Vi er flyttet! modkraft.dk


Folkeskolen skal radikalisere!

Af Sarah Bruun | 24. februar 2012 | 37 kommentarer

Jeg vil i denne blog tage fat om emnet Folkeskolen. Og hvorfor så det? Jeg er lærerstuderende og har derfor en meget naturlig interesse for hele folkeskoleområdet. Ikke kun i forhold til folkeskolens rammesætning - dét synes jeg fylder alt for meget i debatten. Rammesætning i forhold til lærernes arbejdstid. Rammesætning i forhold til elevkvotienter. Rammesætning i forhold til skolelukninger. Jeg negligerer ikke disse problemstillinger. Det er klart, at rammerne skal være i orden for at vi kan føre en god folkeskole - og det er de ikke, skulle jeg hilse at sige.

Men er det det? Er ordentlige rammer vores vision med folkeskolen?

Udgangspunktet for bloggen er principper

Jeg vågnede op til en dejlig nyhed. Regeringen og Enhedslisten vil gøre kanonlister frivillige. Dejligt. I et kort øjeblik elskede jeg faktisk den regering. Men atter tænkte jeg: "Nå, men var det det?"

Jeg er ikke kun lærerstuderende. Jeg er også revolutionær socialist. Det betyder, at jeg vil lave samfundet grundlæggende om: Afskaffe kapitalismen og give arbejderklassen magten over samfundet. Sådan cirka og meget kort formuleret.

Jeg vil i denne blog ikke engang forsøge at antyde, at SF også er revolutionært socialistisk. Men jeg vil tage udgangspunkt i deres eget udsagn: At SF er socialistisk.

Og socialdemokraterne? Her vil jeg også tage udgangspunkt i deres eget udsagn: At de er "demokratiske socialister".

Og hvorfor er dét så vigtigt? Jo, fordi at jeg vil holde disse kammerater op på deres principper. Jeg taler ikke om realpolitiske her-og-nu-politikker. Men om deres principper.

Hvad betyder principper reelt?

Hvad betyder disse principper? Det er egentlig det jeg meget gerne vil have en debat om.

I forhold til folkeskolen betyder det at jeg er revolutionær socialist ikke (kun), at bøgerne skal være opdaterede og kvotienten nede på 22 eller 24. Det er indholdet der betyder noget. Hvilke mennesker er det vi ønsker skal komme ud af folkeskolen? Indgår folkeskolen som en del af kampen for socialisme? Selvfølgelig gør den det. Der må jeg give Bertel Haarder ret: Folkeskolen vil altid være en ideologisk kampplads. Og den kampplads skal vi simpelthen begynde at tage aktiv del i!

Individualiseringen: En "øv’ert"

Folkeskolen har taget en meget markant udvikling over de seneste årtier, og desværre på nogle områder i en anti-socialistisk retning. Vi er så optaget af konkurrence og at gøre eleverne så individualiserede, at vi har glemt fællesskabet. Jeg er lige nu i praktik i en 3. og 4. klasse, og det der har chokeret mig mest i de klasser jeg er kommet ud i, er ikke diagnoser og larm, men manglen på fællesskabsfølelsen, manglen på solidariteten med hinanden. Eleverne vil helst ikke dele. De er heller ikke hipt på at hjælpe hinanden. Og det at samarbejde i en gruppe virker uvant og decideret irriterende på dem.

Hvad sker der?

Med ti års borgerlig regering er det naturligvis ikke mærkeligt, at en sådan udvikling for alvor har taget fat. Men fandt udviklingen ikke også sted under Nyrup? Og hvad med den nye regering? Og Danmarks Lærerforening? Hvad med Enhedslisten, det parti jeg selv er medlem og aktiv i? Hvorfor italesætter ingen dette problem.

Hvis vi har en vision om, at lave dette samfund grundlæggende om, så nytter det ikke, at vi kun står stærkt i fagbevægelsen og indkalder til store, brede demonstrationer. Vi skal starte i de meget, tidligere aldre. Vi skal starte i folkeskolen.

Hvis vi har en vision om, at lave dette samfund grundlæggende om, så skal vi have stoppet individualiseringen og i stedet stille os selv følgende spørgsmål: Hvordan sørger vi for, at de unge mennesker der kommer ud af folkeskolen, er kritiske, frigørende og solidariske - frem for egoistiske, borgerligt hjernevasket og så pokkers individualiserede?

Og er I overhovedet interesserede i at tage debatten? Tjaah, det må følgende indlæg jo vise ;)


Nazi-march i Århus - hvad nu?

Af Sarah Bruun | 7. februar 2012 | 36 kommentarer

"Nej! Nej, nej, neeeej. Det er løgn, det er simpelthen løgn. Aaarhh. Ååhh."

Sådan cirka var min personlige reaktion, da jeg hørte om den bebudede European Defence League (fremover blot: EDL) demonstration den 31. marts. Herefter gik tankerne højt og spørgsmålene blev mange: Hvad betyder det for overfaldsraten her i byen? Hvordan vil pressen dække det? Hvad skal vi gøre? Hvad skal jeg gøre? Kan vi gøre noget?

… ja da! Vi kan, og vi skal! Lørdag den 31. marts skal ikke blive dagen, hvor nynazister fra hele Europa uforstyrret skal gå igennem Århus’ gader med hadske budskaber. Vi skal i Århus sige fra. Dette vil jeg komme nærmere ind på lidt senere. Først vil jeg bringe nogle diskussioner op, som jeg ved findes og som der absolut findes delte meninger op. Jeg bringer dem op for at få en nuanceret debat om det, og jeg håber, at du vil deltage.

Forbud?

I Danmark har vi været ret enige om, ikke at gå ind for et forbud mod nazistiske organisationer, som man ellers gør i eksempelvis Tyskland. Denne holdning bakker jeg fuldt op om.

Jeg bringer naturligvis ikke denne diskussion op for ingenting, men fordi jeg er stødt på den i forbindelse med EDL-demonstrationen. Uanset om det er fascister eller andre udemokratiske organisationer der ønsker at gå på gaden og demonstrere, mener jeg at det er vigtigt, at vi anerkender deres ret til at gøre det og ikke begynder at kræve et forbud. Det mener jeg af to grunde.

For det første fordi, at jeg ganske enkelt ikke finder det demokratisk, at forbyde andre organisationer at demonstrere. Heller ikke selvom det er udemokratiske organisationer der ønsker at demonstrere. Man kan jo spørge sig selv: Hvem skal demokratiet indbefatte - og hvem ikke?

For det andet fordi, at jeg ikke mener at det vil gavne vores sag. Hvis vi skal vinde befolkningen - og det skal vi - så er det vigtigt at vi gør det med ord og aktivistiske handlinger frem for borgerlig lovgivning. Hvis vi kan samle en stor, bred og mangfoldig demonstration, der vil få naziernes til at blegne, har vi for alvor vundet. Så har vi gjort det. Så tror jeg virkelig, at vi har forandret Århus. Måske ikke revolutionerende. Måske ikke engang vildt radikalt. Men alligevel nok til, at det giver os den fornødne styrke og opbakning vi så inderligt har brug for, hvis vi skal gøre Århus nazi-frit og trygt også for os venstreorienterede at bo i.

Pro eller anti?

Jeg hører tit og ofte fra min familie og studiekreds, at venstrefløjen demonstrerer for meget IMOD og for lidt FOR. Og jeg er faktisk enig. Vores tendens til at være anti-noget i stedet for pro-noget smitter negativt af på folk, og det betyder, at folk der ellers er enige i vores budskab, vælger ikke at dukke op. Det samme gør sig gældende når det kommer til anti-nazi demonstrationer. ANTI-nazi demonstrationer. Der kan du selv se. Jeg brugte selv ordet. Og jeg mener, at vi skal væk fra det.

Hvis vi ønsker den brede opbakning, skal vi fortælle folk, hvad det er vi kæmper for. Hvad vi går ind for - og står for. Vi skal være progressive. Positive. Og fremadrettet. Ikke lalleglade og hippie - men fremadrettet.

Det betyder, at vi i stedet for at erklærede en demonstration imod EDL, bør erklære en demonstration for et mangfoldigt Århus, med plads til forskellighed. For en anerkendende by. For multikulturalisme. For en by, der giver plads til alle, der giver plads til alle. For, for, for. Det er det folk vil høre - og ærlig talt er det også det, jeg hellere vil være med til at fortælle folk.

Men, er I med på den?

Hvordan så?

Lørdag den 31. marts skal ikke blive dagen, hvor nynazister fra hele Europa uforstyrret skal gå igennem Århus’ gader med hadske budskaber.

Det var nogle af mine indledende ord, og jeg vil nu forsøge at konkretisere det.

Min drøm, mit håb - det jeg vil knokle og arbejde for - er at vi får stablet en demonstration på benene, som sparker røv. Som er domineret af hr. og fru Århus. Den unge og gamle. Den studerende, arbejderen og den arbejdsløse. Alle og enhver. Du, din familie og dine venner. Alle århusianere.

For at dette kan lade sig gøre kræver det, at vi meget aktivt går i dialog med relevante parter. Lad os tage ud på ungdomsuddannelserne (gymnasierne såvel som de tekniske skoler), de videregående uddannelser, arbejdspladserne, de humanistiske organisationer, Bazar Vest … ja, fortsæt selv listen. Og jeg mener det. Lad os tage kontakt til ovennævnte og endnu flere parter og for at mobilisere. Vi skal i direkte dialog med den almene århusianer. Vi skal ud og overbevise. Vi skal være aktivistiske.

Kan vi gøre det? Er vi villige nok? Er du villig?

Lad dette blog-indlæg være startskuddet til en offentlig og åben debat og erfaringsudvekskling: Hvordan får vi Århus lørdag den 31. marts til at demonstrere for et mangfoldigt Århus? Altså, hvordan gør vi egentlig?

Det ved du lige så vel som jeg. Kom med dit bidrag!


Mit navn er Sarah Bruun, medlem af Enhedslisten siden sommeren 2006 og tidligere SUF’er (nu aktiv i EUN - Enhedslistens UngdomsNetværk).

Århusianer by heart og lærerstuderende - samt derfor aktiv i LL - på andet år.

Foruden dette er jeg talsperson for Anti-Racistisk Netværk Århus og byrådskandidat for Enhedslisten her i Århus som to’er - og satser stærkt på, at komme ind i det dersens byråd i 2013.

Jeg vil i mine blogs komme vidt omkring, men mine stærkeste politiske interesser ligger inden for Folkeskolen, ulighed og udlændingepolitik.

Hvis du vil i kontakt med mig, er du velkommen til at kontakte mig på sarahbruun.enhedslisten@hotmail.com
Blogarkiv

24. februar 2012
Folkeskolen skal radikalisere!
37 kommentarer

7. februar 2012
Nazi-march i Århus - hvad nu?
36 kommentarer


Tidsskriftcentret

Robinson Crusoe

24. april 1731

Daniel Defoe udgiver bogen Robinson Crusoe


Tidsskriftnyt

Nye numre online:

International Socialism
Logos: a journal of modern society & culture
Jump Cut: a review of contemporay media
Kritisk Debat
Video: Marxism and Revolution TodayMarxist books on the global financial crisis and capitalism

Linkbox med et udvalg af nyere marxistiske bøger på engelsk. Med anmeldelser, debat og interviews - og nye bøger tilføjet af af bl.a. Mick Brooks, Andrew Kliman og Paul Mattick, jr.Kontradoxa

Af Nathan Schneider

Ingen ledere, ingen vold

28. februar | Hvad indebærer begrebet om en mangfoldighed af taktikker for Occupy Wall Street? Således spørger Nathan Schneider, der selv er med i bevægelsen, i den nye bog »Vi er de 99%«.


25. februar
Folkedrabets moralske historie

23. februar
Assad-regimets krig mod egen befolkning

20. februar
»Tom« har forladt os

Queerkraft

Af Camilla Tved

10 gode grunde til at se ”10 timer til Paradis”

19. februar | Den meget omtalte og roste spillefilmsdebut fra Mads Mathiesen gør det nemt for publikum. Læs her hvorfor en af QueerKrafts anmeldere blev blød i knæene og nu ønsker sig en (...)

7 kommentarer

17. februar
Queerfeministisk antiracistisk kritik

11. februar
Anders Behring Breivik og kampen om forklaringen

7. februar
Arabiske kvinders kamp i skyggen af islamisternes valgsejre

Fagligt

Af Ulrikke Moustgaard, Kvinfo

»Kønskvoter styrker konkurrenceevnen«

27. februar | Direktøren i det norske Finansnæringens Arbeidsgiverforening mener, at kønskvoter er det bedste, der er sket for Norges globale konkurrencedygtighed.


24. februar
Faglig énmandshær er død

22. februar
Støt de græske stålarbejdere

19. februar
Lønarbejderne skal tilbage til centrum-venstre!

modkultur

Af Sune Hundebøll

Løb i varmen

27. februar | Mens vi udfordres af februarkulden, har løbere sat hinanden i stævne nær Tindouf i Algeriet. Deres udfordring er varmen og 42,195 kilometers løb gennem ørkenen.


24. februar
Kontrafon: fra Nørrebros undergrund til P3

22. februar
KODA freder YouTube

22. februar
Piratradio på standby af frygt for myndighederne


Blogs

Af Rina Ronja Kari

Så går det løs igen

29. februar | 10:40


Af Elizabeth Japsen

Avantgardisten Holberg anno 1721 og 8 marts

28. februar | 09:23

1 kommentarer

Af Karen Helveg Petersen

»De faktiske forhold i jernindustrien…«

27. februar | 17:01

4 kommentarer

Af Søren Søndergaard

Politikerlede

27. februar | 08:52

2 kommentarer

Af Henrik Chulu

Digitalt forår

27. februar | 01:22

4 kommentarer

Af Lise Jonassen

Vi er ikke svage - vi har bare ikke arbejde

26.februar | 11:57

2 kommentarer


Modkraft.tv

Stop ACTA nu Demonstration 25-02-2012

Billeder fra demoen mod ACTA lørdag d. 25/2-2012

Lavet af Filip S - http://lilit.dkannonce

Seneste kommentarer

Henrik Chulu | Jens Voldby Crumlin | kl. 09:13
Kodeordene for et nyt samfundssystem er en ny økonomi som er frigjort fra (...)

Kontradoxa | amalie skram | kl. 00:16
@Grølheim Hvem og hvad giver dig din absurde tro på, at Assad-regimet (...)

Saila Naomi Stausholm | Saila Naomi Stausholm | kl. 23:41
Hej alle, mange tak for jeres kommentarer. Mht debatten om mig/SF’ere på (...)

Saila Naomi Stausholm | Saila Naomi Stausholm | kl. 23:31
Hej alle, lige lidt respons herfra - igen tak for jeres kommentarer. Mht (...)

Kontradoxa | Grølheim | kl. 21:30
@amalie; Jeg synes denne råben "konspirationsteoretikere" bliver mere og (...)

QueerKraft | Karl | kl. 15:01
Enig med Karen. Og så tror jeg at pointen med klummen både er at ærgre sig (...)

Kontradoxa | peter | kl. 14:25
@e lykke Fordi nogle oprørere i Libyen opfører sig som racistiske svin (...)

Kontradoxa | peter | kl. 14:23
@Amalie Skram Helt enig. Det er vildt grotesk, at der findes folk der (...)

Karen Helveg Petersen | Johannes | kl. 14:08
Man bliver jo næsten nødt til at spørge, af ren nysgerrighed (eller (...)

Jakob Lindblom | Bente | kl. 13:44
Nej jeg vil ikke slappe af Jacob. For jo du siger en hel masse.. Du eller I (...)

Dagen i dag

Se flere på Leksikon.org


Citater
Personalet i en patruljevogn undrede sig over, at to mænd var i færd med at åbne en personvogn med en skruetrækker. Politipersonalet ønskede at vide hvem de to personer var. Den ene ønskede ikke at oplyse navn m.v. til politimanden. Til gengæld fremsatte han trusler om anvendelse af vold overfor politimanden, og drog sammenligning med politimanden og ideologien bag den tyske besættelsesmagt, der var i landet for 60-65 år siden. Den pågældende, - en 20-årig mand, - blev anholdt og sigtet efter straffelovens bestemmelser.

Københavns Politi. Døgnrapport, 2. marts 2006 kl. 1704.

Flere citater