Vi er flyttet! modkraft.dkDødsdømt afghansk journalist løsladt

En dødsdømt afghansk journalist er efter to års indespærring blevet benådet af den afghanske præsident Khazai. Journalisten er nu flygtet til Europa.

Af Martin Lindblom/Monsun - 10. september 2009
Emneord · Medier · Verden · Menneskerettigheder


Efter to års indespærring under kummerlige forhold, med først en dødsdom og senere 20 års fængsel hængende over hovedet, er en ung afghansk journalist blevet benådet af præsident Hamid Karzai.

Ifølge det britiske nyhedsbureau BBC blev den nu 24-årige journalist, Sayed Parwez Kambakhsh, løsladt for to uger siden, men det er hemmeligholdt indtil nu af hensyn til hans sikkerhed. Ifølge journalistens familie har han nu forladt Afghanistan og har fået asyl i et europæisk land.

Og selvom om bl.a. organisationen Journalister Uden Grænser udtrykker stor tilfredshed med hans benådning, gier afghanske kampagnegrupper udtryk for frustration over, at Sayed Parwez Kambakhsh føler sig tvunget til at flygte fra Afghanistan af frygt for landets konservative kræfter.

Dødsdømt på fem minutter

Sayed Parwez Kambakhsh blev anholdt i oktober 2007 efter at have downloaded en artikel fra internettet om islams syn på kvinder. Det foregik på universitetet i hans hjemby Mazar-e-Sharif, hvor han efterfølgende blev kaldt til samtale af nogle religiøse lærere, der var blevet tippet af studenter, som mente, at den unge journalist havde skrevet og distribueret en blasfemisk artikel.

JPEG - 58.1 kb
Journalisten Sayed Parwez Kambakhsh, der først blev dødsdømt, derefter fik 20 års fængsel og nu er benådet, er flygtet til Europa, hvor han har fået asyl.

Sayed Parwez Kambakhsh nægtede dette og forklarede, at han havde downloaded en artikel fra en iransk hjemmeside, der stillede spørgsmålstegn ved, hvorfor polygami er i orden for mænd, men ikke kvinder.

Få dage efter blev han anholdt af efterretningstjenesten, der forklarede, at det skete for hans egen sikkerheds skyld. Men en måned senere blev han anklaget for blasfemi og andre forbrydelser mod islam, og i januar 2008 dømt til døden ved en lynretssag – ifølge Sayed Parwez Kambakhsh selv tog det i alt fem minutter – uden forsvarer eller mulighed for at tale selv.

Efter et års indespærring og højlydte internationale protester, ikke mindst fra Det Internationale Journalistforbund og organisationen Journalister Uden Grænser, ændrede en appeldomstol dødsdommen til 20 års fængsel.

Alligevel lød der hård kritik af præsident Khazai, som fra starten havde mulighed for at benåde Sayed Parwez Kambakhsh. Ifølge politiske iagttagere har Khazai imidlertid måttet balancere mellem de konservative islamister i Afghanistan og præsidentens internationale liberale støtter, som det ikke må se ud som om, han føjer alt for blindt.


De kommende dage


Modkraft FOTO
26. februar 2012 | Foto

Stop ACTA


20. februar 2012 | Foto

Fastelavn i Ungeren


6. februar 2012 | Foto

Anima blander sig i modeugen


11. januar 2012 | Foto

Roj TV i retten


4. januar 2012 | Foto

De hjemløses nytårskurTidsskriftcentret

Robinson Crusoe

24. april 1731

Daniel Defoe udgiver bogen Robinson Crusoe


Tidsskriftnyt

Nye numre online:

International Socialism
Logos: a journal of modern society & culture
Jump Cut: a review of contemporay media
Kritisk Debat
Video: Marxism and Revolution TodayMarxist books on the global financial crisis and capitalism

Linkbox med et udvalg af nyere marxistiske bøger på engelsk. Med anmeldelser, debat og interviews - og nye bøger tilføjet af af bl.a. Mick Brooks, Andrew Kliman og Paul Mattick, jr.Kontradoxa

Af Nathan Schneider

Ingen ledere, ingen vold

28. februar | Hvad indebærer begrebet om en mangfoldighed af taktikker for Occupy Wall Street? Således spørger Nathan Schneider, der selv er med i bevægelsen, i den nye bog »Vi er de 99%«.


25. februar
Folkedrabets moralske historie

23. februar
Assad-regimets krig mod egen befolkning

20. februar
»Tom« har forladt os

Queerkraft

Af Camilla Tved

10 gode grunde til at se ”10 timer til Paradis”

19. februar | Den meget omtalte og roste spillefilmsdebut fra Mads Mathiesen gør det nemt for publikum. Læs her hvorfor en af QueerKrafts anmeldere blev blød i knæene og nu ønsker sig en (...)

7 kommentarer

17. februar
Queerfeministisk antiracistisk kritik

11. februar
Anders Behring Breivik og kampen om forklaringen

7. februar
Arabiske kvinders kamp i skyggen af islamisternes valgsejre

Fagligt

Af Ulrikke Moustgaard, Kvinfo

»Kønskvoter styrker konkurrenceevnen«

27. februar | Direktøren i det norske Finansnæringens Arbeidsgiverforening mener, at kønskvoter er det bedste, der er sket for Norges globale konkurrencedygtighed.


24. februar
Faglig énmandshær er død

22. februar
Støt de græske stålarbejdere

19. februar
Lønarbejderne skal tilbage til centrum-venstre!

modkultur

Af Sune Hundebøll

Løb i varmen

27. februar | Mens vi udfordres af februarkulden, har løbere sat hinanden i stævne nær Tindouf i Algeriet. Deres udfordring er varmen og 42,195 kilometers løb gennem ørkenen.


24. februar
Kontrafon: fra Nørrebros undergrund til P3

22. februar
KODA freder YouTube

22. februar
Piratradio på standby af frygt for myndighederne


Blogs

Af Rina Ronja Kari

Så går det løs igen

29. februar | 10:40


Af Elizabeth Japsen

Avantgardisten Holberg anno 1721 og 8 marts

28. februar | 09:23

1 kommentarer

Af Karen Helveg Petersen

»De faktiske forhold i jernindustrien…«

27. februar | 17:01

4 kommentarer

Af Søren Søndergaard

Politikerlede

27. februar | 08:52

2 kommentarer

Af Henrik Chulu

Digitalt forår

27. februar | 01:22

4 kommentarer

Af Lise Jonassen

Vi er ikke svage - vi har bare ikke arbejde

26.februar | 11:57

2 kommentarer