Vi er flyttet! modkraft.dkSex, vold og sommerlæsning

Af Peter Hegner Bonfils | 23. juli 2009 | 13:30 | 4 kommentarer |


Sex, vold og sommerlæsning

Ja, det er ikke de mange nyheder om voldtægter, der er for tiden, som jeg tænker på. For egentlig handler indlægget om tips til sommerlæsning.

Selvom, jeg i mit stille sind overvejer, hvorvidt det ikke ville være en god idé med lidt mere Salander-stil over blandt andet idrætsundervisningen. Hvorfor er feministisk selvforsvar ikke en del af sexual-undervisningen og idræts-undervisningen?

Det lader til, at der er en del mænd, der hader kvinder i den her verden – og at forsvare sig selv og sine medmennesker mod overgreb er en menneskeret, vi aldrig må give køb på. Og det er ikke fordi jeg ude med riven efter det udmærkede oplysningsarbejde, som fx Center for Voldtægtsofre laver.

Men hvad med at lære de unge mennesker i skolen lidt om konfliktløsning – og hvordan man i situationer uden alternativ kan forsvare sig selv. Jeg spørger bare?

Mænd der hader kvinder - Millenium trilogien

Har du ikke læst dem? Har du ikke set den? Få det gjort. Og det var en ordre. Ikke et forslag. Det er simpelthen det bedste, der er sket for socio-krimien siden Sjöwahl &Wahlös krimirevolution. Og på forunderlig vis har nu afdøde antifascist og socialist Stieg Larsson formået at skabe en antifascistisk, antisexistisk og antikapitalistisk krimicocktail, der sætter brand i hjernebarken og får blodet til at bruse.

Det er hot, det er sexet, det er obligatorisk lystlæsning – og sjældent har man set nogen mixe politics and pleasure så overbevisende. Et glimrende supplement til gin & tonic og det at samle kræfter i sommervarmen.

Tjek også det demokratiske og antifascistiske tidsskrift EXPO, som Stieg Larsson var med til at grundlægge.

Ikke noget teselskab

Der er et hav af bøger om- og af modstandsfolk, men min personlige favorit er modstandskvinden Hedda Lundhs fremragende bog ”Ikke noget theselskab: Var vi terrorister”. Hun skriver kort, klart og fyndigt og formår på fås sider, både at behandle hendes overvejelser omkring modstand og demokrati – også i forhold til i dag. Desuden må det siges, at være et vigtigt og kickass bidrag til kvindehistorien.

Hendes sjældent skarpe blik for uretfærdighed og modstandens logik er både lyst op af et tindrende intellekt og en følsomhed, som kun de, der har kendt både kærligheden og kampen kan besidde.

Læs teaser i form af kapitlet ”Var vi terrorister?”.

Q – Carafas øje

Det kan godt være, at det er en moppedreng på ca. 700 sider – men i det her tilfælde er det gode 700 sider.

I romanen følger vi den anonyme Q, der deltager i snart sagt ethvert oprør i starten af 1500-tallet – og det går ikke stille af for sig. Og i modsætning til visse historiske romaner, der godt kan være lidt tørre og stramme i betrækket, så drypper den her af lige dele oprørstrang, blod, kamp for lighed og retfærdighed – og ja, for husarerne iblandt os er der også en pæn portion sex.

Det her er historisk fiktion på den fede måde – så tag en bid af den, for det smager af mere. Både mere læsning og mere lighed og retfærdighed. Mums siger jeg bare.

Og tjek også deres nye projekt Wu Ming Foundation, hvor der både findes bøger til download, diverse skriblerier og meget mere.

Find Holger Danske

Denne digtsamling af Maja Lee Langvad er en sjælden perle. Og før du kaster dig i flyverskjul af bar angst for at genopleve dansktimernes digtlæsningstvang, eller er bange for at hjerte rimer på smerte, så tjek lige det her uddrag:

” Bag tonede ruder mødte Holger Danske og Holger Nydanske, der ikke kendte hinanden, hinanden. Holger Danske kørte i en Mercedes Benz, E55 med Kleemann kompressor, avantgarde-modellen, Holger Nydanske i en Mercedes Benz, e-klasse, 270 CDI, ombygget til avantgarde-model. Næsten samtidig rullede Holger Danske og Holger Nydanske de tonede ruder ned i hver deres Mercedes Benz. "Hva’ vil du skinke!" råbte Holger Nydanske. "Slap af, perker!" råbte Holger Danske. "Slap selv af, skinke!" råbte Holger Nydanske. "Du kan selv være en skinke!" råbte Holger Danske. Så råbte Holger Nydanske: "Du ska’ ik’ fuck med mig!" "Jeg er ik’ bøsse!" råbte Holger Danske. […]

"Det er for resten nogle herrefede fælge, der sidder på din mercer, sagde Holger Nydanske pludselig. "Købt dem i Tyskland," svarede Holger Danske. "Overvejer same shit til min mercer," sagde Holger Nydanske. Så sagde Holger Danske: "De er for nasty!" Så sagde Holger Nydanske: De er for nice!" Pludselig sagde Holger Danske: "Det er for resten nogle superseje spejle, der sidder på din mercer." "Købt dem i Tyskland," svarede Holger Nydanske. "Overvejer same shit til min mercer," sagde Holger Danske. Så sagde Holger Nydanske: "De er for nasty!" Så sagde Holger Danske: "De er for nice!" Så sagde Holger Nydanske: "Du er for syg!" Så sagde Holger Danske: "Du er syg nok!"

Ja, det er en ornli’ syg digtsamling.

Men hvad skal jeg læse den her sommer? Og hvorfor er dit bud på sommerlæsning det mest sexede?Kommentarer


Kommentar af Jon | 23. juli 2009 | 14:49

Jacques Derrida: "Spectres de Marx". Værd at læse for enhver med interesse i dekonstruktion og Marx - og ikke mindst hvad nutidig marxisme kan være.

Slavoj Zizek: "Violence". Nem lille bog, der både kan bruges som indføring en den slovenske tænker, og samtidig giver en række skarpe analyser af flere af dine senere års væsentligste politiske begivenheder. Anbefales også til enhver med interesse i nutidig marxisme.


Kommentar af Liz | 24. juli 2009 | 00:01

Tak for tips´ne, Peter B. Netop hjemvendt den smukke ø Sicilien, kan jeg varmt anbefale læsningen af Andrea Camillieris serie om politi kommisæren Montalbano. Især selvfølgelig hvis man gerne vil vide noget om Sicilien, og mafiaens indflydelse. Nej, ikke mafia som i romantisk ala GodFather, men som det er idag - beskidt, voldeligt, korrupt og magtfuldt- højt op i det italienske samfunds top. Den usminkede kapitalisme. http://en.wikipedia.org/wiki/Andrea...


Kommentar af Peter Hegner Bonfils | 25. juli 2009 | 09:32

@ Jon og Liz

Tak for forslagene - tror umiddelbart jeg er mere hooked på siciliansk socio-krimi end spøgelseshistorier om Marx;) Ikke at der er noget galt med den slags.


Kommentar af Andreas A, Århus | 25. juli 2009 | 13:58

Mine bud:

Richard Wolff og Stephen Resnick Knowledge and Class: A marxian critique of political economy

I mine øjne det mest ambitiøse bud på en moderne og koncis marxistisk tilgang til klasseanalyse. Velskrevet og velargumenteret. Det er dog tung læsning, ønskes indføring i tilgangen er "Economics: Marxian versus neoclassical" eller "New departures in marxian theory" af samme forfattere nok gode bud.

Vil man have et indblik i finanskrisen, så kan jeg anbefale George Soros bog om samme emne, eller Paul Krugmans "The Return of Depression economics".

Det var mine bude


Kommentarfunktionen er lukket


Peter Hegner Bonfils, 30 år, byrådskandidat for Enhedslisten Århus, bachelor i Historie og cand.mag i Historie og Middelalderarkæologi fra Aarhus Universitet.

Medlem af Enhedslisten.
Blogarkiv

8. juli 2011
Gæsteblog: ’Farvel til venstrefløjen’
32 kommentarer

27. januar 2011
Auschwitz-dag, historiens spor - og fremtidens erindringer
9 kommentarer

20. januar 2011
@ Jakob: Med HUT mod DDF?
19 kommentarer

9. september 2010
Terror-anekdote 1: 9/11, 7/7 og 21/7?!
2 kommentarer

29. marts 2010
THE REAL almindelige mennesker
3 kommentarer

8. marts 2010
Søstersolidaritet med Zobel

20. november 2009
S-SF-aksen: bliver det hot eller not?
2 kommentarer

16. november 2009
På eventyr i Myrhøjen - og fik vi satset nok på kærlighed?
9 kommentarer

28. oktober 2009
Pind & Pølse
2 kommentarer

13. august 2009
Irakerne i kirken – og en særlig plads i helvede
37 kommentarer

1 2

Blogs

Af Rina Ronja Kari

Så går det løs igen

29. februar | 10:40


Af Elizabeth Japsen

Avantgardisten Holberg anno 1721 og 8 marts

28. februar | 09:23

1 kommentarer

Af Karen Helveg Petersen

»De faktiske forhold i jernindustrien…«

27. februar | 17:01

4 kommentarer

Af Søren Søndergaard

Politikerlede

27. februar | 08:52

2 kommentarer

Af Henrik Chulu

Digitalt forår

27. februar | 01:22

4 kommentarer

Af Lise Jonassen

Vi er ikke svage - vi har bare ikke arbejde

26.februar | 11:57

2 kommentarer