Vi er flyttet! modkraft.dkDet politiske massemords anatomi

Af Henrik Chulu | 26. juli 2011 | 13:31 | 31 kommentarer |


Gerningsmanden bag fredagens bombesprængning i Oslo og nedskydning af mindst 85 unge politisk aktive på Utøya, Anders Behring Breivik, bliver i Berlingske sammenlignet med manden bag det amerikanske bombeattentat i Oklahoma City i 1995, Timothy McVeigh.

Sammenligningen med McVeigh forbigår imidlertid en række egenskaber ved manden bag massakren i Norge, detaljer som er væsentlige for at få dækket baggrunden for og konsekvenserne af begivenheden.

McVeigh var drevet af et blindt had mod den amerikanske føderale administration. Hadet havde sin oprindelse i hans oplevelser i den første Golfkrig og blev antændt af bl.a. belejringen i Waco, Texas der endte i et blodigt skudopgør præcis to år før McVeigh detonerede sin bilbombe i Oklahoma City og dræbte 168 mennesker og sårede 680.

Der er ingen tvivl om at Breivik er fyldt af et blindt had sammenligneligt med McVeighs men baggrunden for hadet er en anden og en række andre egenskaber giver et andet billede af terroristen og massemorderen.

Først og fremmest kan afstumpetheden, hvormed Breivik likviderede forsvarsløse unge der var fanget uden flugtmuligheder, bedst sammenlignes med den tilsvarende hos gerningsmændende bag skoleskyderier som på Columbine High School og Virginia Tech. Massakren på Utøya var imidlertid væsentligt mere systematisk. Breivik undersøgte bl.a. sine ofre og skød dem flere gange efterfølgende hvis de gav livstegn fra sig.

Dertil kommer en manifestskrivende selviscenesættelse der tidligere er set hos Ted Kaczynski, bedre kendt som The Unabomber. Kaczynski sendte i årene 1978-1995 16 brevbomber der dræbte tre og sårede 23. Som krav for at stoppe sine bombeattentater, stillede han, at hans over 50 sider lange essay Industrial Soviety and Its Future, bedre kendt som The Unabomber Manifesto, blev trykt ordret i et større dagblad eller akademisk journal.

Hvor Kaczynski var drevet af sin teknofobiske samfundskritik, skal Breiviks massemord ses i sammenhæng med en nationalkonservativ politisk forestillingsverden som han deler med hjemlige skikkelser som Søren Krarup, Dansk Folkepartis mest markante ideolog.

Krarup har gennem mange år begrundet sin kritik af universelle menneskerettigheder i sin kristne tro og blæst til kamp mod “kulturradikal multikulturalisme” og indvandring fra især muslimske lande. Det er det samme had til venstrefløjen og muslimer der kommer til udtryk i Breiviks manifest og i lyset af hvilket han begik sine grusomheder.

Ideologien har gennem det seneste årti inficeret den offentlige diskurs om Islam så kraftigt, at massemedierne og de “eksperter” der udtalte sig til dem, mens begivenhederne udspillede sig i Norge, ikke kunne give slip på forestillingen om, at der var tale om muslimske terrorister i hellig krig mod Norge pga. gennoptryk af Muhammedtegningerne. I hasten med at breake historien glemte flere medier i stor udstrækning at findebelæg for de påstande de formidlede videre.

Det er ikke kun indenfor de seneste år, fx da en snigskytte i efteråret 2010 dræbte og sårede indvandrere i Malmø, at denne ideologi har fundet voldeligt udtryk på vores breddegrader:

“Faktisk var begyndelsen af 1990erne [sic] tilsyneladende en af de mest koncentrerede perioder i terrorismens danmarkshistorie, hvor Den Danske Forening systematisk registrerede en lang række gennemførte og planlagte bombe- og brandattentater mod asylcentre, moskeer, indvandrerklubber og indvandrerbutikker.”

Den Danske Forening, hvor Krarup på daværende tidspunkt var medlem, beskrev ifølge Rune Engelbrecht Larsen disse angreb som “sabotage” og gerningsmændene som “modstandsgrupper”, hvad der i dansk optik må betragtes som en hyldest. Krarup opfordrede ligeledes “direkte til at »sabotere« Dansk Røde Kors.”

I modsætning til tidligere fremmedfjendsk politisk vold herhjemme og i vores nabolande, var bombningen af Oslo og massakren på Utøya præget af en kold og kalkuleret kynisme der gør det svært at fatte, at det er et menneske der har foretaget handlingerne.

Hvilket menneske kan detonere mindst 500 kilo sprængstof i en bykerne som en afledningsmanøvre for en systematisk og tålmodig likvidering af en hel generation af kommende politiske ledere?

Som Rick Falkvinge skriver, er der tale om et massivt politisk attentat som ikke vil have nogen direkte effekt før om 20 år.

I Danmark er det, ligesom i Norge, tid til politisk selvransagelse. Gennem det seneste årti har fremmedfjendske og antidemokratiske holdninger fået frit spillerum i dansk politik. Blandt alle folketingets største partier har et ideologisk modspil ladet vente på sig.

Spørgsmålet er, om vi er villige til at vente på, at den hadske ideologi igen får pistolløbet som talerør.Kommentarer


Kommentar af Mads | 26. juli 2011 | 14:34

Godt indlæg. +1.


Kommentar af | 26. juli 2011 | 20:38

http://politiken.dk/udland/ECE13454... dødstallet er heldigvis reduceret til 68 og ikke længere 85


Kommentar af per mortensen | 27. juli 2011 | 13:46

At analysere massemordets anatomi er måske det vigtigste, vi kan gøre i dag, og det går langt, langt længere end at rakke ned på nogle af dagens politiske tumper.

Massemordet er integreret i de fleste staters selvopfattelse. Når en stats ledere føler, at deres (statens?) sikkerhed er truet, så er de (hvis de har den fysiske mulighed) rede til at bruge selv atombomber. Bomberne mod Japan i 1945 var det ultimative massemord.

Men i sorgen over massemordet i Norge, så må vi ikke glemme at lige nu er det vigtigste spørgsmål: Hvad skriver man, når børn bliver slagtet, fordi de tror på en bedre verden, tror på demokratiet og at de kan gøre en forskel? Her har Anne Bitsch et godt svar i Politiken d.d.

http://politiken.dk/debat/kroniker/...


Kommentar af venstreradikal | 28. juli 2011 | 12:29

Efter det barbariske overgreb mod unge socialdemokrater i deres sommerlejr på Uteøya og tilfældige civile i Oslos centrum må der stilles kritiske spørgsmål, der går bagom dette drama...

- en kommentar af nogle venstreradikale: http://www.autonominfoservice.net/2...


Kommentar af Sgt. Overkill | 28. juli 2011 | 14:04

Et eller andet sted bør vi også tage og se ud over vores egen baghave, og gøre det mere klart, at den tragedie som skete i Norge, er *hverdag* i diverse latinamerikanske lande og andre afkroge af den tredje verden, hvor CIA-støttede militærdiktaturer, fascistiske bander (organiseret af oligarker og guvernører), paramilitære dødspatruljer bedriver en klasseterror på fuld skala og på et langt mere systematisk plan end hvad vi kan se små enklaver gå og foretage heroppe.

Folks øjne er fuldstændig blindt slået væk fra hvad der sker af ubegribelige voldsorgier, når det ikke trykker lige på vores pulsåre.

Læs f.eks.:

http://modkraft.dk/nyheder/article/... http://www.marxist.dk/Home.php?Page...


Kommentar af bobby68 | 29. juli 2011 | 22:02

Det er svært at forholde sig til så esktremiske meninger, da det netop er det der er problemet, og argumenterne er så tåbelige. Der vil ALTID være serie-mordere, er det svært at forstå, det har INTET at gøre med den politiske situation, I prøver blot at udnytte dette til jeres fordel, øv hvor er I barnlige, I kan lige så godt sige min far kan tæve din far, for jeres retorik ligger på dette niveau. Prøv at skønne på hvordan vi har det i Danmark, og brug jeres energi på vores fælles bedste, i stedet for at lege "anarkist", hvilket kun får alm. danskere til at have ondt af jeres manglende fritidsliv og empati. Prøv at gå en tur ned ad den lokale gågade og nyd hvor frit i har det, og hvis I tror jeres patetiske indlæg i denne blog gør en forskel, tja, så har vi vidst ikke mere at snakke om, så er I for naive.


Kommentar af bobby68 | 29. juli 2011 | 22:12

UPS forkert blog, undskyld ulejligheden.


Kommentar af Henning | 29. juli 2011 | 22:59

En af dem der stod på Breiviks modtagerliste i Danmark, var en venstreorienteret folkeskoleelev. Skal der ikke gøres noget mod ham, for han kan da ikke få lov til at gå frit rundt i Danmark. Han kunne jo nemt ende som sympatisør for Blekingegadebanden, RAF, Farc, Pol pot og andre venstreorienterede mordere.


Kommentar af Søren | 30. juli 2011 | 14:08

Henning du spammer og er usammenhængende.

Det er forøvrigt alemnt kendt at størstedelen af hans modtagerliste er et røgslør.


Kommentar af Emil (Aalborg) | 30. juli 2011 | 15:09

@Henning.... Er det dig Bamse? http://www.dr.dk/NR/rdonlyres/C37A1...


Kommentar af Henning | 30. juli 2011 | 17:00

@ Søren : Det er også kendt, at socialister taler uden om når talen falder på deres støtte til terrorister. Er du blandt dem, som støtter Farc og Hamas?


Kommentar af Henning | 30. juli 2011 | 17:02

@ Emil (Aalborg) : Er det dig Ole http://modkraft.dk/IMG/jpg/ole-1-st... ?


Kommentar af Morten G | 30. juli 2011 | 17:16

@Alle. Det er sgu lidt synd for Henning-drengen. Alle andre er på nakken af ham.

Han er hårdt ramt. Det har vist sig, at den mest psykopatiske massemorder i Skandinavien er borgerlig og at hans motiv for udåden var et opgør med venstrefløjen.

Hennings verdensbillede er rystet og det gør ondt i Henning. Ikke al smerte er fysisk og den i sjælen kan være rigtig led.

Det er på tide, at vi andre viser os som sande venstreorienterede. Lad os hjælpe fyren i denne nødens stund. Hvad med en støtteside på Facebook ?


Kommentar af Henning | 30. juli 2011 | 19:43

Tihi, hvor er I sjove. Det som bare er tragikomisk er, at ingen af jer har lyst til at tage afstand fra de politiske mord, som jeres socialistiske, kommunistiske og anarkistiske venner begår og den vold som Antifascistisk Aktion udøver i Danmark. Det sidst nævnte jo nok fordi antifascisterne blev stiftet af Modkraftfolk, og de første fordi det vil være jeres politiske ikoner som Fidel Castro, RAF, Blekingegadebanden og Stalin I skal tage afstand fra, og det vil jo nok ikke være så godt for jeres anseelse på venstrefløjen. Men med hensyn til Facebook og støttesider, så viser Facebook forskellen på venstre- og højrefløjen. Det vrimler med fansider af Stalin, Ché, Fidel Castro og andre socialistiske massemordere, men heldigvis ingen for Breivik. På højrefløjen afskyr vi dem, som begår terrorisme, uanset hvem og hvorfor de begår den. I hylder massemorderne og dyrker dem som forbilleder.


Kommentar af Morten G | 30. juli 2011 | 20:52

Kære Henning. Jeg vil gerne tage afstand fra de politiske mord, som nogens socialistiske, kommunistiske og anarkistiske venner begår og den vold som Antifascistisk Aktion udøver i Danmark (og andre steder). Jeg tager også afstand fra politiske ikoner som Fidel Castro, RAF, Blekingegadebanden og Stalin.

Så kan vi vende tilbage til emnet: Den borgerlige massemorder.


Kommentar af Henning | 30. juli 2011 | 21:42

@ Morten G : Inden vi vender tilbage til dit elskede emne, den forfærdelige højrefløj, vil du så ikke godt være venlig at forklare mig, hvad det er DU har gjort for at modvirke mordene som du nu tager afstand fra? Har DU aktivt bekæmpet den vold, som Modkraftfolkenes Antifascistisk Aktion udøver, eller har du stiltiende accepteret deres vold?


Kommentar af Morten G | 30. juli 2011 | 22:21

@Henning. Jeg prøver at være venlig og du fortsætter bare i nar-sporet.

Jeg har ikke skrevet noget om, at højrefløjen er forfærdelig. Jeg har skrevet, at massemorderen er borgerlig.

Og hvad er det for noget med, at jeg "nu" tager afstand fra noget ?

Eller den der pligt til "aktivt" at bekæmpe. Hvad indebærer den og hvornår er hvem forpligtet ?

Som sagt:Du kører i nar-sporet, så tagf dig sammen, tag udgangspunkt i virkeligheden og kom ind i kampen.


Kommentar af Henning | 30. juli 2011 | 23:10

@ Morten G : Vi må jo så bare acceptere, at du ikke aktivt kæmper mod den vold og de mord som venstrefløjen begår, mens du kræver det modsatte af højrefløjen. Det der gør den slags ekstra dobbeltmoralsk er, at højrefløjens vold statistisk set er næsten ikke eksisterende sammenlignet med, hvad venstrefløjen begår i socialismens og kommunismens navn. Selv efter Breivik, har venstrefløjen langt flere mord på samvittigheden i 2011 end højrefløjen. Problemet i den opgørelse er så bare, at Breivik erklærede sig som nazist, der som bekendt er forkortelse for nationalSOCIALIST.


Kommentar af Morten G | 31. juli 2011 | 08:24

@Henning: Nu er det ikke det der med at høre efter, der er din spidskompetence. Men alle andre har altså hørt, at Breivik efter egen opfattelse er konservativ.

Skandinaviens værste massemorder er altså borgerlig. Og ugerningen blev begået for at bekæmpe de venstreorienterede.

Og nu er jeg ærlig talt træt af at lade mig provokere af dine forsøg på at bagatalisere Breiviks forbrydelse.


Kommentar af Søren | 31. juli 2011 | 08:35

Henning hvorfor skal Hamas og FARC blandes ind i det? De er da irrelevante. Men nej jeg støtter dem ikke.

Jeg må nu bede dig tage afstand fra følgende: Anders Breivik Ustasja Irgun KU i 30’erne Dollfuss De russiske zarer

Jeg vender tilbage med flere du skal tage afstand fra


Kommentar af Morten G | 31. juli 2011 | 09:28

@Søren. Fin idé med lidt afstandstagen fra Hennings side.

Jeg byder ind med USA-drevne diktaturer i Syd- og Mellemamerika.

Og naturligvis det danske politis udlevering af de danske kommunister til tyskerne - både selve udleveringen og det forhold, at man udleverede langt flere danske statsborgere, end tyskerne havde bedt om.

Det er selvfølgelig ikke Stalin-niveau, men der var i hvert fald nogle, som gjorde sig umage.


Kommentar af Emil (Aalborg) | 31. juli 2011 | 11:37

Jeg synes også det er vigtigt at Henning tager afstand fra: Den europæiske kolonialisme og imperialisme (Det største massemord i verdenshistorien og det mest omfattende eksempel på ødelæggelsen af andre folks kultur); Japans Imperialisme; Folkedrabet på indianerne; Folke mordet i Rwanda (der havde tydelig nationalistiske undertoner); Italien og Spaniens fascisme; AUC i Columbia; Højreorienterede dødspatruljer i latinamerikas storbyer; USA’s udbombninger i Sydøst Asien; Tyrkernes udrensning af Armenerne; Churchills systematiske anvendelse af giftgas-luftangreb mod ustyrlige landsbyer i kolonierne; Englænderne og Tyskernes udvikling og implementering af KZ systemet i Afrika; Den Indiske regering og Multinationale kapitalismes fordrivelse af landbefolkningen i Indien; Mord på fagforenings og bondeledere i Sydamerika; USA’s Invasion af Fillipinerne; Pinkertons og andre Union busters voldsanvendelse; Nordkorea - et land der officielt har gjort op med alt rødt og længe har været udelukkende nationalistisk; De tyske Freikorps i 10 og 20erne; Contraerne i Niguragua; Den militante Amerikanske Anti-abortbevægelse og dens terror; Apartheid i Syd Afrika og Namnibia; Den Israelske besættelse, de Israelske bosættelser og Apartheid tilstandene internt i Israel; Vestlige firmaers engagement i en lang række konflikter og borgerkrige i Afrika siden 70erne; Bombe angrebet på Internationale Socialisters kontor i Søllerødgade i København, hvorved Henrik Christensen blev dræbt; Marokkos besættelse af Vestsahara; Krigene i Irak og Afghanistan; Serbernes anfald på, og udrensninger af Bosniarkerne under borgerkrigen i ex-jugoslavien; Bolonge Bombningen i 1980; Progromer mod Kaukasere i Rusland, Angreb og forfølgelse af Sigøjnske mindretal i Ungan, såvel som andre øst europæiske lande og Italien; og den højreradikale bevægelses kontinuerlige overfald og chikane af homoseksuelle, queers, indvandre, venstreorienterede og alternative i Danmark.

Alt ovenstående kan enten tilskrives borgerlige ideologier, nationalisme eller kapitalismen - ofte alle tre på samme tid. Det må være vigtigt for den konstruktive debat at Henning udtrykker sin klare afstandstagen fra alt ovenstående.

Jeg så også gerne at Henning tager afstand fra det borgerlige økonomiske system som vi med al tydelighed ser koster tusindvis (numbers rising) af mennesker livet hverdag året rundt og har gjort det de sidste 150 år.


Kommentar af john | 31. juli 2011 | 11:50

Breivik er ikke borgerlig. At være borgerlig betyder at man nærer den overbevisning at samfundet består af individer der har borger rettigheder og gensidigt udnytter hinanden på det groveste, indenfor de rammer fællesskabet har vedtaget. Det betyder at det fineste man kan foretage sig er at kende sammensætning og forudsætninger for fællesskabets spille-regler, så man "frit" kan bevæge sig på ydersiden af stregen på kanten af fælleskabet, og mestre historiefortællingen, når der fra tid til anden er berørte andre parter, der åbenbarer at her er en "player" af den type som opfatter verden mere som et tag-selv bords spil, end som et samfund.

Breiviks liv synes at have taget retning mod den successive borgelige player, men er regredieret (tilbageskridt) ikke fordi, han ikke kan honorere kravene - tvært imod spiller han jo med succes - men fordi gener og ånd søger selv-genkendelse, egen konkret spejling og universel genklang, fra socialt fællesskab.

Sådan er jo abers natur.

I erkendelse af en universel tomhed både i hans livsprojekt, i hans tilværelsesforståelsesmyte og, spejlet i omstændighed af grønnere græsser i de samfundsideologiske modstykkealternativer han selv udelukker sig fra, i sin tagen patent på hvad der måtte være og hvad, det måtte sige for ham, at være en "rigtig" mand...

Men Mor, hvoffer er De andre stadig lykkeligere end jeg, og hvorfor er jeg dog stadig altid bange,

.. tager manden dette evolutionære tilbageskridt at aflive landsmoderens yngel i dette øjemed selv at blive flokkens nye, avlende Alfa-han. Hans vilje har sat hans bevidsthed ud af kraft og er helt væk i en hyperpotent drift mod, at komme til at parre sig med Gro..


Kommentar af Henning | 31. juli 2011 | 16:36

Morten, Søren & Emil : I har tydeligvis bevist jeres ekstremisme, og derfor ser jeg ikke nogen grund til at fortsætte diskussionen. I er blevet bedt om aktivt at bekæmpe den politiske vold som udføres af Modkraftfolkenes Antifascistisk Aktion, og det vil I ikke. Den eneste forskel på jer og Breivik er derfor antallet af tilskadekomne. Da jeg ikke ønsker at diskutere med voldforherligende ekstremister, ser jeg ikke nogen grund til at fortsætte.


Kommentar af Emil (Aalborg) | 31. juli 2011 | 19:08

Der var aldrig nogen diskussion og du er tydeligvis ikke selv parat til at tage afstand fra ekstremistisk vold.


Kommentar af Morten G | 31. juli 2011 | 19:21

@Henning. Og hvordan har du selv bekæmpet den politiske vold, som udføres af Modkraftfolkenes Antifascistisk Aktion ?


Kommentar af Henning | 31. juli 2011 | 22:05

Jeg vil slutte med at dokumentere, at der har været endnu et socialistisk massemord på uskyldige i dag. Den socialistiske syriske regering (http://en.wikipedia.org/wiki/Ba%27a...), har i dag slået mere end 120 ihjel i den nordlige del af landet. Gad vide, om der går en lige linje mellem Modkrafts holdninger og mordene udført af de socialistiske massemordere i Syrien?


Kommentar af Emil (Aalborg) | 31. juli 2011 | 22:15

trolololol, Du mener Syriens nationalstiske regering bamse.... Det er sjovt, du burde lige genlæse dit wiki link.


Kommentar af Henning | 31. juli 2011 | 23:03

@ Emil (Aalborg) : Kan mærke at din evne til at læse og forstå er præget af, at du har gået for længe i folkeskolen. Det regeringsledende parti i Syrien er socialistisk. Du ved - den politiske retning hvor man går ind for, at alle skal have lige lidt, og kun lederne skal tjene store penge.


Kommentar af | 1 august 2011 | 22:58

Det er rigtigt, at der i folketinget og i den offentlige debat har manglede modsvar til DF muslim had. Der er ligheder mellem DF’s antimuslimske racisme og Breiviks ideologiske udgangspunkt selvom DF ikke opfordre dirakte til terror,

Det store spørgsmål på venstrefløjen er, derfor hvordan opbygger vi en antiracistisk bevægelse der kan gå op imod det had til muslimer, der er blevet skabt over de sidste 10 år af medier og politiker. En antiracistisk bevægelse kræver at vi inkluder muslimer i den bl.a. ved at invitere personer som er respekteret i de muslimske miljøer som taler.

Hvis det skal lykkes at inkludere muslimer kræver det, at vi samtid med at vi bekæmper DF også tager afstand fra dem der kalder sig venstreorienteret, selvom mest organiser demonstrationer mod muslimer ofte med taler som Karen Jespersen, men aldrig demonstrer i forbindelse med DF’s årsmøde.

PS jeg mener Henning skal ignoreres – han har en bevidst strategi der går ud på at ødelægge venstrefløjens diskussioner så vi aldring når frem til fælles handling, det skal vi ikke hoppe på.


Kommentar af Morten G | 2. august 2011 | 08:54

@ikke noget navn: "En antiracistisk bevægelse kræver at vi inkluder muslimer i den bl.a. ved at invitere personer som er respekteret i de muslimske miljøer som taler."

Problemet er bare, at man alt for ofte ser, at personer, som er respekteret i muslimske kredse, er stærkt religiøse homofober med stærkt negative holdninger til alt, hvad der ikke er muslimsk.

Det svarer lidt til at skulle lægge ører til Moses Hansens rablerier for at komme i dialog med "de kristne".

Men find mig en i muslimske kredse respekteret person, som har et bare nogenlunde venstreorienteret syn på homoseksualitet, dødsstraf, ligestilling, børns rettigheder, arbejdsmiljø og fordelingspolitik. Så er jeg med.


Kommentarfunktionen er lukket


Halvandengenerationsindvandrer.

Kandidat i filosofi og geografi fra RUC med fokus på æstetik og geopolitik. Skrev speciale om ophavsret, musik og fildeling.

Professionel musiker med en række udgivelser og turneer i baggagen.

Freelance webredaktør, skribent og kommunikationskonsulent.

Skriver på bloggen frikultur.dk, laver events for Creative Commons Danmark og er medinitiativtager til Bitbureauet.dk.
Blogarkiv

27. februar 2012
Digitalt forår
4 kommentarer

28. december 2011
Kulturpolitiske klimaforandringer
1 kommentarer

20. december 2011
Advarselsbreve til rettighedshyklere
8 kommentarer

1 oktober 2011
Koda erklærer danske musikbloggere krig
7 kommentarer

2. august 2011
Kunstværkets autonomi vs. autonom kunstkritik
40 kommentarer

26. juli 2011
Det politiske massemords anatomi
31 kommentarer


Blogs

Af Rina Ronja Kari

Så går det løs igen

29. februar | 10:40


Af Elizabeth Japsen

Avantgardisten Holberg anno 1721 og 8 marts

28. februar | 09:23

1 kommentarer

Af Karen Helveg Petersen

»De faktiske forhold i jernindustrien…«

27. februar | 17:01

4 kommentarer

Af Søren Søndergaard

Politikerlede

27. februar | 08:52

2 kommentarer

Af Henrik Chulu

Digitalt forår

27. februar | 01:22

4 kommentarer

Af Lise Jonassen

Vi er ikke svage - vi har bare ikke arbejde

26.februar | 11:57

2 kommentarer