Vi er flyttet! modkraft.dkSeksologisk klinik vil stoppe tidens gang

hvad gør den nye regering ?

Af Elizabeth Japsen | 14. oktober 2011 | 11:37 | 69 kommentarer |


Lige nu kører der i nyhederne på radioen og flere steder på nettet, såsom: http://www.dr.dk/sundhed/Behandling... http://www.dagensmedicin.dk/nyheder... historien om Caspian, der er født som pige, men som altid har fungeret som dreng. Nu er han, med sine forældres støtte igang med hormonbehandling og har fået fjernet sine bryster.

Rigshosppitalets seksologiske klinik er ude med riven og siger:

En operation kan have vidtrækkende konsekvenser, hvis vedkommende fortryder, og det skal hverken forældre eller den 15-årig selv kunne bestemme. Her skal de professionelle være professionelle og vurdere, om en operation er det rigtige,« siger Ellids Kristensen.

BEMÆRK: hendes ord : det skal hverken forældre eller den 15 årige selv bestemme.- det skal de professionelle.

Seksologisk klinik er fuldstændig ude af takt med virkeligheden.

Havde de set tv, eller læst min blog (hehe) havde f.eks kendt til Maria Rose, der allerede sidste år holdt tale til priden i København, og som lige nu er omtalti diverse medier, idet hun er med i et realityprogram. Maria, blev operete som 18 årig - fra dreng til kvinde.

Ude i den store verden er man forlængst begyndt at tilbyde transkønnede børn hormonbehandling,så de ikke skal gennemgå en ødelæggende pubertet, men istedet kan udvikle sig til det de føler sig som.

http://www.youtube.com/watch?v=APyQ... for at henvise til et tysk eksempel

Seksologisk klinik vil stoppe tidens gang - de har svigtet disse unge mennesker, både Caspian og Maria, har forgæves søgt hjælp hos dem.

Vi eer nu lykkeligvis sluppet af VKO regeringen og den nye regering har som en del af sit grundlag, at der skal ses nærmere på seksologisk klinik.

Det er på høje tid - men seksologisk klinik har ikke fattet at der er nye tider.

Vi må se hvad regeringen og Enhedslisten - måske med støtte fra LA- vil gøre ???Kommentarer


Kommentar af Betina Hvejsel | 14. oktober 2011 | 11:55

Ja det er sørme også på tide. Jeg har kæmpet personligt mod SK i over 4 år. Måske (sandsynligvis) er det derfor de for en måned siden afviste at genoverveje min diagnose (Som tydeligvis er forkert). Vurdering og psykologisk behandling skal lægges ud til enhver psykolog/psykiater med speciale i sexologi! Basta :-)


Kommentar af Elizabeth Japsen | 14. oktober 2011 | 11:58


Kommentar af Elizabeth Japsen | 14. oktober 2011 | 13:40

TVavisen planægger at følge op på sagen i aften.

Politiken følger osse sagen :

http://politiken.dk/tjek/sundhedogm...

http://politiken.dk/tjek/sundhedogm...

I


Kommentar af Elizabeth Japsen | 14. oktober 2011 | 13:41

Fyns Amtsavis skriver osse om sagen : http://www.fyens.dk/article/1949235...


Kommentar af Elizabeth Japsen | 14. oktober 2011 | 13:44

To medlemmer af etisk råd udtaler sig om sagen - i ovenstående link


Kommentar af Lisbeth Merete | 14. oktober 2011 | 14:10

Uetisk at fjerne bryster på en 15-årig ???

Etik er bare et finere ord for fordomme!!!


Kommentar af | 14. oktober 2011 | 15:31

Fedest, lad os lade generelt lade være med at behandle sygdomme hos børn, fordi de synes de alhellige ’professionelle’.


Kommentar af Elizabeth Japsen | 14. oktober 2011 | 17:33

@Navnløs— undskyld, normalt bryder jeg mig ikke om sarkasme, i debatter- men et indlæg som det ovenstående virker som om dit eneste ærinde er at være dum at høre på ...jeg mener, hvordan er du kommet frem til dette ??


Kommentar af Sally72 | 14. oktober 2011 | 17:34

At sexologisk klinik så ikke engang tilbyder muligheden for at udsætte puberteten er i mine øjne absurd, når problemet bare bliver større jo ældre den unge bliver. Jeg er sikker på at deres fremgangsmåde koster liv, det er måske ikke synligt, men dem som ingen selvtillid har vil ikke engang opsøge dem med faren for misbrug, selvmord og depression til følge. Det samme gælder selv for dem som har et godt netværk.


Kommentar af Elizabeth Japsen | 14. oktober 2011 | 17:59

"Det er sjovt, ikke? Alle dem, der er fanget i forargelse har på intet tidspunkt spurgt mig, hvordan jeg har haft det med operationen. De får det til at lyde som om det var Jens Pilegaard, der på en ufatteligt uetisk måde fik mig overtalt til at gennemgå det. Jeg har ikke fortrudt et øjeblik. Og man kan jo også lige spørge de stakkels, hadske herskaber om det ikke havde været mindre etisk at lade mig ’lide’ i fem-seks år endnu..." udtaler Caspian, der er den 15 årige der fik fjernet sine bryster.


Kommentar af Elizabeth Japsen | 14. oktober 2011 | 18:22


Kommentar af Elizabeth Japsen | 14. oktober 2011 | 18:25

socialdemokrat lukker op for nye regler for transkønnede under 18:

http://www.pridenews.dk/index.php/t...


Kommentar af Elizabeth Japsen | 14. oktober 2011 | 18:44

interview i TV avisen - inclusiv sundhedsstyrelsens ignorante udsagn http://www.dr.dk/NETTV/Update/Forsi...


Kommentar af Thomas | 14. oktober 2011 | 19:17

Hvordan fastsår man entydigt og uden tvivl at man handler til barnets bedste?

Måske er sexologisk klinik ikke de bedste til denne opgave men hvem kan løse denne opgave.

At være barn betyder vel blandt andet at nogen skal være i stand til at påtage sig ansvaret for barnets ve og vel.

At overlade dette arbejde til en kirug der får penge alt efter hvor meget han skærer, synes jeg er langt ude.


Kommentar af Elizabeth Japsen | 14. oktober 2011 | 19:35

Thomas: har du set Caspians egne udsagn ? - f x i det interview med ham i Berlingske tidende, der er lidt højere oppe ?


Kommentar af Ole | 14. oktober 2011 | 20:01

Stort tillykke itl Caspian! Jeg håber virkelig at det var den rigtige beslutning.

Det jeg ville sige var egentlig bare at jeg får røde knobber hver gang "Etisk Råd" udtaler sig om noget som helst. Som "filosof" (nej, jeg er ikke filosof, men jeg studerer filosofi, jeg ved ikke helt hvad det hedder - "fagfilosof" er der nogen der kalder det... Men det er et sidespor) vil jeg pointere på det kraftigste at dette TEOLOGISKE RÅD ikke rigtig har noget med saglige og faglige etiske overvejelser at gøre. Jeg fatter i det hele taget ikke hvorfor der er et statsligt teologisk råd (hvilket "Etisk Råd" jo faktisk er - det består primært af politikere og præster) i Danmark, eller hvorfor i alverden medierne finder det relevant hvad denne lille samling konservative ("Etisk Råd"s opgave er at være konservativ/stopklods og deres udtalelser er altid i form af advarsler og bekymringer overfor alt nyt) politiker-udpegede tilfældige borgere mener om dit og dat. Hvorfor er det relevant? Fordi det er let for en journalist at skrive en historie med en udtalelse fra "Etisk Råd"? Man ved jo altid hvad de siger: "Nej - det er farligt og umoralsk og måske en glidebane"... man kan altid skrive deres udtalelser på forhånd. De har intet fagligt etiske grundlag.

Nu har jeg brokket mig. Puh, det lettede. Lad diskussionen gå videre :)


Kommentar af A.S. - lånt fra faceboook | 15. oktober 2011 | 01:57

Brev til Sundshedstyrelsen:

Kære Anne Mette Dons,

Jeg er 35 år og Transman/FtM. Jeg skiftede køn da jeg var 27 år og mti liv er KUN blevet bedre. Jeg har mange venner i hele verden, som er transmen/FtMs og de har alle samme erfaring som jeg. Vore liv bliver bedre af et kønsskifte! Jo før - jo bedre!

Jeg læste at I udtaler, at Caspian Drumm (15 årig FtM, som fik hormoner og fjernet bryster i privat regi) ikke burde have opereret sine bryster af. http://www.bt.dk/danmark/privathosp...

Denne udtalelse - samt lignende udtalelser - beviser, at I netop IKKE har forstået, hvad transpersoner har behov for. Vi får det bedre (sjæleligt) af et kønsskifte og jo før jo bedre! Kropsligt når vi også bedre resulteter, hvis vi får lov at starte tidligt med kønsskiftet. Det kan være 21 år, det kan være 25 år, det kan være 15 år.

Jeg har nogle spørgsmål, som er opstået i denne forbindelse, som jeg gerne vil bede om kvalificerede svar på (om ikke fra dig, så fra en anden):

Gang på gang læser jeg jeres udtalelser om, at vi transkønnede ikke bør skifte køn og helst finde os til rette i vort medfødte køn.

1: Jeg undrer mig over fra hvilke statistiker eller undersøgelser I henter jeres oplysninger, som begrunder disse udtalelser?

2: Er der udsigt til, at disse statistiker og undersøgelser snart bliver opdateret?

De seneste 5-10 år er en ny gruppe dukket op, nemlig os transmænd/transmen (FtMs).

3: Følger I med i hvor stor kulturen blandt trans-men er i udlandet?

4: Følger I med i hvor successfulde og lykkelige liv vi - også i Danmark - lever EFTER kønsskiftet?

5: Er der udsigt til, at I indkalder alle os x-patienter til en "ten-years-after samtale", hvor I kunne opdatere jeres tragiske statistikker og undersøgelser med nogle, som er virkelighedstro, opdaterede og positive. I vil da se, at I tog fejl, da I nægtede os kønsskiftet.

6: Hvor mange transpersoner har, i jeres arkiv, fortrudt kønsskiftet?? Er der nogle Transmænd/transmen/FtMs imellem?

7: Overvejer I at adskille de to grupper transpersoner (FtM’s og MtF’s) i fremtidige statistikker/undersøgelser. Det burde I måske gøre, da de to grupper har meget forskellige forudsætninger for, at føle succes efter kønsskiftet.


Kommentar af A.S. - lånt fra faceboook | 15. oktober 2011 | 02:00

DOKUMENTATION

Her så Sundshedsstyrelsens svar — holdt i yderst upræcise termer, slet ikke noget egentlig svar på ovenstående brev til dem - dog med ønsket om, at ville forbedre forholdene Men døm selv :

Jeg er bange for du har tolket mine udtalelser forkert. Sundhedsstyrelsen er bestemt ikke imod at transseksuelle skifter køn. Men det er et/flere indgreb som ikke kan gøres om, derfor er det af yderste vigtighed for Sundhedsstyrelsen at det først kan finde sted efter en grundig lægefaglig vurdering. Hormonbehandling skal fx foregå under nøje kontrollerede forhold, da det har en række alvorlige bivirkninger. Den fysiske udvikling er ikke færdig når man er 15 og derfor kan hormonbehandling give yderligere bivirkninger. Derfor er spørgsmålet om det er fagligt forsvarligt. DOKUMENTATION Det er sundhedsstyrelsens opgave at føre tilsyn med sundhedspersoner og i den aktuelle sag interesserer vi os for på hvilket grundlag lægerne har opereret og udskrevet hormon. Det er vores myndighedsopgave.

Sundhedsstyrelsen vil gerne se på om mulighederne for de under 18- årige med kønsidentitetsproblemer kan forbedres.

venlig hilsen

Anne Mette Dons Overlæge, chef for Tilsyn Sundhedsstyrelsen Islands Brygge 67 2300 København S


Kommentar af red. | 15. oktober 2011 | 10:22

DOKUMENTATION:

Caspian (dvs den 15årige der blev brystopereret) udtaler sig selv, velformuleret- og velovervejet - se klippet fra TV fredag aften:

http://nyhederne.tv2.dk/article.php...


Kommentar af Mads Ananda Lodahl | 15. oktober 2011 | 13:16

tak for at tage sagen op, elizabeth.

og stor respekt for caspian. han er cool. og for hans forældre.


Kommentar af red. | 15. oktober 2011 | 18:29

Dokumentation :

7 årig transkønnet forklarer så alle kan forstå, hvad transkønnet vil sige:

http://www.youtube.com/watch?v=7S5u...


Kommentar af red. | 15. oktober 2011 | 23:11

DOKUMENTATION:

Bettina( en voksen transkønnet) og hendes forløb på seksologisk klinik


Kommentar af red. | 15. oktober 2011 | 23:24

DOKUMENTATION:

TV2s indslag med bl.a DF der taler imod at Caspian fik sin brystoperation:
http://nyhederne.tv2.dk/article.php...


Kommentar af red. | 15. oktober 2011 | 23:26

DOKUMENTATION:

Transkønnedes behandling bør kulegraves!—udtalelse fra LGBT.dk:

http://www.lgbt.dk/111/?tx_ttnews[year]=2011&tx_ttnews[month]=10&tx_ttnews[tt_news]=3433&cHash=96a9b02f8b


Kommentar af Karen M. Larsen | 16. oktober 2011 | 08:20

Hvor er Enhedslisten i øvrigt i denne her sag?


Kommentar af Ævlebævle | 16. oktober 2011 | 10:12

Jeg tror ikke, at Enhedslisten tør udtale sig. Og det kan jeg godt forstå, for jeg tror absolut ikke, at det er et spørgsmål, hvis svar, der er konsensus omkring i listen.


Kommentar af Morten G | 16. oktober 2011 | 12:00

Hun er 15.

Prøv at spole tiden tilbage. Stop ved din 15-års fødselsdag. Forestil dig, at de idéer, du på daværende tidspunkt havde om verden, fik lov til at være bestemmende resten af dit liv.

For mig er sagen ikke så soleklar, som det fremgår af ovenstående.

Moderen har på tv sagt, at hun og Caspian har drøftet sagen længe. "Længe" skal ses i forhold til, at hun er 15 år.

Hermed ikke sagt, at Caspian ikke skulle have haft lov til at få operationen. Nogle gange er det måske bare ganske fornuftigt, at der er nogen, som trækker lidt i bremsen.


Kommentar af Elizabeth | 16. oktober 2011 | 14:42

Enhedslisten politik er kort formuleret således: det er et hvert myndigt menneskes ret, at bestemme sit eget navn, sit kønsforhold, og- efter kyndig vejledning - evt kropsændringer, dvs operation og hormonbehandling.

Dette blev foreslåt som grundprincip i folketinget, for ca 5 år siden.

VKO var selvfølgelig imod. RV og S ville gerne støtte det med at skifte navn. SF ---sådan ca med på det med cpr nr. Kun Enhedslisten kunne støtte sidste del - kropsændringer.

På de få år, der er gået siden det forslag, er der opstået en ny kategori transpersoner - de, der juridsk set er børn. Herhjemme har det aldrig været en del af den offentlige/Christiansborgske debat.


Kommentar af Elizabeth | 16. oktober 2011 | 14:44

@ævlebævle : hvad begrunder du dit udsagn om, at Enhedslisten nok ikke tør udtale sig - da der ikke er konsensus ?


Kommentar af RED. | 16. oktober 2011 | 15:39

DOKUMENATION: Johanne Schmidt-Nielsens skriver på Enhedslistens hjemmeside:

4. Ligestilling nu

Når flygtninge og indvandrere kommer til landet, får de en folder der hedder "Medborger i Danmark". Her kan de læse at i Danmark er der ligestilling mellem kvinder og mænd - og det er ok at være homo. Men der er temmelig langt fra integrationsministeriets glansbilleder til virkeligheden. Kvinder tjener stadig væsentlig mindre end mænd, homoer bliver stadig råbt af på gaden, helt nye tal viser at under tolv procent af de danske professorer er kvinder, og der er stadig en del der mener at en kvinde selv er ude om at hun er blevet voldtaget, hvis hun havde en nedringet bluse på. Vi vil reel ligestilling mellem kønnene og mellem homo-, trans- og heteroseksuelle. Og så skal der laves om på stereotyperne. Drenge kan godt være prinsesser, og piger kan godt være superhelte.


Kommentar af Ævlebævle | 16. oktober 2011 | 15:48

At der er stærke følelser involveret i det her. Ballade...

Og at man ikke kan komme med en klar udtalelse, hvis man ikke er enige.


Kommentar af Jakob | 16. oktober 2011 | 16:10

Elizabeth. Enhedslisten er modstandere af omskæring af mindreårige (både drenge og piger). Uden at det er helt det samme, så kunne man jo udlede, at vi ikke støtter operationer, som ikke kan omgøres bare sådan på mindreårige, hvis ikke det bunder i et klart meidicinsk behov. På samme måde er jeg i hvert fald imod kosmetiske operationer, hvad enten det er plastikbryster eller andet på mindreårige. Så unge og så vordende i sin seksualitet uden i øvrigt at være færdig udviklet er ikke i stand til nødvendigvis at træffe sådanne beslutninger, men kan for nemt blive ofre for en suyg kommerciel skønhedsindustri.

Måske Caspian er et særtilfælde og måske man skal ændre reglerne, lave undtagelsesmuligheder, hvad ved jeg. Men Elizabeth, jeg synes, at din blog afspejler en total mangel på refleksion. Hvad vil du egentligt med den? Du vil sige, at en har været ude for den her kommercielle operation og at sexologisk klinik er dumme, men du siger ikke hvorfor, og du forholder dig ikke til eller svarer på deres argumenter.

Jeg er hverken for eller imod. Jeg synes, at det er svært. Men helt ærligt, kom lige ind i kampen og oplys os om, hvorfor du har den patos og hvorfor du har ret. En moraliserende stemme som den hidtidige gør det ikke alene. Kort sagt, forhold dig til deres argumenter :-)


Kommentar af Elizabeth | 16. oktober 2011 | 17:02

Min opfattelse i denne sag er ganske enkel.

seksologisk klinik under Rigshospitalet har i årevis være gået istå. De følger ikke de internationale standareder, der bl.a siger:

Retningslinjerne fra WPATH foreskriver at hormonbehandling kan tilbydes fra personen bliver medicinsk myndig (15 år herhjemme), og at den transkønnedes situation kan give anledning til en individuel vurdering af, hvornår brystoperation kan tilbydes (1, s. 20+21).

Organisationen anbefaler i øvrigt at transkønnede tilbydes pubertetsforsinkende behandling fra 9-12 års alderen for at lette den unges kønsmistrivsel og udskyde udvikling af kønstræk, som kan være svære eller umulige at ændre sidenhen (1, s. 18).

I et tiårs opfølgningsstudium havde ingen fortrudt behandlingen, der giver den unge mere tid, og den tilbydes nu i bl.a. Norge, Sverige, England, Tyskland og Holland. (1, s. 11).

http://www.lgbt.dk/111/?tx_ttnews[year]=2011&tx_ttnews[month]=10&tx_ttnews[tt_news]=3433&cHash=96a9b02f8b

Det er min klare opfattelse, at det er en alvorlig fejl, at en statslig institution ikke overholder de internationale standarder.

Min opfattelse er at man burde følge de internationale retningslinier.


Kommentar af Elizabeth | 16. oktober 2011 | 17:10

@ævlebævle: jeg synes ikke rigtig du svarer på mit spørgsmål - eller ihvertfald forholder du dig ikke til det forhold, at Enhedslisten forlængst har fremlagt - se højere oppe - forslag (dog om voksne) transkønnede. Forslag som i sin konsekvens/anerkendelse var for vidtgående på de fleste punkter for selv den nuværende regering.

Du for holder dig heller ikke til citatet fra Johanne :

"Vi vil reel ligestilling mellem kønnene og mellem homo-, trans- og heteroseksuelle. Og så skal der laves om på stereotyperne. Drenge kan godt være prinsesser, og piger kan godt være superhelte."

det er da ellers et temmelig klart udsagn - ikke ? :)

Men, det er rigtigt,Ævlebævle, at der er folk i Enhedslisten, der mener at operation af transkønnede er et kontroversielt spørgsmål. Et underligt udsagn om en operationstype, der har været udført i DK i ca 60 år på statens regning.


Kommentar af Karen M. Larsen | 16. oktober 2011 | 17:18

Jakob:

Kønsskifteoperationer eller dele af sådanne er ikke forbudt for mindreårige i henhold til dansk lov.

Det er klart at det nok gipper i mange - mig selv inklusive, når man hører om et større operativt indgreb på en 15-årig. Hvad man imidlertid glemmer er, at mange transkønnede teenagere lider voldsomt under at de udvikler en krop som de slet ikke kan identiticere sig med. Er det rimeligt at lade et ungt menneske lide i årevis for at sikre sig at det ikke ombestemmmer sig? Hvor mange gør det anyway?

Under alle omstændigheder - hvis man ikke ønsker at unge transpersoner med forstående og formuende forældre køber sig til kønsskifte indgreb (her i landet eller i udlandet) så burde man seriøst overveje at give unge transkønnede nogle andre tilbud end det glatte "vi vil ikke hjælpe dig" som er det som Sexologisk Klinik fortiden udsteder.

Og husk så lige, at Elizabeth selv er transkønnet - det er forståeligt at man bliver lidenskabelig når en sag handler om noget som berører en selv og ens livshistorie dybt.


Kommentar af Ævlebævle | 16. oktober 2011 | 17:21

Nej, det er ikke et klart udsagn fra Enhedslisten. Der står ikke nogen steder i Enhedslistens materiale noget om operationer af mindreårige på privathospitaler.

Og drenge kan for øvrigt godt være prinsesser uden kirurgiske eller hormonelle indgreb, synes du ikke? Som jeg læser det, er citatet ikke et klart udsagn fra Johanne Schmidt Nielsen som kan overføres til denne sag. Eller du mener måske noget andet om forholdet mellem hormoner og evnen til at være prinsesse? Altså at man pinedød skal have en bestemt mængde østrogen i blodet og to puder foran på kroppen for at være en rigtig prinsesse? Det er i hvert fald ikke det Enhedslisten siger i citatet.


Kommentar af Elizabeth Japsen | 16. oktober 2011 | 17:53

Ævlebævle: som jeg har skrevet længere oppe er transkønnede teenagere et historisk nyt fænomen - altså at de findes i offentligheden. Derfor findes der heller ikke nogen partier, der har taget stilling til dette specifikke tema.

Mht Johanne citatet, så omtaler det lighed mellem homo-bi-trans og hetro. dette kombineret med det før omtalte lovforslag der for nogle år siden blev fremsat af Per Clausen, efterlader ingen tvivl om Enhedslisten politik mht transkønnede.

At Enhedslisten støtter transkønnedes ret til at leve som de vil, er ikke i modsætning til, at bekæmpe kønssterereotyper - der af sidste del af Johannes udsagn.

Vi tager det lige igen i sin helhed :

Når flygtninge og indvandrere kommer til landet, får de en folder der hedder "Medborger i Danmark". Her kan de læse at i Danmark er der ligestilling mellem kvinder og mænd - og det er ok at være homo. Men der er temmelig langt fra integrationsministeriets glansbilleder til virkeligheden. Kvinder tjener stadig væsentlig mindre end mænd, homoer bliver stadig råbt af på gaden, helt nye tal viser at under tolv procent af de danske professorer er kvinder, og der er stadig en del der mener at en kvinde selv er ude om at hun er blevet voldtaget, hvis hun havde en nedringet bluse på. Vi vil reel ligestilling mellem kønnene og mellem homo-, trans- og heteroseksuelle. Og så skal der laves om på stereotyperne. Drenge kan godt være prinsesser, og piger kan godt være superhelte.

Udsagnet, der jo skal læses i sin helhed - dvs også indledningen er en kritik af DF og den gamle regering, der søgte at fremstille DK som et lighedens land - samtidig med, at de i alle 10 år modarbejdede de temaer om ligestilling, som de lod som om de støttede.


Kommentar af Elizabeth Japsen | 16. oktober 2011 | 18:06

I TVaviserne og de andre medier de sidste par dage, har historien om Caspian, været meget højt placeret- ja, det var tophistorien i såvel DR.dk og TV2s nyhedsudsendelse

Jeg har i denne sag ikke gjort andet end at dokumentere indslagen.

Ser man tilbage over mine blogs har især temaet om Ekrem Sahin og Asmaa Abdol Hamid været meget dækket - udover temaet trans.

Kan man så heraf konkludere at, jeg er en tørklæde klædt muslimsk kvinde, der er død i et dansk fængsel efter en kønsskifteoperation ? :)


Kommentar af Ævlebævle | 16. oktober 2011 | 18:14

Altså, du mener, at den eneste årsag til, at Enhedslisten ikke har været ude og sige nøjagtigt det samme som dig, er, at transkønnede teenagere er et historisk nyt fænomen? Det tror jeg ikke er forklaringen...


Kommentar af Elizabeth Japsen | 16. oktober 2011 | 18:56

jeg synes vi må afvente og høre, hvad Stine Brix, der er den nye ordfører på Sundhedsområdet har at sige :)


Kommentar af Elizabeth Japsen | 16. oktober 2011 | 18:59

bemærk venligst, at det jeg har sagt i denne sag er, at Rigshospitalets Seksologiske klinik, ikke følger de internationale retninglinier på dette punkt.

Jeg henviser atter til LGBT.DK : http://www.lgbt.dk/111/?tx_ttnews[year]=2011&tx_ttnews[month]=10&tx_ttnews[tt_news]=3433&cHash=96a9b02f8b


Kommentar af Elizabeth Japsen | 16. oktober 2011 | 19:16

@Ævlebævle: du vil måske forklare, hvorfor du kunne forestille dig, at Enhedslisten, det parti der hidtil mest konsekvent har forsvaret transkønnedes rettigheder, ikke skulle ønske, at man i DK efterfulgte de internationale standarder på dette område ?


Kommentar af Ævlebævle | 16. oktober 2011 | 20:33

Det synes jeg, du må klare med dit eget parti, Elizabeth. Men jeg kan ikke forestille mig andet, end at mange socialister har delte meninger om spørgsmål om sundhed, hormoner, privathospitaler, plastisk kirurgi og såkaldt kønskorrigerende operationer - ikke mindst i forhold til helt unge. Hvis de da tør ytre dem frit...


Kommentar af elizabeth | 17. oktober 2011 | 08:50

@ævlebævle : hvis de da tør ytre dem frit..? .det må du gerne uddybe...


Kommentar af elizabeth | 18. oktober 2011 | 16:56

se dette tvklip med Caspian (ham der fik fjernet sine bryster) fra TV2 mandag morgen:

http://go.tv2.dk/morgentv/id-447300...


Kommentar af Claus Pedersen | 18. oktober 2011 | 17:23

Spændende sag med mange svære dilemmaer.

Jeg faldt dd. over denne historie fra Californien (USA), hvor et ægtepar har sat deres 11 årige søns udvikling i stå for at give ham tid til at overveje om han vil have en kønsskifte-operation.

Sønnen har længe haft krise over sit køn, og ønsker at være en pige.

Hvordan skal vi forholde os til en sådan situation?

http://ekstrabladet.dk/kup/sundhed/...


Kommentar af Karen M. Larsen | 19. oktober 2011 | 10:35

Enhedslisten er fortsat tavs...


Kommentar af Jonas Jørgensen | 19. oktober 2011 | 11:52

Det er utroligt at Enhedslisten skal skydes alle mulige reaktionære motiver i skoene, blot fordi de ikke har kommenteret på den verserende sag.


Kommentar af Karen M. Larsen | 19. oktober 2011 | 12:32

Jonas:

Man har vel lov til at undre sig over, at Enhedslisten for to valgperioder siden som eneste parti gik ud og markerede sig på transspørgsmålet mens man nu mht. den verserende sag overlader feltet til SF, S, V og DF? Allerede her i foråret var det jo bemærkelsesværdigt at ingen fra Ø’s folketingsgruppe fandt tid til at dukke op til den transpolitiske høring på Christiansborg. Men dengang kunne man da i det mindste undskylde Ø med, at man havde en så lille folketingsgruppe, at man ikke havde tid - men det kan man vel ikke hævde nu?


Kommentar af Malene Andreasen | 19. oktober 2011 | 13:15

Brev til Sundhedsstyrelsen http://www.lgbt.dk/111/?tx_ttnews%5...


Kommentar af Danny jensen | 20. oktober 2011 | 18:19

At behandle børn med hormoner på dette grundlag burde, hvis det ikke er det, være kriminelt. Mutilerende indgreb, som det beskrevne, burde være kriminelt. hvad voksne kompetente mennesker udsætter sig selv for blander jeg mig ikke i så længe det er for egen regning.


Kommentar af Danny jensen | 20. oktober 2011 | 18:54

...iøvrigt undrer det mig såre at der findes mennesker der mener at operation af mennesker der ikke bryder sig om at være deres eget køn er en behandling af en sygdom. I realiteten er det mere udtryk for at man ikke har kunnet behandle patientens sygdom, en forstyrrelse af kønsidentiteten.


Kommentar af elizabeth | 20. oktober 2011 | 23:23

Det forlyder, at der er en udtalelse på vej fra Stine Brix- Enhedslisten sundhedsordfører. Den vil straks blive bragt her.


Kommentar af Patrick K | 21. oktober 2011 | 16:53

Så er der en historie på enhedslisten.dk hvor Stine udtaler sig: http://enhedslisten.dk/artikel/bedr...


Kommentar af Elizabeth | 21. oktober 2011 | 19:10

Enhedslisten viser igen, at det er det mest progressive parti med hensyn til forsvar for menneskerettigheder og ikke lader sig styre af fordomme.


Kommentar af danny jensen | 21. oktober 2011 | 20:23

der er intet progressivt i at behandle børn med hormoner eller skære deres kønsorganer af - jeg er ret sikker på at de danse eksperter på området er langt mere kompetente til at komme med fornuftige anbefalinger på dette område end en interesseorganisation som WPATH.


Kommentar af ØhhJa | 22. oktober 2011 | 00:19

Nu har jeg læst Stines pressemeddelse 3 gange og jeg kan stadigvæk ikke gennemskue hvad Ø’s holdning er til det?

Nogen der kan opklarer om de vil andet end at give loven et "eftersyn"?


Kommentar af Elizabeth Japsen | 22. oktober 2011 | 11:03

@Danny : Du mener, at de danske eksperter ved bedst —isåfald er de osse kloge end eksperterne i vores nabolande---ergo, er det ikke nok at henvise til, at dem i DK er eskperter vel ?

Har du iøvrigt bemærket at der findes et begreb der hedder medicinsk myndig - dvs at man slev kan bestemme behandlinger fra man er 15 år - sådan som Caspian har gjort - og har du bemærket at ikke en af debattørerne - herunder rigshospitalels seksologiske klinik har forholdt sig til dette fakta ?

Og Danny - du skriver skære deres kønsorganer af .. Caspian har fået fjernet sine bryster. Og Danny - mener du at kønsopererationer består i at skære kønsorganer af?


Kommentar af Elizabeth Japsen | 22. oktober 2011 | 11:10

@ØhhJa- du siger, at du ikke kan gennemskue hvad Ø’s holdning er til det?’

Jeg læser at :Stine Brix udtaler at : Der er ikke nogen universalløsninger, men i andre lande vælger man f.eks. at udsætte puberteten vha. hormoner og dermed sikre transkønnede børn og unge flere år at overveje deres køn i, påpeger hun.

og at Danmark helt generelt (mangler) tilbud og ekspertise ift. transkønnede for at kunne leve op til de internationale, faglige standarder på området. Enhedslisten fremsatte derfor allerede i 2007 forslag om at sikre transkønnede bedre rettigheder.

– Sagen om Caspian viser, at det er på høje tid, disse forslag bliver ført ud i livet.

Jeg synes da det er ret klart —ikke ?:)


Kommentar af Danny jensen | 22. oktober 2011 | 19:38

Naturligvis er kvindens bryster en del af hendes kønskarakterer, og som sådan kønsorganer, men iøvrig er der en række andre indgreb som er væsentligt mere Mutilerende end brystfjernelse forbundet m en kønsskifte operation. Begrebet medicinsk myndig knytter sig alene til retten om at give informeret samtykke - hvorvidt en 15 årig lever op til lovens krav om informeret samtykke er op til en konkret vurdering. Når det drejer sig om kastration kan jeg da nævne at det eksplicit forbydes udført på personer under 21 år, m.m. ganske særlige omstændigheder taler herfor.


Kommentar af elizabeth | 22. oktober 2011 | 21:14

@Danny : opfatter du operative indgreb på kønsorganerne som "mutilerende" unset hvad den opererede selv synes ? Du skriver som sagt at de danske eksperter er dem man må lytte til - mem foreløbog har du ikke svaret på, hvordan det så kan være at "eksperterne" i nbabolandende har en hel anden praksis.

http://www.wpath.org/ kalder du en interesseorganisation -hvad mener du med det ? Det er jo ikke en organisation stiftet af de transkønnede, men af netop eksperter....


Kommentar af danny jensen | 23. oktober 2011 | 07:31

WPATH er en brancheforening af praktiserende sundhedsprofessionelle og jurister som lever godt af den nævnte gruppe - som bekendt er sundhedssektoren i usa et privat foretagende. uanset hvilken praksis man måtte have i andre lande kan det ikke bruges som argument hvad man bør eller ikke bør gøre.

jeg betragter enhver operation der ødelægger et ellers velfungerende organ - uden at være begrundet i en somatisk problematik - for mutilerende - det gælder også de operationer som patienter med forstyrret kønsidentitet efterspørger - mig bekendt skærer vi heller ikke organer af skizofrene der tror deres arme eller indre organer er ved at rådne eller lignende vrangforestillinger - på samme måde synes jeg heller ikke man skal operere mennesker med vrangforestillinger der knytter sig til deres køn.

i stedet synes jeg man bør arbejde på at finde en behandling der kan få de ramte mennesker til at affinde sig med deres køn, da kønnet, uanset hvad den syge måtte mene, er et biologisk fænomen, som ingen operation eller hormonkur kan forandre. i realiteten er tilladelse til kønsskifteoperationer og hormonbehandlinger et udtryk for psykiatrien og psykologiens behandlingsmæssige mangler i relation til denne patientgruppe, og det mener jeg bestemt man skal have et større fokus på.

uheldigvis er dette spørgsmål sovset ind i politiske hensyn - LGBT arbejder målrettet for at fjerne fokus fra den saglige diskussion om hvad der skal behandles (den psykiatriske problematik eller den fysiske fremtoning) til den polemiske diskussion om hvornår og i hvilket regi den omtalte personkreds skal tilbydes behandling mhp forandring af den fysiske fremtoning. derfor er det i min optik også ret afgørende at LGBT-foreningen ikke får lov til at sætte dagsordenen alene i denne diskussion - jeg mener ikke det er i de kønsidentitetsforstyrredes interesse at tage udgangspunkt i deres vrangforestilling om hvilket køn de er, når behandling eller politik skal fastlægges. i det hele taget er det et stort problem at denne diskussion organisatorisk men også begrebsmæssigt knyttes til diskussionen om homoseksuelles rettigheder. der er ingen der - så vidt jeg er orienteret - vil begrænse eller forringe de rettigheder som transpersoner har.

I stedet for denne retoriske blindgyde synes jeg, at man på det politiske plan må arbejde med de sociale kønsdefinerende konstruktioner om udseende og adfærd, der, så vidt jeg kan vurdere, spiller en væsentlig rolle i denne problematik.

...men måske er det den egentlige kerne i sagen - at disse mennesker opfattes som syge - måske skulle man blot betragte denne vrangforestilling som en normalvariant, og opgaven må så fra samfundets side være at sikre forståelse og bekæmpe diskrimination af denne gruppe - og netop ikke at operere disse mennesker - (hvorvidt voksne mennesker udsætter sig for kirurgi for egen regning blander jeg mig ikke i - det bestemmer de selv) - i sundhedssystemet er opgaven at behandle sygdom - ikke at tilpasse fremtoningen af folk der adfærdsmæssigt falder udenfor normen til normen....

så skulle jeg komme med et par bud vil jeg foreslå følgende;

1) Afskaf diagnosen 2) Som følge af ovenstående stop for offentligt finansierede køsskifteoperationer og hormonbehandlinger 3) Arbejd målrettet for nedbrydningen af kønsstereotyper 4) Forbyd denne form for kirurgi og hormonbehandling på mennesker under 21

...på den måde er der sammenhæng i hvad der siges og hvad der gøres - er der ikke tale om en sygdom, skal der heller ikke ydes behandling. gennemgribende kosmetisk kirurgi af i denne sag relevante karakter bør kun udføres på fuld udvoksede og myndige personer for egen regning. det samme gælder hormonbehandling.

...insisterer man på at betragte tilstanden som en sygdom tvinges man også til at betragte det som en psykisk/psykiatrisk lidelse - og så gælder de indvendinger jeg har givet udtryk for tidlige i aller højeste grad....


Kommentar af Elizabeth | 23. oktober 2011 | 12:54

Jeg vil opfordre alle til, at læse Dannys indlæg her ovenover. Dannys indlæg er et glimrende eksempel på, at det ikke er nok at mene, man skal osse vide noget.

Danny mener fx at transkønnedes tilstand skal betragtes som en sygdom og dermed som en psykiatrisk lidelse. Det må om noget være at løbe åbne døre ind. Der køres i disse år en kampange for at få transkønnede slettet over listen af psykiske lidelser.

Danny mener at transkønnede lider af en kønsidentitets forstyrrelse. Denne populære antagelse bygger på antagelsen om, at xy hhv xx kromosomer kombineret med en der til svarende kulturtypisk opdragelse fører ti et bestemt resultat.

Sådan er det imidlertid ikke altid. Transkønnede der mødes med anerkendelse og passende lægelig behandling er fuldstændig velfungerende mennesker og udviser ingen tegn påforstyrrelse/patalogi. Dette er verificeret i flere nutidige undersøgelser.

Den ofte gentagne påstand om fortrydelse er på samme vis forlængst tilbagevist.


Kommentar af Elizabeth | 23. oktober 2011 | 13:10

@Ole: du skrev i begyndelsen af denne debat et interessant indlæg om Etisk Råd, dets sammensætning og politiske funktion. Dersom du læser dette Ole, vil jeg meget gerne invitere dig til at være gæsteblogger og uddybe dit analyse. Skulle du ikke læse dette, tænker jeg at stjæle dit indlæg og udbygge det til en blog selv.

I den forbindelse kan jeg oplyse, at Ester Larsen, der i flere tvindslag repræsenterede Etisk Råd i denne debat,og således vel formodes at besidde en særlig indsigt af etisk art, er ingen ringere end tidligere sundhedsminister Ester Larsen medlem af partiet Venstre.

Dersom jeg får tid til det er hun og hendes politiske virke udpræget en blog værd.

Skulle andre få lyst til at bidrage med en blog om hende, er de velkome til at kontakte mig.


Kommentar af elizabeth | 23. oktober 2011 | 22:09

Der var engang, hvor venstrehåndede børn i skolerne blev tvunget til at skrive med højrehånd.

Der var osse engang - for ikke ret længe siden - hvor man ville kurere homoseksuelle.

Danny (se højere oppe) vil kurere transkønnede.

Det er ligesom med de venstrehåndede et ønske, der bygger på den opfattelse, at det at være transkønnet er noget forkert - noget der må kureres.

Udover at det ikke er forkert at være hverken venstrehåndet, homoseksuel eller transkønnet, viser alle erfaringer, at det ikke kan ændres.

Derfor - og jeg bryder mig ikke om at være nedladende, men i dette tilfælde går jeg en undtagelse - er det latterligt at Danny, skriver et langt indlæg, der hele vejen igennem alene bygger på fordomme.


Kommentar af danny jensen | 23. oktober 2011 | 23:35

hej elizabeth

det lader ikke til du har læst mit indlæg særligt grundigt - så jeg gentager det - blot lidt mere enkelt;

der er 2 muligheder, enten er der tale om en sygdom - er det tilfældet tror jeg sygdomsfokus findes mellem ørerne på de ramte og ikke mellem benene - i det tilfælde skal behandlingen være af psykiatrisk/psykologisk karakter, ellers er der ikke tale om nogen sygdom - er det tilfældet skal der naturligvis ikke tilbydes nogen behandling, da behandling udelukkende er indiceret i tilfælde af en behandlingskrævene sygdomstilstand.

hvad du iøvrigt måtte mene om mig og min indsigt i dette spørgsmål er for såvidt uinteressant - jeg mener klart dine indlæg på dette felt bærer præg af en udpræget mangel på reflektion og omtanke samt en helt særlig tilgang til mennesker der ikke deler dine synspunkter - de rubriceres enten som fordomsfulde, dumme eller som i mit tilfælde begge dele. jeg synes du bør overveje med hvilket formål du skriver dine blogindlæg - for en åben og saglig debat er du ihvertfald ikke interesseret i at indgå i.


Kommentar af elizabeth | 24. oktober 2011 | 01:22

Danny du snakker udenom dine egne ord :

fex siger du :jeg betragter enhver operation der ødelægger et ellers velfungerende organ - uden at være begrundet i en somatisk problematik - for mutilerende - det gælder også de operationer som patienter med forstyrret kønsidentitet efterspørger - mig bekendt skærer vi heller ikke organer af skizofrene der tror deres arme eller indre organer er ved at rådne eller lignende vrangforestillinger - på samme måde synes jeg heller ikke man skal operere mennesker med vrangforestillinger der knytter sig til deres køn.

altså det du skriver er, at transkønnede har en forstyrret kønsidentitet. Mit svar er- nej, det har transkønnede ikke, ikke spor. Det er en populær fejlantagelse.

Du siger ikke alene, at de har en forstyrret kønsopfattelse - du går så vidt som, at kalde det vrangforestillinger. Dertil siger jeg: der er i disse år en bevægelse imod at kalde det en lidelse. Det er kun en lidelse forsåvidt som, at personen underkendes, og forhindres i at leve efter eget hjerte. Alle videnskabelige undersøgelser bekræfter dette.

Lige bagefter skriver du :

i stedet synes jeg man bør arbejde på at finde en behandling der kan få de ramte mennesker til at affinde sig med deres køn, da kønnet, uanset hvad den syge måtte mene, er et biologisk fænomen, som ingen operation eller hormonkur kan forandre.

Altså at man skal behandle sig væk fra den transkønnede tilstand - og (lidt længere nede) at når man ikke kan det, så er det fordi, de der behandler dem ikke er dygtige nok.

Mit svar til dette er, at du atter taler ud fra en holdning og ikke en indsigt. Idet alle undersøgelser viser, at det ikke kan behandles. Dernæst sammenholder jeg det med behandling af venstrehåndede og homoseksuelle - begge grupper søgte man også tidligere at behandle.

Havde du haft indsigt, og ikke blot holdning (osse kaldet fordomme) havde du vidst, at man (selvfølgelig) længe længe har forsøgt, at " behandle" det, ganske uden resultat.

Du går ud fra, at der er tale om en tilstand, som er ikke-ønskelig, og derfor mener du, at den bør behandles.

Det bygger du åbenbart på, at det at fjerne legemsdele der ikke fejler noget, er at mutilere folk.

Den holdning er forståelig. Men igen, når alle undersøgelse viser, at de opererede bliver glade og velfungerende mennesker, må det siges, at være en holdning, der på et teoretisk plan er rimelig, men i praksis overfor denne gruppe ikke er det.

Intet af det du skriver er således baseret på reel indsigt. Derfor skriver jeg, at det indlæg er et fremragende eksempel på, at det ikke er nok, at have en holdning, man må osse have en viden.

Du kritiserer mig for ikke at have læst dit indlæg grundigt nok osv. Jeg har skam læst dit indlæg, og så har jeg påvist, at du ikke har forstand på det tema, du udtaler dig om. Dersom du skulle udtale dig på baggrund af diverse danske eller andre forælde kilder, er det netop det, de er: forældede. Forældede i den forstand, at de ikke baserer sig på aktuel forskning.


Kommentar af danny jensen | 24. oktober 2011 | 05:21

ja - jeg mener bestemt der er tale om en psykiatrisk sygdom, og at tilstanden skal behandles som sådan. køn er et biologisk fænomen. manglende kongruens imellem identitet og køn er derfor i mine øjne tegn på sygdom. men det behøver man ikke tage udgangspunkt i for at komme til præcis den samme konklusion som den jeg postulerer - nemlig at operation eller/og hormonbehandling ikke under nogen omstændigheder er et led i en behandling af tilstanden og derfor naturligvis ikke bør tilbydes i offentlig regi og bør reguleres stramt og forbeholdes voksne myndige - i lighed med anden kosmetisk kirurgi af gennemgribende art.

jeg forholder mig ikke til hvad der gør folk glade - som bekendt er det ikke noget relevant kriterie for hvilke behandlinger der bør tilbydes i offentligt regi - vi tilbyder jo heller ikke silicone implantater til teenage piger der synes de har for små bryster, penisforlængelser til mænd eller diverse andre behandlinger som givet kunne glæde den behandlede, alene fordi det kunne glæde modtageren af behandlingen - der skal mere til end dét.

det lader til det hele bunder i en totalt misforståelse af begrebet "køn" som du har tilegnet dig - køn er uanset hvad du måtte mene primært en biologisk defineret kategori - at du ikke vil erkende det forhold gør det ikke mindre rigtigt.

du skriver meget om indsigt - så vidt jeg kan vurdere er det dig og ikke undertegnede der helt åbenlyst har en meget begrænset indsigt i de forhold der gør sig gældende - alene dit bizarre syn på kønsbegrebet dokumenterer helt åbenlyst det forhold.

lad mig opsummere; du er enig i at der er tale om en sygdom - det udleder jeg af dit krav om behandling. alligevel kritiserer du mig for at betragte tilstanden som en sygdom. - det afgør sådan set diskussionen i mine øjne.


Kommentar af elizabeth | 24. oktober 2011 | 08:26

@Danny, du skriver : det lader til det hele bunder i en totalt misforståelse af begrebet "køn" som du har tilegnet dig - køn er uanset hvad du måtte mene primært en biologisk defineret kategori - at du ikke vil erkende det forhold gør det ikke mindre rigtigt.

Den tygger vi så lige lidt på, Danny - og mit svar er; Ja, køn er et biologisk, men så sandelig også et socialt, et klassebestemt, men også et psykologisk bestemt fænomen. Og du skriver jo også selv ganske rigtigt, at køn primært er et biologisk fænomen, men dersom noget er noget primært, må det logisk nok også være noget sekundært, osv. Men den tankerække fører du ikke til ende.

Dernæst skriver du, at du ikke synes, at om operationer gør folk glade, er et kriterie- og sammenholder det med brystoperationer på teenagepiger etc. Nu sigter kønsoperationer ikke på "at gøre folk glade" men det langt mere alvorlige - nemlig at disse operationer på afgørende vis påvirker selvmordsraten for denne gruppe fra meget høj til meget lav.


Kommentarfunktionen er lukket


Aktivist på livstid. Fik min debut i en anti-Vietnamkrigsdemo som 13-årig og var ellers mest inspireret af de hollandske provoer, hvis røgbomber mod kongehuset afsluttede den kvalme efterkrigstid.
Jeg var aldrig hippie og flyttede derfor ikke på Christiania, men blev istedet medlem af Kommunistisk Arbejderforbund-marxister-leninister,http://www.leksikon.org/art.php?n=1413, og mener fortsat, at den organiserede arbejderbefolkning er den eneste varige samfundsændrende kraft. Kulturradikalismen er anden kilde ttp://www.leksikon.org/art.php?n=1483. Jeg bliver inspireret af rebeller http://www.youtube.com/watch?featur... til alle tider, fagforenings aktive http://www.youtube.com/watch?v=n8Kx..., antiracister,kunstnere, partisaner http://www.youtube.com/watch?v=epwy..., queeraktivister http://www.youtube.com/watch?v=vCmM... http://www.youtube.com/watch?v=Ignx... og filosoffer http://www.youtube.com/results?sear... Man kan ikke vide ret meget her i livet og det er begrænset hvad man kan gøre. Men lidt har osse ret. Lykkeligvis lever vi i et demokrati. Det skulle vi gerne blive ved med, helst et fuldt demokrati, som ikke slutter ved indgangen til Børsen.
Blogarkiv

28. februar 2012
Avantgardisten Holberg anno 1721 og 8 marts
1 kommentarer

18. februar 2012
Dem, der ligger på jorden, må man træde på
15 kommentarer

6. februar 2012
Enhedslisten svigter kapitalisme-kritikken
10 kommentarer

23. januar 2012
LGBT politik - ny regering, nye muligheder - eller flere løftebrud ???
14 kommentarer

17. januar 2012
Ib med rosen i rumpen
2 kommentarer

13. januar 2012
PKK og venstrefløjens forhold til deres metoder
14 kommentarer

5. januar 2012
7 årig udvises som uintegrerbar
3 kommentarer

1 januar 2012
Obama- Occupy. Thorning - Øs rolle ....??
20 kommentarer

28. december 2011
Vi underviser i livet, Hr
1 kommentarer

17. december 2011
Armod og incest
42 kommentarer

1 2 3 4 5 6 7 8 9 > ...

Blogs

Af Rina Ronja Kari

Så går det løs igen

29. februar | 10:40


Af Elizabeth Japsen

Avantgardisten Holberg anno 1721 og 8 marts

28. februar | 09:23

1 kommentarer

Af Karen Helveg Petersen

»De faktiske forhold i jernindustrien…«

27. februar | 17:01

4 kommentarer

Af Søren Søndergaard

Politikerlede

27. februar | 08:52

2 kommentarer

Af Henrik Chulu

Digitalt forår

27. februar | 01:22

4 kommentarer

Af Lise Jonassen

Vi er ikke svage - vi har bare ikke arbejde

26.februar | 11:57

2 kommentarer