Vi er flyttet! modkraft.dkKan Enhedslisten nedlægge veto?

Af Rina Ronja Kari | 7. februar 2012 | 10:14 | 16 kommentarer |


Man kan godt gå og blive lidt frustreret over alle de ting, som vi troede ville blive bedre, men som ikke rigtig er blevet gode selv med en ny regering. Og med regeringens vilje til at føre borgerlig økonomisk politik (f.eks. ved at ville gå med i Euro-traktaten) og deres ønske om at indgå forlig med Venstre frem for Enhedslisten når det drejer sig om miljø-politik, ja så bliver man da lidt frustreret.

Spørgsmålet som jeg er stødt på flere gange er jo, hvor meget kan Enhedslisten holde til at acceptere – og hvornår må ”nok være nok”? Problemet er bare, at man jo ikke kan nedlægge veto, det er der sådan rent praktisk ikke en mulighed for at gøre – en regering består, så længe der ikke er et flertal imod den, og man kan altså ikke bare sige, nu gider vi ikke være parlamentarisk grundlag.

Men hvad pokker gør vi/de så? Altså, hvis det bliver slemt nok, så må man jo overveje at sige, at så vil vi ikke bakke op om regeringen mere, og det betyder f.eks., at Enhedslisten siger, at Finansloven stemmer vi ikke for næste år (f.eks. ved at sige; uanset hvad stemmer vi imod, fordi I har været nogle røvhuller resten af året).

Nu er det jo et tænkt eksempel, men lad os alligevel se på det. Hvis Enhedslisten siger, nu er det nok, vi vil ikke acceptere, at I fører borgerlig politik – og slet ikke, at I ikke engang vil spørge befolkningen om Euro-traktaten, så derfor vil vi ikke være grundlag for jer, og ikke deltage i Finansloven næste gang.

Ja, så kan der vel ske 3 ting (sådan ca.) 1. Regering siger, undskyld, det kan vi godt se. Nu tager vi os sammen og udskriver afstemning om Euro-traktaten og laver ordentlig politik 2. Regeringen må så fra sag til sag få den borgerlige blok til at stemme for, og det gælder altså også at de må lave en finanslov med de borgerlige (som nok vil tage sig temmelig dyrt betalt for at indgå en finanslov – når de nu kan se den 3. mulighed: ) 3. Regeringen ender med at skrive Folketingsvalg i utide – baseret på meningsmålingerne giver det (måske) et godt resultat for Enhedslisten, men til gengæld får vi en borgerlig regering igen

Som jeg ser det, står hele venstrefløjen i en noget løst situation, hvor vi har en regering, som måske nok indføre nogle gode ting, men også gør pænt mange dårlige ting – men hvor alternativerne alligevel kan forekomme temmelig dårlige (altså bortset fra mulighed 1, som jeg bare har svært ved at forestille mig faktisk vil ske).

Men det ændrer jo ikke på, at Enhedslisten bliver nødt til at kunne se sig selv i øjnene – og på et tidspunkt vil ”nok være nok”, og så må man jo tage konsekvensen.Kommentarer


Kommentar af Rina Ronja Kari | 7. februar 2012 | 10:19

Jeg burde nok tilføje, at det er min klare overbevisning, at mange politiske ændringer kommer via udenom-parlamentarisk arbejde, men at formålet med dette indlæg var at diskutere netop det parlamentariske arbejde.

Det er altså ikke et udtryk for, at jeg har glemt det vigtige arbejde der foregår uden for Christiansborg.


Kommentar af Per Mortensen | 7. februar 2012 | 11:14

Det gælder om, at få ryddet op i så mange af VKOs uhyrligheder som muligt. Vigtigst er selvfølgelig Justitsministeriet og Forsvarministeriet, og her har EL en stor opgave. Vi kan ikke få et bedre samfund, hvis retsgrundlaget er væk, og vi kan slet ikke stoppe EUs uhyrligheder uden et stærkt retsgrundlag.

Retsgrundlag er for mig en skarpere, og mere moderne tolkning af fx. Grundloven, men mit ideal er selvfølgelig en egentlig forfatningsdomstol, som hvis viljen var der, muligvis kunne praktiseres indenfor den nuværende tredeling af magten.

Udenom-parlamentarisk arbejde, kan kun føre til politiske ændringer, hvis det støttes af erhvervsfolk i alliance med neoliberale økonomer og militante politikere. (se Elizabeth Japsens blog 6. februar, med chokdoktrinen af Naomi Klein: http://da.wikipedia.org/wiki/Chokdo...)


Kommentar af mads | 7. februar 2012 | 11:16

lad være med at spilde mere tid på enhedslisten, de er alligevel ude af regeringen igen til næste valg. de blev stemt ind fordi folk ville have noget nyt og søde johanne lovede dem det.

nu har folk så set hvad "noget nyt" var = det samme som før, hvorefter de så vil stemme på originalen igen istedet for en dårlig kopi af den gamle regering.

bare vent og se.

til den tid kan i så sidde her og brokke jer over den onde regering når den igen er blevet blå, jeg tror faktisk det er det i har det bedst med.

alt det der kedelige politiske arbejde hvor man går lidt på kompromis her og der for at opnå nogle resultater på lang sigt er jo ikke nær så spændende som konstant at være i opposition og protestere imod alting hele tiden.

for hvis man selv har magten, hvem skal man så være rebelsk og protestere imod?

det er lidt som at se en hund der jagter en bil og endelig får fat i kofangeren på den:

når den først har fået fat på den aner den ikke hvad den skal stille op med den:)


Kommentar af | 7. februar 2012 | 11:27

Vi har kirke,kongehus og et parlament hvor farven snart også er ligegyldig.


Kommentar af Jim Eglin Hansen | 7. februar 2012 | 11:33

Veto er både en mulighed, og noget der skal benyttes.Veto forstår jeg som en klar udmeldning til regeringen om at EL ikke mere er parlamrentarisk støtteparti til en regering der agter at gennemføre Finanspagten. Således kan det politiske værdighed reddes. At det så ikke afskaffer Finanspagten er en anden sag, men dem om det der vil binde beslutningsmagten over økonomien til tysk finanskapital.....


Kommentar af Jesper | 7. februar 2012 | 11:54

Det er absolut et væsentligt spørgsmål, Rina

Enhedslistens politik er at stemme for forbedringer og mod forringelser. Spørgsmålet er hvor grænsen går, når vi som parlamentarisk grundlag for regeringen, ser til mens de indgår forlig med Venstre. Særligt nu, med energi-forliget, der tydeligt ender med et brud på eget Regeringsgrundlaget. De kommende reformer, vil formentligt ende på samme måde, og kan derfor næppe være aktuelle at støtte for Ø.

Vi ser Skatteminister Thor Möger der klart og enkelt, skubber de svageste grupper væk, og nu har slået en streg i sandet, mellem de hårdtarbejdende ( værdige ) borgere, og de ikke-arbejdende, og dermed uværdige borgere, i samfundet. Dermed har regeringen fjernet sig fra eget grundlag, og skabt en kløft i mellem grupper i samfundet.

Vi ser Socialminister Karen Hækkerup lægge an til et opgør med "kræver"-mentaliteten, der alene handler om den hjælp og de ydelser, et velfungerende velfærdssamfund, forventes at leverer. Det er åbenbart slut nu og de der har behov for hjælp stigmatiseres som "krævere" og i visse foraer, som snyltere.

Vi ser Beskæftigelsesminister Mette Frederiksen fortsætte jagten på, både de ledige, men allerværst, nu også de svageste ledige. Selv de ca. 6000 dårligst fungerende kontanthjælpsmodtagere, skal nu "yde til fællesskabet", på trods af ingen boglige eller faglige færdigheder, fysiske og psykiske lidelser, misbrug, børn med psykiske lidelser etc.

Vi ser By og Boligminister Carsten Hansen negligerer de hundredevis af udsættelser, af familier fra almennyttige boliger, og hans usle bortforklaring på ikke at forhindre det, som lovet af Thorning. Istedet vil han lære folk noget om fattigdom, og sikre sig at deres husleje bliver betalt før de kan købe mad og fornødenheder.

Vi ser en Statsminister Thorning der vil tvinge Danmark med i en Finans-traktat, på trods af massiv modstand, og dermed på trods af den almindelige demokratiske proces i landet.

Vi ser Økonomiminister Vestager der går på tværs af regeringen, og det meste af EU, i sine bestræbelser på at forhindre indførelse af den Tobin-skat, hendes sponsorer i den danske finans-verden, ikke ønsker. Oven i købet sker det via misinformation, og igen brydes den demokratiske proces.

Vi ser Justitsminister Bødskov der forhindrer en hurtig afklaring af asylregler og opretning af den fejl-praksis der har været gennemført, under VKO’s 10 årige regime. Vi ser samtidigt en Bødskov der stritter imod en fjernelse af Lømmel- og Terror-paragraffer, på trods af den misbrug de har medført, fra domstole og politi.

Og man kunne blive ved...

De kommende reformer, må bevise om Enhedslisten kan få forbedringer i et omfang der berettiger til fortsat støtte af regeringen. Kommer der ikke tilfredstillende resultater, så må det være partiets pligt at trække sig, og fortsætte kampen, i opposition til regeringen.

Før valget kendte vi vore modstandere og fjender... Det gør vi ikke i dag, og det forplumrer kampen for et nyt Danmark !


Kommentar af DF is coming back | 7. februar 2012 | 14:52

Jeg har lidt et problem med præmissen.

Tit når jeg diskuterer den problemstilling, som Rina bringer frem, med diverse folk, så virker det som om at VKO ikke kommer til magten hvis ikke Ø nedlægger veto mod noget?

Det er da en helt forkert præmis. Som det ser ud nu så kan jeg ikke forestille mig at VKO og dermed Pia K er tilbage på toppen om 2-3 år.

Det kan så ske sideløbende med reel og, efter min mening, velbegrundet utilfredshed med SSFR, og så (desværre) med en sympati for VKO til følge. Eller med med en utilfredshed med SSFR og en sympati for kræfter længere til venstre som følge. (Der er ikke tale om 100% det ene eller det andet, men om det overordenede resultat af enten den ene eller anden proces.)

Pia kommer tilbage, det er som om alle tror hun, Løkke og de andre aldrig kommer tilbage mere, der er tværtimod garanti for dette, derfor må vi aldrig lade en SSFR-regering sætte præmisser op for vores modstand mod borgerlig politik.

Hvis ikke Ø’s krav til en SSFR-regering er, at lade danskere stemme om en pagt der vil binde os på hænder og fødder for ’altid’, hvad fanden er Ø’s beretigelse så?


Kommentar af DF is coming back | 7. februar 2012 | 14:53

"Det er da en helt forkert præmis. Som det ser ud nu så kan jeg ikke forestille mig at VKO og dermed Pia K er tilbage på toppen om 2-3 år."

Skulle have været: "Det er da en helt forkert præmis. Som det ser ud nu så kan jeg ikke forestille mig at VKO og dermed Pia K ikke er tilbage på toppen om 2-3 år."


Kommentar af Rina Ronja Kari | 7. februar 2012 | 18:18

Tak for interessante kommentare.

@jim: Ja, det kan jeg godt følge, men konsekvensen bliver vel så, at regeringen vil forsøge at få flertal fra sag til sag - og det sammen med de borgerligere. Selv om jeg kan følge, at konsekvensen må være at man trække støtten, så kan jeg ikke lade være med at spekulere på om det hele bliver værre...

@Jesper: Enig

@DF is coming back; Jeg kan godt følge din argumentation om, at VKO kommer tilbage uanset hvad. Jeg tænker nok, at hvis Enhedslisten fortsætter som parlamentarisk grundlag, så er der knapt 4 år til næste FT-valg (eller i hvert tilfælde op til 3½ år). Der kan ske meget, men det er klart, at som det ser ud nu, så tegner det ikke særlig godt.

Og betyder det, altså at de nok får magten igen en dag, at Enhedslisten skal være mere klare i deres krav - og turde stille magt bag deres krav (ved f.eks. at trække støtten)? ja måske, det er i hvert tilfælde svært at se en fornuftig udgang på hele dette forår. Det er da bare rigtig frustrerende at se på!


Kommentar af En libertær socialist | 7. februar 2012 | 19:18

Så vidt jeg kan se, kan EL kan sagtens afsætte regeringen fra dag til anden. Et nyvalg ville medføre borgerligt flertal, og alle partier til højre for B ville få mere at skulle have sagt med en borgerlig regering; altså har de en umiddelbar interesse i et valg i utide. Derfor må man antage, at hvis Enhedslisten beslutter sig for at vælte regeringen, så vil de borgerlige partier stå klar med en mistillidsdagsorden, og så er det løb kørt for Thorning og co.

Det ville klæde EL at handle sådan, for det ville vise rygrad og sikre, at socialismen også fremover ville eksistere i folks bevidsthed som et distinkt alternativ til neoliberal kapitalisme, hvilket i det lange løb ville være gavnligt, men det kommer næppe til at ske.

I stedet vil Ø gøre væsen af sig, men ende med at falde til patten med få mindre indrømmelser, hvis betydning de vil gøre meget ud af at overvurdere, for hvilket de vil høste ros af det borgerlige Danmarks kommentatorer for deres "ansvarlighed", men det vil samtidig være enden på socialisme, der tager sig selv seriøst som et alternativ til neoliberalisme.

Så kan EL indtage samme position som DF, der også under den tidligere borgerlige regering fik lov til at skrømte, at de sandelig var imod alle nedskæringerne, der ramte "almindelige mennesker", men at man jo også er nødt til at se realistisk på det, og at alternativet jo nok er værre osv.


Kommentar af Per Mortensen | 8. februar 2012 | 07:58

Enhedslisten bør 100 % støtte Helle Thornings eksperiment med at få en mere social retfærdig lovgivning i Danmark, og hertil hører selvfølgelig, at stoppe og svække de værste udskejelser, som de globale producenter påfører vores miljø og arbejdspladser. Men Helles eksperiment kræver også, at hun genopretter, og især forbedrer retstilstanden.

Den kapitalistiske krisestyring med sin globale markedskontrol, og sine periodiske krige, kan kun menneskeliggøres og demokratiseres i Danmark, ved en skarpere lovgivning i Folketinget. Derfor er 90+ mandater vigtige i de næste 3 år, og bloggere der sår tvivl om dette er en slags forrædere mod alle fattige danskere. Men disse tvivlere på Helles eksperiment forhindrer også, at vi engang kan få en moderne socialistisk stat.


Kommentar af Esben Bøgh Sørensen | 8. februar 2012 | 08:13

Per Mortensen

At den nye regering skulle være i gang med et "social retfærdigt" eksperiment er lige så sandt, som at Papademos i Grækenland er i gang med at føre social retfærdig politik.

Den nye regering har tilsluttet sig den Europæiske magtelite, og enhver social retfærdig politik må tage udgangspunkt i et opgør hermed. At bilde folk ind, at denne magtelite skulle føre politik til fordel for folket, er det største forræderi. I så fald forhindrer man enhver nuværende og fremtidig mulighed for en socialistisk politik.


Kommentar af Jim Eglin Hansen | 8. februar 2012 | 10:08

@Rina...naturligvis er risikoen tilstede for at det hele bliver være - i Folketinget. Derimod er der en chanche for at det hele blive bedre i "befolkningen", forstået som en øget bevidsthed og mobilisering omkring Finanspagten. Samtidig er der en chance for at tingene bliver lidt tydligere. Jeg møder mange, der fordi de ikke har erfaring med hvilke forringelser en socialdemokratisk regering er i stand til at gennemføre, har fået et ordentlig hak i deres håb om bedre tider. Og jeg mener det bedste vi kan gøre for dem er at give håbet en reel plads, og ikke lade håbet drukne i taktiske mandattælleri omkring uendelige småforbedringer. Jeg mener derfor det her handler om politisk værdighed.....at holde hånden under en regering der sælger dne politiske beslutningsmagt er det modsatte.....


Kommentar af Per Mortensen | 8. februar 2012 | 14:24

@ Esben Bøgh Sørensen. Helles eksperiment er bestemt et forsøg værd, og alt andet, som fx. et Løkke & co. regime er meget, meget værre, både for de fattige i DK, og for en fremtidig mulighed for en socialistisk politik. Men, hvad dækker begrebet socialistisk politik egentlig? Er det en samfundsform der bygger på de økonomiske teorier af Karl Marx, hvor arbejdernes overtagelse af produktionsapparatet er et nøglebegreb, så har det rigtignok lange udsigter, men mindre kan vel også gøre det.

Et samfund med en god beskæftigelse, stærke fagforeninger, og gode sociale forhold, for de fattigste af vore medborgere er vel også noget at stræbe efter, ikke? Kan vi så også få begrænset den offentlige og private censur, der muliggør imperialistiske krige og en menneskefjendtlig styring af medier og vareproduktion, så har vi efter min mening næsten et idealsamfund. Længere kan vi i hvetfald ikke nå, så længe som så mange danskere både er bange, forvirrede og historisk uvidende!

Vis nu solidaritet med de svage og frygtsomme i vort samfund, om tre år kan alting se meget bedre ud. Husk vore fælles fjender er i en dyb politisk krise med deres "efter os syndfloden". Vi må ikke lade de banditter ødelægge vores, og vores børns liv. Basta.


Kommentar af DF is coming back | 9. februar 2012 | 08:44

"Vi har fået dem til at skændes om de vil have en regering der er dårlig for dem, der i lommen på os og som indfører alle de EU-traktater vi vil have - eller om de vil have en regering der måske er lidt værre. Sejren er vor!"

Sandsynligvis et citat fra den danske og internationale kapital.

"Åben Champagnen, lad os skåle for ikke mindst Per Mortensen, vores mand, der standhaftigt støtter Helle uden at reflektere over om verden kunne blive et bedre sted. Længe leve hans snak om at man er forræder hvis ikke man støtter Socialdemokraterne, samt at man skader socialismen ved at tillade sig selv tvivl. Hans utrættelige arbejde på modkraft kunne vi ikke selv have udført bedre"

Igen et sandsynligt citat fra toppen af poppen i DK.


Kommentar af Rina Ronja Kari | 9. februar 2012 | 09:32

@Jim... jeg er nok en af dem, der "har fået et ordentlig hak i deres håb om bedre tider", selv om jeg jo egentlig godt vidste i forvejen, at det ikke ville blive så godt, så var det bare lidt en drøm, at det faktisk ville blive bedre. Jeg synes, det er afgørende at Enhedslisten kan se sig selv i øjnene og stå ved egne holdninger, og hvis det ender med koste regeringen livet, så må det være sådan. Jeg ville bare ønske, at der var en vej åben for at få nogle gode resultater...

@Per... ganske kort; det lyder meget smukt det du skriver, men det er ikke virkeligheden. Helle arbejder på nogle helt andre linjer, og er f.eks. nu igang med at tilslutte Danmark en traktat, der betyder borgerlig økonomisk politik. Vi bliver nødt til at kritisere - og turde kritisere - også selv om regeringen kalder sig rød. Men det er klart, hvis de begynder at sætte mere handling bag ordene, og faktisk opfører sig solidariske, så skal vi bakke det op.


Kommentarfunktionen er lukket


Jeg hedder Rina Ronja Kari, jeg er 27 år og er talsperson for Folkebevægelsen mod EU.

Derudover læser jeg Virksomhedsledelse på Roskilde Universitet.

Min primære politiske aktivitet er i kampen mod EU, men jeg deltager også i forskellige andre ting på venstrefløjen.

Se også min hjemmeside www.rina.folkebevaegelsen.dk.
Blogarkiv

29. februar 2012
Så går det løs igen

7. februar 2012
Kan Enhedslisten nedlægge veto?
16 kommentarer

31. januar 2012
Når bare pengene går til…

10. januar 2012
Demokrati i Ungarn?
5 kommentarer

5. januar 2012
Det danske EU-formandskab

13. december 2011
Euro-pagten og regeringen

9. december 2011
EU og dens krise(r)
1 kommentarer

21. marts 2011
Europagt = pres på offentlige lønninger
3 kommentarer

13. december 2010
Et juleeventyr?
2 kommentarer

23. november 2010
Kulsort samvittighed
2 kommentarer

1 2 3 4 5 6 >

Blogs

Af Rina Ronja Kari

Så går det løs igen

29. februar | 10:40


Af Elizabeth Japsen

Avantgardisten Holberg anno 1721 og 8 marts

28. februar | 09:23

1 kommentarer

Af Karen Helveg Petersen

»De faktiske forhold i jernindustrien…«

27. februar | 17:01

4 kommentarer

Af Søren Søndergaard

Politikerlede

27. februar | 08:52

2 kommentarer

Af Henrik Chulu

Digitalt forår

27. februar | 01:22

4 kommentarer

Af Lise Jonassen

Vi er ikke svage - vi har bare ikke arbejde

26.februar | 11:57

2 kommentarer