Vi er flyttet! modkraft.dkFolketingets partier gør sig selv til rige onkler

Nu bliver det guld værd at være ven med et politisk parti i Danmark. Ny lov om million-støtte til politiske partier i fattige lande splitter venstrefløjen. Pengene bliver skåret fra ulandshjælpen, og græsrødder frygter misbrug og korruption.

Af Ulrik S. Kohl/Monsun - 20. maj 2010
Emneord · Verden


Hvert parti i Folketinget får fremover sin helt egen pose ulandshjælp, som er øremærket til politiske partier i udviklingslande. Det er konsekvensen af en ny lov, som Folketinget har vedtaget torsdag den 20. maj.

75 millioner kroner bliver barberet væk fra ulandshjælpen og i stedet lagt i hænderne på de danske partier selv. Pengene skal i løbet af tre år gives videre til politiske partier i fattige lande i samarbejde med et nyt »Institut for Flerpartistøtte«. Hensigten er at støtte politiske partier, der skal sikre demokratisk udvikling i ulande.

SF og Enhedslisten har været lodret uenige om det nye tiltag. Enhedslisten stemte som det eneste parti i Folketinget imod.

JPEG - 70.2 kb
Alle partier i Folketinget bliver nu til rige onkler, som skal uddele millionbeløb til politiske kammerater i fattige lande. Kritikere frygter at det vil gå helt galt. Illustration: Rich Uncle, maskot for den amerikanske udgave af brætspillet »Matador«

– Det lugter lidt af missionær, når danske partier skal eksportere vores liberale demokratimodel, skriver Enhedslistens udenrigspolitiske medarbejder Eva Flyvholm i en kommentar på u-landsnyt.dk.

Eva Flyvholm mener, at de politiske partier skal blande sig udenom, og at det i stedet er befolkningerne i ulandene, der skal støttes i deres ønsker om demokrati.

Advarsel: Danske partier vil blive snydt

Flere bistandsorganisationer har i høringssvar været stærkt kritiske overfor den nye parti-støtte. Foreningen Afrika Kontakt advarer ligefrem om risiko for korruptions-skandaler, når danske politikere fremover skal sende penge til søsterpartier i fjerne lande.

– Partipolitik i Afrika er ikke det samme som i Danmark. Tit er partier blot kampagner for at få en enkeltperson valgt, siger foreningens formand Signe Bjerre til Modkraft.

Afrika Kontakt er en frivillig forening med rødder i anti-Apartheidbevægelsen, som har over 30 års erfaring i græsrodsarbejde med afrikanske partnere. Signe Bjerre mener, at de danske partier får svært ved at finde partier, som minder om dem selv i Afrika, og at risikoen for misbrug af penge er stor.

– Politiske partier i Afrika er kendt for en høj grad af korruption. Det vil være stort set umuligt at få tjek på, hvordan penge bliver brugt i fx et lille liberalt parti i Mocambique.

– Vi kommer til at se nogle rigtigt grimme eksempler på misbrug af de her midler i løbet af nogle år, siger Signe Bjerre.

SF vil satse på Latinamerika

SF’s ordfører på området, Hanne Agersnap, er dog glad for den nye ordning.

– Det er ét ud af mange virkemidler, der kan mindske korruption og fremme pluralistisk dialog, hvor meninger kan brydes. De politiske partier rummer unge og samfundsengagerede mennesker, og det er ikke så tit, at de bliver støttet, siger hun til Modkraft.

JPEG - 102 kb
SF’s Hanne Agersnap mener at støtte tll politiske partier i fattige lande kan skabe mere skub i demokratiet. Foto: Flickr

Hanne Agersnap erkender imidlertid, at det kan blive særligt svært at finde politiske samarbejdspartnere i de fattige lande, hvor der er allermindst demokrati.

– Der er nogle lande, hvor det slet ikke kan lade sig gøre. Det vil nok være lettere i Latinamerika end i Afrika, siger hun og peger på det socialistiske regeringsparti i Bolivia, MAS, som en partner, det vil være »let« at støtte for SF.

Professor: Skrot loven

Hanne Agersnap fremhæver, at den nye danske ordning kombinerer »søsterparti-støtte«, men en tværpolitisk støtte, der skal komme forskellige partier i modtagerlandet til gode på tværs af politiske skel.

Men det er ifølge professor Jørgen Elklit fra Århus Universitets Institut for Statskundskab slet ikke nogen fordel. Han har i en kronik i Berlingske Tidende den 26. marts direkte opfordrede til at skrotte loven. Ifølge professoren er det ikke påvist, at det gavner demokratiet, når partier i fattige lande får penge fra partier i fx Norge eller Sverige.

Begge lande har forsøgt sig med en lignende form for demokratibistand enten i form af tværpolitisk støtte eller som direkte hjælp til søsterpartier. Særligt i Norge har ordningen været voldsomt omstridt.

Den ansvarlige minister endte med at lukke »Senter for Demokratistøtte«, da en uafhængig undersøgelse viste, at ordningen nærmest fungerede som en rejsefond, der gav norske politikere flybilletter til eksotiske rejsemål.

Demokrati ikke som at grave en brønd

Hanne Agersnap mener imidlertid, at de danske politikere har lært meget af de dårlige erfaringer fra Norge. Hun er heller ikke urolig over, at det har været umuligt at måle demokratiske fremskridt i modtagerlandene som følge af hjælpen fra de svenske og norske partier.

– I mange af dén slags udviklingsprojekter, hvor det ikke lige drejer sig om at grave en brønd, kan det være svært at påvise en effekt. Det gælder indenfor det sociale, og ved inddragelse af kvinder og udvikling af demokrati, at det er svært at måle, hvad der kommer ud af det, siger Hanne Agersnap.


De kommende dage


Modkraft FOTO
26. februar 2012 | Foto

Stop ACTA


20. februar 2012 | Foto

Fastelavn i Ungeren


6. februar 2012 | Foto

Anima blander sig i modeugen


11. januar 2012 | Foto

Roj TV i retten


4. januar 2012 | Foto

De hjemløses nytårskurTidsskriftcentret

Robinson Crusoe

24. april 1731

Daniel Defoe udgiver bogen Robinson Crusoe


Tidsskriftnyt

Nye numre online:

International Socialism
Logos: a journal of modern society & culture
Jump Cut: a review of contemporay media
Kritisk Debat
Video: Marxism and Revolution TodayMarxist books on the global financial crisis and capitalism

Linkbox med et udvalg af nyere marxistiske bøger på engelsk. Med anmeldelser, debat og interviews - og nye bøger tilføjet af af bl.a. Mick Brooks, Andrew Kliman og Paul Mattick, jr.Kontradoxa

Af Nathan Schneider

Ingen ledere, ingen vold

28. februar | Hvad indebærer begrebet om en mangfoldighed af taktikker for Occupy Wall Street? Således spørger Nathan Schneider, der selv er med i bevægelsen, i den nye bog »Vi er de 99%«.


25. februar
Folkedrabets moralske historie

23. februar
Assad-regimets krig mod egen befolkning

20. februar
»Tom« har forladt os

Queerkraft

Af Camilla Tved

10 gode grunde til at se ”10 timer til Paradis”

19. februar | Den meget omtalte og roste spillefilmsdebut fra Mads Mathiesen gør det nemt for publikum. Læs her hvorfor en af QueerKrafts anmeldere blev blød i knæene og nu ønsker sig en (...)

7 kommentarer

17. februar
Queerfeministisk antiracistisk kritik

11. februar
Anders Behring Breivik og kampen om forklaringen

7. februar
Arabiske kvinders kamp i skyggen af islamisternes valgsejre

Fagligt

Af Ulrikke Moustgaard, Kvinfo

»Kønskvoter styrker konkurrenceevnen«

27. februar | Direktøren i det norske Finansnæringens Arbeidsgiverforening mener, at kønskvoter er det bedste, der er sket for Norges globale konkurrencedygtighed.


24. februar
Faglig énmandshær er død

22. februar
Støt de græske stålarbejdere

19. februar
Lønarbejderne skal tilbage til centrum-venstre!

modkultur

Af Sune Hundebøll

Løb i varmen

27. februar | Mens vi udfordres af februarkulden, har løbere sat hinanden i stævne nær Tindouf i Algeriet. Deres udfordring er varmen og 42,195 kilometers løb gennem ørkenen.


24. februar
Kontrafon: fra Nørrebros undergrund til P3

22. februar
KODA freder YouTube

22. februar
Piratradio på standby af frygt for myndighederne


Blogs

Af Rina Ronja Kari

Så går det løs igen

29. februar | 10:40


Af Elizabeth Japsen

Avantgardisten Holberg anno 1721 og 8 marts

28. februar | 09:23

1 kommentarer

Af Karen Helveg Petersen

»De faktiske forhold i jernindustrien…«

27. februar | 17:01

4 kommentarer

Af Søren Søndergaard

Politikerlede

27. februar | 08:52

2 kommentarer

Af Henrik Chulu

Digitalt forår

27. februar | 01:22

4 kommentarer

Af Lise Jonassen

Vi er ikke svage - vi har bare ikke arbejde

26.februar | 11:57

2 kommentarer