Vi er flyttet! modkraft.dkMega-projekternes Europa?

Af Mads Kissow | 14. oktober 2010 | 11:12 | 1 kommentarer |


I Stuttgart er befolkningen i oprør p.g.a et mega-prestige-projekt af et højhastighedstog fra Paris til Budapest, i stil med den tvivlsomme Eurostar forbindelse over den fransk-engelske kanal. Projektets omkostninger vurderes til lige i underkanten af 10 mia euro, mens byggetiden lyder på 10-15 år.

Titusinder af mennesker har uge efter uge taget Stuttgarts gader i protest mod, at centrale dele af det historiske Stuttgart skal jævnes med jorden af et projekt, der er blevet sneget og snydt igennem af politikere og byggebranchen. Politiet har bl.a. indsat vandkanoner og brugt massive mængder peberspray mod alt fra aktivister til pensionister.

I Danmark reagerer befolkningen i Thy med vrede på endnu et planlagt mega-projekt kombineret med stadig mere udpint offentlig service. Kombinationen af et offentlig finansieret "testcenter" i mia.-klassen, tilegnet Siemens og Vestas og med klart kommercielt formål, og stadig større mangel på børnehaver, skoler, busser og muligheder har medført et utal af demonstrationer og borgerinitiativer m.v.

Sverige oplever også dette nexus punkt af magtcentralisme og kommercielle mega-projekter, både i genoptagelse af motorvejsbyggeri - i en klimakrisetid? - omkring Stockholm. Et byggeri som borgerinitiativer gennem demonstrationer, civil ulydighed og øko-sabotage fik stoppet sidst i 90’erne. Nye protester forberedes allerede, både lokalt og nationalt.

I Skåne reagerer et lokalt borgerinitiativ med stor støtte i store dele af regionen mod Stockholms regeringens carte blanché til Shell om at forsøge udvinding af fossilgas. Et carte blanché som hverken borgere eller lokale myndigheder har mulighed for at blokere..

På tværs af Europa går hundredetusinder af mennesker på gaden mod de neoliberale økonomiske politikker, for borgerindflydelse og velfærd. Disse protester er intet nyt, men et voksende fænomen. Nyt er dét til gengæld, at diskussioner om magt, centralisme og (de pressede) menneskerettigheder er tilstede i langt flere sociale og politiske sfærer..

Magtmisbrug som politisk katalysator i søvnigt Europa

Det er interessant, at magtdiskussionen - i Thy benævnt som en københavner-centralistisk arrogance og magt - virker mere og mere central i flere lokalt eller regionalt funderede kampe. Mantra om udvikling og vækst - gerne med grøn fernis - legitimerer projekter, der domineres af mangelfulde, udemokratiske "hørings- og klageperioder" og en agenda om at sikre øget vækst i den private sektor, finansieret af offentlige midler.

Netop denne forsøgte manipulation af befolkningen og de enorme bankpakker og andre pengegaver til milliard-virksomheder står i skærende kontrast til stadig kraftigere manifesterede konsekvenser af den neoliberale kapitalistiske udvikling, der dominerer Europa.

Økonomiske disciplineringsprogrammer på tværs af kontinentet, også i smørhullet Danmark, en stadig mere skræmmende social og retslig forfølgelse af "samfundsskadelige elementer" som arbejdsløse, organiserede og aktive borgerem, indvandrere osv. og et stadig mere centralistisk og udemokratisk statsapparat.

Disse faktorer - der blot skitseres meget kort hér og kombineret med andre - virker som katalysatorer for lokale, regionale og globale organiseringer og aktiviteter i befolkningen. Efterhånden som div. "genopretningspakker" for alvor træder i kraft på tværs af Europa vil flere og flere mennesker opleve konsekvenserne; stadig mere direkte - omend forklædte af spin - og omfattende angreb på offentlig velfærd og en krystallisering af de (u)demokratiske forhold.

LAD OS TAGE DET I OPLØBET OG VISE AKTIV MODSTAND!!

Den 6. November 2010 bliver 11 Castor beholdere med radioaktivt affald transporteret fra Frankrig til Gorleben, Tyskland for at blive deponeret dér imod et overvældende flertal af regionens befolkning.

Atomkraft bliver forsøgt relanceret som grøn energi, et alternativ til fossile brændsler. Men atomkraft er intet alternativ, men et meget farligt fossilt brændstof med store risici for alle mennesker og planeten.

Der eksisterer ingen godkendte depoter til deponering af radioaktivt affald i verden. Atomkraft drives frem p.g.a dets enorme gevinster for energiselskaberne og en velkommen undskyldning for de politiske og økonomiske kræfter, der ikke ønsker forandring.

Efter store demonstrationer mod atomkraft i Brunsbuettel og Berlin tidligere i år med mere end 100.000 mennesker, det er nu tid til aktivt at stoppe Castor transporten og grønvaskningen af en centralistisk og giftig industri.

Stop Castor, før dens giftige last når Gorlebens jord! Blokader og aktioner for social retfærdighed og bæredygtigt og direkte demokratisk udvikling!

Kom til infomødet om Castor blockade: Mandag d. 18. Oktober i Cafè Under Konstruktion kl. 20.00. Torsdag d. 21. Oktober efter folkekøkkenet på Dortheavej 61, kl 20.00.

Læs Castors call-out på www.climatecollective.org eller på www.castor-schottern.org.Kommentarer


Kommentar af Prebisch | 14. oktober 2010 | 15:21

100% ren energi til alle aktivister der vil lukke Castor ned og tak til Mads for en rigtig god analyse og en fremragende artikel.

Der er virkelig potentiale i det vi ser i Tyskland i øjeblikket med massemobiliseringer imod socialt og økologiske destruktive mega-projekter er helt klart en af vejene frem.

Vi bør sende en bus ned fra København for at deltage i aktioner og demonstrationer.


Kommentarfunktionen er lukket


Lykkeligt befriet for både lang akademisk uddannelse (indtil videre) og partipolitisk tilhørsforhold og tilbøjeligheder. Derimod entusiastisk D.I.Y (do-it-yourself) praktiker med venner og kammerater, både lokalt og globalt, som teoretisk og inspirationsmæssig basis.

Nyder græsgangene på den udenomparlamentariske, selvorganiserede venstrefløj, som jeg også i alt ydmyghed mener at bidrage til, særligt indenfor det mest kommercielt og politisk misbrugte område næstefter “demokrati”, nemlig klimakampen.

Således vil denne blog blive brugt til skamløs promovering af menneskers styrke og kreativitet i selvorganiserede fællesskaber, frontalangreb på det plastik-demokratiske, altødelæggende system, der går under navnet kapitalismen – og sidst, men ikke mindst udlån til interessante initiativer, vilde og vigtige pointér og forhåbentlig en stemme til stemmeløse.
Blogarkiv

30. december 2010
Da habeas corpus druknede i sensationens malstrøm..
8 kommentarer

3. december 2010
Kom med og dans på graven!
11 kommentarer

1 december 2010
På skinnerne mod atomspøgelset

14. oktober 2010
Mega-projekternes Europa?
1 kommentarer

9. september 2010
Solidaritet med Khimki og andre russiske kammerater!

30. august 2010
Dagen før dagen - eller invitation til manifestation.
2 kommentarer

7. august 2010
Et stemningsbillede fra den første nordiske KlimaCamp
7 kommentarer

10. juli 2010
Ulovlig indtrængen?
9 kommentarer

6. juli 2010
En sommerhistorie om gratis energi
4 kommentarer

16. maj 2010
Shells hell

1 2

Blogs

Af Rina Ronja Kari

Så går det løs igen

29. februar | 10:40


Af Elizabeth Japsen

Avantgardisten Holberg anno 1721 og 8 marts

28. februar | 09:23

1 kommentarer

Af Karen Helveg Petersen

»De faktiske forhold i jernindustrien…«

27. februar | 17:01

4 kommentarer

Af Søren Søndergaard

Politikerlede

27. februar | 08:52

2 kommentarer

Af Henrik Chulu

Digitalt forår

27. februar | 01:22

4 kommentarer

Af Lise Jonassen

Vi er ikke svage - vi har bare ikke arbejde

26.februar | 11:57

2 kommentarer