Vi er flyttet! modkraft.dk10 års jubilæum: Modkraft spænder ben for sig selv

Modkraft insisterer på egne historier og nye stemmer i den offentlige debat, men portalens journalistiske linje forhindrer skarpe ideologiske markeringer i andre medier. Det mener en medieforsker og en redaktør.

Af Ole Wugge Christiansen/Monsun - 3. februar 2010
Emneord · Medier · Aktivister


Modkraft.dk runder i år sit 10. år på internettet og i den forbindelse har portalen spurgt to mediekendere om deres holdning til den progressive portal.

– Modkrafts styrke har været, at bringe nye stemmer og synspunkter ind i et bredere mediebillede, siger Peter Bro, der er medieforsker på Syddansk Universitet.

Modkraft gik på en ukendt dato for første gang i den digitale luft i starten af år 2000. Portalen bestod i starten især af linksamlinger, siden kom journalistikken til. Læs Mikkel Skov Petersens blogindlæg, »De unge år - røverhistorier, nostalgi og bagklogskab« med erindringer om opstarten af Modkraft.

Peter Bro er lektor ved Center for kommunikation, der blandt andet uddanner journalister. Han har kendt Modkraft i flere år, især som en del af den journalistiske »fødekæde«.

Han fortæller, at han tit har brugt Modkraft.dk i sin undervisning, dels som modeksempel til de store mediehuse, dels til den borgerligt-liberale hjemmeside 180grader.dk

– Modkraft har evnet at være en kanal for stemmer, der ellers ikke er blevet hørt i den offentlige debat. Men Modkraft har samtidigt været i stand til at være et socialt mødested, hvor der er skabt rammer for mobilisering ved at formidle information og kommunikation.

Skisma mellem saglighed og ideologi

Peter Bro mener at denne dobbeltfunktion, på den ene side at være en troværdig journalistisk kilde, og på den anden at lade ellers overhørte stemmer komme til orde, er et skisma, der fortsat vil præge portalen.

JPEG - 37.1 kb
Udsnit af Modkraft-forside årgang 2001. Screenshot.

– Det er meget sværere at rubricere Modkraft ideologisk end eksempelvis hjemmesiden 180grader.dk. Det skyldes at Modkraft dyrker mere klar klassisk journalistik, der er mindre ideologisk. Det styrker nok troværdigheden som journalistisk kilde, men det svækker også Modkraft som en selvstændig og skarp røst i offentligheden.

Peter Bro opfatter den modsætning som et skisma.

– Jeg mener, at Modkrafts nyhedsdækning på grund af sin troværdighed har potentiale til at kunne servicere en bredere del af befolkningen end i dag. Den negative side af det er, at mange nok i dag oplever portalen som et sekterisk partsindlæg.

– Omvendt er en stor del af Modkrafts identitet jo bundet til også at være et socialt medie, der bringer skarpe holdninger ind i det samlede mediebillede. Modkraft kunne her godt blive langt skarpere ideologisk ved at styrke det holdningsmæssige stof - og derved blive brugt mere i de øvrige medier. Skismaet – at servicer bredere eller at være én kilde ud af flere – består mellem at være meget for få eller mindre for mange, siger han.

Brænder for sine historier

Nikolai Thyssen er redaktionschef for digitale medier på dagbladet Information. Han fremhæver først og fremmest Modkrafts evne til at organisere sig og gå på tværs af medieudviklingen som portalens styrke.

– I en tid, hvor medieudviklingen med internettet har været afskrift på afskrift - tit så historier er blevet helt ugenkendelige - har Modkraft gjort det modsatte. Nemlig promoveret historier og stemmer, der ellers ikke har ville kommet frem. Modkraft har ikke blot forsøgt at udfylde et tomt hul, men har haft som ambition at fortælle anderledes historier end dem, de øvrige medier har bragt til torvs. Det er jo det, der er det afgørende, om man brænder for at fortælle sine historier. Og det har Modkraft gjort, siger han.

Forud for modetrend

Nikolai Thyssen synes, det er påfaldende at en flok ildsjæle i et lille venstrefløjsforetagende har kunne foregribe den modetrend, der siden er kommet til de store mediehuse.

– Modkraft har i sin måde at organisere sig i praksis været et forbillede for mange af de store mediehuse. I Modkraft-regi er organiseringsmåden blevet kaldt netværk, i mainstreammedierne hedder det nu: community. Altså evnen til at organisere aktive brugere omkring mediet, organisere fleksible arbejdsgange, hvor man kører sin egen histore helt hjem, og evnen til at organisere andet stof rundt om begivenheder til baggrund osv.

Modkrafts livereportager er han derimod ikke så vild med.

– Jeg synes ikke om tendensen til, at nyheder skal formidles hurtigere og hurtigere. Der er ingen grund til at falde i svime over, hvor hurtigt en historie kan komme på en hjemmeside. Det er meget mere væsentligt at kunne komme andre måder rundt om historier og begivenheder. Og det kan Modkraft ved at insistere på at fortælle vigtige historier.


De kommende dage


Modkraft FOTO
26. februar 2012 | Foto

Stop ACTA


20. februar 2012 | Foto

Fastelavn i Ungeren


6. februar 2012 | Foto

Anima blander sig i modeugen


11. januar 2012 | Foto

Roj TV i retten


4. januar 2012 | Foto

De hjemløses nytårskurTidsskriftcentret

Robinson Crusoe

24. april 1731

Daniel Defoe udgiver bogen Robinson Crusoe


Tidsskriftnyt

Nye numre online:

International Socialism
Logos: a journal of modern society & culture
Jump Cut: a review of contemporay media
Kritisk Debat
Video: Marxism and Revolution TodayMarxist books on the global financial crisis and capitalism

Linkbox med et udvalg af nyere marxistiske bøger på engelsk. Med anmeldelser, debat og interviews - og nye bøger tilføjet af af bl.a. Mick Brooks, Andrew Kliman og Paul Mattick, jr.Kontradoxa

Af Nathan Schneider

Ingen ledere, ingen vold

28. februar | Hvad indebærer begrebet om en mangfoldighed af taktikker for Occupy Wall Street? Således spørger Nathan Schneider, der selv er med i bevægelsen, i den nye bog »Vi er de 99%«.


25. februar
Folkedrabets moralske historie

23. februar
Assad-regimets krig mod egen befolkning

20. februar
»Tom« har forladt os

Queerkraft

Af Camilla Tved

10 gode grunde til at se ”10 timer til Paradis”

19. februar | Den meget omtalte og roste spillefilmsdebut fra Mads Mathiesen gør det nemt for publikum. Læs her hvorfor en af QueerKrafts anmeldere blev blød i knæene og nu ønsker sig en (...)

7 kommentarer

17. februar
Queerfeministisk antiracistisk kritik

11. februar
Anders Behring Breivik og kampen om forklaringen

7. februar
Arabiske kvinders kamp i skyggen af islamisternes valgsejre

Fagligt

Af Ulrikke Moustgaard, Kvinfo

»Kønskvoter styrker konkurrenceevnen«

27. februar | Direktøren i det norske Finansnæringens Arbeidsgiverforening mener, at kønskvoter er det bedste, der er sket for Norges globale konkurrencedygtighed.


24. februar
Faglig énmandshær er død

22. februar
Støt de græske stålarbejdere

19. februar
Lønarbejderne skal tilbage til centrum-venstre!

modkultur

Af Sune Hundebøll

Løb i varmen

27. februar | Mens vi udfordres af februarkulden, har løbere sat hinanden i stævne nær Tindouf i Algeriet. Deres udfordring er varmen og 42,195 kilometers løb gennem ørkenen.


24. februar
Kontrafon: fra Nørrebros undergrund til P3

22. februar
KODA freder YouTube

22. februar
Piratradio på standby af frygt for myndighederne


Blogs

Af Rina Ronja Kari

Så går det løs igen

29. februar | 10:40


Af Elizabeth Japsen

Avantgardisten Holberg anno 1721 og 8 marts

28. februar | 09:23

1 kommentarer

Af Karen Helveg Petersen

»De faktiske forhold i jernindustrien…«

27. februar | 17:01

4 kommentarer

Af Søren Søndergaard

Politikerlede

27. februar | 08:52

2 kommentarer

Af Henrik Chulu

Digitalt forår

27. februar | 01:22

4 kommentarer

Af Lise Jonassen

Vi er ikke svage - vi har bare ikke arbejde

26.februar | 11:57

2 kommentarer