Vi er flyttet! modkraft.dkEngelske anti-muslimer breder sig til USA og Danmark

Den højreekstreme English Defence League har forbindelser til den amerikanske Tea Party-bevægelse og har åbnet en afdeling i Danmark. Labour i England vil give gruppen modspil, mens en ekspert herhjemme afviser, at en folkebevægelse mod islam er på vej i Danmark.

Af Rune Eltard-Sørensen/Monsun - 12. oktober 2010
Emneord · Yderste højre


Lørdag den 9. oktober samlede gruppen English Defence League (EDL) flere end 1.000 mennesker til en uroplaget manifestation vendt mod islam i den engelske by Leicester.

17 blev anholdt, da flere end 2.000 kampklædte politibetjente forsøgte at adskille højreekstremisterne fra en moddemonstration.

EDL’s støtter kastede sten, flasker og kanonslag, og politiet måtte bruge både hunde og knipler for at undgå en gentagelse af de uroligheder, som er blevet et kendetegn for den anti-muslimske gruppe.

Læs artiklen »Ten charged after English Defence League protest« hos The Guardian.

De tilbagevendende optøjer får et engelsk parlamentsmedlem fra Labour til at advare om en opblomstring på den yderste højrefløj i England, mens de engelske medier er begyndt at undersøge gruppens internationale forbindelser, som strækker sig til både Skandinavien og USA.

Tea Party-bevægelsen

Den engelske avis The Guardian/Observer skriver, at EDL har tæt forbindelse til den amerikanske Tea Party-bevægelse. En bevægelse, som har stigende indflydelse på den politisk dagsorden i USA – ikke mindst i det Republikanske Parti.

Læs artiklen »English Defence League forges links with America’s Tea Party« hos The Guardian.

Tea Party-bevægelsen opstod for få år siden, som reaktion på præsident Barack Obamas skattepolitik. Siden har bevægelsen udviklet sig til et samlingspunkt for den stærkt konservative højrefløj i landet og taget en skarp anti-muslimsk retorik til sig.

JPEG - 52.4 kb
Tea Party-bevægelsen har samlet højrefløjen i USA – først omkring en kritik af regeringens økonomiske politik og i dag også omkring islam. Foto: Indymedia.

– Der sker en udvikling væk fra Tea Party-bevægelsens oprindelige udgangspunkt omkring økonomiske politik til mere bløde emner, hvor frygten for islam bliver omdrejningspunktet og bliver et mål for vreden. Opfattelsen af, at der findes en krig mellem Islam og Vesten, er blevet almindelig, siger Devin Burghart fra det Kansas-baserede Institute for Research & Education on Human Rights til avisen.

Samarbejdet mellem de engelske højreekstremister og amerikanske national-konservative finder sted igennem gruppen Stop Islamiseringen af Amerika (SIAA) samt højreorienterede jødiske grupper, der indgår i Tea Party-bevægelsen.

Repræsentanter for grupperne har mødtes både i USA og England, oplyser The Observer.

Mod racisme og vold?

EDL blev stiftet i juni 2009 som en reaktion på en muslimsk protest mod krigen i Afghanistan og er officielt modstander af både racisme og vold.

Det engelske flag bruges flittigt i propaganda-materialet, og gruppens paroler sværmer om en kritik af den religiøse Sharia-lovgivning og militant islamisme.

Blandt andre avisen The Guardian, nyhedsstationen BBC og det antiracistiske magasin Searchlight har dog dokumenteret, at gruppen udspringer af en alliance mellem folk fra voldelige hooligangrupper og kendte højrefløjsfolk.

Læs artiklen »Who are the English Defence League?« hos BBC.

Læs artiklen og se videoen »The English Defence League uncovered« hos The Guardian.

JPEG - 31.6 kb
English Defence League giver sig ud for at være fredelige partioter, men består reelt af hooligans og højreekstremister. Foto: IslamophobiaWatch.com.

Afsløringerne har fået Labours parlamentsmedlem Jon Cruddas til at advare mod udviklingen og opfodre til at formulere en anti-racistisk strategi.

»De (EDL, red.) skaber en farlig cocktail af fodboldhooligans, højrefløjsaktivister og værtshus-racister. Alligevel eksisterer der endnu ingen national strategi for, hvordan vi modvirker dem, ligesom der mangler en forståelse af gruppens agenda,« skriver Jon Cruddas i The Guardian den 11. oktober, og fortsætter:

»Gruppen er en voldelig gren af en voksende kulturel, religiøs og politisk kamp, der udspiller sig over hele den vestlige Europa og som støttes af højreorienterede religiøse grupper i USA«.

Læs kommentaren »English Defence League is a bigger threat than the BNP« af Labours parlamentsmedlem Jon Cruddas i The Guardian.

Han vurderer, at gruppen med praktisk hjælp og penge fra USA vil forsøge at etablere en engelsk pendant til Tea Party-bevægelsen. Derfor er der taget initiativ til en bredt organiseret modreaktion, som skal samle det progressive England, skriver det engelske parlamentsmedlem.

Breder sig til Danmark

EDL’s succes skyldes blandt andet organisationsens evne til at fremprovokere konfrontationer med modstandere og myndigheder på gadeplan, hvilket tiltrækker både medier og nye tilhængere.

EDL har, siden gruppen blev stiftet sidste år, åbnet afdelinger i flere europæiske lande. Senest i Skandinavien – herunder Danmark.

JPEG - 49.9 kb
Den nye gruppe Danish Defence League er startet af en englænder og håber at kunne få del i deres moderorganisations succes. Foto: DDL-Logo.

Danish Defence League blev stiftet den 28. august i København af englænderen Gary Hoope, der har en fortid EDL. Den danske gruppe har oprettet egen hjemmeside og består, ifølge researchgruppen Redox, af en håndfuld aktivister, som tidligere har været aktive omkring Stop Islamiseringen af Danmark (SIAD).

Læs artiklen »Danish Defence League: Fiasko i første forsøg« hos Redox.

På gruppens hjemmeside kan man finde links til både Den Danske Forening og den militante Jewish Defence League, der er sat i forbindelse med mord og terroranslag mod muslimer og arabere.

Ligesom SIAD så gør den danske afdeling af EDL meget ud af deres påståede afstand til både racisme, nazisme og vold.

Denne – for højrefløjen – meget utraditionelle strategi vil sammen med en generel afpolitisering af det danske hooliganmiljø de seneste år betyde, at den nye gruppe ikke vil få nogen nævnevlrdig indflydelse i Danmark.

JPEG - 30.5 kb
Medlemmer af Danish Defence League har produceret trøjer med logo og tekst taget fra deres engelske forbillede. Foto: Redox.

Det vurderer en talsperson for researchgruppen Redox, som følger miljøet tæt.

– SIAD har ingen succes med deres »anti-racistiske« strategi, og der er intet, der tyder på, at Danish Defence League vil kunne mobilisere med disse paroler. Dertil kommer at, modsat deres moderorganisation i England, så har den nye gruppe i Danmark ingen kontakter blandt hooligans, siger Jonas Jensen fra Redox til Modkraft.

Læs artiklen »England: Højreekstremister angreb politiet« hos Modkraft.

Læs om English Defence League på Wikipedia (engelsk).


De kommende dage


Modkraft FOTO
26. februar 2012 | Foto

Stop ACTA


20. februar 2012 | Foto

Fastelavn i Ungeren


6. februar 2012 | Foto

Anima blander sig i modeugen


11. januar 2012 | Foto

Roj TV i retten


4. januar 2012 | Foto

De hjemløses nytårskurTidsskriftcentret

Robinson Crusoe

24. april 1731

Daniel Defoe udgiver bogen Robinson Crusoe


Tidsskriftnyt

Nye numre online:

International Socialism
Logos: a journal of modern society & culture
Jump Cut: a review of contemporay media
Kritisk Debat
Video: Marxism and Revolution TodayMarxist books on the global financial crisis and capitalism

Linkbox med et udvalg af nyere marxistiske bøger på engelsk. Med anmeldelser, debat og interviews - og nye bøger tilføjet af af bl.a. Mick Brooks, Andrew Kliman og Paul Mattick, jr.Kontradoxa

Af Nathan Schneider

Ingen ledere, ingen vold

28. februar | Hvad indebærer begrebet om en mangfoldighed af taktikker for Occupy Wall Street? Således spørger Nathan Schneider, der selv er med i bevægelsen, i den nye bog »Vi er de 99%«.


25. februar
Folkedrabets moralske historie

23. februar
Assad-regimets krig mod egen befolkning

20. februar
»Tom« har forladt os

Queerkraft

Af Camilla Tved

10 gode grunde til at se ”10 timer til Paradis”

19. februar | Den meget omtalte og roste spillefilmsdebut fra Mads Mathiesen gør det nemt for publikum. Læs her hvorfor en af QueerKrafts anmeldere blev blød i knæene og nu ønsker sig en (...)

7 kommentarer

17. februar
Queerfeministisk antiracistisk kritik

11. februar
Anders Behring Breivik og kampen om forklaringen

7. februar
Arabiske kvinders kamp i skyggen af islamisternes valgsejre

Fagligt

Af Ulrikke Moustgaard, Kvinfo

»Kønskvoter styrker konkurrenceevnen«

27. februar | Direktøren i det norske Finansnæringens Arbeidsgiverforening mener, at kønskvoter er det bedste, der er sket for Norges globale konkurrencedygtighed.


24. februar
Faglig énmandshær er død

22. februar
Støt de græske stålarbejdere

19. februar
Lønarbejderne skal tilbage til centrum-venstre!

modkultur

Af Sune Hundebøll

Løb i varmen

27. februar | Mens vi udfordres af februarkulden, har løbere sat hinanden i stævne nær Tindouf i Algeriet. Deres udfordring er varmen og 42,195 kilometers løb gennem ørkenen.


24. februar
Kontrafon: fra Nørrebros undergrund til P3

22. februar
KODA freder YouTube

22. februar
Piratradio på standby af frygt for myndighederne


Blogs

Af Rina Ronja Kari

Så går det løs igen

29. februar | 10:40


Af Elizabeth Japsen

Avantgardisten Holberg anno 1721 og 8 marts

28. februar | 09:23

1 kommentarer

Af Karen Helveg Petersen

»De faktiske forhold i jernindustrien…«

27. februar | 17:01

4 kommentarer

Af Søren Søndergaard

Politikerlede

27. februar | 08:52

2 kommentarer

Af Henrik Chulu

Digitalt forår

27. februar | 01:22

4 kommentarer

Af Lise Jonassen

Vi er ikke svage - vi har bare ikke arbejde

26.februar | 11:57

2 kommentarer