Vi er flyttet! modkraft.dkBrevkasse: valget, børn, hip hop og film

Af Mads Ananda Lodahl | 6. september 2011 | 20:19 | 4 kommentarer |


Spørgsmålene hober sig op i min inbox, og det er blevet tid til at besvare et par af dem. Hvis du også har et spørgsmål, du gerne vil stille mig, kan du sende det til queer-jihad@care2.com

Du kan se den sidste brevkasse her eller ved at bladre i mit blog-arkiv ude i højre side ------->

Hvem skal jeg stemme på?

Hjælp!!! Der er valg lige om snart og jeg ved ikke hvem jeg skal stemme på. De er alle sammen så dumme. Kan du ikke give mig et råd? Hilsen den Råd-Vilde.

SVAR: Jeg er enig med dig i, at det ser svært ud. De fleste politikere virker forløgne, ondskabsfulde eller straight up dumme og idiotiske.

Nu er jeg ikke den, der ved mest om parti-politik, men for mig ser det ud som om, Enhedslisten er det eneste parti, der faktisk er i opposition. Så hvis du synes Folketinget er lort nu, så skal du stemme på dem.

Det er også det eneste parti, der har et queer-udvalg, dvs. nogen, der arbejder ud fra normkritiske, queer perspektiver og ikke bare sidder og siger: ”Vi vil giftes i en kirke.”

Når nu der skal være en statsminister, så håber jeg, det bliver Enhedslisten.

Noget om børn og queer

Hejsa Mads. Jeg har et spørgsmål til din brevkasse, som jeg godt kan lide at læse. <3

Jeg har gået og tænkt på, om der mon findes nogle queer børnehaver eller dagplejer i Danmark? Ellers tror jeg, det kunne være en fed ting at lave, fordi at den tidlige barndom i høj grad er med til at påvirke en persons syn på verden. Hvad synes du om ideen? Tror du man kunne finde forældre der ville sende deres børn derhen? Hilsen Lola

SVAR: Hej Lola. Jeg har hentet lidt eksperthjælp til dit spørgsmål fra min veninde, Ane Kirk, fra foreningen Køn I Pædagogik. De har en hjemmeside, hvor du kan læse om dem og finde tips til gode bøger og tekster. Her kommer Anes svar:

Der findes ingen queer daginstitutioner i Danmark. Det kan der være mange grunde til, men en grund er nok at, der ikke uddannes i normkritisk pædagogik eller i konstruktivistiske tilgange til køn på pædagog- eller læreruddannelsen. Der findes altså ikke en faglighed omkring pædagogisk arbejde med køn og kønsroller.

En anden grund er, at der ikke er en tydelig lovgivning på området, der kan pege på, at man skal arbejde kritisk med køn i pædagogik, i modsætning til Sveriges lovgivning, hvor der blandt andet står:

Lika tillgång till utbildning

8 § Alla ska, oberoende av geografisk hemvist och sociala och ekonomiska förhållanden, ha lika tillgång till utbildning i skolväsendet om inte annat följer av särskilda bestämmelser i denna lag. I diskrimineringslagen (2008:567) finns bestämmelser som har till ändamål att motverka diskriminering och på andra sätt främja lika rättigheter och möjligheter inom utbildningsområdet oavsett kön, könsöverskridande identitet eller uttryck, etnisk tillhörighet, religion eller annan trosuppfattning, funktionshinder, sexuell läggning eller ålder.

Se mere om svensk lovgivning

Grunden, til at der ikke står noget om køn i den danske lovgivning, er et ideal fra lovgiverens side om at være kønsneutral. Det er bare problematisk, fordi det kommer til at betyde, at pædagoger og lærere, der alligevel arbejder med køn i en kønnet hverdag i daginstitutionerne, ikke har en faglighed omkring køn med i det arbejde. Og så kan det blive stereotyperne, biologisk essenstænkning og commonsense forståelserne af drenge og piger, der får lov til at styre.

Den essentialistiske tilgang til køn er ret dominerende i det danske pædagogiske landskab. Det kan man eksempelvis se i en daginstitution i Kolding, der arbejder med at styrke drengenes drengethed og pigernes pigethed.

Læs artikel om daginstitutionen i Kolding

Det interessante ved artiklen er, at det viser sig, at det ikke er så nemt eller godt at holde ungerne så fastlåste i deres køn, så de voksne er blevet nødt til at bløde lidt op. Men bemærk alligevel, hvordan drengene har tillært sig, at det er helt legitimt at hade alle piger, og at heteronormativiteten trives.

Der er dog også daginstitutioner, der arbejder lidt mindre dogmatisk med køn og forsøger at udfordre kønsstereotyper i det små, men så vidt jeg ved, er der ikke nogle daginstitutioner, der har det som en overordnet politik. Tip mig gerne i kommentarfeltet nedenunder, hvis du finder ud af noget andet.

Læs om en lidt mindre dogmatisk daginstitution

Til gengæld ved jeg, at der er nogen, der overvejer at starte et sted op, der netop skal arbejde normkritisk med køn som en integreret del af institutionens politik. På spørgsmålet, om der er nogle forældre, der er klar til at sende deres barn hen i sådan en institution, er svaret ja. Denne måling viser eksempelvis, at hver tiende dansker er klar til børnehaver uden køn.

JPEG - 79.5 kb
Se mere queer graffiti hos Queer Jihad

Som trøst fordi Ane ikke kunne henvise til en queer børnehave, har jeg samlet en masse links til de voksne, der interesserer sig for børn og for, hvordan man kan give børn en mere queer opvækst. Det gør nok ikke den store forskel, men måske kan det være opmuntrende og inspirerende.

Disney er ondt

Svampebob er godt

5-årig dreng elsker lyserøde kjoler og bliver støttet af sin mor

Svensk børnehave afskaffer drenge og piger

Kan man skabe et kønsneutralt barn?

Noia interview med børn om kønsroller

Upassende gaver til børn

En bøssefar springer ud

7-årig transkønnet pige fortæller om sit liv

TV-program om familier med transkønnede børn

Dreng med to fædre stiller op til talentshow

10-årig dreng står op for LGBT-rettigheder - og modtager en pris for det

Kønsløs lille canadier kastet ud i stormvejr

5-årig dreng klæder sig ud som en dame, og hans mor flipper ud, fordi han bliver drillet

Læs også mit indlæg om en ung bøsse, der blev dræbt af sin klassekammerat

Kender du begrebet NO HOMO?

hej mads, jeg hører meget hip hop og den slags, og har lagt mærke til at det er en trend at rappe linien "no homo" i forbindelse med udtalelser der kan tolkes som homo-begærs-agtige. har du også lagt mærke til det? kh mathias

SVAR: Jeg har godt hørt om begrebet, men det er ikke så meget i det hip hop, jeg hører (primært 90’er, eastcoast og ting fra Wu Tang Productions). Selvom homofobi er udbredt i hip hop, så er ”no homo” kun brugt i visse kredse. Jeg tror, mange i hip hop synes, det er et latterligt begreb, selvom de synes, homofobi er sejt.

Og det er jo bare endnu et eksempel på, at én minoritetsgruppe gør sig stor på en andens bekostning, og så kan de ikke-hvide og de ikke-heteroseksuelle stå og spytte på hinanden, mens de hvide heteroer står rundt omkring og råber ”Slås! Slås! Slås!”

Fox Mulder siger noget klogt om det (ja, ham fra X-files):

“Fear. It’s the oldest tool of power. If you’re distracted by fear of those around you, it keeps you from seeing the actions of those above.”

Kan du anbefale nogle gode film?

hej, bøssemads! Kan du ikke anbefale nogle gode queer film i din brevkas?

SVAR: Nu er ”god” og ”queer” jo to ord, der har mange betydninger, men jeg kan da godt anbefale nogle film, som jeg synes var gode at se, og som handler om at leve udenfor den heteroseksuelle verdensorden. Det er bare et lille udvalg i tilfældig rækkefølge. Klik på titlen for at se en trailer eller et klip. Mange af filmene kan også ses på nettet.

Man må meget gerne tilføje film i kommentarfeltet nedenunder.

Dokumentarfilm:

Dreamworlds 3: Desire, Sex and Power in Music Videos

The Cockettes

The Celluloid Closet

Boy I Am

Paragraph 175

The Battle of Tuntenhaus (se hele filmen her)

Männer, Helden, Schwule Nazis (Men, Heroes, Gay Nazis) (se filmen her)

This Film Is Not Yet Rated

Sisters in Law

101 Rent Boys

Paris Is Burning (se filmen her)

The Watermelon Woman

Be Like Others/Transsexuals in Iran

The Codes of Gender

Spillefilm:

A Single Man

Aimee & Jaguar

Broderskab

Transamerica

AFR

Salt (læs min anmeldelse af filmen her)

Brother to Brother

Dog Day Afternoon

Dream Boy

Eban and Charley

The Graffiti Artist

F es tun Salad (Fogi Is A Bastard)

The Heart is Deceitful Above All Things

Itty Bitty Titty Commitee

Mannen som elsket Yngve

Un Ano Sin Amor (A Year Without Love)

Longtime Companion

La Mala Educacion (Bad Education)

Nico & Dani

No Skin Off My Ass

Otto, or Up With Dead People

Raspberry Reich

Skin Gang

Hustler White

Pink Narcissus (kunstfilm)

Shortbus

Sommersturm

Oira Sukeban

Machine Girl

Tarnation

Totally F**ked Up

The Living End

Doom Generation

Mysterious Skin

Nowhere

Splendor

Philadelphia

Secretary

Polyester

Fremde Haut (Unveiled)

Cruising

Another Gay Movie (lad være at se 2’eren, den er sygt ringe)

Smukke Dreng

Total Eclipse

Bent

Beautiful Boxer

I Shot Andy Warhol

Eating Out

Me and You and Everyone We Know

Wild Tigers I Have Know

Kondom des Grauens (Killer Condom)

Dahmer

Sick Girl

My Beautiful Laundrette

X-Men III: The Last Stand

Baise-Moi (fuck me)

Saló

But I’m a cheerleader

Milk

+ True Blood

Og som sagt – man må meget gerne anbefale flere film i kommentarfeltet nedenunder…

- og her er en anden liste over queer film, som nogen andre har lavet. I øvrigt en ret sjov blog.Kommentarer


Kommentar af | 6. september 2011 | 20:43

Yndlingsfilm: Happy Together: http://youtu.be/EwYhWG8GXws


Kommentar af Fred | 7. september 2011 | 00:05

du er den svedigste blogger


Kommentar af Frederik | 7. september 2011 | 00:17

og funky valgtune for listen:-)

http://www.youtube.com/watch?v=egrT...


Kommentar af Allan | 14. september 2011 | 21:38

Siden du er så glad for østkysten vil jeg anbefale Boot Camp Clik og specifikt Sean Price hvis du ikke allerede kender det.

Grandmasters albummet med GZA vs Muggs er også et bekendtskab værd


Kommentarfunktionen er lukket


Jeg er mere end noget andet optaget af at ødelægge den heteroseksuelle verdensorden med alle dens fobier, begrænsninger, kedsommeligheder og al dens had og frygt.

Jeg er vokset op i en snæversynet og kristen by i Vestjylland, og det er jeg glad for i dag, fordi jeg lærte, hvad det vil sige at være udenfor, ensom og anderledes.

Da jeg er opdraget i temmelig racistiske, sexistiske og homofobiske omgivelser og selv har måttet finde min vej ud af det lort, ved jeg en del om, hvordan der ser ud inden i hovedet på folk, der har det sådan. Jeg kan godt forstå, når folk hader indvandrere, bøsser og kvinder. Men det betyder ikke, at jeg ikke synes, det er dumt og forkert.

Jeg er uddannet på Herning Gymnasium, Zahles Lærerseminarium, i Ungdomshuset og Queer Jihad, hos Vesterbroanarkisterne, i de kollektiver, jeg har boet i, og på gader og under broer i Tyskland sammen med bumser og punkere og blandt queer venner overalt i Europa.

For øjeblikket er jeg i gang med at skrive en introduktion til queer, der samler min kærlighed til queer teori og aktivisme, Wu Tang Clan, Buddha, Sun Tzu og Kate Bornstein i en fantastisk bog til alle unge mennesker, der kan læse dansk og gerne vil vide hvad ’det der queer’ egentlig betyder.
Blogarkiv

2. januar 2012
Kom til workshop i selvforsvar
2 kommentarer

23. december 2011
Queers Read This
5 kommentarer

12. december 2011
Forelsket i en anden mand
24 kommentarer

17. november 2011
Hele Danmark er en heteroseksualitetsklub
14 kommentarer

10. oktober 2011
Historier fra bøssesaunaen
2 kommentarer

23. september 2011
"Sex er noget, piger giver til drenge"
7 kommentarer

6. september 2011
Brevkasse: valget, børn, hip hop og film
4 kommentarer

29. august 2011
Filmanmeldelse: SALT
3 kommentarer

17. august 2011
Retssag: Hvor queer har man lov at være?
13 kommentarer

3. august 2011
Trist-til-mode-uge
5 kommentarer

1 2 3 >

Blogs

Af Rina Ronja Kari

Så går det løs igen

29. februar | 10:40


Af Elizabeth Japsen

Avantgardisten Holberg anno 1721 og 8 marts

28. februar | 09:23

1 kommentarer

Af Karen Helveg Petersen

»De faktiske forhold i jernindustrien…«

27. februar | 17:01

4 kommentarer

Af Søren Søndergaard

Politikerlede

27. februar | 08:52

2 kommentarer

Af Henrik Chulu

Digitalt forår

27. februar | 01:22

4 kommentarer

Af Lise Jonassen

Vi er ikke svage - vi har bare ikke arbejde

26.februar | 11:57

2 kommentarer