Vi er flyttet! modkraft.dkEn sommerhistorie om gratis energi

Af Mads Kissow | 6. juli 2010 | 12:13 | 4 kommentarer |


Kære modkraftlæsere, jeg har forsømt at skrive til jer i lang tid nu; men tro ikke, at det skyldes manglende interesse fra min side eller mangel på emner - det skyldes nærmere en uoverskuelig mængde begivenheder og emner, der har optaget min sommer indtil nu..

Jeg vil - med risiko for at lyde lidt som et ekko - love, at der kommer en reportage fra den mest skelsættende studenterdemonstration, jeg har haft fornøjelsen af at være del af. Men for nu vil jeg berette om et af de konkrete projekter, der viser, at bæredygtige alternativer ikke behøver enorme budgetter eller elitær teknologi, men kan komme fra engagerede græsrødder med gode idéer og en by fuld af overforbrugets proppede skraldecontainere.

Jeg er nyligt hjemkommet fra Fusion Festival i Tyskland, hvor jeg havde fornøjelsen af at være en del af at skabe et eksempel på D.I.T (do-it-together) alternativer til fossil brændstofforbrug.

Vi havde som gruppe sat os for, at vi ville vise, hvordan alle med gåpåmod og lidt kreativitet kan gøre sig fri af DONG og andre fossile dinosaurer, der ruller os for penge og kalder det service samtidig. .. Mere konkret tog vi derned for at bygge solopvarmede bade og organisk vandrensning, lavet næsten udelukkende af skrald fra københavnske og Fusion containere.

Vi var en gruppe på seks, der efter et par sommernætter på hovedet i affaldscontainere, kunne fylde en trailer og rejse til Tyskland halvanden uge før festivalstart. Vores forventninger var at lave mellem 10 og 15 varme bade om dagen, samt at systemet skulle være selvkørende, så vi kunne nyde selve festivaldagene, når den tid kom.

Vel ankommet og overstået den indledende confusion med Fusion gik vi i gang med at bygge trærammer og isolere dem med overskudsflamingo og metalplader, der fungerer som varmedeopsamlere. På metalpladerne strip’sede vi et bredt udvalg af gamle haveslanger, PEX-rør og gamle radiatorer, altsammen dækket i sort maling, for til sidst at lukke kasserne med gamle enkeltlagsruder og forsegle dem med silikone.

Disse færdig paneler forbandt vi med PEX-rør, mere haveslange og jubilee clips (mangler dansk ord?) til to brusere og en 200 liters vandtank, der var forbundet til vandtilslutningen, men som ligeså godt kunne fyldes gennem regnsopsamling fra f.eks et parcelhustag. Det brugte badevand blev så ledt fra de rustikke baderum til et vandrensningssystem - et grey water eller gråt vands system - der bestod af to kamre; de første til partikelfiltrering var en gammel 50 liter spand med sand og grus, hvorfra vandet løb videre til et nedgravet badekar, hvori vi havde plantet siv fra den lokale kanal.

Det var første forsøg for os alle på at lave sådan et system, hvilket kombineret med særdeles ukorente materialer betød, at vores metoder kan betegnes som forsøg-fejl-undren-forsøg-succes.

Det viste sig at blive en succes over al forventning; skraldesolfangerne leverede ikke de 10-15 daglige bade, men derimod mellem 100 og 150 varme bade - og et par klager fra brugere om, at vandet faktisk var FOR VARMT - hvilket var ca. det eneste scenarie, vi ikke havde forestillet os..

Tak til Fusion - vi ses næste år; højere, vildere og hurtigere!

Tilbage i København er det os så en fornøjelse at kunne se frem til at rykke over broen til Nordic Climate Action Camp (www.nordiccamp.org) fra 14. - 20. juli, hvor vi håber at lave gratis og garanteret Vattenfall-frit varmt vand til både det lokale folkekøkken Myrrkohiza, der står for maden på lejren, og håndvask og et par bade.

Jeg vil igen opfordre jer alle til at rejse med os over sundet til et sted nær Tommelilla, hvor vi sammen skaber en spændende smeltedigel af konkrete kollektive eksperimenter i bæredygtighed, tilgængeligt og muligt for alle, workshops om alt fra organisk landbrug til kapitalismekritik og aktioner mod Shell og de andre fossiler, der holder vores verden gidsel for ussel mammon!

For frihed, selvorganisering og social krig mod fossile politiske og økonomiske system, kaldet kapitalismen!Kommentarer


Kommentar af Tias | 6. juli 2010 | 18:23

Det er da dejligt med den spirende modkultur rundt om i verden, men hvis DIY ikke skal blive lige så fossilt som kapitalisme må den sociale krig i højsædet.


Kommentar af Mads Kissow | 7. juli 2010 | 08:48

Smukt tilføjet, Tias. Som jeg ser det, har vi dog et problem med kontinuitet og manglende organisering i vores arbejde; hverken hierarki eller parti, men gensidig hjælp, selvorganisering og en kontinutitet, så vi kan bygge ovenpå i stedet for at genopbygge igen og igen.


Kommentar af Tias | 7. juli 2010 | 10:54

Dette skal ikke være skamløs reklame, men Danmark fik for 6 måneder siden en formel organisation for arbejderkontrol og 100% fri socialisme: http://libsoc.dk - Danmark og andre i europa skal virkeligt begynde at tage ved lære af f.eks. sverige hvor formel organisation af autonome, anarkister, libertære miljøaktivister og andre venstreradikale ikke ses som en dårlig ting.

Som LS’er ville jeg selvfølgeligt ønske alle meldte sig ind, men hovedsagen er mere at folk organiserer sig direkte-demokratisk og formelt istedet for al det ad hoc og hemmelige stads der plager den udenomsparlamentariske venstrefløj. Der er snildt plads til alle kampe uden at man giver køb på sine radikale holdninger, som jeg ser det.

Jeg får iøvrigt en blog på modkraft efter ferien, så der vil komme meget mere om givtig organisering da :)


Kommentar af Oskar | 10. juli 2010 | 00:28

Interessant at læse om hvor nemt det åbenbart er at lave vand-opvarmnings systemer og dito for rensning af gråt-vand :)! Vi ses til klima-camp, hvor jeg er overbevist om at vi vil have rigtigt mange interessante diskussioner, af både teoretisk, strategisk og lav-praktisk art.


Kommentarfunktionen er lukket


Lykkeligt befriet for både lang akademisk uddannelse (indtil videre) og partipolitisk tilhørsforhold og tilbøjeligheder. Derimod entusiastisk D.I.Y (do-it-yourself) praktiker med venner og kammerater, både lokalt og globalt, som teoretisk og inspirationsmæssig basis.

Nyder græsgangene på den udenomparlamentariske, selvorganiserede venstrefløj, som jeg også i alt ydmyghed mener at bidrage til, særligt indenfor det mest kommercielt og politisk misbrugte område næstefter “demokrati”, nemlig klimakampen.

Således vil denne blog blive brugt til skamløs promovering af menneskers styrke og kreativitet i selvorganiserede fællesskaber, frontalangreb på det plastik-demokratiske, altødelæggende system, der går under navnet kapitalismen – og sidst, men ikke mindst udlån til interessante initiativer, vilde og vigtige pointér og forhåbentlig en stemme til stemmeløse.
Blogarkiv

30. december 2010
Da habeas corpus druknede i sensationens malstrøm..
8 kommentarer

3. december 2010
Kom med og dans på graven!
11 kommentarer

1 december 2010
På skinnerne mod atomspøgelset

14. oktober 2010
Mega-projekternes Europa?
1 kommentarer

9. september 2010
Solidaritet med Khimki og andre russiske kammerater!

30. august 2010
Dagen før dagen - eller invitation til manifestation.
2 kommentarer

7. august 2010
Et stemningsbillede fra den første nordiske KlimaCamp
7 kommentarer

10. juli 2010
Ulovlig indtrængen?
9 kommentarer

6. juli 2010
En sommerhistorie om gratis energi
4 kommentarer

16. maj 2010
Shells hell

1 2

Blogs

Af Rina Ronja Kari

Så går det løs igen

29. februar | 10:40


Af Elizabeth Japsen

Avantgardisten Holberg anno 1721 og 8 marts

28. februar | 09:23

1 kommentarer

Af Karen Helveg Petersen

»De faktiske forhold i jernindustrien…«

27. februar | 17:01

4 kommentarer

Af Søren Søndergaard

Politikerlede

27. februar | 08:52

2 kommentarer

Af Henrik Chulu

Digitalt forår

27. februar | 01:22

4 kommentarer

Af Lise Jonassen

Vi er ikke svage - vi har bare ikke arbejde

26.februar | 11:57

2 kommentarer