Vi er flyttet! modkraft.dkJeg støtter Gaza flotillen - selvfølgelig

Af Trine Pertou Mach | 2. juli 2011 | 14:13 | 66 kommentarer |


Israels lobbyindsatser er effektive. Gaza-flotillen er allerede i Grækenland blevet tilbageholdt. De græske havnemyndigheder og politi har været ombord på blandt andet den dansk-canadiske båd og fjernet de officielle papirer, der er nødvendige for at kunne sejle. Angiveligt er det en ministeriel ordre, der har ført til en de facto tilbageholdelse af skibene.

Formålet med flotillen – der består af ti skibe, der med sig ombord har frivillige fra en række forskellige lande og medbringer mad, fødevarer, medicin og brændstof til indbyggerne i Gaza – er at bryde den israelske blokade, som Gaza-striben har været underlagt siden midten af 2007 og som ikke bare har hindret folk i at komme ind og ud men også i stort mål har blokeret nødhjælp og andre livsnødvendige forsyninger at komme ind til den fattige befolkning (Verdensbanken vurderede for et år siden før en mindre lempelse, at 80% af den nødhjælp, der kom ind, kom via de underjordiske tunneller under grænsen til Ægypten).

Med til historien hører Israels voldsomme militære angreb (dec 2008-jan 2009), der kostede mere end 1500 palæstinensere livet (de fleste civile, over 400 var børn). Angrebet smadrede hospitaler, sundhedsklinikker, skoler, fabrikker, forretninger og private hjem, ligesom vand og sanitetsforhold blev ødelagt. Det har bragt Gaza på sammenbruddets rand og udviklet sig til en humanitær katastrofe – men omverdens reaktioner overfor denne kollektive afstraffelse af indbyggerne i Gaza (som jo altså hænger sammen med resultatet at det internationalt overvågede demokratiske valg i januar 2006) har været sparsomme.

Det er egentlig ikke så svært. I Mellemøsten har staten Israel siden 1967 holdt store dele af de palæstinensiske områder under besættelse. I strid med international ret. Med krænkelse af også menneskerettighederne og krigens love. Israel har tillige gennemført denne systematiske blokade af Gaza.

Alt det kan man lukke øjnene for, ignorere eller være ligeglad med. Men man kan ikke fornægte, at det er virkeligheden.

Lige så længe har det store flertal af regeringer, med få klædelige undtagelser, i vores del af verden forholdt sig kritisk ved festlige lejligheder men grundlæggende eftergivende overfor Israels krænkelser af folkeret og menneskerettigheder og knægtelse af den palæstinensiske befolknings rettigheder som individer og som folk.

I min verden er Palæstina-spørgsmålet i sin essens et spørgsmål om alt det, som vi har kæmpet for siden afslutningen af 2.verdenskrig: Opbygningen af et internationalt retssamfund, et stærkt FN med en række FN-grundfæstede principper og rettigheder - herunder Menneskerettighedskonventionen.

FN har gennem tiden vedtaget en række resolutioner, der præcis vedrører relationen mellem Israel og Palæstina. Men alligevel er der ikke sket noget, fordi det internationale samfund pga stormagtspolitik har ladet stå til.

Det kan man lukke øjnene for, ignorere eller være ligeglad med. Men man kan ikke fornægte, at det er virkeligheden.

Derfor er det sgu ikke særlig svært at se ikke bare det sympatiske men også nødvendige i, at ganske almindelige mennesker også her til lands siger stop. Free Gaza-bevægelsen bygger på civil modstand og på anvendelse af ikke-voldelige midler og med det mål at bryde den militære og økonomiske blokade af Gaza-striben. Det turde ikke være svært at bakke op om.

Jeg gør. Og havde min egen livssituation været en anden, så ville jeg være sejlet med. For et frit Gaza.Kommentarer


Kommentar af Kar | 2. juli 2011 | 18:31

Her er et link til, at klage til Græske myndigheder . Det virker jeg har modtage mail fra den græske ambassade i USA , at de har modtaget en opfordring fra mig til, at løslade flotillen. Men ellers kan man bruge den græske ambassade i DK! http://salsa.democracyinaction.org/...


Kommentar af Kar | 2. juli 2011 | 18:35

Den græske ambassade i København . Der kan skrives med opfordring til, at frigive flotillen. Der kan ringes og der kan mailes: Den Græske Ambassade / Embassy of Greece Ambassade

Adresse: Hammerensgade 4 København K 1267 Danmark

Bydel: Indre By

Telefon: +45 3311 4533

Email: greekembcop@post.tele.dk

Åbningstider Mandag - Fredag: 10:00 - 12:00

Vores personale taler: Dansk


Kommentar af Ole M. Thomsen | 3. juli 2011 | 10:31

Først vil jeg lige sige at jeg i modsætning til Modkrafts støtter har været i området også under krigen i 2008. Jeg kan ikke forstå hvorfor man fra Modkraft støtter Hamas, som næsten dagligt forsøger at dræbe Israelere. Sidst jeg var i Israel i Mart - April i år, blev en familie på 2 voksne og 3 børn dræbt i deres senge af 2 unge Palæstinensere og en skolebus blev angrebet med panserværnsrakketter og en dreng blev dræbt, ligesom der blev skudt både morterer og raketter ind i Israel fra Gaza. Hamas-regeringen i Gaza fører dermed krig mod Israel - så man kan da ikke fortænke Israel i at ville forsøge at beskytte egne borgere mod fjendens morterer og raketter. Hamas vil ikke tøve med at starte import af endnu kraftigere våben fra Iran, hvis blokaden blev hævet for import af våben. Det er rigtigt at der er en meget stor import af varer og mindre våben gennem tunnellerne ind til Ægypten. Disse tunneller er ejet af Hamas, som afkræver told af alle varer, som passerer igennem tunnellerne, hvorved det er en millionindtægtskilde for Hamas. Hamas er dermed heller ikke rigtig interesseret i at få grænset åbnet. Hvad med Ægypten, hvorfor laver man ikke en fredsaktion til Ægypten for at få grænsen åbnet ind til Gaza? Det ville da være mere naturligt at få åbnet grænsen ind til Ægypten, da det jo er et muslimsk broderfolk, en sådan aktion ville formentlig også være mindre risikabel da der jo ikke er krigstilstand mellem Ægypten og Gaza. Problemet er blot at heller ikke Ægypten ønsker at åbne grænsen til Gaza, fordi de ikke ønsker terroristerne fra Hamas ind i Ægypten. En bedre løsning ville være at man ligesom man gør i Libyen forsøger at fjerne terrorregimet Hamas og får indsat en fredelig demokratisk regering, så angrebene på Israel kan blive stoppet og dermed bane vej for en fredelig sameksistens mellem arabere i Gaza og Palæstina og Israel.

Med venlig hilsen.

Ole M. Thomsen


Kommentar af Jeppe Juhl | 3. juli 2011 | 11:51

Jeg ser helt anderledes på sagen, og mener faktisk man gør civilbefolkningen i Gaza en enorm bjørnetjeneste ved at sende en Flotille afsted.

Det legitimerer jo Hamas og vil i sidste ende medføre langt større lidelser for befolkningen.

Se denne artikel:

http://www.180grader.dk/Politik/kae...

med venlig hilsen og håb om fred for alle Jeppe Juhl


Kommentar af T | 4. juli 2011 | 12:32

"Nødhjælps" flåden har ikke til formål at hjælpe befolkningen i Gazastriben. Den har til formål at fremprovokere en forventlig og helt forudsigelig reaktion fra den israelske flåde.

Hvis formålet havde været at sende nødhjælp, kunne denne sendes igennem Egypten som har åbnet for grænsen for flere måneder siden. FN sender i øjeblikket tonsvis og atter tonsvis af nødhjælp derigennem.

Gaza-flotillen er ikke et projekt for Gaza. Det er et projekt mod Israel.


Kommentar af venstreradikal | 4. juli 2011 | 13:28

@ til T:

Din påstand svarer ikke til de faktiske forhold!

Ifølge FN-organisationen ”Office for the Coordination of Humanitarian Affairs” (OCHA) nye rapport tillader Israel siden oprettelsen af blokaden i 2007 mod Gaza kun under halvdelen af den oprindelige og nødvendige vareimport til Gazas omkring 1,5 millioner indbyggere.

Grænseovergangen Rafah mellem Ægypten og Gaza har ifølge FNs flygtningeorganisation ’UNRWA’, ikke den nødvendige kapacitet til at kompensere for den konciperede forringelse af vareindførelse fra den israelske side.


Kommentar af Daniel | 4. juli 2011 | 14:21

Venstreradikal,så er Hamas jo i den heldige situation at de bare skal anderkende Israel på 67 grænser og stoppe bomberegnen, så ophører blokaden.

Du kan vel ikke fortænke Israel i at lukke for dets grænser til Gaza når Hamas ikke anderkender Israel og mener at vejen til godt naboskab går igennem hjemmelavede raketter?


Kommentar af irene clausen | 4. juli 2011 | 16:17

Støt Gaza-flotillaen. Protester mod Grækenlands forrædderi mod palæstinenserne

Flere personer på venstrefløjen har været tøvende med at støtte Gaza-flotillaen. Bliver den nu ikke opfattet som en støtte til den reaktionære Hamas-bevægelse som styrer Gaza? spørges der. Mit indtryk er at Free Gaza Movement søger at sætte fokus på og stoppe Israels belejring af Gaza og sende nødhjælp til de belejrede palæstinensere. Aktionen er altså rettet Imod Israel og ikke til støtte for nogen bestemt palæstinensisk bevægelse. Når flotillaen forhåbentlig går i land i Gaza, vil den blive modtaget af jublende palæstinensere fra Fatah, Hamas, PFLP, DFLP, PPP og mange andre.

Israel frygter til gengæld Gaza-flotillaen. Det viste de sidste år ved at dræbe ni af aktivisterne på det tyrkiske skib Marmara. Det gav Israel dårlig omtale verden over. Halvandet år før havde Israel dræbt 1500 palæstinensere ved sine massakrer i Gaza. Også det gav dårlige billeder. Israel fremstår i dag med et hærget og voldeligt image.

Man mærker Israels hånd

Sandsynligvis tør Israel i år ikke bruge vold mod Gaza-flotillaen. De forsøger så at fremstille flotilla-aktivisterne som terrorister og Hamas-tilhængere. Det er ikke lykkedes særligt godt. Israels seneste ’løsning’ er at få stoppet flotillaens skibe som pt. befinder sig i græske havne. Der har været lavet sabotage mod et par af skibene. Og de græske havnemyndigheder forhindrer indtil videre skibene i at sejle. Man mærker Israels hånd. Helt sikkert har Israel selv og Israels venner i USA og EU lagt pres på Grækenland for at få dem til at stoppe skibene. Grækenland er sårbar for pres i øjeblikket hvor landets økonomi er nær bankerot og afhængig af økonomisk støtte udefra. Grækenland har tidligere været et Palæstina-venligt land. Det er paradoksalt at tænke på at det var græske skibe der i 1982 da PLO blev smidt ud af Libanon, sejlede palæstinenserne over Middelhavet til Tunis hvor PLO fik sit nye hovedkvarter (indtil 1993 og Oslo-aftalen hvor PLO vendte tilbage til Vestbredden).

Over store dele af verden, og selvfølgelig i Danmark, har der været protesteret imod at Grækenland agerer stik-i-rend agent for Israel. Den protest skal fortsætte indtil skibene sejler ud af de græske havne o g hen over Middelhavet til det ventende palæstinensiske folk i Gaza. Lykkes det, vil det være en kæmpe sejr for palæstinenserne og den internationale Palæstina-bevægelse – og en kæmpestor diplomatisk og politisk øretæve til den israelske belejrings- og besættelsesmagt. Irene Clausen


Kommentar af venstreradikal | 4. juli 2011 | 19:55

Daniel skriver: " Venstreradikal,så er Hamas jo i den heldige situation at de bare skal anderkende Israel på 67 grænser og stoppe bomberegnen, så ophører blokaden. Du kan vel ikke fortænke Israel i at lukke for dets grænser til Gaza når Hamas ikke anderkender Israel og mener at vejen til godt naboskab går igennem hjemmelavede raketter?"

kort svar:

Du vender det hele på hovedet: Man anerkender ikke en regering, som kontrollerer dele af ens eget territorium på Vestbredden og i bedste kolonialistiske stil bygger paramilitære baser / beboelseskomplekser på det. En fremgangsmåde som diverse FN-resolutioner har klassificeret som illegitimt og ulovligt.

Som svar på palæstinensernes modstand reagerer Israels regering med repression, sanktioner og harme!

Hvem kan med sine fulde fem i behold kræve af den undertrykte palæstinensiske befolkning, at de skulle gå ind på besættelsesmagtens krav uden at der skabes de nødvendige betingelser herfor:

- Omgående ophævelse af blokaden mod Gazas befolkning,

- tilbagetrækning af alle militære enheder omkring de illegitime beboelser på palæstinensisk territorium, samt opløsning af disse beboelser.

Først fra dette tidspunkt vil fredsaftalerne være en realistisk option.

Baggrundsinfo: Palæstinas tragedie

Den israelske regerings apartheidpolitik overfor palæstinenserne er endt i en blindgyde, hvor voldsspiralen synes uendelig...

http://www.autonominfoservice.net/2...


Kommentar af Daniel | 5. juli 2011 | 09:06

venstreradikal, nej du vender tingene på hovedet, hvorfor er det så svært for palæstinenserne at klart fortælle deres krav til en fredelig løsning som udgangspunkt?

Det eneste de behøver er at gøre det klart og tydeligt at de kan acceptere 1967 grænser.

Du ved udemærket godt at Israel ikke forlader de områder før der er forhandlingsvilje til en to-stats løsning, så hvorfor ikke bare melde forhandlings positionen ud? - og det er netop der skoen trykker, fordi palæstinenserne ikke vil nøjes med at acceptere 67 grænser og stadig har en tro på at Israel forsvinder.


Kommentar af Christian Schönbeck | 5. juli 2011 | 11:05

@ Daniel.

Man kunne også spørge:

"Hvorfor er det så svært for Israel at acceptere 1967 grænserne?"

Det var indenfor disse grænser at en palæstinensisk stat ifølge Oslo-aftalerne skulle have været oprettet i år 2000. Men i løbet af Oslo-processen fordoblede Israel antallet af bosættelser og annekterede endnu mere palæstinensisk land, således at palæstinenserne ved fredsprocessens afslutning var endnu længere fra at have deres stat end ved starten. Siden da har Israel blot fortsat byggeriet af bosættelser og fordrevet endnu flere palæstinensere fra deres jord og ejendom.

Hamas’ ledelse har i øvrigt ved flere lejligheder anerkendt en israelsk stat indenfor 67-grænserne.

Og selvom Hamas ikke indvilliger i alle Israels krav, er det ikke i orden kollektivt at afstraffe civilbefolkningen i Gaza ved nu på snart 5. år at påføre dem en blokade der forhindrer adgang til selv helt basale materielle goder. Som følge af blokaden er arbejdsløsheden i Gaza blandt de højeste i verden, 80% af befolkningen er afhængig af nødhjælp og 50% står i en usikker fødevaresituation!

Læs mere om blokadens humanitære konsekvenser hos FNs organisation OCHA: http://www.ochaopt.org/gazacrisis.a...


Kommentar af Daniel | 5. juli 2011 | 14:09

"Hamas’ ledelse har i øvrigt ved flere lejligheder anerkendt en israelsk stat indenfor 67-grænserne."

Nu vil jeg meget gerne se et konkret bevis på denne evige vandrehistorie som alle i venstrefløjen nævner, men ingen kan fortælle hvor de har set Hamas udtale dette.


Kommentar af Christian Schönbeck | 5. juli 2011 | 15:18

@ Daniel.

Hamas har ved adskillige lejligheder sagt, at deres krav er en palæstinensisk stat på 67 grænserne.

http://www.huffingtonpost.com/amjad...

Khaled Meshaal har bl.a. tilbudt en 10-årig fredsaftale:

http://www.haaretz.com/news/meshal-...

Hamas’s viceudenrigsminister har sagt det:

http://www.npr.org/2011/05/17/13640...

Derudover er der det såkaldte fangedokument udarbejdet af Fatah og Hamas folk som sidder i israelske fængsler. Heri tales også udelukkende om en palæstinensisk stat på 67 grænserne:

http://www.bitterlemons.org/docs/pr...

Der er altså al mulig grund til at tro, at Hamas vil gå med til en fredsaftale baseret på 67 grænserne. Hvordan har Israel forholdt sig til denne 2-statsløsning? Israel har konstant ekspanderet ind i de besatte områder med bosættelser, bosætterveje, mure og afspærringer. Netanyahu har helt klart sagt at han aldrig vil gå med til en deling af Jerusalem og vil ikke engang gå med til et byggestop for bosættelser!

Men for at holde os til sagens kerne: Uanset om Hamas siger de rigtige eller forkerte ting kan det aldrig retfærdiggøre den kollektive afstraffelse af civilbefolkningen som blokaden af Gaza udgør. Det er simpelthen ikke i orden at gå efter civilbefolkningen. Det er et helt grundlæggende princip i alle regler og konventioner.


Kommentar af CBJK | 6. juli 2011 | 01:32

Igen ser det ud til at venstrefløjen skal rammes af sin egen kritik af det, der sker i Israel/Palæstina-konflikten... Det er ofte, man bliver beskyldt for at støtte Hamas eller lignende foretagender, når man påpeger at Israel har lavet noget lort, der går ud over almindelige mennesker, der ikke selv må være med til at tage vare på deres egen tilværelse. Disse mennesker er taget som gidsler i en konflikt, der i den grad har politiske undertoner, hvor rænkerne blev smedet blandt intellektuelle konservative (jøder), der allierede sig med mere ortodokse grupper, så de havde et bredere fundament at gøre deres krav på. Zionismen, altså forestillingen om et helligt land for et helligt folk, rodfæstedes blandt mange jødiske grupper i Europa og Amerika. Det hellige folks ret til de hellige skrifters beskrevne land var et forsøg på at understøtte det, som mange mente, måtte være legitime krav, da jøderne havde lidt etc. etc. Selvfølgelig havde de lidt, men retfærdiggør den enes lidelse at denne må påføre andre lidelse som en form for kompensation? Hvis man kritiserer zionismen, der er det ideologiske udgangspunkt for dannelsen af staten Israel, jamen, så er man antisemit; well, hvis jeg var antisemit, så gik mit grundløse had også ud over araberne, da disse også, i følge biblen, er et semitisk folk! Jeg fastholder min kritik af de umenneskelige metoder, det israelske styre har benyttet sig af siden 1948, ligesom jeg også finder overgreb fra de palæstinensiske grupperinger modbydelige, men jeg forstår bedre disse handlinger, set i lyset af, at israelerne er kommet udefra og har fjernet grundlaget for at føre et anstændigt liv for mange i de besatte områder. Når det lykkes Israel at fjerne en af de vigtigste ressourcer for menneskeligt liv, nemlig vand, er reaktionen i Gaza og ikke mindst på Vestbredden, enormt forståelig. Hvis man ser på tallene for vandforbrug i bosættelserne kontra vandforbrug i palæstinensiske byer på Vestbredden (hvor vandet ligger under), så rystes man. Vandet stjæles fra de tidligere så frugtbare jorder, så Israel kan score kassen på andres ulykke; her er det altså ikke et direkte spørgsmål om at beskytte et folk, men om at beskytte kapitalinteresser... At der så også blandes religiøst fnidder ind i konflikten, gør det jo ikke bedre, for det er to styrer, der delvist er funderet på ortodokse tolkninger af respektive religiøse skrifter etc. Blandt andet derfor, er der mange, der ser stort på, at det ikke er en sekulær stat/nation, der søges hjulpet gennem flotillen, og at dette (set gennem de forkerte briller, der i den grad har betydet vrangforestillinger og søgte opfattelser) skulle være en støtte til Hamas. Det er det ikke; det er en støtte til nogle mennesker, der er mere eller mindre fængslet uden dom, uden nok vand til at kunne brødføde sig selv, uden ret til at indføre demokratiske styreformer etc. Imens lader man aktivister arrestere og tildele dem andre motiver, end dem, de handler ud fra.

Det er solidaritetsarbejde til fordel for mennesker, ikke for et politisk eller religiøst styre!


Kommentar af Daniel | 6. juli 2011 | 09:07

Christian Schönbeck, hvis du læser dine egne links igennem vil du se at på intet tidspunkt anderkender Hamas Israel, hvad de "måske" vil anderkende er en palæstinensisk stat på 67 grænser + en hudna på 10 år, det har intet med anderkendelse af Israel at gøre, det har de på intet tidspunkt nævnt, netop fordi de ikke anderkender det.

Sagens kerne er ikke så simpelt som du sætter det op, hvis et folkevalgt styre i Gaza vælger at føre lavintensitets krig mod sit naboland samt at nægte at frigive en tilfangentagen soldat, så må du som borger i det land forvente at forsyningerne stopper fra den vej, det kræver ikke så meget logik vel, eller ville du forvente at Sydkorea under Koreakrigen skulle forsyne Nordkorea med fødevarer?

Iøvrigt springer du som mange andre let og elefant over Rafah grænsen mod Egypten, der kommer rigeligt med forsyninger ind den vej.

Og sidst men ikke mindst kommer der både elektricitet og andre forsyninger ind til Gaza via Israel, det er bare Israel der bestemmer hvad der må indføres.


Kommentar af Daniel | 6. juli 2011 | 09:11

CBJK, zionisme er ikke bare zionisme, der er mange afgreninger og retninger, så det lyder som når DF kritiserer islam, altså generaliseringer.

Zionismens basis er at skabe et hjemland til jøderne på baggrund af deres undertrykkelse og forfølgelse i Europa(og det var endda før 2.verdenskrig),man kan diskutere om det er fair det gik ud over araberne, men man kan ikke være uenig i at begrundelsen for zionismens opståen er legitim.


Kommentar af mads | 6. juli 2011 | 10:30

zionistiske bæsættere brænder endnu en olivenmark ned og der står intet i de danske medier om det. tsk tsk

http://alethonews.wordpress.com/201...


Kommentar af Christian Schönbeck | 6. juli 2011 | 10:31

@ Daniel

Hvis du nu kiggede på de rapporter fra FNs OCHA som jeg linkede til, vil du se at den israelske blokade har alvorlige humanitære konsekvenser for civilbefolkningen i Gaza. Hvordan tror du, at du ville have det hvis du blev spærret inde på Langeland sammen med 1.5 millioner andre mennesker? Sådan er situationen for palæstinenserne i Gaza!

Og jo, sagens kerne er at man ikke har lov til at afstraffe civilbefolkningen. Det handler ikke om, at Israel ikke vil levere fødevarer til Gaza - det må de vel sådan set selv om. Det handler om at Israel ikke tillader at NOGEN SOM HELST leverer de nødvendige varer til Gaza. Leverancerne behøver ikke nødvendigvis gå gennem Israel. De kunne også komme fra søsiden, men det tillader Israel som bekendt heller ikke!

Det handler om at, Israel hverken tillader ind- eller udrejse fra Gaza! Det handler om at Israel først nu i begrænset omfang er begyndt at tillade eksport af enkelte varer fra Gaza. Ikke underligt at 80% af Gazas befolkning er afhængige af nødhjælp fra FN. Hvad er det for et liv Gazas beboere er tvunget til at leve?

Og ja, hvis du vil være pedantisk, har du formelt set ret i, at Hamas ikke indtil videre har tilbudt at anerkende Israel. Men de har tilbudt at acceptere en palæstinensisk stat på 67 grænserne og har tilbudt en 10-årig våbenhvile hvis Israel også accepterer en palæstinensisk stat på 67 grænserne. Burde man ikke tage imod dette tilbud og lade det være forløberen for en fremtidig endelig fredsaftale? Hamas’ tilbud er meget tættere på en anerkendelse af en 2-statsløsning baseret på 67 grænserne end hvad Israel nogensinde har tilbudt palæstinenserne.


Kommentar af Mikkel | 6. juli 2011 | 11:08

Hamas er en fundamentalistisk milits, der forfølger bøsser, jøder, socialister, kritikere, kristne, lesbiske, journalister, forfattere og alle andre der ikke lige passer ind i deres verdensbillede. Desværre er Hamas i et eller andet omfang valgt af den palæstinensiske befolkning. Er det ikke forkert at støtte og anerkende Hamas’ autoritet ved at sejle til Gaza? Hvorfor sejler vi ikke til Aleppo, eller Vestsahara eller sydsudan...hvor det er ti gange nemmere at bestemme hvem der er offer/skurk og hvor mennekser har det ti gange værre.......så vil jeg gerne med.


Kommentar af Neo | 6. juli 2011 | 11:15

@Daniel: Er den logiske konsekvens af din holdning til Israels blokade af Gaza ikke, at du principielt må anerkende Hamas ret til at kunne blokere for USA’s våbenleverancer til Israel - for at undgå israelske invaderinger og bombardementer? Hvis våbenleveringerne og -salget til Israel stoppede, ville der måske ovenikøbet opstå en mulighed for fred i området - for så ville Israel ikke kunne lege Goliat, men være tvunget til at indgå i, ikke alene et ligeværdigt militært magtforhold, men også ligeværdige fredsforhandlinger.


Kommentar af Christian Schönbeck | 6. juli 2011 | 11:22

@ Mikkel

Gaza striben er udsat for en umenneskelig blokade som har kastet Gazas beboere ud i yderligere armod. Derfor sendes der skibe for at bryde blokaden. Det handler ikke om at støtte Hamas eller andre palæstinensiske politiske partier, men om at sikre et værdigt liv på Gazas befolkning.

Og ja, der er da også problemer andre steder i Verden. Men det er da ikke et argument for at vi ikke skal gøre noget ved problemerne i Gaza?... Skulle vi også lade være med at hjælpe fattige, syge og gamle i Danmark fordi der er mennesker andre steder på jorden der har brug for hjælp?


Kommentar af Daniel | 6. juli 2011 | 11:26

Christian Schönbeck, igen må jeg henvise dig til Rafah grænsen, den er ikke kontrolleret af Israel, det giver ingen mening at Israel skulle tillade andet end livsvigtige forsyninger til Gaza når nu dets regering ikke har nogen planer om andet end en mulighed for en våbenhvile, Når en befolkning på 10 år er steget med ½ mio indbyggere burde myndighederne måske overveje at iværksætte tiltag mod dette, det er velkendt at ressourcerne, arealet og vandmængden er knap.

Hvis Malta overbefolker sig selv ihjel, hvis skyld er det så?

Du glemmer iøvrigt styrkeforholdet.

Lad os antage at du med støtte fra FN blev anbragti et hus fordi du ikke havde dit eget, ejeren der ejede 38 andre huse kæmpede imod og ville ikke dele huset med dig, men tabte hver gang han forsøgte fordi du var stærkere og din andel af huset blev større for hver gang.

Du tilbyder ejeren at han kan få halvdelen af huset tilbage mod at slutte fred, men ejeren nægter at slutte fred med dig og vil kun tilbyde en 10årig våbenhvile så han kan hente sine naboer og befæste sin andel, når du har frivilligt har forladt halvdelen af huset. Det vil du selvfølgelig ikke gå med til og det er der du har en eller anden forskruet ide om at Israel som den stærke vil acceptere andet end en permanent fred, før det giver afkald på de besatte områder. Dalai Lama har i mange år forsøgt at få Tibet givet en vis form for autonomi af Kina uden held, Hamas går den modsatte vej og tror at de opnår noget som helst ved at stille fantasi krav og du støtter dem i det og du kan spørge dig selv hvem taber mest ved den nuværende lavintensitets konflikt, Israel eller palæstinserne?


Kommentar af Daniel | 6. juli 2011 | 11:32

Neo, det er netop der dine fantasifostre falder ned, sådan er virkeligheden ikke, åbn øjnene, magtforholdet er ikke til palæstinensernes fordel. Denne forskruede ide om ligeværdighed og moral i konflikten gør at palæstinserne aldrig opnår en stat fordi de stadig har en ide om Israel forsvinder og det billede er mennesker som dig med til at producere.


Kommentar af Mikkel | 6. juli 2011 | 11:49

@christian. Vi skal som princip hjælpe alle, men det er mig uforsdtåeligt hvorfor vi altid vil sejle til Gaza og aldrig til Vestsahara, Aleppo eller Sudsudan. Israel er trods alt et demokrati, der i sin tid var en stat gennemsyret af en socialistisk og solidarisk idé. Idag er israelerne nok blevet det mest stædige, forhærdede og forudsigelige folkefærd, men jeg kan sådan set godt forstå dem i lyset af de evindelige krige og terroraktioner de har måttet døje med i årtier. Se hvor forhædrede vi (danskerne) er blevet af at have været involveret i få års konflikt i Irak og Afghanistan.

Det ville sku da være nemmere at argumentere for at sejle nødhjælp til Nuba folket i Sydsudan, hvor lidelserne er tusind-fold værre end i Gaza.


Kommentar af Christian Schönbeck | 6. juli 2011 | 12:00

@ Daniel.

Nej, styrkeforholdet er bestemt ikke til palæstinensernes fordel. Men er det ikke netop derfor, at omverden må træde til og kræve at konflikten løses i overensstemmelse med gældende regler og konventioner? Ellers vil det jo bare være den stærke (i dette tilfælde Israel med støtte fra USA) som undertrykker den svage?

Halvdelen af Gazas beboere er flygtninge som er blevet fordrevet fra deres hjem i det nuværende Israel. Er det deres egen skyld at de bor i flygtningelejre eller er det Israels ansvar? Synes du at det er underligt, at de gerne vil væk fra livet i nogle af de mest overfyldte flygtningelejre i verden?

Synes du det er i orden at man spærrer disse mennesker inde i verdens største fængsel (på størrelse med Langeland) og kun tillader et minimum af varer at komme ind i dette fængsel så man undgår at fangerne dør af sult? Som den israelske regeringsrådgiver Dov Weisglass så perverst har udtalt: ”the idea is to put the palestinians on a diet but not to make them die of hunger”

Din latterlige analogi med husene kan du ikke bruge til noget. Må man godt fordrive palæstinenserne fra deres jord fordi der bor muslimer i 38 andre lande i verden? Må man derved også godt fordrive danskerne fra Danmark fordi de hvide allerede bebor så mange lande i verden?


Kommentar af Daniel | 6. juli 2011 | 12:16

Christian Schönbeck, omverdenen er ikke interesseret i at hjælpe palæstinserne før kravene bliver realistiske, hvordan kan du ellers forklare at der ingenting skete før 1992? hvis palæstinsnerne samlet meldte ud at de accepterede 67 grænser ville kravene være på Israels banehalvdel, lige nu kan Israel nemt og bekvemt og fuldstændigt legitimt argumentere for at der ingen fredsforslag eller forhandlingspartner er. Krig er ikke retfærdig, 700.000 palæstinensere blev fordrevet og 800.000 jøder blev fordrevet fra de arabiske lande efter 1948, hvis jeg skal følge din logik, så havde de jødiske flygtninge haft mere legitimitet ved at blive placeret i flygtningelejre i Israel fremfor at blive absorberet og naturaliseret i Israel, hvorfor gør man ikke det samme med Gaza flygtningen? At bibeholde palæstinsnerne i flygtningelejre og give dem et falsk håb om at de nogensinde kan komme tilbage til Israel er netop beskidt PR og tortur af værste skuffe.

Gaza er den størrelse Gaza er, det kan Israel ikke ændre på og det kommer ikke til at ændre sig ved en en fred og igen er det meget svært for dig at aflæse et kort og se betegnelsen "Rafah",palæstinensisk/egyptisk grænseovergang ?


Kommentar af Christian Schönbeck | 6. juli 2011 | 13:15

@ Daniel

Jeg kunne også spørge dig: "Er det svært for dig at se på et kort, at Gaza har en lang kystlinie, hvorfra man kan importere og eksportere varer og mennesker kan rejse frem og tilbage mellem Gaza og omverdenen?"

Hvilken ret har Israel til at blokere denne kanal til omverdenen? Det er ikke engang israelsk territorialfarvand, som Israel forhindrer palæstinensernene i at benytte. Ifølge Oslo-aftalen har Gazas fiskere lov til at fiske op til 20 sømil fra kysten, men Israel giver sig til at beskyde dem hvis de nærmer sig de 3.

Og ja, Gaza har den størrelse som Gaza har og det er klart at Gaza udgør et alt for lille landområde til at udgøre en selvstændig enhed. Derfor skal både Gaza og Vestbredden udgøre en sammenhængende selvstændig stat.

Og hvem er det der holder palæstinenserne i flygtningelejre i Gaza? Er det ikke netop Israel? Grunden til at flygtningene i Gaza bor i flygtningelejre er fordi Israel har fordrevet dem dertil og spærret dem inde dér. Tror du de kan lide at bo i overfyldte flygtningelejre?

Nej, krig er bestemt ikke retfærdig. Men skal vi ikke gøre vores til at sikre retfærdighed for så mange mennesker som muligt fremfor det modsatte?


Kommentar af Mikkel | 6. juli 2011 | 13:40

Hvis der blev sejlet raketter og krudt ind til Gjellerupparken med henblik på at slå så mange etniske danskere ihjel som muligt (hvem de/vi så end er!) så ville vi da også stoppe eller inspicere skibene, så ville det nok være sekundært hvor hvilke sømilegrænser og FN-paragraffer var placeret.


Kommentar af Christian Schönbeck | 6. juli 2011 | 13:46

@ Mikkel.

Du skrev "Hvis der blev sejlet raketter og krudt ind til Gjellerupparken med henblik på at slå så mange etniske danskere ihjel som muligt (hvem de/vi så end er!) så ville vi da også stoppe eller inspicere skibene,"

Præcis! Og derfor bør vi straks stoppe al våbeneksport til Israel. Israel bruger jo disse våben til at myrde, besætte og fordrive så mange etniske palæstinensere som muligt.


Kommentar af Mikkel | 6. juli 2011 | 14:05

Øh! var det ikke lidt snakken udenom?

Anyway! hvis Israelerne blev vanvittige og ville myrde så mange palæstinensere som muligt så ville Gaza være mennesketomt forlængst - så påstanden holder vel ikke helt vand. Hvis vi havde haft stoppet al våbeneksport til Israel for lang tid siden ville Israel have tabt en af krigene og så ville der for alvor havde været tale om massakre og myrderier. Det er vel først for nyligt at de arabiske regimer er holdt op med at råbe på udslettelsen af Israel og dets befolkning.


Kommentar af Christian Schönbeck | 6. juli 2011 | 14:15

@ Mikkel.

Nej, det var ikke snakken udenom. Det var den logiske konsekvens af dit forslag. Hvis én etnisk gruppe (israelerne) fordriver og undertrykker en anden etnisk gruppe (palæstinenserne) bør vi selvfølgelig ikke forsyne førstnævnte med våben. Var det ikke det der var pointen med dit indlæg?

Og jeg er selvfølgelig enig med dig i den pointe - uanset hvem der er undertrykkerne og de undertrykte!


Kommentar af Daniel | 6. juli 2011 | 14:35

Christian Schönbeck

Israel fører begrænset blokade mod Gaza, det er der ikke noget odiøst i når man skyder misiler over grænsen og stadig holder en soldat tilfangetaget, og er du stadig uenig i at Gaza har en grænse til Egypten?

Derfor skal både Gaza og Vestbredden udgøre en sammenhængende selvstændig stat. Og hvordan skulle det ske? - du er vel godt klar over at 67 grænser er baseret på to ikke sammenhængende områder?

Hvordan holder israelerne folk i Gaza i flygtningelejre? - det er vel bare et spørgsmål om at rive disse ned og bygge permanente huse istedet, det vil FN sikkert gerne hjælpe med.


Kommentar af Christian Schönbeck | 6. juli 2011 | 15:01

@ Daniel

Du kalder det en begrænset blokade? Ja, teknisk set er den begrænset idet nogle varer får lov at komme ind i Gaza, men problemet er alle de varer som ikke får lov at komme ind.

Jeg ville personligt ikke protestere hvis den israelske blokade af Gaza udelukkende begrænsede sig til våben. Men blokaden omfatter også fødevarer, personer, byggematerialer, eksport af produkter, medicin, udstyr til vandrensing og alle mulige andre varer som er nødvendige for at opretholde en bare minimal levestandard.

Blokaden handler kun i meget begrænset omfang om at forhindre Hamas i at få våben (dem kan de alligevel nemt smugle ind). Som det ovenstående citat af den israelske embedsmand illustrer, handler blokaden om at straffe den palæstinensiske befolkning så længe den ikke gør nøjagtigt som Israel dikterer. Og i øjeblikket forsøger Israel at presse Gazas befolkning til at gøre oprør mod Hamas og droppe ethvert krav om selvstændighed.

Men det vil selvfølgelig ikke lykkes ligeså lidt som sanktionerne mod Irak i 90erne fik irakerne til at gøre oprør mod Saddam. Dengang døde 1.5 millioner mennesker som følge af sanktionerne. Hvor mange palæstinensere skal dø som følge af den israelske blokade?

Når du kan snakke om en "begrænset blokade" vil jeg igen anbefale at du kigger på FNs rapporter, som dokumenterer konsekvenserne af denne "begrænsede blokade".

http://www.ochaopt.org/gazacrisis.a...

Hvis du har lyst til at vide mere om hvad der rent faktisk får lov til at passere ind i Gaza kan du besøge denne israelske organisations hjemmeside:

http://gisha.org/


Kommentar af Neo | 7. juli 2011 | 00:14

@Daniel: Det var ikke mine fantasier om anstændighed, retfærdighed og ændrede magtforhold, jeg forsøgte at få dig til at forholde dig til, men dine legitimeringer af israelske overgreb mod den palæstinensiske befolkning - derfor spørger jeg dig igen: Har Hamas ikke - ifølge din logik - ret til at kræve våbenembargo mod Israel for at beskytte civilbefolkningen i Gaza?


Kommentar af Mikkel_a | 7. juli 2011 | 08:52

Må Taleban kræve våbenembargo mod Danmark?

"Mht. legitimering af overgreb":Israelerne forsøger at undgå civile tab, mens Hamas forsøger at maximere tab af civile liv (inkl. civile araberes), det er en væsentlig forskel på de to siders tilgang til håndteringen af deres problemer.

Når danske soldater nedkæmper Taleban er der en konstant afvejning af egen risiko og/kontra risiko for civile tab. Den er ikke nem, og indimellem er vurderingen altså at skyde med den store kanon istedet for at udsætte sig selv for fare ved at indtage f.eks. en bygning - det må være den samme afvejning israelrne står med når der skydes raketter og mortergranater fra Gaza. Det kan jeg sådan set godt forstå.

Hvilket "folk" der er skyld i hvad og ret til hvilket areal er en diskussion for sig selv (som vi også må tage - men skidt for sig og snot for sig :o)


Kommentar af Daniel | 7. juli 2011 | 09:08

Christian Schönbeck

Hvor mange gange vil du glemme at nævne at Rafah grænsen er åben? - det er som om den ikke eksisterer i din verden, en blokade med en åben grænse giver ikke megen mening. Palæstinserne kan få omdirrigeret deres forsyninger den vej, hvilket også giver mere mening fremfor at skyde raketter af mod det land der leverer elektricitet til dem, det er dumt at skide samme sted man spiser....

Før Hamas begynder at droppe forskruede ideer om en våbenhvile så de kan forberede sig til næste krig, men er indstillet på at leve side om side med Israel opstår der ikke fred.

Neo, Hamas behøves ikke en embargo mod Israel, det kan bare stoppe med at skyde raketter ind den anden vej og frigive soldaten de holder fanget, så holder Israel sig langt væk fra Gaza.


Kommentar af Christian Schönbeck | 7. juli 2011 | 09:47

@ Daniel.

Rafah-overgangen til Ægypten? Det er rigtigt, at omstyrtelsen af Mubaraks Israel-venlige diktatur skabte et betydeligt håb om, at Rafah overgangen ville blive åbnet. Det er da også sket i nogen grad, men primært for persontrafik og overgangen lukkes i tide og utide, så ingen ved hvornår det er muligt at krydse overgangen.

http://electronicintifada.net/conte...

Der er ingen tvivl om at Ægypten er under hårdt pres fra Israel og USA for at holde overgangen lukket. Men det fritager selvfølgelig ikke det nuværende Ægyptiske styre fra sit ansvar for medvirken til blokaden. Forhåbentligt vil de kommende valg i Ægypten ændre på situationen, når/hvis det ægyptiske folk får lov at bestemme landets politiske kurs.

Men Gaza har en lang Middelhavskyst. Hvorfor skal Gaza ikke have lov til selv at importere/eksportere varer ad den vej? Hvorfor skal personer ikke have lov til at rejse ind og ud af Gaza. Hvorfor har Gazas beboere ikke lov at besøge deres venner og slægtninge på Vestbredden?

Gaza er familiemæssigt, økonomisk og kulturelt tæt knyttet til Vestbredden. Derfor er det selvfølgelig et krav at Israel tillader udveksling af varer og mennesker mellem Gaza og Vestbredden. Og det er derfor at jeg siger, at en fremtidig palæstinensisk stat på 67 grænserne skal være sammenhængende, forstået på den måde at der skal sikres fri adgang mellem Gaza og Vestbredden.

Israels blokade af Gaza er økonomisk krigsførelse mod befolkningen. Som alle andre undertrykkende styrer straffer Israel den palæstinensiske befolkning hårdt og nådesløst hvis nogen drister sig til at kræve deres rettigheder.


Kommentar af Neo | 7. juli 2011 | 09:51

@Daniel: Tak for svaret. Selv om det denne gang er dig, der må gribe til fantasiforestillinger og udenomssnak. Palæstinenserne jo har heller ikke brug for våben, hvis Israel stopper besættelserne, menneskeretsovergrebene og indgår i reelle fredsforhandlinger. Så igen: Hvad er logikken i, at palæstinenserne skal udsættes for våbenembargo, men ikke Israel?


Kommentar af Mikkel_a | 7. juli 2011 | 10:20

@Neo Det hurtige svar må være: Masser af våben til Hamas og Hizbollah og ingen til Israel = Masser af døde og lemlæstede mennesker. Masser af våben til Israel og ingen til Hizbollah og Hamas = Ingen døde og lemlæstede mennesker.

Desværre ved alle at raketlagrene alligevel snart er fyldte igen = næste Gaza-/Sydlibanon- krig


Kommentar af Christian Schönbeck | 7. juli 2011 | 10:38

@ Mikkel_a

Nu mener jeg ikke at debatten skal handle om hvem der dræber flest mennesker, men jeg bliver nødt til at kommentere på dit indlæg.

- Under Gazakrigen 2008-2009 dræbte Israel 1300 palæstinensere, omkring 10 israelere (primært soldater) blev dræbt.

- Under Libanonkrigen i 2006 dræbte Israel 1100 libanesere og forårsagede ufattelige materielle ødelæggelser, ca. 150 israelere (langt størstedelen soldater) blev dræbt.

Alene under Gazakrigen dræbte Israel flere civile end samtlige af Hamas’ terroraktioner nogensinde har gjort!

Men som sagt synes jeg det er vigtigere at diskutere hvordan konflikten løses. Og på dette punkt står jeg fast på at konflikten skal løses i henhold til international lov. Det indebærer bl.a. at Israel skal opgive besættelsen af Vestbredden og Gaza.

Derudover er det også nødvendigt at insistere på at begge parter følger spillereglerne. Dette indebærer selvfølgelig at man ikke går efter civilbefolkningen - hverken i form af blokader eller andre terroraktioner!


Kommentar af Daniel | 7. juli 2011 | 11:19

Christian Schönbeck, du kan ikke afkoble hvordan befolkningen har det fra hvordan deres folkevalgte regime agerer, regeringen i Gaza repræsenterer befolkningen og hvis man er utilfreds med kompromisløsheden i Hamas må man simpelthen vælge en ny regering eller tage konsekvenserne(hvis muligheden nogensinde kommer...)

Jeg kan på samme måde spørge hvorfor tyskere under 2.verdenskrig ikke kunne foretage deres sommerferie i Brighton, eller iranere under Irak/Iran krigen ikke kunne besøge deres helligdomme i Karbala.

Gaza og Vestbredden har to forskellige regimer og det ene har valgt at det vil bibeholde en krigstilstand med Israel.

Og vestbredden og Gaza skal naturligvis linkes ved en fremtidig fred, der har været flere forslag om en plomberet tunnel, hvilket jeg mener er bedste løsning for begge parter.


Kommentar af Neo | 7. juli 2011 | 12:08

Hvem angriber hvem? Her er sidste ugerapport fra PCHR, det uafhængige palæstinensiske menneskeretscenter (der også er omhyggelig med at rapportere om overgreb inden for palæstinenserne selv, må jeg hellere lige tilføje):

Israeli Occupation Forces (IOF) Continue Systematic Attacks against Palestinian Civilians and Property in the Occupied Palestinian Territory (OPT)

· Two Palestinians were killed by an Israeli air strike in the central Gaza Strip.

- A third Palestinian was wounded in the same attack.

· A Palestinian civilian died of a previous wound in the West Bank.

· Israeli warplanes attacked a number of civilian facilities in the Gaza Strip.

- A store of fodders was bombarded and a number of civilian facilities were damaged.

· IOF continued to use force against peaceful protests in the West Bank.

- Dozens of demonstrators suffered from tear Gas inhalation.

- IOF arrested 4 international human rights defenders.

· Israeli gunboats opened fire at Palestinian fishing boats in the Gaza Strip.

- A fishing boat was damaged.

· IOF conducted 32 incursions into Palestinian communities in the West Bank.

- IOF arrested 6 Palestinian civilians, including a child.

· Israel has continued to impose a total siege on the OPT and has isolated the Gaza Strip from the outside world.

- IOF arrested two Palestinian civilians, at military checkpoints in the West Bank.

· IOF have continued settlement activities in the West Bank and Israeli settlers have continued to attack Palestinian civilians and property.

- IOF cut 11 olive trees in Kufor al-Dik village, west of Salfit.

- IOF prevented Palestinian farmers from working on their lands near “Sousia” settlement, south of Hebron.

Summary Israeli violations of international law and humanitarian law in the OPT continued during the reporting period (30 June – 06 July 2011):

Shooting: During the reporting period, IOF killed two Palestinians and wounded a third one in the Gaza Strip. A Palestinian civilian also died of a previous wound in the West Bank.

On 05 July 2011, , Israeli warplanes fired at least one missile at a number of activists of the Palestinian resistance who were at an olive field in the east of al-Musaddar village in the central Gaza Strip, nearly 600 meters away from the border between the Gaza Strip and Israel. As a result, two activists were killed by shrapnel throughout their bodies and a third one was wounded. The Israeli daily Yidiot Aharanot reported on its English website that “the Israeli Air Force targeted a Palestinian terrorist cell to the east of al-Maghazi, while its members were attempting to fire a projectile into Israel, killing two members of the cell and injuring a third one.”

During the reporting period, Israeli gunboats opened fire at Palestinian fishing boats in the Gaza Strip in two separate incidents. In one of these attacks, a Palestinian fishing boat was damaged.

On 05 July 2011, Israeli warplanes fired a missile at a number of activists of the Palestinian resistance near a 1,000-squre-meter store of fodders belonging to Isma’il Helmi al-Najjar in the east of Gaza City. The missile hit the store and damaged it. Three activists were also lightly wounded. Additionally, a nearby tire workshop belonging to the Dughmosh family and a house belonging to Hafez ‘Aashour Dughmosh were damaged.

In the West Bank, on 01 July 2011, a Palestinian civilian died of wounds he had sustained by IOF last January. According to PCHR’s documentation, on 20 January 2011, the victim, who holds an Israeli identity card, was traveling in his car at Nabi Younis intersection, northeast of Hebron. Without prior warning, Israeli soldiers stationed at a checkpoint in the area fired at him. He was wounded by a bullet to the head. His car also turned upside down. He was seriously wounded, and was evacuated to Hadassa Hospital.

During the reporting period, IOF used excessive force to disperse peaceful demonstrations organized in protest to Israeli settlement activities and the construction of the annexation wall in the West Bank. As a result, dozens of Palestinian civilians and international human rights defenders suffered from tear gas inhalation. IOF also arrested 4 international human rights defenders.

Incursions: During the reporting period, IOF conducted at least 32 military incursions into Palestinian communities in the West Bank, during which they arrested 6 Palestinian civilians, including a child.

Restrictions on Movement: Israel had continued to impose a tightened siege on the OPT and imposed severe restrictions on the movement of Palestinian civilians in the Gaza Strip and the West Bank, including occupied East Jerusalem.

Gaza Strip Israel has continuously closed all border crossings to the Gaza Strip for over three years. The illegal Israeli-imposed closure of the Gaza Strip, which has steadily tightened since June 2007, has had a disastrous impact on the humanitarian and economic situation in the Gaza Strip.

The full report is available online at: http://www.pchrgaza.org/portal/en/i...


Kommentar af Morten G | 7. juli 2011 | 12:39

"PCHR, det uafhængige palæstinensiske menneskeretscenter (der også er omhyggelig med at rapportere om overgreb inden for palæstinenserne selv, må jeg hellere lige tilføje)"

Jamen så tror jeg da på dem.


Kommentar af Morten G | 7. juli 2011 | 12:52

Oven for bliver der flere gange henvist til, at der også er adgang til Gaza fra Egypten og at Israel derfor ikke kan gennemføre en reel blokade af Gaza.

At der er en grænse mellem Egypten og Israel, kan jeg se på et kort. Men at den ikke skulle kunne bruges og i givet fald hvorfor, ved jeg ikke noget om.

Er der nogen, som kan belyse spørgsmålet nærmere ?

På forhånd tak.


Kommentar af Christian Schönbeck | 7. juli 2011 | 13:18

@ Daniel:

Du skriver "du kan ikke afkoble hvordan befolkningen har det fra hvordan deres folkevalgte regime agerer"

Er det en form for retfærdigørelse af Israels blokade af Gaza? Ville det så også være i orden at udslette Israels befolkning pga. den folkevalgte israelske regerings handlinger? Det ville vel nogenlunde svare til en proportional gengældelse for Israels drab på 1300 palæstinensere i Gaza, hvis man skulle følge den sædvanlige israelske proportionalitetsfaktor for gengældelse.

Man kan selvfølgelig ikke gå efter civilbefolkningen! Kan du ikke være enig med mig i dette? I krig og konflikter bør man udelukkende gå efter militære mål. Alt andet kaldes normalt for krigsforbrydelser eller terror.

Om Israels blokade af Gaza er krigsforbrydelser eller terror kan jeg ikke afgøre. Det bør være op til en domstol at afgøre dette og retsforfølge de ansvarlige.


Kommentar af Christian Schönbeck | 7. juli 2011 | 13:35

@ Morten G

Ja, Rafah grænseovergangen mellem Gaza og Ægypten har været stort set lukket siden begyndelsen af Israels blokade. Først efter Mubaraks fald er der blevet åbnet noget op men primært for persontrafik og ikke varer.

Se bl.a. denne database:

http://www.ochaopt.org/GazaCrossing...

og disse rapporter:

http://www.gisha.org/index.php?intL...

og denne artikel:

http://electronicintifada.net/conte...


Kommentar af Mikkel_a | 7. juli 2011 | 13:43

@Christian

Jeg skriver lige min "lignelse" fra Afghanistan igen, da den pointérer din betragtning om at man går efter militære mål og ikke civile mål:

"...Når danske soldater nedkæmper Taleban er der en konstant afvejning af egen risiko og/kontra risiko for civile tab. Den er ikke nem, og indimellem er vurderingen altså at skyde med den store kanon istedet for at udsætte sig selv for fare ved at indtage f.eks. en bygning - det må være den samme afvejning israelrne står med når der skydes raketter og mortergranater fra Gaza."

Den tilgang til modparten er vel ganske forskellig fra Hamas’ og Hizbollahs fremgangsmåde med at ramme så mange civile som muligt, og forklarer overordnet hvorfor der omkommer civile palæstinensere.

Til en lidt pudsig illustration har jeg hørt at Israel ringer til Hamas-ledernes luksushuse inden man bomber dem. Hensigten gætter jeg på er at få tømt huset for koner og børn (og gøre det til en dårlig forretning for Hamas-cheferne at lave terror).


Kommentar af Christian Schönbeck | 7. juli 2011 | 14:09

@ Mikkel_a

Gaza-blokadens primære hensigt er at straffe civilbefolkningen i Gaza. Civilbefolkningen i Gaza er ikke et militært mål. Nu mener jeg at have udtrykt mig meget klart.


Kommentar af Mikkel_a | 7. juli 2011 | 14:18

Hej Christian

Er blokadens hensigt ikke at gøre det svært at få raketter, granater og beton til bunkers ind til Hamas? Hvis Israelerne skulle straffe Gazas befolkning kunne de vel starte med at lukke for tilførslen af elektricitet, olie og drikkevand, mad og medicin!?


Kommentar af Christian Schönbeck | 7. juli 2011 | 18:49

@ kbh

Jeg vil anbefale dig at søge mere nuancerede kilder til information end den israelske hærs hjemmeside som du linker til. Det er da ikke underligt, at de vil forsøge at få blokaden til at fremstå så human som mulig.

Selvfølgelig kan den israelske regering ikke gå offentligt ud og erklære, at formålet med blokaden er at straffe Gazas civilbefolkning. Det ville da være et selvmål af dimensioner. Men engang imellem sker det, at en embedsmand fortaler sig. Eksempelvis når den israelske regeringsrådgiver Dov Weisglass udtaler: ”the idea is to put the palestinians on a diet but not to make them die of hunger”.

Den israelske NGO Gisha har også fået bekræftet, at det er en bevidst strategi at ramme befolkningen i Gaza vha. blokaden:

http://gisha.org/index.php?intLangu...

Konsekvenserne af blokaden taler deres eget tydelige sprog:

- 80% af befolkningen er afhængige af nødhjælp.
- Arbejdsløsheden er blandt de højeste i verden.
- Den i forvejen lave levestandard er faldet dramatisk som følge af blokaden.
- De 100.000 palæstinensere som blev gjort hjemlæse af Israels bomber under Gaza-krigen kan ikke genopbygge deres hjem pga. blokaden af byggematerialer.

Læs om konsekvenserne hos FNs OCHA:

http://www.ochaopt.org/


Kommentar af Mikkel_a | 8. juli 2011 | 08:38

Frre-Gaza flåden er ved at blive bureaukratiseret i smadder af græske, israelske og andre myndigheder. Resultatet ser ud til kun at blive et mediestunt og et ophold i middelhavssolen. Tænk hvis man istedet var sejlet en frihedsflåde til Aleppo i Syrien - det havde sgu da været noget af et statement. Eller kørt en frihedskonvoj til Tjetjenien, eller til Sydsudan hvor folk har det så frygteligt at Gaza er Disneyland til sammenligning.

Hvor bliver der sejlet hen næste gang?


Kommentar af Christian Schönbeck | 8. juli 2011 | 11:56

@ kbh

Jeg forsøger at linke til sider, hvor du kan læse om konsekvenserne af blokaden og baggrunden for den israelske regerings politik. Men du bliver ved med at gentage de samme forkerte fordomme igen og igen...

Lad mig skære det ud i pap:

- Ifølge den israelske general Dangot’s vidnesbyrd foran Turkel kommisionen, har Israel erklæret økonomisk krigsførelse mod Gazastriben og forhindret adgang for varer, som ikke udgjorde nogen sikkrehedstrussel, med det formål at forstyrre det civile liv i Gazastriben.

http://gisha.org/index.php?intLangu...

- Ifølge officielle israelske dokumenter som NGOen Gisha via retsorder har fået udleveret af den israelske regering er blokaden "a policy of deliberate reduction" af basale varer. Dvs. en bevidst politik om at reducere adgangen til basale varer.

- Varer der anses for at være "of a rehabilitative character" skal ifølge de israelske dokumenter have speciel tilladelse til at passere. Dvs.at Israel forsøger at forhindre adgang for varer der kan bruges til at udvikle Gaza. Det har bl.a. betydet at byggematerialer er bandlyst!

http://www.gisha.org/index.php?intL...

Gisha har søgt om adgang til mange flere statslige dokumenter, men disse ansøgninger er blevet afslået. Gad vide hvad den israelske stat forsøger at skjule?

Og jo. Israel har reduceret adgangen til brændstof og elektricitet for Gazas indbyggere. Udover at være til stor gene for indbyggerne forhindrer det også rensning af spildevand, normal drift på hospitaler mm.

Jeg mener ikke at der er nogen tvivl om at formålet med blokaden er at straffe Gazas civilbefolkning. Hvis de ikke opfører sig præcis som Israel dikterer bliver halsbåndet strammet.


Kommentar af Daniel | 8. juli 2011 | 12:34

Christian , det er dig der gør blokaden til en krig mod civile ikke mig eller andre for den sags skyld, så spar mig lige for det.

1. Israels mål med blokaden er at reducere Hamas mål for at få flere våben, hvis det skaber bivirkninger i form af utilfredshed med Hamas blandt palæstinenserne er det da ganske fint.

2. Hvis Israel ønskede at føre krig mod civilbefolkningen i Gaza havde de lukket for alt for længst, strøm,vand, olie, adgang til israelske hospitaler etc. Ruthenberg kraftværk der ligger tæt op af Gaza, forsyner det med strøm på trods af adskillelige raket angreb på dette.

3. Dine forskruede ideer om gengældelse er debateret til uenelighed og er så virkelighedsfjerne som noget kan være, hvem har fortalt dig at hvis en giver dig en lussing må du så kun følge op med en lussing af samme art fremfor en knytnæve? ifølge din terminologi burde Stalin i 1944 have stoppet lidt før Berlin da tyskerne kun nåede samme stykke ved Moskva.

4. Du har kun en forskruet ide om at afhjælpe Gaza situationen pt. hvilket svarer til at give behandle et trafikofffer for influenza, blokaden er et symptom på en konflikt der skal løses, ved at fjerne blokaden forsvinder konflikten ikke, medens det omvendte er tilfældet.

5. Lad os høre din realistiske løsning på konflikten, for sådan må du vel have?


Kommentar af Mikkel_a | 8. juli 2011 | 12:49

Var der virkelig ikke nogen der havde et bud på hvor vi sejler næste fredsflotille hen? Skal vi ikke sejle et sted hen hvor mennesker virkelig er kommet uforskyldt på røven?


Kommentar af Daniel | 8. juli 2011 | 12:54

Mikkel_a, jeg har et bud på hvor den kan starter, sidste gang startede den fra det fredselskende Tyrkiet der ikke undertrykker kurdere,har kolonaliseret Nordcypern og aldrig har benægtet et folkemord etx, så hvorfor ikke gøre hykleriet totalt og lade den starte fra Nordcypern?


Kommentar af Mikkel_a | 8. juli 2011 | 13:06

Øh! Kan næste frihedsflåde så ikke bare sejle ud af tyrkisk havn og ind igen?

Se forresten lige klippet med "fredsaktivisternes" modtagelse af de israelske soldater på Marnara-skibet (http://www.youtube.com/watch?v=gYjk...). Hvis det havde været danske soldater tror jeg de fleste danskere havde accepteret rydning af dækket med den store ærtebøsse.


Kommentar af Christian Schönbeck | 8. juli 2011 | 13:28

@ Daniel

Vil du ikke være så venlig at læse dokumentationen for at blokaden retter sig mod civilbefolkningen. Jeg har leveret flere links ovenfor - bl.a. til officielle israelske dokumenter, talspersoner og embedsmænd! Det bliver du nødt til at tage stilling til før du ud i luften fremturer med påstanden om at formålet med blokaden udelukkende er at forhindre Hamas´ adgang til våben.

Israel har begrænset tilførslen af el og brændstof. Er dette ikke angreb på civilbefolkningens ve og vel?

Israel har bombet et palæstinensisk kræftværk i Gaza. Handler det om Hamas’ adgang til våben?

Israel har forbudt al eksport fra Gaza. Hvordan forhindrer det Hamas i at få våben?

Israel beskyder fiskerbåde der sejler mere end 3 sømil ud fra kysten. Er de terrorister?

Israel har lukket af for byggematerialer. Først for nylig har enkelte byggeprojekter i FN-regi fået lov at importere de nødvendige byggematerialer. Skal Gaza ikke have lov at udvikle sig?

Gazas befolkning har hverken lov til at rejse ind eller ud. De får ikke lov at tage sig af deres forretninger, uddannelser og familieliv da de ikke har lov at rejse til Vestbredden. Er de alle terrorister?


Kommentar af Daniel | 8. juli 2011 | 13:47

Gazas befolkning har hverken lov til at rejse ind eller ud. De får ikke lov at tage sig af deres forretninger, uddannelser og familieliv da de ikke har lov at rejse til Vestbredden. Er de alle terrorister?

Hvis Danmark skyder misiler mod Sverige og truer med at udslette det, tror du så Sverige vil give tilladelse til at danskere fra Sjælland kan rejse igennem Sverige, benytte svensk luftrum/farvand for at komme til Bornholm? - hvis du bliver forarget over disse restriktioner, så kan jeg ikke hjælpe dig.

Som jeg skrev er der tydelige følgevirkninger ved at Hamas mener at det har råd til at føre krigstilstand mod Israel, alle de tiltag du beskriver er foretaget efter flere raketter har ramt Israel eller der har været forsøg på at trænge ind i Israel.

Du fokuserer på det helt forkerte, hvis du virkeligt er interesseret i Gaza beboernes vel og vel ville du lægge alt fokus på at få Egypten til at åbne grænsen mere og lade dem stå for forsyningerne til Gaza, din forargelse over at Israel tillader sig at bestemme hvad der skal ind i Gaza via dets grænser er mildest sagt latterlig.


Kommentar af Christian Schönbeck | 8. juli 2011 | 13:59

@ Daniel,

Du skriver "hvis du bliver forarget over disse restriktioner, så kan jeg ikke hjælpe dig."

Jo, du kan godt hjælpe mig. Anerkend at blokaden i høj grad retter sig mod civilbefolkningen fremfor at påstå det modsatte! Du kan vel godt se at restriktionerne ikke har noget som helst at gøre med at forhindre våben til Hamas? Du bliver ved med at retfærdiggøre al den armod som den israelske blokade påfører civilbefolkningen. Kan du ikke bare indrømme at du synes det er i orden at tage civilbefolkningen som gidsel i en magtkamp? Så ved jeg i det mindste hvor dine grundlæggende sympatier ligger.

Tag også lige et kig på Gisha´s blog som ret pædagogisk beskriver situationen i Gaza:

http://www.gazagateway.org/


Kommentar af Daniel | 8. juli 2011 | 14:40

Christian Schönbeck, det er dig der blander tingene sammen, blokaden er rettet mod Hamas "regeringen" og de sekundære effekter rammer civilbefolkningen, det er der ikke noget nyt i, sådan er krig og krigstilstand nu engang, ellers må det jo være let for dig at vise mig eksempler på 2 lande i krigstilstand, hvor det ene fortsat leverer forsyninger til det andet.

Israel blev hårdt ramt af den arabiske olieblokadei 1973, men du mener måske at araberne fortsat skulle have leveret olie til Israel på trods af krigstilstanden, da det gik ud over den israelske civilbefolkning?

Du kan vise mig alle de blogs du vil i verden, men situationen ændrer sig ikke før Hamas vælger kompromisets vej.


Kommentar af Christian Schönbeck | 8. juli 2011 | 15:03

@ Daniel

Du skriver at "blokaden er rettet mod Hamas "regeringen" og påstår at alt andet er "sekundære effekter".

Kan du ikke tage og svare mig på hvordan den påstand hænger sammen med følgende:

- Israel har begrænset tilførslen af el og brændstof. Er dette ikke angreb på civilbefolkningens ve og vel?

- Israel har bombet et palæstinensisk kræftværk i Gaza. Handler det om Hamas’ adgang til våben?

- Israel har forbudt al eksport fra Gaza. Hvordan forhindrer det Hamas i at få våben?

- Israel beskyder fiskerbåde der sejler mere end 3 sømil ud fra kysten. Er de terrorister?

- Israel har lukket af for byggematerialer. Først for nylig har enkelte byggeprojekter i FN-regi fået lov at importere de nødvendige byggematerialer. Skal Gaza ikke have lov at udvikle sig?

- Gazas befolkning har hverken lov til at rejse ind eller ud. De får ikke lov at tage sig af deres forretninger, uddannelser og familieliv da de ikke har lov at rejse til Vestbredden. Er de alle terrorister?

Uanset hvad man mener om Hamas og Israel gælder der visse spilleregler som vi må kræve at parterne følger. En helt grundlæggende regel er at man ikke tager civilbefolkningen som gidsler. Kan jeg få et klart svar? Er du enig eller uenig i dette?

Når jeg henviser til hjemmesider er det primært for at dokumentere hvad jeg skriver. Derudover håber jeg at du vil suge til dig af den information som disse hjemmesider kan levere, så du ikke skriver så meget vrøvl i fremtiden! (undskyld mit sprog, men jeg er ved at være lidt træt af dine meningsløse analogier og udokumenterede påstande).


Kommentar af p | 10. juli 2011 | 16:48

Daniel: du blive ved at beskrive hamas som aggresoren men altså det er jo ikke hams og palæstinenserne der har frodrevet israelere fra deres hjem og sendt dem på tvunget ophold i et reservat. Hamas er islamister og det er trist. men den palæstinensike kamp er jo nærmest at sammeligne med vores frihedskæmpere. Det er israel der er aggresoren og besættelsesmagten, så selvfølgelig har palæstinenserne ret til at slå tilbage. Hvis israel ikke havde saboteret fredsprosessen med fatah og arafat med konstant at forringe vilkårene så var hams formentlig aldrig blevet valt. Hvis bare isarael skred fra den land de har stjålet tilbage til deres oprindelge grænser så ville der jo ikke være nogen konflikt


Kommentar af Daniel | 11. juli 2011 | 08:54

Christan Schönbeck

"Israel har begrænset tilførslen af el og brændstof. Er dette ikke angreb på civilbefolkningens ve og vel?"

Det er ganske legitimt, hvorfor skal Israel levere forsyninger til Hamas der varetager forsyningerne i Gaza? - jeg forstår simpelthen ikke dit udgangspunkt - skulle Irak fortsat levere olie til USA under golfkrigen fordi det også ramte civilbefolkningen i USA i form af højere benzinpriser?

Hvis Israel ønskede at føre krig mod civilbefolkningen i Gaza havde de lukket for alt for længst, strøm,vand, olie, adgang til israelske hospitaler etc. Ruthenberg kraftværk der ligger tæt op af Gaza, forsyner det med strøm på trods af adskillelige raket angreb på dette.

Hvis Danmark skyder misiler mod Sverige og truer med at udslette det, tror du så Sverige vil give tilladelse til at danskere fra Sjælland kan rejse igennem Sverige, benytte svensk luftrum/farvand for at komme til Bornholm? - hvis du bliver forarget over disse restriktioner, så kan jeg ikke hjælpe dig.

Du vælger konstant at lukke øjnene for hvad der leder til disse tiltag og spiller forarget over at der pludselig er en blokade, som om hverken Hamas regeringens handlinger eller tiltag har haft noget indflydelse.

Og hvis disse spilleregler betyder så meget for dig, hvordan kan du konstant forsvare og undskylde et facistoidt regime der siden 2005 med fuld intention har affyret raketter og benyttet selvmordsbomber mod civile mål?

Og igen som jeg har bedt mange gange før om, vis eksempler på at lande under krigstilstande lader forsyninger frit flyde til hinanden, - ellers er din såkaldte humanitære bekymring bare et stort hykleri fordi du som mange andre såkaldte venstreorienterede har den forskruede opfattelse at hvis Israel er støttet af USA, så skal i partout bakke op om et facistoidt islamistisk regime der ikke bringer andet end fortsatte lidelser for palæstinenserne, både i form af deres regime og i deres kompromisløshed, læs evt. Nick Cohens glimrende "Whats Left?" - den illustrerer glimrende det vakum venstrefløjen har bragt sig selv i.

Du har kun en forskruet ide om at afhjælpe Gaza situationen pt. hvilket svarer til at give behandle et trafikofffer for influenza, blokaden er et symptom på en konflikt der skal løses, ved at fjerne blokaden forsvinder konflikten ikke, medens det omvendte er tilfældet.

Lad os høre din realistiske løsning på konflikten, for sådan må du vel have? - og du tror forhåbentlig ikke at konvojer vil ændre noget som helst, så længe du støtter op om et facist regime der ikke vil arbejde på en langsigtet fredelig løsning.


Kommentar af Daniel | 11. juli 2011 | 08:57

p: Det er israel der er aggresoren og besættelsesmagten, så selvfølgelig har palæstinenserne ret til at slå tilbage.

Helt legitimit, du skal bare ikke spille forarget når det går den anden vej, hvis du mener at palæstinenserne opnår noget som helst ved våbenmagt.

Hvis israel ikke havde saboteret fredsprosessen med fatah og arafat med konstant at forringe vilkårene så var hams formentlig aldrig blevet valt. Læs på historien, det er almen kendt at Arafat bakkede ud, da han pludselig så at en fredelig løsning ikke hang sammen med alle de tommer løfter han havde lovet palæstinenserne som ikke kunne indfries.

Hvis bare isarael skred fra den land de har stjålet tilbage til deres oprindelge grænser så ville der jo ikke være nogen konflikt Kan du ikke fortælle det til Hamas?


Kommentar af Christian Schönbeck | 12. juli 2011 | 10:04

@ Daniel.

Du snakker udenom. De typer af restriktioner som Israel har underlagt Gaza viser med al tydelighed at blokaden primært er rettet mod civilbefolkningen fremfor mod Hamas. Hvordan vil du ellers forklare, at Israel blokerer for forsyning af brændstof og byggematerialer? Hvordan vil du ellers forklare at Gaza ikke har lov til at eksportere varer eller at befolknngen ikke har lov at rejse? Du må godt forsøge at forsvare denne israelske strategi, men lad dog være med at benægte at blokaden primært har til hensigt at forringe civilbefolkningens livskvalitet.

Mht. dine historiske analogier synes jeg ikke at de giver megen mening. For de første foretrækker jeg at diskutere den konkrete situation fremfor at diskutere andre konflikter og krige. For det andet kan du ikke sammenligne en situation hvor 2 selvstændige nationer fører krig mod hinanden med den israelsk-palæstinensiske konflikt, hvor Israel holder de palæstinensiske territorier besat. Hvis Gaza og Vestbredden udgjorde en levedygtig palæstinensisk stat med fri bevægelighed og kontrol over egne grænser, luftrum og farvande kunne du snakke om en konflikt mellem 2 stater. Men som situationen er nu holder Israel disse områder besat og kontrollerer bla. grænser, luftrum og farvand (udover alle de andre ting i de besatte palæstinenseres liv som den israelske besættelsesmagt bestemmer).

Jeg ville klart mene at nazisternes indespærring af jøderne i Warszawa-ghettoen eller Sovjets blokade af Vestberlin udgør mere relevante sammenligninger end dem du finder på. Men selvfølgelig er der vigtige forskelle på disse situationer og den nuværende situation i Gaza. Og jeg synes ikke at det er særligt produktivt at diskutere ligheder og forskelle.

Min løsning på konflikten? Jeg vil ikke diktere en konkret løsning, men for at sikre at den stærke part ikke tryner den svage part, bær en løsning være baseret på international ret. Det betyder en afslutning af den israelske besættelse og en løsning af det palæstinensiske flygtningeproblem. Om det skal munde ud i en 2-statsløsning med Palæstina og Israel side om side eller om det skal være en 1-statsløsning med een fælles stat med lige rettigheder for alle vil jeg ikke diktere.

Men een ting er sikkert. Befolkningerne skal leve fredeligt med hinanden i fremtiden og den israelske blokade af Gaza hjælper bestemt ikke på dette.


Kommentar af Mikkel_a | 2. august 2011 | 11:09

Palæstinenserne har ødelagt deres egne muligheder for at bygge sig et samfund ved at føre krig og terror mod alt og alle i alt for mange år - godt hjulpet af deres arabiske nabolande. De må bygge deres samfund selv. Lad os istedet hjælpe på Afrikas Horn og befolkningerne i f.eks. Burma og Nordkorea - til sammenligning med disse steder er Vestbredden og Gaza det rene Disneyland.


Kommentarfunktionen er lukket


www.trinemach.dk

www.facebook.com/trinemach

Cand.scient.pol. fra Århus Universitet med speciale i international politik. Fra Jylland, dér hvor der er højt til himlen (og ikke mindst loftet). Arbejder med demokratisering og menneskerettigheder, herunder kvinders ditto.

Hang til politisk debat og aktiviteter i relation til Mellemøsten, den arabiske verden, integration, og til venstrefløjens trilogi:

Frihed, lighed og bror- og søsterskab.

Er en af SF’s spidskandidater til Folketinget i København Storkreds. Sidder desuden i SF’s Landsledelse.

Og så lige besværgelserne - uden at rødme over nogen af delene: Feminist, socialist og internationalist.
Blogarkiv

14. september 2011
Uddannelse er også frihed, lighed og fællesskab

11. september 2011
Brug din stemme
7 kommentarer

7. september 2011
Tilliden tilbage til velfærdsuddannelserne
1 kommentarer

1 september 2011
Statsborgerskab – ikke et samfund med borgere på 2. klasse
5 kommentarer

30. august 2011
Den borgerlige uansvarlighed 1
6 kommentarer

22. august 2011
Den brændte jords taktik
9 kommentarer

12. august 2011
Økonomien skal i tilbage fokus
18 kommentarer

2. juli 2011
Jeg støtter Gaza flotillen - selvfølgelig
66 kommentarer

23. juni 2011
Solidaritet med Deutsche Bank
13 kommentarer

8. maj 2011
Hykleri for 18 mia: Frontalangreb på solidariteten
33 kommentarer

1 2 3 4 >

Blogs

Af Rina Ronja Kari

Så går det løs igen

29. februar | 10:40


Af Elizabeth Japsen

Avantgardisten Holberg anno 1721 og 8 marts

28. februar | 09:23

1 kommentarer

Af Karen Helveg Petersen

»De faktiske forhold i jernindustrien…«

27. februar | 17:01

4 kommentarer

Af Søren Søndergaard

Politikerlede

27. februar | 08:52

2 kommentarer

Af Henrik Chulu

Digitalt forår

27. februar | 01:22

4 kommentarer

Af Lise Jonassen

Vi er ikke svage - vi har bare ikke arbejde

26.februar | 11:57

2 kommentarer