Vi er flyttet! modkraft.dkModstanden mod ACTA vokser

Efter nyheden om Danmarks indtræden i ACTA er kritikken haglet ned over den kontroversielle aftale fra politikere og it-aktivister. Det har ført til hacking af Dansk Folkepartis hjemmeside, varsling om massedemonstration og fagforeningsprotest.

Af Charlotte Lund - 30. januar 2012
Emneord · Aktivister


Efter det er blevet offentligt kendt, at EU og dermed også Danmark har underskrevet ACTA-traktaten, der sætter massive begrænsninger for fildeling på internettet, har en række it-aktivister meldt sig på barrikaderne mod den kontroversielle aftale.

Læs artiklen »EU lusker anti-piratlov ind af bagdøren« hos Modkraft

Blandt andet ved at indkalde til demonstration for et frit internet i slutningen af februar.

– Der er heldigvis stor opbakning fra hele verden til at bevare internettet som et sted, hvor almindelige mennesker kan kommunikere og dele viden – i fred for censur og kontrol af private udbydere og virksomheder, forklarer Sune Keller Siegenfeldt, der er arrangør på demonstrationen, til Modkraft.

GIF - 165.3 kb
ACTA-protesterne breder sig over verden og internettet. Her fra en demonstration i Paris den 28. januar. Foto: Zanbard/Flickr

Aftalen betyder, at de lande, som har underskrevet ACTA uden hverken varsel eller retssag kan kræve, at internetudbydere lukker blogs eller hjemmesider, hvis copyright-loven bliver brudt.

Læs mere om demonstrationen mod ACTA i Modkrafts kalender

Og det kan ifølge fagfolk få store konsekvenser. Blandt andet fordi det gør det muligt for virksomheder at indsamle personfølsomme data om internetbrugere uden om domstolene.

»ACTA indfører helt urimelige vilkår for os alle på internettet. En traktat, der er forhandlet i hemmelighed udenom alle demokratiske institutioner. Traktaten indfører reelt en parallel lovgivnings- og retsproces, der bygger på vage og meget brede formuleringer. Internetudbydere skal forvandles til privat ophavsretspoliti og blogs og fri software er truet«, skriver it-forbundet Prosa i en indkaldelse til fællesmøde mod den kontroversielle aftale.

Læs mere på Prosas hjemmeside

Hjemmesider hacket

Også på internettet har en række aktivister protesteret mod Danmarks indtræden i ACTA. Blandt andet er trafikken på Folketingets hjemmeside steget voldsomt.

På bare halvandet døgn er tallet for digitale henvendelser vokset til mere end elleve millioner, hvilket er mere end hvad Folketinget normalt modtager på tre måneder, oplyser Folketingets IT-ansvarlige Ole Søndergaard. Han tror, at angrebet er en protest imod ACTA.

Læs artiklen »Folketingets hjemmeside udsat for hacker-angreb« hos Information

Værre er det gået for Dansk Folkepartis mand i EU-Parlamentet, Morten Messerschmidt, hvis hjemmeside er blevet hacket.

»Det er kommet til vores kendskab, at Morten Messerschmidt har udtrykt bekymring om ACTA. Dog har han ikke taget afstand fra dette uhyrlige indgreb i vores frihed! Anonymous sender derfor en lille hilsen, for at minde ham og de danske politikere om, at hvis i lukker nettet, lukker vi jer!«, stod der på forsiden af politikerens hjemmeside i omkring en time.

Læs Rune Engelbreth Larsens blog »ACTA er lyssky indgreb mod internetfriheden« hos Politiken

Politikere på barrikaderne

I kølvandet på protesterne har en række politikere meldt sig på banen mod den nye traktat.

I EU-Parlamentet er det kun De Konservatives Bendt Bendtsen og Venstres tre medlemmer Anne E. Jensen, Morten Løkkegaard og Jens Rohde, der agter at stemme for aftalen. De øvrige danske politikere er imod.

Læs mere på hjemmesiden Drop ACTA

»Konsekvensen af ACTA er i værste fald, at regeringer – demokratiske eller ej – tildeler private virksomheder ret til at lege copyright-politi med beføjelser til at lukke sites alene på baggrund af mistanke og anklager. Det gælder f.eks. sites, som har medvirket til at starte det arabiske forår i lande som Tunesien og Egypten«, skriver Søren Søndergaard fra Folkebevægelsen Mod EU på sin hjemmeside.

Læs artiklen »ACTA skal have kamp til stregen« på Folkebevægelsen mod EUs hjemmeside

Han får opbakning fra SF.

»Lige nu tumler et rygte rundt om, at jeg har underskrevet støtte til ACTA. Jeg aner ikke hvor det stammer fra - jeg og den Grønne Gruppe i Europa-parlamentet bekæmper Acta det bedste vi kan«, skriver Margrethe Auken (SF) på sin Facebookside.

Også i Folketinget er der kritikere.

»Hele forløbet omkring ACTA-forhandlingerne er en farce. Det har været en udemokratisk og lukket proces, hvor globale fora som FN og WTO samt NGOer er blevet holdt helt udenfor. Jeg kalder handelsministeren i samråd for at få et klart svar på om regeringen virkeligt mener, at man kan tilslutte sig en aftale, som er blevet forhandlet i hemmelighed«, skriver Enhedslistens EU-ordfører Nikolaj Villumsen i en pressemeddelse.

Læs artiklen »Ny traktat begrænser net-frihed« hos Dagbladet Arbejderen


De kommende dage


Modkraft FOTO
26. februar 2012 | Foto

Stop ACTA


20. februar 2012 | Foto

Fastelavn i Ungeren


6. februar 2012 | Foto

Anima blander sig i modeugen


11. januar 2012 | Foto

Roj TV i retten


4. januar 2012 | Foto

De hjemløses nytårskurTidsskriftcentret

Robinson Crusoe

24. april 1731

Daniel Defoe udgiver bogen Robinson Crusoe


Tidsskriftnyt

Nye numre online:

International Socialism
Logos: a journal of modern society & culture
Jump Cut: a review of contemporay media
Kritisk Debat
Video: Marxism and Revolution TodayMarxist books on the global financial crisis and capitalism

Linkbox med et udvalg af nyere marxistiske bøger på engelsk. Med anmeldelser, debat og interviews - og nye bøger tilføjet af af bl.a. Mick Brooks, Andrew Kliman og Paul Mattick, jr.Kontradoxa

Af Nathan Schneider

Ingen ledere, ingen vold

28. februar | Hvad indebærer begrebet om en mangfoldighed af taktikker for Occupy Wall Street? Således spørger Nathan Schneider, der selv er med i bevægelsen, i den nye bog »Vi er de 99%«.


25. februar
Folkedrabets moralske historie

23. februar
Assad-regimets krig mod egen befolkning

20. februar
»Tom« har forladt os

Queerkraft

Af Camilla Tved

10 gode grunde til at se ”10 timer til Paradis”

19. februar | Den meget omtalte og roste spillefilmsdebut fra Mads Mathiesen gør det nemt for publikum. Læs her hvorfor en af QueerKrafts anmeldere blev blød i knæene og nu ønsker sig en (...)

7 kommentarer

17. februar
Queerfeministisk antiracistisk kritik

11. februar
Anders Behring Breivik og kampen om forklaringen

7. februar
Arabiske kvinders kamp i skyggen af islamisternes valgsejre

Fagligt

Af Ulrikke Moustgaard, Kvinfo

»Kønskvoter styrker konkurrenceevnen«

27. februar | Direktøren i det norske Finansnæringens Arbeidsgiverforening mener, at kønskvoter er det bedste, der er sket for Norges globale konkurrencedygtighed.


24. februar
Faglig énmandshær er død

22. februar
Støt de græske stålarbejdere

19. februar
Lønarbejderne skal tilbage til centrum-venstre!

modkultur

Af Sune Hundebøll

Løb i varmen

27. februar | Mens vi udfordres af februarkulden, har løbere sat hinanden i stævne nær Tindouf i Algeriet. Deres udfordring er varmen og 42,195 kilometers løb gennem ørkenen.


24. februar
Kontrafon: fra Nørrebros undergrund til P3

22. februar
KODA freder YouTube

22. februar
Piratradio på standby af frygt for myndighederne


Blogs

Af Rina Ronja Kari

Så går det løs igen

29. februar | 10:40


Af Elizabeth Japsen

Avantgardisten Holberg anno 1721 og 8 marts

28. februar | 09:23

1 kommentarer

Af Karen Helveg Petersen

»De faktiske forhold i jernindustrien…«

27. februar | 17:01

4 kommentarer

Af Søren Søndergaard

Politikerlede

27. februar | 08:52

2 kommentarer

Af Henrik Chulu

Digitalt forår

27. februar | 01:22

4 kommentarer

Af Lise Jonassen

Vi er ikke svage - vi har bare ikke arbejde

26.februar | 11:57

2 kommentarer