Vi er flyttet! modkraft.dkEt stemningsbillede fra den første nordiske KlimaCamp

Af Mads Kissow | 7. august 2010 | 11:50 | 7 kommentarer |


Jeg har udlånt min blog til et hold aktivister fra den netop afholdte klimacamp i Skåne, der leverer et stemningsbillede:

I en uge blev Svensk naturfredningsforenings gamle gård uden for Tomelilla omdannet til en faverig opvisning i DIY alternativer og mødested for over hundrede aktivister fra Finland, Sverige, Danmark og adskillige andre Europæiske lande.

Lejrens erklærede mål var at stoppe Shell’s destruktive boringer efter fossilgas i Skåne, og lejren var af samme grund placeret kun 5 km fra Shell’s seneste prøveboringer. Shell valgte dog at lukke boringerne fuldkommen ned og forsvinde fra området samme dag som lejren startede.

En sejr for campen? - Måske, men det betyder desværre ikke at Shell ikke vender tilbage, og kampen er langt fra vundet. Resultaterne fra prøveboringerne er endnu ikke færdige. Hvis de viser, at der er gas nok i den Skånske undergrund, til at Shells rovdrift kan skabe selskabet en profit på udvinding af de fælles ressourcer, vil selskabet vende tilbage for at bore. Dette vil have katastrofale konsekvenser for det Skånske miljø og for klimaet.

Der er allerede en stor lokal modstand mod Shells boringsprojekt, til trods for selskabets vedholdende forsøg på at fjerne opmærksomheden fra deres aktivister. Det vil være skæbnesvangert for Shell hvis folk får kendskab til de egentlige konsekvenser ved boringerne og får øjnene op for, at myndighederne IKKE beskytter befolkningens ret til rent vand, ren natur og selvbestemmelse over de fælles naturressourcer, men primært beskytter de multinationale selskabers interesser. Lejren valgte derfor at understøtte den eksisterende kamp i området gennem aktiviteter der satte fokus på boringerne. En stor dinosauer blev opstillet på den forladte boreplads og et skilt med teksten ”Nej til gasboringerne – Efterlad alle fossile brændsler i jorden”. Samme dag blev en Shell tank i den nærliggende by Simrishamn blokeret og lukket ned i nogle timer.

Efterfølgende kan man spørge sig selv hvad effekt lejren har haft? Nåede vi det vi havde håbet at opnå?

Kampen mod Shell er ikke vundet, men vi er nået et værdifuldt skridt på vejen. Der er skabt et fundament at bygge på. Samtidig formåede lejren at bringe folk sammen fra hele norden og skabe basis for en stærkere og mere samlet klimaretfærdighedsbevægelse i norden. Ved at linke de lokale kampe i norden og øge den fælles viden og forståelse er første skridt taget.

Forberedelserne til næste års klimalejr er allerede sat i gang..

Kampen fortsætter - til vi vinder! Shell ud af Skåne - lad fossile brændstoffer blive i jorden!Kommentarer


Kommentar af | 7. august 2010 | 22:37

Hey, havde en makker, der var der, og han mente at det var kvalificeret spild af tid og en flok forkælede unger, der ville bekræfte hinanden uden kontakt til lokalbefolkning eller andre og dermed uden politisk relevans andet end egen selvfedme. Sorry Mads, men måske alt ikke er fedt, bare ved at bekræfte sig selv?

Lovede iøvrigt fuld anynomitet, men har opfordret min makker til at svare også


Kommentar af Sigurd | 8. august 2010 | 15:31

@" "

Jeg var på campen. Dog ikke de sidste dage og under aktionen af personlige årsager.

Det er rigtigt, at der ikke var den store kontakt til "lokalbefolkningen". Dette kan klart gøres bedre på en kommende klimacamp. Men at noget dermed er totalt uden politisk relevans forstår jeg ikke helt. Jeg synes interne diskussioner kan have stor relevans for en politisk kamp. F.eks. diskussioner på Modkraft. Derudover giver aktioner, der ikke nødvenigvis involvere tusindvis af mennesker også masser af mening. Især oven på et klimatopmøde, hvor der måske var lidt for store ambitioner.

Du skriver også at der ikke var kontakt til "andre". Det må du uddybe.Der deltog folk fra bla. DK, sverige, Finland, Tyskland og Holland og der var for mig mange nye ansigter. Men når det er sagt, så synes jeg, at det var befriende at man synes, at det var cool organisere noget for "sig selv"(dvs. ikke at have som mål at involvere tusindvis af andre) og ikke altid at organisere ting for andre, som det lidt endte med under topmødet i december.

Du benytter dig også af flosklen "en flok forkælede unger". Jeg kan kun forstå det, som en anden måde at sige, at man ikke kan lide folk på? Det minder mig i hvert fald om betegnelsen af Ungdomshus aktivister i BT og ekstrabladet.

Men det er selvfølglig ærgeligt at nogen har haft en dårlig oplevelse. Men det kommer nok også an på hvilke forventninger man kom med.

Jeg havde en fantastisk oplevelse og glæder mig meget til næste gang!

Her er lidt presseomtale fra Sverige om aktionen:

http://www.motkraft.net/nyheter/3830

http://www.ystadsallehanda.se/simrishamn/article1178749/Fredlig-aktion-broumlts-i-varingld.html

Campens facebook gruppe:

http://www.facebook.com/home.php?#!/pages/Nordic-Climate-Action-Camp/115621081802230?ref=ts


Kommentar af Jesper Gødvad | 10. august 2010 | 00:08

Hej

Når I ikke talte med de beboerne er det naturligvis svært at vurdere, men er det deltagernes egen opfattelse at aktionen mod den lokale Shell-tank og dens kunder, har hjulpet eller skadet de lokale modstandere af projektet?


Kommentar af Daniel | 10. august 2010 | 20:41

Jeg var med, og mener bestemt at aktionen hjalp med at skabe opmærksomhed omkring boringerne, og i hvert fald ikke skadede den lokale modstand overhovedet.

Nu er det jo lidt svært at forholde sig til andenhåndskritik, især ikke når den er så unuanceret. Hvad skulle fx være gjort bedre, for at din anonyme ven havde synes det var sjovt at deltaget?


Kommentar af Anna | 11. august 2010 | 10:31

Det bemærkelsesværdige er vel at campen bliver italesat som en blændende succes fra arrangørerne, imens den for mange andre virker som en umiddelbar fiasko, eller måske bare ligegyldig - hvorfor?


Kommentar af Lasse Lindstad | 11. august 2010 | 17:42

Jeg deltog i campen og jeg kan ikke rigtig genkende kritikken der bliver fremlagt her.


Kommentar af Morten G | 12. august 2010 | 08:50

Jeg har ikke hørt om campen før nu.


Kommentarfunktionen er lukket


Lykkeligt befriet for både lang akademisk uddannelse (indtil videre) og partipolitisk tilhørsforhold og tilbøjeligheder. Derimod entusiastisk D.I.Y (do-it-yourself) praktiker med venner og kammerater, både lokalt og globalt, som teoretisk og inspirationsmæssig basis.

Nyder græsgangene på den udenomparlamentariske, selvorganiserede venstrefløj, som jeg også i alt ydmyghed mener at bidrage til, særligt indenfor det mest kommercielt og politisk misbrugte område næstefter “demokrati”, nemlig klimakampen.

Således vil denne blog blive brugt til skamløs promovering af menneskers styrke og kreativitet i selvorganiserede fællesskaber, frontalangreb på det plastik-demokratiske, altødelæggende system, der går under navnet kapitalismen – og sidst, men ikke mindst udlån til interessante initiativer, vilde og vigtige pointér og forhåbentlig en stemme til stemmeløse.
Blogarkiv

30. december 2010
Da habeas corpus druknede i sensationens malstrøm..
8 kommentarer

3. december 2010
Kom med og dans på graven!
11 kommentarer

1 december 2010
På skinnerne mod atomspøgelset

14. oktober 2010
Mega-projekternes Europa?
1 kommentarer

9. september 2010
Solidaritet med Khimki og andre russiske kammerater!

30. august 2010
Dagen før dagen - eller invitation til manifestation.
2 kommentarer

7. august 2010
Et stemningsbillede fra den første nordiske KlimaCamp
7 kommentarer

10. juli 2010
Ulovlig indtrængen?
9 kommentarer

6. juli 2010
En sommerhistorie om gratis energi
4 kommentarer

16. maj 2010
Shells hell

1 2

Blogs

Af Rina Ronja Kari

Så går det løs igen

29. februar | 10:40


Af Elizabeth Japsen

Avantgardisten Holberg anno 1721 og 8 marts

28. februar | 09:23

1 kommentarer

Af Karen Helveg Petersen

»De faktiske forhold i jernindustrien…«

27. februar | 17:01

4 kommentarer

Af Søren Søndergaard

Politikerlede

27. februar | 08:52

2 kommentarer

Af Henrik Chulu

Digitalt forår

27. februar | 01:22

4 kommentarer

Af Lise Jonassen

Vi er ikke svage - vi har bare ikke arbejde

26.februar | 11:57

2 kommentarer