Vi er flyttet! modkraft.dkFra efterløn til efterforskning?

Af Lise Jonassen | 17. januar 2011 | 18:59 | 4 kommentarer |


Ja, jeg ved det godt. I gider ikke høre mere om efterløn. Jeg har også selv svært ved at lægge øre til mere snak om efterløn og kongelige tvillinger. Men hvis jeg nu lover ikke at skrive et ord om tvillingerne?

Jeg synes nemlig , at jeg har et rigtig godt argument for at bevare efterlønnen. For den er én af de få sociale ydelser, vi har, som er skruet rigtig godt sammen. Den hjælper en masse mennesker, og den koster næsten ikke noget at administrere.

Så enkelt som det kan være

De fleste tror, at man slet ikke må arbejde, når man får efterløn. Men efterlønnen er faktisk fleksibel, og jeg er en af dem, som både arbejder og får efterløn. I efterløns-systemet bliver alt ordnet helt enkelt: Jeg finder selv ud af, hvor meget jeg arbejder. De timer indberetter jeg til min A-kasse, som derefter trækker dem fra i ydelsen.

Selvfølgelig bliver det kontrolleret om man snyder, men som udgangspunkt er ordningen bygget på tillid. (Og så på det faktum, at efterlønnen desværre er så lav, at man tænker sig om to gange, inden man vælger efterløn frem for arbejde.)

Nogen har tænkt helt logisk: Vi ved, at livet har slidt på folk, når de er nået de 60 – det nemmeste er nok at lade dem selv finde ud af,om de skal arbejde. Det er så absolut også det billigste.

Syge løber spidsrod i bureaukrati

Hvis du er syg og ikke på efterløn, er der derimod tale om et meget dyrt og kontrollerende system.

Det betyder, at du skal rende fra det ene møde til det andet med sagsbehandlere, læger og speciallæger. Fra arbejdsprøvningsinstitutioner til private jobcentre. De skriver og skriver. Journaler om dig, breve til dig og erklæringer til hinanden. De er alle sammen meget svære at træffe, fordi de har så travlt med alt det skriveri. Der kan gå år med deres store efterforsknings-arbejde, så de kan placere dig i systemet.

Det ville være dejligt, hvis nogen også ville tænke logisk omkring disse sociale ydelser. F.eks sådan: »Vi kan se, at du selv og din læge fortæller, at du er syg - så du må prøve at finde ud af, hvor meget, du kan arbejde. Vi kan hjælpe dig til at blive afklaret og med et evt. flex-job eller revalidering. Men vi skal nok spare dig for overflødig kontrol og mistænkeliggørelse«.

Jeg ved, at mange sagsbehandlere ville ønske, at det var sådan, og gør deres bedste inden for det eksisterende system. Men det er jo ikke dem, der bestemmer.

...og det kan sagtens blive endnu værre

Regeringen vil selvfølgelig gå den modsatte vej, så også de som ellers ville kunne få efterløn, skal igennem en tung og ydmygende mølle for at bevise, at de er nedslidte.

Gad vide, hvornår turen kommer til barselsorloven? Jeg ser det for mig: Nybagte forældre vandrende fra læger og psykologer til sagsbehandlere. Medbringende lægeerklæringer om evt. fødselsdepression, bækkenløsning eller psykolog-udtalelser om barnets udvikling.

Eller hvad med et obligatorisk familie-prøvnings-ophold, som skal afklare, hvor lang netop denne families barselsorlov skal være. Man kan analysere barnets behov for at være sammen med sine forældre. Så kunne man i samme omgang træffe beslutning om, hvordan orloven skal fordeles mellem faren og moren.

For det der med, at et nyfødt barn har brug for sine forældre og omvendt, det er næsten for simpelt. Ligesom ideen om, at mange halv-gamle ikke kan arbejde som én på 25.

Så hellere smide pengene ud af vinduet.Kommentarer


Kommentar af Stine | 17. januar 2011 | 23:37

Kære Lise

Velkommen til. Sikke et scoop de har lavet på modkraft-redaktionen. Hvor er det skønt at læse noget fra et andet perspektiv - både hvad angår bopæl, baggrund og erfaring.

Du har allerede gjort mig klogere med et godt konkret eksempel på hvordan man kan undgå bureaukrati og bevar en vis fleksibilitet.

mvh


Kommentar af Morten G | 18. januar 2011 | 08:55

Jer er enig i, at efterløn er en rigtig god ordning.

Lad os også høre lidt om den skattefri præmie og det skattemæssige nedslag, som netop i disse år daler blidt over de årgange, der er på vej mod pension.

Jeg ved godt, at du ikke selv kan få præmien, men det kunne være interessant at høre, hvorledes man på venstrefløjen stiller sig til disse økonomiske hjælpepakker, som uanset indkomst tildeles alle.


Kommentar af Lise Jonassen | 19. januar 2011 | 16:22

Hej Morten

Umiddelbart synes jeg, at det er nogen mærkværdige ordninger. En slags ekstra lønforhøjelse fra staten til dem, som arbejder efter de er 62. Åbenbart efter princippet: Dem som har, skal mere gives.

Der er selvfølgelig folk, som slæber sig på arbejde, fordi de ikke har råd til at gå på efterløn. For dem kan pengene være et plaster på såret, men det løser jo ingenting. Så hellere sætte efterlønnen op.

Man kunne også komme dem i møde ved at flere arbejdsgivere gav mulighed for at gå på nedsat tid. Og ved massiv oplysning om muligheden for at få deltids-efterløn som supplement til et deltids-job. Det er nemlig ikke særlig kendt – heller ikke af folk på min alder.


Kommentar af Lise Jonassen | 19. januar 2011 | 16:52

Hej Stine

Det var da en dejlig og opmuntrende melding at få. Jeg har det jo lidt som en gammel cirkushest, som er kommet i manegen igen - så det er rart at høre, at mit indlæg siger dig noget.


Kommentarfunktionen er lukket


Bor i Helsingør og får efterløn bortset fra om onsdagen, hvor jeg leder et lille malerværksted på et herberg. Jeg er 61 år.

Uddannet socialrådgiver, men deserterede for over 20 år siden fra et arbejde som sagsbehandler. Jeg var træt af, at jeg ikke kunne give borgerne den behandling de havde fortjent – det spændte politikerne ben for. Arbejdede herefter som kontorassistent på forskellige biblioteker.

Har tidligere være aktiv på venstrefløjen først og fremmest i kvindebevægelsen, men i de sidste mange år har mine vigtigste politiske diskussioner foregået mellem mig og fjernsynet. For en del år siden fandt jeg ud af, at de ikke lyttede, når jeg blandede mig i en TV-avis-diskussion. Så prøvede jeg at boykotte, når opblæste politikere tonede frem på skærmen. Det var der desværre heller ingen der tog sig af.

Så nu er jeg her.
Blogarkiv

26. februar 2012
Vi er ikke svage - vi har bare ikke arbejde
2 kommentarer

21. februar 2012
Skal man have arbejde for at være en god nabo?
7 kommentarer

30. januar 2012
Når vold og mobning hører op - smukt skoleeksempel fra Helsingør
2 kommentarer

8. november 2011
Det er dyrt at lave ny medicin, det er langt billigere at lave nye patienter
20 kommentarer

22. maj 2011
Man vælger da selv sine rollemodeller
10 kommentarer

15. marts 2011
Havenisser, 68’erne og Collstrups giftgrunde
2 kommentarer

9. februar 2011
Mens de snakker om integration
2 kommentarer

17. januar 2011
Fra efterløn til efterforskning?
4 kommentarer


Blogs

Af Rina Ronja Kari

Så går det løs igen

29. februar | 10:40


Af Elizabeth Japsen

Avantgardisten Holberg anno 1721 og 8 marts

28. februar | 09:23

1 kommentarer

Af Karen Helveg Petersen

»De faktiske forhold i jernindustrien…«

27. februar | 17:01

4 kommentarer

Af Søren Søndergaard

Politikerlede

27. februar | 08:52

2 kommentarer

Af Henrik Chulu

Digitalt forår

27. februar | 01:22

4 kommentarer

Af Lise Jonassen

Vi er ikke svage - vi har bare ikke arbejde

26.februar | 11:57

2 kommentarer