Vi er flyttet! modkraft.dk»Modkraft skal tage afstand til hærværk«

Mediestormen efter en gadefest, der endte i hærværk har ramt Modkraft.dk. Mange debattører mener, at Modkraft.dk har et særligt ansvar og bør tage offentligt afstand fra hærværket, men det afviser portalens redaktør.

Af Ole Wugge Christiansen/Monsun - 11. maj 2009
Emneord · Medier · Om Modkraft


En erklæret venstreorienteret portal som Modkraft.dk har et særligt ansvar, når en politisk motiveret fest udvikler sig til hærværk mod bygninger og biler.

Det lader til at være holdningen blandt en stor del af de brugere, som har kastet sig ind i debatten på Modkraft.dk som reaktion på den gadefest i Indre By, der fredag den 8. maj udartede sig til omfattende hærværk.

Modkraft.dk havde to dage forinden bragt en artikel om festivalen »Undoing The City«, som gadefesten var annonceret som en del af, ligesom de mange arrangementer var annonceret i portalens kalender. Dermed, lyder kritikken, var Modkraft.dk en del af begivenhederne med ansvar for at indkalde til det, der senere udviklede sig til optøjer.

Ikke talerør for nogen bestemte

Men det holder ikke, mener Martin Lindblom, der sidder i redaktionen på Modkraft.dk:

JPEG - 141.2 kb
Har Modkraft.dk et særligt ansvar i forhold til de ting, der opreklameres eller omtales journalistisk på portalen? Ja, mener kritikere – nej, siger redaktøren.

– Desværre er det sådan, at mange har svært ved at skelne mellem de redaktionelle prioriteringer på Modkraft.dk, og så de udmeldinger, der optræder i debatindlæg eller i vores offentlige kalender. Det er lidt pudsigt, for det svarer til at drage Jyllands-Posten til ansvar for hooligan-optøjer efter en fodboldkamp, der har været annonceret i avisen.

Grundlæggende handler sammenblandingen ofte om, at folk opfatter Modkraft.dk som et slags ukritisk talerør for »de autonome« – en opfattelse, der af og til også slår igennem på de store nyhedsredaktioner – men også det er en misopfattelse, mener Martin Lindblom:

– Modkraft.dk er ikke talerør for nogle bestemte strømninger på venstrefløjen. Vi har som ambition at behandle hele den progressive venstrefløj både kærligt og kritisk, og hvis man tæller efter, vil man bemærke, at den radikale venstrefløj ikke procentvis fylder voldsomt meget i vores nyhedsdækning.

– Når opfattelsen alligevel eksisterer, skyldes det naturligvis, at historier om gadekampe og hærværk fylder mere i bevidstheden end artikler om overenskomstforhandlinger og den politiske situation i Latinamerika. Når det er sagt, skal det imidlertid ikke være nogen hemmelighed, at vi som oftest har bedre kontakt til venstrefløjsmiljøerne, end den øvrige presse har, men det gør os altså ikke til aktører på linje med aktivisterne. Avisen Børsen har jo også gode kontakter til erhvervslivet, men kan næppe beskyldes for være ansvarlige for f.eks. IT-Factorys kriminelle aktiviteter.

Skruen uden ende

En del debattører mener desuden, at Modkraft.dk bør tage offentligt afstand fra fredagens hærværk. Også det afviser Martin Lindblom:

– Det giver ikke meget mening, at vi som uafhængigt medie skulle begynde at tage afstand fra alle mulige og umulige begivenheder. For hvor går grænsen? Nogle mener, at Enhedslisten med en beslutning på deres årsmøde i weekenden »accepterer krig og racisme«. Krig og racisme er alvorligt, så skulle vi også til at tage afstand fra det? Eller søndagens fodboldkamp i Esbjerg, der endte med 83 anholdte? Eller dyremishandling og overforbrug?

– Det ville være skruen uden ende, hvis vi dagligt skulle ytre vores holdning til det ene og det andet. Modkraft.dk er ikke en afgrænset politisk organisation med en fælles programmatisk holdning til alt, men et bredt sammensat medie. Vi har hver især holdninger til alt muligt, men det er ikke det samme som, at vi kan afkræves fælles holdninger til konkrete begivenheder, siger Martin Lindblom.


De kommende dage


Modkraft FOTO
26. februar 2012 | Foto

Stop ACTA


20. februar 2012 | Foto

Fastelavn i Ungeren


6. februar 2012 | Foto

Anima blander sig i modeugen


11. januar 2012 | Foto

Roj TV i retten


4. januar 2012 | Foto

De hjemløses nytårskurTidsskriftcentret

Robinson Crusoe

24. april 1731

Daniel Defoe udgiver bogen Robinson Crusoe


Tidsskriftnyt

Nye numre online:

International Socialism
Logos: a journal of modern society & culture
Jump Cut: a review of contemporay media
Kritisk Debat
Video: Marxism and Revolution TodayMarxist books on the global financial crisis and capitalism

Linkbox med et udvalg af nyere marxistiske bøger på engelsk. Med anmeldelser, debat og interviews - og nye bøger tilføjet af af bl.a. Mick Brooks, Andrew Kliman og Paul Mattick, jr.Kontradoxa

Af Nathan Schneider

Ingen ledere, ingen vold

28. februar | Hvad indebærer begrebet om en mangfoldighed af taktikker for Occupy Wall Street? Således spørger Nathan Schneider, der selv er med i bevægelsen, i den nye bog »Vi er de 99%«.


25. februar
Folkedrabets moralske historie

23. februar
Assad-regimets krig mod egen befolkning

20. februar
»Tom« har forladt os

Queerkraft

Af Camilla Tved

10 gode grunde til at se ”10 timer til Paradis”

19. februar | Den meget omtalte og roste spillefilmsdebut fra Mads Mathiesen gør det nemt for publikum. Læs her hvorfor en af QueerKrafts anmeldere blev blød i knæene og nu ønsker sig en (...)

7 kommentarer

17. februar
Queerfeministisk antiracistisk kritik

11. februar
Anders Behring Breivik og kampen om forklaringen

7. februar
Arabiske kvinders kamp i skyggen af islamisternes valgsejre

Fagligt

Af Ulrikke Moustgaard, Kvinfo

»Kønskvoter styrker konkurrenceevnen«

27. februar | Direktøren i det norske Finansnæringens Arbeidsgiverforening mener, at kønskvoter er det bedste, der er sket for Norges globale konkurrencedygtighed.


24. februar
Faglig énmandshær er død

22. februar
Støt de græske stålarbejdere

19. februar
Lønarbejderne skal tilbage til centrum-venstre!

modkultur

Af Sune Hundebøll

Løb i varmen

27. februar | Mens vi udfordres af februarkulden, har løbere sat hinanden i stævne nær Tindouf i Algeriet. Deres udfordring er varmen og 42,195 kilometers løb gennem ørkenen.


24. februar
Kontrafon: fra Nørrebros undergrund til P3

22. februar
KODA freder YouTube

22. februar
Piratradio på standby af frygt for myndighederne


Blogs

Af Rina Ronja Kari

Så går det løs igen

29. februar | 10:40


Af Elizabeth Japsen

Avantgardisten Holberg anno 1721 og 8 marts

28. februar | 09:23

1 kommentarer

Af Karen Helveg Petersen

»De faktiske forhold i jernindustrien…«

27. februar | 17:01

4 kommentarer

Af Søren Søndergaard

Politikerlede

27. februar | 08:52

2 kommentarer

Af Henrik Chulu

Digitalt forår

27. februar | 01:22

4 kommentarer

Af Lise Jonassen

Vi er ikke svage - vi har bare ikke arbejde

26.februar | 11:57

2 kommentarer