Vi er flyttet! modkraft.dkChristian Braad Thomsen: Farvel til SF

Filminstruktøren og forfatteren Christian Braad Thomsen har meldt sig ind i Enhedslisten i protest mod SF’s passivitet over for mistænkeliggørelsen af Asmaa Abdol-Hamid.

Af Ole Wugge Christiansen/Monsun - 10. september 2007
Emneord · Aktivister


Striden om Asmaa Abdol-Hamids folketingskandidatur for Enhedslisten har ikke kun ført til afgang af medlemmer fra listen, den har også givet tilgang af medlemmer på grund af uenighederne om forholdet mellem religion og politik på venstrefløjen.

JPEG - 53 kb
Christian Braad Thomsen i Berlin, 2007. Foto fra Christian Braad Thomsens hjemmeside.

Filminstruktøren og forfatteren Christians Braad Thomsen har på trods af, hvad han betegner som et livslangt medlemskab af SF, meldt sig ud af sit gamle parti og ind i Enhedslisten. Det sker i protest mod at SF-ledelsen ikke har sagt fra over for den omfattende mistænkeliggørelse af Asmaa Abdol-Hamid og hendes holdninger.

Christian Braad Thomsen er en filminstruktør, forfatter, producent og filmimportør.

Han har skrevet og instrueret en række spille- og dokumentarfilm – sidst The Voice of Iran om musikeren Mohammad Reza Shajarian og Marilyn Mazur –Queen of Percussion.

Christian Braad Thomsen har desucen skrevet bøger om blandt andet filminstruktørerne Rainer Werner Fassbinder, Luis Buñuel og Alfred Hitchcock.

Christian Braad Thomsen var i slutningen af 1950’erne med til at stifte Socialistisk Ungdoms Forum, SUF, en forløber til SFs ungdomsorganisation, og han var indtil sommeren 2007 medlem af SF. Han har meldt sig ind i Enhedslisten i september 2007.

Christian Braad Thomsen har siden 1997 været kunstnerisk leder af Odense Film Festival.

– Jeg er harm over den behandling, som Asmaa har været udsat for. De kritikpunkter, som er blevet rejst, har der ikke været hold i. Asmaa har svaret klart og utvetydigt på de spørgsmål, hun er blevet stillet – om holdningen til dødsstraf og homoseksuelles rettigheder for eksempel, siger Christians Braad Thomsen.

– Jeg kan derfor ikke se anden årsag til bagvaskelsen, end at hun er muslim. Og jeg føler mig som ateist kaldet til at råbe op imod den diskrimination, hun udsættes for. Religionsfriheden må gælde for alle.

Hvad går din kritik af SF på?

– Jeg synes, at man har haft nogle uklare udmeldinger. Først kom man med udsagn om, at hun ikke hørte hjemme på venstrefløjen. Det har man så senere trukket lidt i land. Jeg har manglet, at SF har turdet gå imod den mistænkeliggørelse, Asmaa har været udsat for.

Der er også uenigheder om Asmaas kandidatur i Enhedslisten. Hvordan stiller du dig til det?

Det er naturligt, at der er diskussion. Det afgørende for mig er, at Enhedslisten officielt bakker op om Asmaa. Og det er jo sket via hendes folketingskandidatur.

Religionskritik og sharia-opfattelse
I sidste nummer af tidsskriftet Det Ny Clarté fremsætter du en meget bastant kritik af kristendommen, som du bl.a. kalder »tro på alternative naturlove, som sætter seksualiteten og døden ud af kraft«. Kan islam ikke udsættes for en tilsvarende kritik?

– Naturligvis. Alle religioner kan kritiseres. Men religionskritik betyder ikke afvisning af, at religiøse mennesker kan være en del af venstrefløjen. Så måtte man jo også afvise de præster, der f.eks. er medlemmer af SF. Det afgørende er at adskille politik og religion, at det religiøse lægges i skuffen, når man diskuterer politik.

Kan religiøse mennesker det? Mange kristne opfatter jo også deres tro som en del af deres politiske engagement.

– Det har jeg det heller ikke godt med. Men så vidt jeg kan se, er Asmaa i stand til at drage et skel mellem det politiske og religiøse. Jeg ved ikke hvordan, hun forklarer det over for Allah, men i sine udtalelser sætter hun dansk lovgivning over sharia – f.eks. i holdningen til dødsstraf.

Det skyldes et udogmatisk forhold til sharia-begrebet, mener Christian Braad Thomsen.

– Sharia betyder vejen til gud, og når man forstår det på den måde, behøver sharia ikke, at være et fastlagt sæt dogmer, men netop at reglerne kan skifte. Asmaa synes, at tolke sharia udogmatisk, som et personligt anlæggende.

Patriarkat og udseende
Nu går kritikken af Asmaa vel ikke kun på hendes religion, men også at hun ved at vælge at gå med tørklæde, underlægger sig patriarkatet?

– Det kan jeg ikke se. Ikke når det sker som en frivillig handling. Jeg kan godt forstå, at de iranske kvinder, der hader at være tvunget til at bære tørklæde på grund af præstestyret, vil smide det, så snart de får mulighed for det. Men jeg kender også andre iranske kvinder, der siger, at de ville bære tørklæde uanset påbud eller ej. Det er ikke tørklædet, der er vigtigt – det er holdningerne. Det, der er foragteligt, er at tillægge en dresscode så stor betydning – både af de iranske mullaher og af tørklædekritikkerne.

Christian Braad Thomsen ignorerer dog ikke, at tøj kan spille en politisk og symbolsk rolle – som f.eks. da kvindebevægelsen smed bh’en i 1970, men han advarer mod at opfatte forholdet som entydigt.

– Jeg kendte mange kvinder i den periode, som gik med bh, og som var lige så befriede som dem, der havde smidt den. Jeg skrev også en kronik i 1970’erne om countrysangerinden Dolly Parton, hvis musik og tekster gav en genklang af min fattige opvækst i Jylland. Der var mange frigørende elementer i Dolly Partons musik– selv om hendes udseende var kunstigt og meget langt fra kvindebevægelsens normer. Man kunne ikke udlede det politisk befriende af hendes look, men af de holdninger og erfaringer, hun lagde ned i sin musik.

I ikke desto mindre viger Christian Braad Thomsen ikke tilbage for at sætte sig til dommer over kors og tørklæde som symboler. Men Christian Braad Thomsen har også erfaring fra at optræde som smagsdommer i TV2:

– Jeg forstår ikke, at man kan finde på at bruge et torturinstrument som smykke. Så er et tørklæde langt mere tækkeligt.


De kommende dage


Modkraft FOTO
26. februar 2012 | Foto

Stop ACTA


20. februar 2012 | Foto

Fastelavn i Ungeren


6. februar 2012 | Foto

Anima blander sig i modeugen


11. januar 2012 | Foto

Roj TV i retten


4. januar 2012 | Foto

De hjemløses nytårskurTidsskriftcentret

Robinson Crusoe

24. april 1731

Daniel Defoe udgiver bogen Robinson Crusoe


Tidsskriftnyt

Nye numre online:

International Socialism
Logos: a journal of modern society & culture
Jump Cut: a review of contemporay media
Kritisk Debat
Video: Marxism and Revolution TodayMarxist books on the global financial crisis and capitalism

Linkbox med et udvalg af nyere marxistiske bøger på engelsk. Med anmeldelser, debat og interviews - og nye bøger tilføjet af af bl.a. Mick Brooks, Andrew Kliman og Paul Mattick, jr.Kontradoxa

Af Nathan Schneider

Ingen ledere, ingen vold

28. februar | Hvad indebærer begrebet om en mangfoldighed af taktikker for Occupy Wall Street? Således spørger Nathan Schneider, der selv er med i bevægelsen, i den nye bog »Vi er de 99%«.


25. februar
Folkedrabets moralske historie

23. februar
Assad-regimets krig mod egen befolkning

20. februar
»Tom« har forladt os

Queerkraft

Af Camilla Tved

10 gode grunde til at se ”10 timer til Paradis”

19. februar | Den meget omtalte og roste spillefilmsdebut fra Mads Mathiesen gør det nemt for publikum. Læs her hvorfor en af QueerKrafts anmeldere blev blød i knæene og nu ønsker sig en (...)

7 kommentarer

17. februar
Queerfeministisk antiracistisk kritik

11. februar
Anders Behring Breivik og kampen om forklaringen

7. februar
Arabiske kvinders kamp i skyggen af islamisternes valgsejre

Fagligt

Af Ulrikke Moustgaard, Kvinfo

»Kønskvoter styrker konkurrenceevnen«

27. februar | Direktøren i det norske Finansnæringens Arbeidsgiverforening mener, at kønskvoter er det bedste, der er sket for Norges globale konkurrencedygtighed.


24. februar
Faglig énmandshær er død

22. februar
Støt de græske stålarbejdere

19. februar
Lønarbejderne skal tilbage til centrum-venstre!

modkultur

Af Sune Hundebøll

Løb i varmen

27. februar | Mens vi udfordres af februarkulden, har løbere sat hinanden i stævne nær Tindouf i Algeriet. Deres udfordring er varmen og 42,195 kilometers løb gennem ørkenen.


24. februar
Kontrafon: fra Nørrebros undergrund til P3

22. februar
KODA freder YouTube

22. februar
Piratradio på standby af frygt for myndighederne


Blogs

Af Rina Ronja Kari

Så går det løs igen

29. februar | 10:40


Af Elizabeth Japsen

Avantgardisten Holberg anno 1721 og 8 marts

28. februar | 09:23

1 kommentarer

Af Karen Helveg Petersen

»De faktiske forhold i jernindustrien…«

27. februar | 17:01

4 kommentarer

Af Søren Søndergaard

Politikerlede

27. februar | 08:52

2 kommentarer

Af Henrik Chulu

Digitalt forår

27. februar | 01:22

4 kommentarer

Af Lise Jonassen

Vi er ikke svage - vi har bare ikke arbejde

26.februar | 11:57

2 kommentarer