Vi er flyttet! modkraft.dkEnhedslisten svigter kapitalisme-kritikken

Krisen rammer Grækenland - et sammenbrud truer fra marts - hvor er Enhedslistens analyse af hvorfor og hvad der kan gøres ??

Af Elizabeth Japsen | 6. februar 2012 | 15:59 | 10 kommentarer |


Blandt venstreekstremister råbes der altid op om, at vi skal huske kapitalisme-kritikken og, at det er vigtigt at pege på socialismen som løsningen på den uundgåelige tilbagevendende række af kapitalistiske kriser, der vil ødelægge alt liv på jorden og kaste millioner ud i armod og fornedrelse - udover de mange der allerede er det.

Og de har jo ret - disse venstre-ekstremister - og hvorfor kalder jeg dem så for ekstremister? Det gør jeg fordi, at nok så meget propaganda ikke vil ændre folks opfattelse af kapitalismen.

Kritik af kapitalismen skal altid tage udgangspunkt i folks egne erfaringer - altså være konkret.

Hvis kritikken ikke er konkret, så ender det i rene floskler - og det er en af venstrefløjens spidskompetancer - floskler.

En i uhyggelig grad konkret udsendelse om Grækenland kunne for kort siden ses på DR1 -horisont.

http://www.dr.dk/DR1/horisont/forsi...

Har du ikke set den endnu, vil jeg foreslå dig at gøre det nu. Her ses de konkrete konsekvenser af den økonomiske krise, der har ramt Grækenland i en sådan grad, at man rystes ved at se dette program. Væk er den hidtidige forestilling om Grækenland, som et forkælet land hvor demonstrationer handler om, hvornår man skal gå på pension - som 55 årig eller ej.

I ovennævnte udsendelse udtales det, at et egentligt sammenbrud af landets økonomi vil ske til marts (lige nu er det jo så februar....). Det forudsiges, at der vil opstå blodige optøjer, fordi der ikke længere vil blive udbetalt lønninger.

I dagens Politiken citeres Eurolandenes chef Jean -Claude Juncker for at have sagt i "Spiegel" , at dersom Grækenland ikke begynder at privatisere statsselskaber, vil der "ikke komme et nyt (hjælpe)program, og det vil så betyde en konkurserklæring til marts"

Her er det jeg savner Enhedslisten. For de er det eneste parti (SF har jo solgt den sidste rest af sin sjæl ved godkendelsen af europagten), der kan løfte kapitalisme-kritikken.

Det jeg efterlyser er meget konkret - jeg efterlyser en analyse, af hvad der ligger bag krisen i Grækenland og ikke mindst en kritik af de mulige løsninger, der er presset ned over hovedet på grækerne.

Jeg opfatter dette som en hovedopgave for et socialistisk parti, fordi den kapitalistiske forståelse er uimodsagt og altså enerådende - og dermed efterlades vi forsvarsløse.

Man kunne iøvrigt selvfølgelig ønske en analyse af andre lande end Grækenland - Ungarn eller Spanien, for at nævne de mest oplagte. Grækenland er dog et vigtigste - vi er i februar og konkurserklæringen ventes fremsat i næste måned....Kommentarer


Kommentar af Markus Lund | 6. februar 2012 | 16:16

Jeg føler mig stødt over at du kalder venstreradikale for venstreekstremister. Jeg vil som anarkist ikke opfattes som ekstremist bare fordi jeg mener at kapitalismen må afskaffes - altså i forstanden videreudvikles, da jeg ser samfundsformerne som en lang evolution og marxisme som et redskab til at forstå denne. Jeg har haft adskillige 9-16-jobs og engagerer mig aktivt i demokratiet på min uddannelse og der hvor jeg bor, så jeg synes floskel-kritikken er forfejlet, hvis folk, bl.a. mig, kæmper aktivt i deres hverdag for fladere demokrati, højere løn og bedre vilkår og indflydelse. Der findes altså også socialt indstillede anarkister selv om flertallet måske dyrker en subkultur og favoriserer deres egne ligesindedes sociale fællesskaber frem for samfundets sociale institutioner generelt. Og disse bliver desværre også stemplet af din fordomsfulde generalisering.


Kommentar af Morten G | 6. februar 2012 | 17:46

Jeg er vild med floskler.

De er lidt som fordomme: De hjælper, når man skal finde ud af, hvad man mener.

Og hvad er egentlig problemet med det der Grækenland ?

Så vidt, jeg har forstået, har nogen brugt for mange penge. På samme måde som argentinerne for nogle år siden.

Her må floskologien træde til og finde en fællesnævner.


Kommentar af Elizabeth Japsen | 6. februar 2012 | 22:47

Markus Lund - jeg har på ingen måde sigtet mod anarkister. Jeg har sigtet mod personer, der tror, at man kan vinde forståelse for socialismen, ved uden konkret analyse, at påkalde sig den- altså socialismen. Som sagt, det var på ingen måde anarkister jeg tænkte på - og jeg må også have formuleret mig uheldigt, tror det var et udslag af sarkasme, dersom man af mit indlæg tror, at jeg ikke skulle mene, at kapitalismens indbyggede kriser kaster folk ud i masse arbejdsløshed og suger at af værdi ud af jorden. For det mener jeg kapitalismen gør.

Men min pointe går på, at det ikke er nok at sige det - man skal påpege det konkret - såsom gennem analyse af forholdene i Grækenland.


Kommentar af Elizabeth Japsen | 6. februar 2012 | 23:46

Hvorfor skal grækerne privatiserer deres statsselskaber ?

Det er den slags jeg undrer mig over - rettere det er den slags jeg savner Enhedslistens forklaring på. Hvad det egentlig er der sker her ??

Er det den seneste udgave af chokdoktrinen: Chokdoktrinen (med undertitlen Katastrofekapitalismens opkomst) er en bog af Naomi Klein fra 2007. Bogen hævder, at katastrofer, natur- eller menneskeskabte, udnyttes af erhvervsfolk i alliance med neoliberale økonomer og politikere til at gennemføre upopulære privatiseringer, dereguleringer af markedet, og nedskæringer i offentlige ydelser. Dette med store omfordelinger af penge til den økonomiske elite som resultat, fx ved at bortauktionere offentlige virksomheder til brøkdele af deres værdi, mens befolkningen stadig er chokeret over katastrofen eller samfundsomvæltningen. Ifølge analysen skulle dette være en vigtig baggrund for Irakkrigen. læs yderligere her : http://da.wikipedia.org/wiki/Chokdo...

Som sagt - det er et socialistisk partis opgave at komme med konkrete svar - men også at kritisere og påpege kapitalismens elendighed.

Hvornår træder Enhedslisten i karakter og udfylder sin plads ?


Kommentar af Per Mortensen | 7. februar 2012 | 07:46

Kære Elisabeth, Naomis chokdoktrin er et godt sted at starte, hvis man vil forklare, og måske senere forsøge at ændre på VKOs 10 års politiske modbydeligheder (med angreb på almindlige menneskers rettigheder og velfærd). At Enhedslistens 12 mandater, har en særlig rolle her, er helt klart, men andre har jo også lov at hjælpe til.

Den 3. FEBRUAR 2012 skrev HENRIK HERLØV LUND på bloggen "Kritik og kaos" at: S + SF synes på vej mod i endnu højere grad at opgive den politik, de gik til valg på: På vej fra vækstpolitik til sparepolitik, fra velfærdsforbedring til velfærdsbesparelser osv. Henriks konklusion var, at især SFs tab af vælgere (i henhold til de sidste meningsmålinger), slet ikke blev erstattet af vælgertilgang til EL. (hvilket på sigt ville føre til en katastrofe for Helles regering).

Som en uddybning af Henriks indlæg, skrev jeg så: At dansk politik lige nu kun kunne forstås ud fra, den antagelse, at Løkke + co. gik benhårdt efter et nyvalg til Folketinget i oktober 2012, når formandsskabet var overstået. Jeg har bl.a. uddybet synspunktet på: Eskil Andreas Halbergs blog, men med et sølle resultat. Venstrefløjens skribenter lever tilsyneladende i en naiv drømmeverden, hvor fx. Naomis tanker tilsyneladende ikke har nogen plads.

Jeg har også nævnt at: Kejser socialdemokraternes indædte kamp mod de revolutionslyriske kommunister, var en af grundene til, at Hitler kom til magten i 1933 (ved et iøvrigt demokratisk valg). Dette er selvfølgelig lidt af en provokation, og måske var det vigtigste dengang at: Det tyske politi var gjort korrupt under WW1, så derfor var den tyske retsstat meget svækket. En lignende parallel, kan trækkes til det dat danske politis manglende opklaring af valgfuskeriet (Thorningsagen) lige før sidste valg. En kulegravning af politiindsatsen her var, hvad jeg synes Enhedslisten skulle bruge sine kræfter på lige nu.


Kommentar af Oprør Nu | 7. februar 2012 | 08:19

KLASSE DANMARK, hvad gør Enhedslisten...

http://www.bt.dk/danmark/novos-topc...


Kommentar af A Greenspan | 7. februar 2012 | 08:38

@Elizabeth

ehl arbejder i øjeblikket på en kampagnehjemmeside mod europagten, hvor der også vil være foreslag til solidariske alternativer mht. krisen i sydeuropa. Den skulle være oppe i løbet af kort tid. Hold øje med hovedhjemmesiden

Hvis man er interesseret i at diskutere alternativer til den monetaristiske kriseløsninger, er konferencen her måske et bud: www.transformdanmark.dk


Kommentar af Elizabeth Japsen | 7. februar 2012 | 19:13

Europagten skal genforhandles har den franske "socialistiske" præsidentkandidat François Hollande,erklæret.

SFs knæfald for den borgerlige Europagt er dermed sat i det tydeligst mulige lys.

@Per Mortensen - jeg er totalt enig i dine betragtninger - og jeg forsøgte allerede i min forrige blog http://modkraft.dk/blogs/elizabeth-..., at diskutere hvilke politiske konsekvenser det vil få når/hvis denne regering falder, og efterlyste der Enhedslistens indsats, ligesom jeg gør her.

Så tak for informationerne "A Greenspan" - glæder mig at høre, at Enhedslisten er på vej med noget brugbart :)


Kommentar af Elizabeth Japsen | 7. februar 2012 | 19:15

Her er der en konference der kan gøre os klogere på hvad der sker i europa og måske nogle bedre svar end de i forvejen fastlagte :

Talere og program

Talere på konferencen:

- Samir Amin, Økonom og udviklingsteoretiker, Ægypten
- Susan George, Politolog og forkvinde i Transnational Institute, Holland
- Haris Golemis, Økonom og leder af Nicos Poulantzas Instituttet, Grækenland
- Elmar Altvater, Marxistisk teoretiker, Otte Suhr Instituttet, Tyskland
- Elisabeth Gauthier, Forkvinde i tænketanken Espaces Marx, Frankrig
- Kenneth Haar, Researcher i Corporate Europe Observatory, Bruxelles
- Jonas Söderqvist, Center for Marxistisk samfundsstudier, Sverige

Lørdag d. 17 marts: Kl. 9.00 – 10.00 Indskrivning kl. 10.00 – 10.10 Nikolaj Villumsen, Enhedslisten, byder velkommen kl. 10.10 – 10.30 Jonas Söderquist, Introduktion af Transform!Europe. kl. 10.30 – 12.45 Oplæg af Samir Amin, Susan George og Haris Golemis - Den europæiske krise og EU’s rolle og fremtid kl. 12.45 – 13.45 Frokost kl. 13.45 – 15.30 Plenumdiskussion af indlæg. kl. 15.30 – 16.00 Kaffepause kl. 16.00 – 16.35 Oplæg af Elmar Altvater. Kapitalismen og klimakrisen kl. 16.35 – 17.30 Rolf Czeskleba-Dupont interviewer og indlæg fra salen

Søndag d. 18 marts: kl. 9.30 – 10.40 Oplæg af Elisabeth Gauthier og Kenneth Haahr - Venstrefløjens alternativer – Socialistisk strategier i Europa. kl. 10.40 -10.50 pause kl. 10.50 – 13.00 Plenumdebat hvor lørdagens fire oplægsholdere først kommenterer.

http://www.transformdanmark.dk/


Kommentar af Elizabeth Japsen | 7. februar 2012 | 19:19

DR.dk har idag en lille række artikler der nærmest gør grin med grækerne :

http://www.dr.dk/Nyheder/Politik/20...

og

http://www.dr.dk/Nyheder/Udland/201...

osv

Men ikke et ord om at der statsjede selskaber skal privatiseres.

Privatisering af statsejede selskaber er tyveri af vores fælles goder.


Kommentarfunktionen er lukket


Aktivist på livstid. Fik min debut i en anti-Vietnamkrigsdemo som 13-årig og var ellers mest inspireret af de hollandske provoer, hvis røgbomber mod kongehuset afsluttede den kvalme efterkrigstid.
Jeg var aldrig hippie og flyttede derfor ikke på Christiania, men blev istedet medlem af Kommunistisk Arbejderforbund-marxister-leninister,http://www.leksikon.org/art.php?n=1413, og mener fortsat, at den organiserede arbejderbefolkning er den eneste varige samfundsændrende kraft. Kulturradikalismen er anden kilde ttp://www.leksikon.org/art.php?n=1483. Jeg bliver inspireret af rebeller http://www.youtube.com/watch?featur... til alle tider, fagforenings aktive http://www.youtube.com/watch?v=n8Kx..., antiracister,kunstnere, partisaner http://www.youtube.com/watch?v=epwy..., queeraktivister http://www.youtube.com/watch?v=vCmM... http://www.youtube.com/watch?v=Ignx... og filosoffer http://www.youtube.com/results?sear... Man kan ikke vide ret meget her i livet og det er begrænset hvad man kan gøre. Men lidt har osse ret. Lykkeligvis lever vi i et demokrati. Det skulle vi gerne blive ved med, helst et fuldt demokrati, som ikke slutter ved indgangen til Børsen.
Blogarkiv

28. februar 2012
Avantgardisten Holberg anno 1721 og 8 marts
1 kommentarer

18. februar 2012
Dem, der ligger på jorden, må man træde på
15 kommentarer

6. februar 2012
Enhedslisten svigter kapitalisme-kritikken
10 kommentarer

23. januar 2012
LGBT politik - ny regering, nye muligheder - eller flere løftebrud ???
14 kommentarer

17. januar 2012
Ib med rosen i rumpen
2 kommentarer

13. januar 2012
PKK og venstrefløjens forhold til deres metoder
14 kommentarer

5. januar 2012
7 årig udvises som uintegrerbar
3 kommentarer

1 januar 2012
Obama- Occupy. Thorning - Øs rolle ....??
20 kommentarer

28. december 2011
Vi underviser i livet, Hr
1 kommentarer

17. december 2011
Armod og incest
42 kommentarer

1 2 3 4 5 6 7 8 9 > ...

Blogs

Af Rina Ronja Kari

Så går det løs igen

29. februar | 10:40


Af Elizabeth Japsen

Avantgardisten Holberg anno 1721 og 8 marts

28. februar | 09:23

1 kommentarer

Af Karen Helveg Petersen

»De faktiske forhold i jernindustrien…«

27. februar | 17:01

4 kommentarer

Af Søren Søndergaard

Politikerlede

27. februar | 08:52

2 kommentarer

Af Henrik Chulu

Digitalt forår

27. februar | 01:22

4 kommentarer

Af Lise Jonassen

Vi er ikke svage - vi har bare ikke arbejde

26.februar | 11:57

2 kommentarer