøger (2016) af Michael Roberts og Anwar Shaikh.

Radical economic theories of the current economic crisis (pdf, 23 sider)
Union of Radical Political Economics, sommerkonference 2012.
Med bidrag fra Steve Keen, Andrew Kliman, David M. Kotz, Arthur MacEwan, Fred Moseley, Thomas I. Palley, Jack Rasmus, Michael Roberts, Anwar Shaikh og Richard Wolff.


Kontradoxa

Af Nathan Schneider

Ingen ledere, ingen vold

28. februar | Hvad indebærer begrebet om en mangfoldighed af taktikker for Occupy Wall Street? Således spørger Nathan Schneider, der selv er med i bevægelsen, i den nye bog »Vi er de 99%«.


25. februar
Folkedrabets moralske historie

23. februar
Assad-regimets krig mod egen befolkning

20. februar
»Tom« har forladt os

Queerkraft

Af Camilla Tved

10 gode grunde til at se ”10 timer til Paradis”

19. februar | Den meget omtalte og roste spillefilmsdebut fra Mads Mathiesen gør det nemt for publikum. Læs her hvorfor en af QueerKrafts anmeldere blev blød i knæene og nu ønsker sig en (...)

7 kommentarer

17. februar
Queerfeministisk antiracistisk kritik

11. februar
Anders Behring Breivik og kampen om forklaringen

7. februar
Arabiske kvinders kamp i skyggen af islamisternes valgsejre

Fagligt

Af Ulrikke Moustgaard, Kvinfo

»Kønskvoter styrker konkurrenceevnen«

27. februar | Direktøren i det norske Finansnæringens Arbeidsgiverforening mener, at kønskvoter er det bedste, der er sket for Norges globale konkurrencedygtighed.


24. februar
Faglig énmandshær er død

22. februar
Støt de græske stålarbejdere

19. februar
Lønarbejderne skal tilbage til centrum-venstre!

modkultur

Af Sune Hundebøll

Løb i varmen

27. februar | Mens vi udfordres af februarkulden, har løbere sat hinanden i stævne nær Tindouf i Algeriet. Deres udfordring er varmen og 42,195 kilometers løb gennem ørkenen.


24. februar
Kontrafon: fra Nørrebros undergrund til P3

22. februar
KODA freder YouTube

22. februar
Piratradio på standby af frygt for myndighederne


Blogs

Af Rina Ronja Kari

Så går det løs igen

29. februar | 10:40


Af Elizabeth Japsen

Avantgardisten Holberg anno 1721 og 8 marts

28. februar | 09:23

1 kommentarer

Af Karen Helveg Petersen

»De faktiske forhold i jernindustrien…«

27. februar | 17:01

4 kommentarer

Af Søren Søndergaard

Politikerlede

27. februar | 08:52

2 kommentarer

Af Henrik Chulu

Digitalt forår

27. februar | 01:22

4 kommentarer

Af Lise Jonassen

Vi er ikke svage - vi har bare ikke arbejde

26.februar | 11:57

2 kommentarer


Modkraft.tv

Stop ACTA nu Demonstration 25-02-2012

Billeder fra demoen mod ACTA lørdag d. 25/2-2012

Lavet af Filip S - http://lilit.dkannonce

Seneste kommentarer

Henrik Chulu | Jens Voldby Crumlin | kl. 09:13
Kodeordene for et nyt samfundssystem er en ny økonomi som er frigjort fra (...)

Kontradoxa | amalie skram | kl. 00:16
@Grølheim Hvem og hvad giver dig din absurde tro på, at Assad-regimet (...)

Saila Naomi Stausholm | Saila Naomi Stausholm | kl. 23:41
Hej alle, mange tak for jeres kommentarer. Mht debatten om mig/SF’ere på (...)

Saila Naomi Stausholm | Saila Naomi Stausholm | kl. 23:31
Hej alle, lige lidt respons herfra - igen tak for jeres kommentarer. Mht (...)

Kontradoxa | Grølheim | kl. 21:30
@amalie; Jeg synes denne råben "konspirationsteoretikere" bliver mere og (...)

QueerKraft | Karl | kl. 15:01
Enig med Karen. Og så tror jeg at pointen med klummen både er at ærgre sig (...)

Kontradoxa | peter | kl. 14:25
@e lykke Fordi nogle oprørere i Libyen opfører sig som racistiske svin (...)

Kontradoxa | peter | kl. 14:23
@Amalie Skram Helt enig. Det er vildt grotesk, at der findes folk der (...)

Karen Helveg Petersen | Johannes | kl. 14:08
Man bliver jo næsten nødt til at spørge, af ren nysgerrighed (eller (...)

Jakob Lindblom | Bente | kl. 13:44
Nej jeg vil ikke slappe af Jacob. For jo du siger en hel masse.. Du eller I (...)

Dagen i dag

Se flere på Leksikon.org


Citater
En optimist tror, vi lever i den bedste af alle verdener, en pessimist frygter, optimisten har ret.

Zygmunt Bauman. Polsk sociolog, Information 10. maj 2002.

Flere citater