Vi er flyttet! modkraft.dkJaleh Tavakoli bryder med Enhedslisten

Uenighed om politisk islam får Enhedslistens medlem af borgerrepræsentation i København Jaleh Tavakoli til at melde sig ud af partiet og blive løsgænger. Enhedslisten ærgrer sig over beslutningen, men håber at kunne beholde hendes mandat, når hun går solo.

Af Charlotte Lund - 13. november 2010
Emneord · Politikere


Enhedslistens medlem af Sundheds- og Omsorgsudvalget i Københavns Borgerrepræsentation, Jaleh Tavakoli, forlader Enhedslisten og fortsætter som løsgænger.

Bruddet sker på baggrund af uoverensstemmelser mellem hende og resten af partiet i spørgsmålet om politisk islam og kampen mod religiøs fundamentalisme.

– Det er meget vigtigt for mig at gå på to ben i politik. Også at tage afstand fra de reaktionære kræfter iblandt indvandrere og muslimer. Problemerne iblandt indvandrerne med mandchauvinisme, æresrelaterede konflikter og politisk islamisme er så vigtige emner, at jeg mener man skal tale åbent om dem, skriver Jaleh Tavakoli i en pressemeddelelse sendt til Modkraft.

JPEG - 39.8 kb
Jaleh Tavakoli bryder med Enhedslisten efter uenigheder om kampen mod politisk islam. Foto: PR.

– Grundet uoverensstemmelser med Enhedslistens førte politik på en række områder melder jeg mig ud af partiet. I dag føler jeg mig ikke længere repræsenteret af Enhedslisten som parti.

Jaleh Tavakoli fastslår dog samtidig, at hun stadig har stor sympati for Enhedslisten.

– Enhedslisten bekæmper den diskrimination, fattigdom og den dårlige tone som gruppen med anden etnisk baggrund end dansk oftest er udsat for. Det har jeg altid sat pris på og været med til, skriver Jaleh Tavakoli.

Enhedslisten undrer sig

Hos Enhedslisten i København har de svært ved at forstå Jaleh Tavakolis beslutning.

– Der har været diskussion om, hvordan vi skulle prioritere rådhusarbejdet, så vi mener ikke, at der er nogen politisk uenighed, der kan begrunde Jalehs udmelding. Vi er ærgerlige over, at hun ikke fortsat ønsker at være en del af Enhedslistens arbejde, siger gruppeformand for Enhedslisten i København Rikke Lauritzen til Modkraft.

JPEG - 36.3 kb
Enhedslistens Rikke Lauritzen undrer sig over, at Jaleh Tavakolis vælger at blive løsgænger. Foto: PR.

Hun påpeger, at Enhedslisten tager afstand fra enhver form for ekstremisme, såsom Hizb-ut-Tahrir, som partiet har været med til at demonstrere mod flere gange. Men at de mellemøstlige problematikker normalt ikke tager meget plads op i en kommunalbestyrelses arbejde.

– Over 200 københavnere dør hvert år af luftforurening, fordi byen er ved at kvæles i biler. Der mangler daginstitutioner, og vi har massive fattigdomsproblemer og galoperende arbejdsløshed. Det mener vi er vigtigere end at diskutere ekstremisme, så jeg har svært ved at se, at det skulle være grund nok til helt at forlade Enhedslisten, siger Rikke Lauritzen.

Uforenelige kasketter 

Udover at være medlem af borgerrepræsentation for Enhedslisten er Jaleh Tavakoli også talsperson for Frit Iran. De to kasketter har til tider været svære at bære samtidig.

Senest i forbindelse med opførslen af en omstridt moske på Vibevej i Københavns Nordvestkvarter.

Frit Iran var lodret imod byggeriet, mens Enhedslisten stemte for moskeen, som var en del af den lokalplan, som partiet var med til at udforme. Det førte til, at Jaleh Tavakoli brød med partilinjen og udlod at stemme.

»Jeg kan alligevel ikke selv stemme for, fordi det kan jeg simpelthen ikke få mig selv til. Men jeg forstår at andre (partimedlemmer, red.) gør det ud fra en principiel vurdering, men jeg forstår ikke, at de ikke samtidigt tager afstand fra moskeen,« skrev hun dengang på sin blog på Modkraft.

Læs bloggen »Stem nej til moskeen, boykot Iran politisk!« hos Modkraft.

Nej til løsgængere 

Hvis Jaleh Tavakoli vælger at stå ved sin beslutning om at blive løsgænger, vil hun blive den første i partiets tyveårige historie, der tager sit mandat med sig ud af Enhedslisten.

Enhedslisten vedtægter – som dog kun er principielle og dermed ikke juridisk bindende for tidligere partimedlemmer– siger, at såvel »spidskandidater som øvrige folketingskandidater samt kandidater til regions- og kommunevalg udtræder af den parlamentariske forsamling, de er kandidater til, hvis den pågældende ikke længere er medlem af Enhedslisten«.

Det har også betydet, at folkevalgte fra andre partier, som har ønsket medlemskab hos Enhedslisten, har fratrådt deres mandat. Det var eksempelvis tilfældet for partiets nuværende socialborgmester Mikkel Warming, som trak sig som medlem af borgerrepræsentationen, da han meldte sig ud af SF og ind i Enhedslisten i 1996.

– Det er et vigtigt princip. Det ville være unfair over for de tusindvis af københavnere, der har stemt på Enhedslisten, og dermed sikret Jaleh et mandat, fortæller Rikke Lauritzen, og påpeger at langt de fleste af partiets – og Jalehs – stemmer er listestemmer.

– Det ville også være ærgerligt for de kandidater, som rent faktisk fik flere stemmer end Jaleh, men som pga vores partiliste ikke kom ind. De havde jo i høj grad fortjent at få mandatet i stedet for Jaleh, når hun vælger at opføre sig sådan, tilføjer hun.

Rikke Lauritzen tror dog ikke, det kommer så vidt, hun er sikker på, at Jaleh også giver sin plads videre til en suppleant, når hun får sovet på sin udmelding.

– Men det er jo et spørgsmål om Jalehs samvittighed og moral over for vælgerne. Enhedslisten på Rådhuset skal nok klare sig. Vi har fortsat en meget stærk gruppe, og vores politik og prioriteringer ændrer sig ikke, fordi Jaleh har truffet denne beslutning, siger Rikke Lauritzen til Modkraft.

Læs artiklen »Iransk moskébyggeri udløser protester og eksklusion« hos Modkraft.

Læs artiklen »Iranere vil protestere mod moské« hos Modkraft.

Se også emnelinks på Modkraft.dk om »Politisk islam - et reaktionært oprør" med links til den internationale venstrefløjs analyser og diskussioner af den politiske islam.


De kommende dage


Modkraft FOTO
26. februar 2012 | Foto

Stop ACTA


20. februar 2012 | Foto

Fastelavn i Ungeren


6. februar 2012 | Foto

Anima blander sig i modeugen


11. januar 2012 | Foto

Roj TV i retten


4. januar 2012 | Foto

De hjemløses nytårskurTidsskriftcentret

Robinson Crusoe

24. april 1731

Daniel Defoe udgiver bogen Robinson Crusoe


Tidsskriftnyt

Nye numre online:

International Socialism
Logos: a journal of modern society & culture
Jump Cut: a review of contemporay media
Kritisk Debat
Video: Marxism and Revolution TodayMarxist books on the global financial crisis and capitalism

Linkbox med et udvalg af nyere marxistiske bøger på engelsk. Med anmeldelser, debat og interviews - og nye bøger tilføjet af af bl.a. Mick Brooks, Andrew Kliman og Paul Mattick, jr.Kontradoxa

Af Nathan Schneider

Ingen ledere, ingen vold

28. februar | Hvad indebærer begrebet om en mangfoldighed af taktikker for Occupy Wall Street? Således spørger Nathan Schneider, der selv er med i bevægelsen, i den nye bog »Vi er de 99%«.


25. februar
Folkedrabets moralske historie

23. februar
Assad-regimets krig mod egen befolkning

20. februar
»Tom« har forladt os

Queerkraft

Af Camilla Tved

10 gode grunde til at se ”10 timer til Paradis”

19. februar | Den meget omtalte og roste spillefilmsdebut fra Mads Mathiesen gør det nemt for publikum. Læs her hvorfor en af QueerKrafts anmeldere blev blød i knæene og nu ønsker sig en (...)

7 kommentarer

17. februar
Queerfeministisk antiracistisk kritik

11. februar
Anders Behring Breivik og kampen om forklaringen

7. februar
Arabiske kvinders kamp i skyggen af islamisternes valgsejre

Fagligt

Af Ulrikke Moustgaard, Kvinfo

»Kønskvoter styrker konkurrenceevnen«

27. februar | Direktøren i det norske Finansnæringens Arbeidsgiverforening mener, at kønskvoter er det bedste, der er sket for Norges globale konkurrencedygtighed.


24. februar
Faglig énmandshær er død

22. februar
Støt de græske stålarbejdere

19. februar
Lønarbejderne skal tilbage til centrum-venstre!

modkultur

Af Sune Hundebøll

Løb i varmen

27. februar | Mens vi udfordres af februarkulden, har løbere sat hinanden i stævne nær Tindouf i Algeriet. Deres udfordring er varmen og 42,195 kilometers løb gennem ørkenen.


24. februar
Kontrafon: fra Nørrebros undergrund til P3

22. februar
KODA freder YouTube

22. februar
Piratradio på standby af frygt for myndighederne


Blogs

Af Rina Ronja Kari

Så går det løs igen

29. februar | 10:40


Af Elizabeth Japsen

Avantgardisten Holberg anno 1721 og 8 marts

28. februar | 09:23

1 kommentarer

Af Karen Helveg Petersen

»De faktiske forhold i jernindustrien…«

27. februar | 17:01

4 kommentarer

Af Søren Søndergaard

Politikerlede

27. februar | 08:52

2 kommentarer

Af Henrik Chulu

Digitalt forår

27. februar | 01:22

4 kommentarer

Af Lise Jonassen

Vi er ikke svage - vi har bare ikke arbejde

26.februar | 11:57

2 kommentarer