Vi er flyttet! modkraft.dkDemokrati i Ungarn?

Af Rina Ronja Kari | 10. januar 2012 | 10:16 | 5 kommentarer |


Ulla Jessing beskriver rigtig godt situationen i Ungarn lige nu. Det er frygteligt at følge med i, og ønsket om at stoppe de voldsomt udemokratiske tiltag er stort. Tiltagene fra den ungarske regering tæller blandt andet en valglov, der gør det yderst vanskeligt at forestille sig, at oppositionen en dag kan få flertal, ligesom det tæller censur og andre ubehagligheder.

Faktisk er det så grelt, at USA har blandet sig, og opfordret til at man besinder sig. Det samme gælder i midlertidigt ikke fra EU’s side (selv om Ungarn er medlemmer af EU). Her har man stort set valgt en strategi, hvor man intet siger.

Man kan jo undre sig over, om EU egentlig er optaget af demokrati i egne medlemslande – de protesterer åbenbart ikke over det der sker i Ungarn, ligesom de teknokratiske regeringer i Grækenland og Italien i store træk er indsat af EU.

Jeg synes eller jeg ofte høre EU-tilhængerne snakke om, hvor godt EU er for demokratiet og i særdeleshed hvor meget EU fremmer demokrati i de nye lande. Måske gælder det bare ikke, når EU har andre dagsordner (f.eks. at beskytte bankerne mod gældskrisen i Sydeuropa)…Kommentarer


Kommentar af Peter | 10. januar 2012 | 17:02

Lol

1: EU gør et meget stort arbejde omkring demokrati. At du er uvidende om det behøver ikke betyde at det ikke findes.

2: I forhold til Ungarn: Eu har reageret en del gange på landes excesser, f.eks. omkring Østrig og Jörg Haider. Kender ikke proceduren nøjagtigt, men mon ikke der sker noget omkring Ungarn.

3: Mht teknokratregeringerne. Begge lande kunne have valgt anderledes, men så ville de ikke få lån. Det er helt normalt at hvis en person eller et land skal låne et gigantisk beløb til nogen vil man gerne have en garanti for at der leveres en form for seriøst arbejde for at pengene kommer tilbage. Det har din helt Berlusconi ikke gjort f.eks. (Undrer mig meget over at du anser Berlusconi som en demokratiets martyr? Fra 1 til 10 hvor stor fan er du af Berlusconi?)


Kommentar af Rina Kari | 10. januar 2012 | 18:03

Hej Peter

1. Jeg ved at EU gør noget, men jeg synes at de fleste ting EU gør afslører en dobbelt-moral; man siger f.eks. at man går ind for menneskerrettigheder, men tillod stadig salg af våben til Gadafi helt frem til februar 2011. Ligesom man gerne laver handelsaftaler mv. med forskellige diktatorer.

2. Det må tiden vise - jeg er ikke overbevist...

3. Jeg synes du overser den meget væsentlige pointe, at det IKKE er den græske befolkning eller den italienske befolkning der har valgt - de er nemlig slet ikke blevet spurgt. I stedet er der indsat teknokratiske regeringer, som gennemfører en økonomisk linje, som EU i store træk af bestemt. På intet tidspunkt i den proces har befolkningerne haft muligt for at sige noget. Men nej, jeg har ikke meget fidus til Berlusconi, jeg mener bare ikke, at det er i orden at underminere demokratiet endnu mere, bare fordi det bestemt ikke fungerer optimalt i forvejen.

Vh.


Kommentar af Morten G | 10. januar 2012 | 20:35

@Peter: EU er al plan-økonomis moder. Et orgie af centralisme, som får Østblokken til at ligne et fællesmøde på Christiania.

Spørgsmålet er alene, hvornår det falder fra hinanden.


Kommentar af stephan | 11. januar 2012 | 02:00

under Vladimír Mečiar var slovakiet ikke demokrati meget tæt på noget der minder om et diktatur og der var meget lille protest fra EU - da der bliv indført en lov der forbød folk at tage billeder af poltiet i tjeneste og i kroatien var der Guesthouse Karacic regerginer som i kraft af sit natioanlstiske politik og krigen også sørgede for at landet ikke lige frem var et demokrati, og i øvrigt gælder det sammen med i Slobodan Milosevic som bliv støttet af vesten med sit nationalstisk politik og som betød udbrudet af krigen, fordi forbundslanden vil aldrig kunne forhanlde en fredelig løsning, og sender da Ibrahim Rugova rejste rund i EU for at finde hjælp til en fredelig løsning ignorerede lande også ham, hvad betød en nu krig og diktaturer varede ved meget længere og EU være med til hjælpe før massakrende var igang. Under tjetjenien krigen har eu ikke rørt en finger på trods af at Tjejenen var af FN og af næsten alle lande i EU blevet anerkendt som suveran stat - sender nægtede Denmark at staten var nogenside anerkendet som suveran stat af FN og Denrmark. I ungarn har vræret optræk sedest siden regeringen kom til magen og det er over et år siden, men i Østrig var EU ud dagen efter valget. I øvrigt er mulighen med at den formænden for FPÖ H.C. Stracher sagten kan udvikle særge for at Østrig kan udvikle sig på sammen måde som i Ungarn i tilfælde at han kommer i geringen - og jeg kan ikke forstille mig at EU vil lave samme protest igen når det det ikke sker i Ungarn.


Kommentar af Jakob Lindblom | 11. januar 2012 | 08:39

@Peter: "EU gør meget for demokratiet"

Nå, er det særligt demokratisk at op mod 80 % af alle love og regler stammer fra EU på en måde, som forhindrer almindelige demokratiske principper om gennemsigtighed, folkelig indflydelse, mulighed for at afsætte politikere og vælge nye, der kan ændre lovgivningen igen, hvilket er umuligheder i EU.

Læs evt. her: http://www.modkraft.dk/blogs/jakob-...

Næ du, EU kunne sgu aldrig blive optaget i EU, hvilket jo viser dobbeltmoralen...


Kommentarfunktionen er lukket


Jeg hedder Rina Ronja Kari, jeg er 27 år og er talsperson for Folkebevægelsen mod EU.

Derudover læser jeg Virksomhedsledelse på Roskilde Universitet.

Min primære politiske aktivitet er i kampen mod EU, men jeg deltager også i forskellige andre ting på venstrefløjen.

Se også min hjemmeside www.rina.folkebevaegelsen.dk.
Blogarkiv

29. februar 2012
Så går det løs igen

7. februar 2012
Kan Enhedslisten nedlægge veto?
16 kommentarer

31. januar 2012
Når bare pengene går til…

10. januar 2012
Demokrati i Ungarn?
5 kommentarer

5. januar 2012
Det danske EU-formandskab

13. december 2011
Euro-pagten og regeringen

9. december 2011
EU og dens krise(r)
1 kommentarer

21. marts 2011
Europagt = pres på offentlige lønninger
3 kommentarer

13. december 2010
Et juleeventyr?
2 kommentarer

23. november 2010
Kulsort samvittighed
2 kommentarer

1 2 3 4 5 6 >

Blogs

Af Rina Ronja Kari

Så går det løs igen

29. februar | 10:40


Af Elizabeth Japsen

Avantgardisten Holberg anno 1721 og 8 marts

28. februar | 09:23

1 kommentarer

Af Karen Helveg Petersen

»De faktiske forhold i jernindustrien…«

27. februar | 17:01

4 kommentarer

Af Søren Søndergaard

Politikerlede

27. februar | 08:52

2 kommentarer

Af Henrik Chulu

Digitalt forår

27. februar | 01:22

4 kommentarer

Af Lise Jonassen

Vi er ikke svage - vi har bare ikke arbejde

26.februar | 11:57

2 kommentarer