Vi er flyttet! modkraft.dkPå eventyr i Myrhøjen - og fik vi satset nok på kærlighed?

Af Peter Hegner Bonfils | 16. november 2009 | 14:39 | 9 kommentarer |


På eventyr i Myrhøjen - og fik vi satset nok på kærlighed?

Forleden var jeg på besøg i daginstitutionen Myrhøjen, der ligger i Skødstrup ved Århus. Og det skulle vise sig at være det fedeste den her valgkamp, i hvert fald for mit vedkommende.

For selv efter 10 års politisk aktivitet, så bliver jeg til tider lidt træt af de forudsigelige paneldebatter, syndfloden af valgmaterialer og reklamer – ja, jeg kan endda blive lidt træt af at høre mig selv snakke.

Men hvad var det fede ved at besøge Myrhøjen? Kort og godt: jeg blev mere oplyst og vidende. For det første var det rart, at få bekræftet, at vores krav om helt at afskaffe modulordningen, få mere personale i institutionerne og ordentlige madordninger, er det folk vil have.

Og så fik jeg noget overraskende viden om nogle af detaljerne om normeringer og praktik – og djævlen ligger som bekendt gemt i detaljen.

Hvad fik jeg så at vide, der var nyt for mig? For eksempel vidste jeg ikke at den pædagogiske leder tæller med i normeringen – hvilket er pænt misvisende, da lederen skal administrere og ikke er en ”hel” pædagog.

Og før vidste jeg heller ikke, at det er den enkelte institution, der skal afholde udgifter til pædagog-praktikanter.

Hvad må der gøres?

Allerede der, er der noget, der skal gøres noget ved:

1. Statistikken over normeringen, skal være retvisende: pædagogledere skal selvfølgelig ikke tælle som en ”hel” pædagog.

2. Én stilling mere til hver institution – gør man det, så er de nuværende normeringer i det mindste retvisende og alle jeg har talt med, lige fra forældre til ansatte gentager behovet for flere ansatte.

Og det er altså en god investering, at sørge for ordentlige vilkår for ungerne – de bliver store på et tidspunkt og hvis de bliver misrøgtet som små, så vokser de op og laver lort i den. Og hvem fanden kan i øvrigt stå for sådan nogle søde unger – det er bare med at komme i sving og få noget mere personale.

3. Kommunen skal bidrage til praktikordningerne: den enkelte institution skal ikke straffes økonomisk for at tage praktikanter. I løbet af få år går rigtig mange pædagoger på pension og det er med at få fingeren ud og få uddannet nogle flere i tide. Det er vist det Mærsk kalder rettidig omhu.

Men lad mig lige spole lidt tilbage og starte fra begyndelsen. Og bare rolig, der er link til musik undervejs, hvis du skulle have brug for en lytter.

Adopteret af Myrhøjen – og aktiveret af Jobcenter…

Grunden til at jeg besøgte Myrhøjen er et projekt som pædagogernes fagforening BUPL har kørt op til valget. Projektet består i at en række byråds-kandidater bliver adopteret af en daginstitution, så de kan komme ud og stikke fingeren i jorden og få noget mere viden om hvad der rør sig på området.

Det så jeg i den grad frem til, og alt var klar til at klappe – indtil jeg blev sendt i Jobsøgnings-kursus af Jobcenter. Jeg havde sådan set ringet til Jobcenter og spurgt om, der nu var noget ”fælt” på vej, men blev forsikret om, at det var der skam ikke. Fem dage senere dumpede et brev fra Jobcenter ind af brevsprækken - og hvilket brev!

Det lader til at rocker-typer og Jobcenter benytter sig af det samme sprog: gør det, ellers…Eneste forskel er, at du helt og holdent er på herrens mark, hvis Jobcenter ”kontakter” dig. Omvendt har jeg aldrig hørt om at skulle have klippet fingrene af nogen.

Men nogle burde sørge for, at Jobcenter var knap så demotiverende i deres kommunikation. Jeg har faktisk svært ved at forestille mig, at Jobcenters sprogbrug er i overensstemmelse med Århus Kommunes værdigrundlag – det tror jeg lige vi skal have set på efter valget, til gavn for både arbejdsløse og de ansatte på Jobcenter.

Whatever – langt om længe kom jeg ud af møllen og i job (med løntilskud), og fik endelig aftalt et besøg på Myrhøjen. Så nu var det af sted med de blå busser.

Blå busser og en tidlig indsats

Her er lidt info til ikke-århusianere: I Århus er der to slags busser: de gule og de blå. De gule er bybusser og der stiger man ind bagfra – kan man finde ud af at stige ind bagfra, så er man kommet langt i forhold til at blive integreret i Århus. Næste skridt er sproget, det har Osama også kendt som USO helt styr på, så tag en lytter, det er sådan vi snakker.

Efter en tur med en blå bus, hvor man både får set køer, der muher, og køer af biler, så var jeg endelig ankommet. Jeg trådte ind af døren til Myrhøjen, 80’er-byggeri i gule mursten, velholdt – og så blev min ankomst annonceret: ”dit adoptivbarn er her, han er lidt vel stor”, hvortil der blev sagt noget med at en tidlig indsats er vigtig – og der kunne jeg kun svare, at det nok var for sent. For mit vedkommende i hvert fald, men det er nu gået helt okay synes jeg selv.

Men hver gang jeg hører om tidlig indsats kommer jeg til at tænke på en historie fra det virkelige liv. En af mine gode venners mor var leder af en daginstitution. På et tidspunkt er der så en lille dreng, der har en forkærlighed for at sætte ild til gardinerne. Igen og igen. Hun tænker hurtigt, familien skal have noget hjælp og ungen kunne godt trænge til noget psykolog-tid. Men nej. Nul psykolog-timer til børn i før-skolealderen.

Altså, hvis en unge i førskolealderen sætter ild til gardinerne, så synes jeg man skal tage tingene i opløbet og få barnet og familien på ret køl i tide. Gør man ikke det, så bør samfundet ikke blive overrasket over, hvis knægten vokser op og finder andre og større ting at sætte ild til.

Fik vi satset nok på kærlighed?

Det er egentlig meget simpelt: bruger vi penge og ressourcer på at gøre svage stærke i barndommen, så får vi stærke og gode medborgere ud i den anden ende. Lader vi stå til, så bør vi ikke blive overrasket over, hvis der kommer nogle værre kanaljer ud i den anden ende.

Som Nic og Jay spørger:fik vi satset nok på kærlighed? Jeg stemmer for en øget satsning på kærlighed. For eksempel i form af højere normeringer på daginstitutions-området. Valget er enkelt: kærlighed eller kanaljer. Jeg har truffet mit valg på det punkt og satser på kærlighed.Kommentarer


Kommentar af Finn B. | 17. november 2009 | 03:37

Hov den blev vist slettet, var humoren for grov?


Kommentar af Peter Hegner Bonfils | 17. november 2009 | 10:17

Hej Finn B.

Nettet er fyldt med såkaldt "humor" om at smide familier i fængsel, deportere befolkningsgrupper mv.

Personligt synes jeg ikke, at det bidrager til debatten og derfor gør jeg her, som jeg ville gøre hvis jeg var dirigent på et møde i den virkelige verden: styrer debatten sådan et den bevæger sig fremad og ikke forsumper totalt.


Kommentar af Pia Villesen | 17. november 2009 | 11:58

Kære Peter. Jeg er glad for at høre du havde en god dag i børnehaven :-) Og at du forstod hvad du så! Dejligt at høre en politikker der mener det er en god investering at give ordentlige forhold til vores børn. I den anledning kan jeg oplyse at der for nyligt er kommet en rapport fra det tidligere Social Forsknings institut ( det har skiftet navn. Kan ikke huske til hvad) Den deffinerer hvad der kendetegner gode daginst. En af aha oplevelserne var at der er tydelige tegn på at der sker noget hvis der er mere end 8 børn pr voksen. Det går ud over f.eks indlærings evnen,sociale færdigheder og det påpeges at børn fra kvalitets inst. ser ud til at have højere IQ. Intersant og skræmmende læsning! God valgkamp til dig hilsen Pia Villesen FTR for BUPL Holstebro


Kommentar af Peter Hegner Bonfils | 17. november 2009 | 12:29

Hej Pia:)

Den rapport lyder meget interessant - hvis du har et link eller en henvisning til den liggende må du meget gerne lægge det ud her, eller sende det til mig på peterbonfils@gmail.com

De bedste hilsner Peter


Kommentar af Finn B. | 17. november 2009 | 19:34

Ja pia Det ser ud til at den dybe tallerken skal opfindes en gang til.

Mvh

Finn B.


Kommentar af Finn B. | 17. november 2009 | 19:36

Hej Peter

Nettet er fyldt med såkaldte "venstreorienterede" der bruger alle kneb for at lyde som gode kammerater, men som overraskende sviner folk til i bedste neocon stil hvis det passer ind i deres kram.

Det var smart at få mig til at fremstå som en tilhænger af familiefængsler og deporteringer af befolkningsgrupper. Især efter du har slettet mit ironiske indlæg. Der gik på de lette løsningers ideologi, som er så fremherskende i dag. Det er sgu ikke mærkeligt at vi er på vej mod politistaten med ekspresfart.

Er EL også ved at blive "voksen" som SF. Hvor en repressentant på Frederiksberg, Anne-Mette Wehmüller, her på Medkraft stolt fremhæver sit konstruktive samarbejde med de borgerlige. Der ikke har ført til andet end mere virkelighedsgørelse af liberal politik. Hun bruger næsten samme argumentation som dig i sit forsøg på at fremstille sig selv som "voksen og ansvarlig" i forhold til Rosa Lund.

Nå det her bliver vel også bare slettet fra den "virkelige verden". Men ved du hvad, jeg bliver sgu hjemme fra kommunevalget i dag. Det ser ikke ud til at der er nogen at stemme på.

Finn B.

PS. Når du sletter dette her, kan du så ikke være så venlig at slette den kommentar fra mig der fik lov til at stå og dit svinske svar til den. Må jeg foreslå dig en anden gang at at sende folk en e-mail med en forklaring på hvorfor du censurerer.


Kommentar af Peter Hegner Bonfils | 18. november 2009 | 01:37

Hej Finn

Glad for at høre at det indlæg rent faktisk var humor.

mvh Peter


Kommentar af Line Møller | 19. november 2009 | 20:30

Lige en opklarende kommentar: De pædagogstuderende var før 1992, ikke lønnet af kommunerne (og institutionerne) - vi var heller IKKE en del af normeringen i institutionerne og fik SU fra staten. Bertel Haarder reformerede pædagoguddannelsen og smed de studerende i lønnede praktikker. Noget vi i PLS (de pædagogstuderendes landssammenslutning) siden hen har kæmpet imod.

Det blev dog aftalt under trepartsaftalen i 2007 at de lønnede praktikker skulle afskaffes på pædagoguddannelsen, som i øvrigt er den eneste mellemlange videregående uddannelse der bliver holdt i denne mærkelige position mellem studerende og ansat. En aftale som Lars Løkke, som finansminister ikke ønskede at fuldføre med den krævede økonomi! De penge der var afsat til at fjerne de pædagogstuderendes lønnede praktik er i stedet blevet fordelt ud, som en del af globaliseringsmidlerne.

Jeg er meget enig i, at det ikke skal lægges institutionerne til last at de er med til at uddanne de kommende pædagoger, men det er i højere grad et spørgsmål om at man landspolitisk og uddannelsespolitisk skal begynde at prioritere og investere i de pædagogstuderende, at kommunerne skal kompensere institutionerne er blot symptombehandling.


Kommentar af Peter Hegner Bonfils | 19. november 2009 | 21:50

@ Line Tak for infoen - godt at der er nogen, der er vakse og knap så historieløse, som undertegnede (der er uddannet historiker;).

For du har jo ret i, at det er lands- og uddannelsespolitisk spørgsmål og det er jo et ganske absurd forløb du ridser op.

Sådan kan iveren for forbedringer jo løbe af med en en gang imellem.

Endnu engang må vi bare konstatere, at vi skal have en ny regering og en ny politik.


Kommentarfunktionen er lukket


Peter Hegner Bonfils, 30 år, byrådskandidat for Enhedslisten Århus, bachelor i Historie og cand.mag i Historie og Middelalderarkæologi fra Aarhus Universitet.

Medlem af Enhedslisten.
Blogarkiv

8. juli 2011
Gæsteblog: ’Farvel til venstrefløjen’
32 kommentarer

27. januar 2011
Auschwitz-dag, historiens spor - og fremtidens erindringer
9 kommentarer

20. januar 2011
@ Jakob: Med HUT mod DDF?
19 kommentarer

9. september 2010
Terror-anekdote 1: 9/11, 7/7 og 21/7?!
2 kommentarer

29. marts 2010
THE REAL almindelige mennesker
3 kommentarer

8. marts 2010
Søstersolidaritet med Zobel

20. november 2009
S-SF-aksen: bliver det hot eller not?
2 kommentarer

16. november 2009
På eventyr i Myrhøjen - og fik vi satset nok på kærlighed?
9 kommentarer

28. oktober 2009
Pind & Pølse
2 kommentarer

13. august 2009
Irakerne i kirken – og en særlig plads i helvede
37 kommentarer

1 2

Blogs

Af Rina Ronja Kari

Så går det løs igen

29. februar | 10:40


Af Elizabeth Japsen

Avantgardisten Holberg anno 1721 og 8 marts

28. februar | 09:23

1 kommentarer

Af Karen Helveg Petersen

»De faktiske forhold i jernindustrien…«

27. februar | 17:01

4 kommentarer

Af Søren Søndergaard

Politikerlede

27. februar | 08:52

2 kommentarer

Af Henrik Chulu

Digitalt forår

27. februar | 01:22

4 kommentarer

Af Lise Jonassen

Vi er ikke svage - vi har bare ikke arbejde

26.februar | 11:57

2 kommentarer