Vi er flyttet! modkraft.dkDystre skrig fra den danske undergrund

En række spændende nye rocknavne vokser op blandt skyggerne i den danske undergrund, og nu lægger Ungdomshuset på Dortheavej rammerne om en præsentation af de seneste skrig herfra: Festivalen A Scream In The Dark

Af Laura Na Blankholm - 13. oktober 2010
Emneord · Kultur


Fra den 14. til den 16. oktober afholdes i Ungdomshuset på Dortheavej i København A Scream In The Dark part 2 festival, præsenteret af undergrundspladeselskabet Red Tape.

Festivalen præsenterer en række af rock-undergrundens mest markante navne, og forud for koncerterne er der en række markante foredrag af væsentlige aktører i kampen for skabelsen af nye kreative ikke-kommercielle fælleder i kulturen.

– Vi vil gerne ændre den kommercielle diskurs, der er omkring meget musikproduktion. Festivalen skal vise, at man kan lave kulturproduktion på en anden måde, at musik kan foregå uden om P3-playlister, og at bands kan gøre det selv, siger Toke Zandersen fra Red Tape, der er medarrangør af festivallen.

Kompromisløs

Festivalens kompromisløse line-up kommer grundigt omkring alle afkroge af den danske undergrundsscene og manifesterer samtidig Red Tapes prioritering af eksperimentel rock.

– De bands, vi har booket, er genremæssigt meget bredspektret. Der er alt fra black- og stonermetal til kraut- og weirdrock. Altsammen er alternativ rock og metal, men rytmisk baseret. Vi har fx ikke noget noise, drone eller elektronisk i programmet, fortæller Toke.

Trods de medvirkende bands’ store musikalske diversitet er det fælles for dem, at de har deres rødder i den ikke-kommercielle musikkultur.

Heriblandt post-punkscenens sidste skrig - Ice Age, der spillede på dette års Roskilde Festival, og de anmelderroste Sexdrome.

Der bydes også velkommen tilbage fra sidste års festival til de rutinerede 80’er- nihilister Chainsaw Eaters, der optræder om lørdagen, ligesom de Joy Division-inspirerede Melting Walkmen.

JPEG - 75.9 kb
Melting Walkmen spiller post-punk med krautrock tendenser. Bandet er inspireret af navne som Joy Division og Before og Sods samt regulær britisk 77-punk. Melting Walkmen spiller lørdag kl. 23.45 til A Scream In The Dark-festivalen. Foto: Red Tape.

Man kan fra de optrædende forvente alt fra lange kompositioner, der med faretruende, hviskende vokaler langsomt hensætter én i trancelignende tilstande til mere kompakte og eksplosive numre med massiv hardcore-maskingevær-tromme og en konstant brølende growlvokal.

Af fællesnævner for mange af de medvirkende kan nævnes den melankolske stemning, og også en lydflade funderet i en upoleret punkæstetik, hvor den umiddelbart tekniske grimhed går op i den højere melodiske enhed.

Festival med mere

Essentielt for festivalen er den udtalte hensigt om at »hive overgrunden ned i undergrunden«, og derned bibeholde de medvirkende bands’ ambition om en distancering til det »profitorienterede populærmusikalske etablissement«.

Dette værdigrundlag understøttes af kulturpolitiske foredrag, der alle tre dage kan berige med debat, inden koncerterne går løs. Overskrifterne for foredragene er »Creative Commons« og »åben licensering«, der bl.a. skulle føre til liberalisering og nytænkning af ophavsrettighederne i musikbranchen.

Festivalen blev sidste år afholdt i Huset i Magstræde. Udover ændringen af location, er dette års festival udvidet med en dag, og ligesom sidste år foreviges festivalen med en 12” vinylcompilation, der indeholder en eller to liveoptagelser fra hver af de optrædende bands.

At festivalens koncerter udmunder i et produkt er en genoptagelse af et princip fra den legendariske Nosferatu-festival på Saltlageret i 1982. Dette konceptuelle forgangsbillede var en 2-dages undergrundsfestival, der med sin 12” vinylplade ligeledes skabte et udførligt soundtrack til samtidens danske punkscene.

Udover det allerede nævnte kan man som festivalgæst opleve pulserende og bevidsthedsudvidende psykedelisk rock, samt depression og koldkrigsstemning.

Torsdag er der programstart med folkekøkken kl 19, og entréen er beskedne 30 kr. Herefter, fredag og lørdag, er entréen 60 kr.

Se mere i Modkrafts kalender, eller se det fulde program og bandomtaler på Ungdomshuset.dk


De kommende dage


Modkraft FOTO
26. februar 2012 | Foto

Stop ACTA


20. februar 2012 | Foto

Fastelavn i Ungeren


6. februar 2012 | Foto

Anima blander sig i modeugen


11. januar 2012 | Foto

Roj TV i retten


4. januar 2012 | Foto

De hjemløses nytårskurTidsskriftcentret

Robinson Crusoe

24. april 1731

Daniel Defoe udgiver bogen Robinson Crusoe


Tidsskriftnyt

Nye numre online:

International Socialism
Logos: a journal of modern society & culture
Jump Cut: a review of contemporay media
Kritisk Debat
Video: Marxism and Revolution TodayMarxist books on the global financial crisis and capitalism

Linkbox med et udvalg af nyere marxistiske bøger på engelsk. Med anmeldelser, debat og interviews - og nye bøger tilføjet af af bl.a. Mick Brooks, Andrew Kliman og Paul Mattick, jr.Kontradoxa

Af Nathan Schneider

Ingen ledere, ingen vold

28. februar | Hvad indebærer begrebet om en mangfoldighed af taktikker for Occupy Wall Street? Således spørger Nathan Schneider, der selv er med i bevægelsen, i den nye bog »Vi er de 99%«.


25. februar
Folkedrabets moralske historie

23. februar
Assad-regimets krig mod egen befolkning

20. februar
»Tom« har forladt os

Queerkraft

Af Camilla Tved

10 gode grunde til at se ”10 timer til Paradis”

19. februar | Den meget omtalte og roste spillefilmsdebut fra Mads Mathiesen gør det nemt for publikum. Læs her hvorfor en af QueerKrafts anmeldere blev blød i knæene og nu ønsker sig en (...)

7 kommentarer

17. februar
Queerfeministisk antiracistisk kritik

11. februar
Anders Behring Breivik og kampen om forklaringen

7. februar
Arabiske kvinders kamp i skyggen af islamisternes valgsejre

Fagligt

Af Ulrikke Moustgaard, Kvinfo

»Kønskvoter styrker konkurrenceevnen«

27. februar | Direktøren i det norske Finansnæringens Arbeidsgiverforening mener, at kønskvoter er det bedste, der er sket for Norges globale konkurrencedygtighed.


24. februar
Faglig énmandshær er død

22. februar
Støt de græske stålarbejdere

19. februar
Lønarbejderne skal tilbage til centrum-venstre!

modkultur

Af Sune Hundebøll

Løb i varmen

27. februar | Mens vi udfordres af februarkulden, har løbere sat hinanden i stævne nær Tindouf i Algeriet. Deres udfordring er varmen og 42,195 kilometers løb gennem ørkenen.


24. februar
Kontrafon: fra Nørrebros undergrund til P3

22. februar
KODA freder YouTube

22. februar
Piratradio på standby af frygt for myndighederne


Blogs

Af Rina Ronja Kari

Så går det løs igen

29. februar | 10:40


Af Elizabeth Japsen

Avantgardisten Holberg anno 1721 og 8 marts

28. februar | 09:23

1 kommentarer

Af Karen Helveg Petersen

»De faktiske forhold i jernindustrien…«

27. februar | 17:01

4 kommentarer

Af Søren Søndergaard

Politikerlede

27. februar | 08:52

2 kommentarer

Af Henrik Chulu

Digitalt forår

27. februar | 01:22

4 kommentarer

Af Lise Jonassen

Vi er ikke svage - vi har bare ikke arbejde

26.februar | 11:57

2 kommentarer