Vi er flyttet! modkraft.dkNy kampagne skal stoppe nazistiske hooligans

En gruppe unge århusianere vil smide hooligangruppen White Pride ud af byen og starter kampagnen »Good Night White Pride« med en demonstration i februar.

Af Rune Eltard-Sørensen/Monsun - 5. januar 2010
Emneord · Yderste højre


Nu skal det være slut med hooligangruppen White Prides overfald på venstreorienterede, seksuelle, etniske og religiøse minoriteter i Århus.

Det mener en nystartet gruppe med navnet »Good Night White Pride«, som vil stoppe den højreekstremistiske vold i byen. På en hjemmeside oprettet i forbindelse med gruppens dannelse i december 2009 står om baggrunden for initiativet:

»Siden starten af 90’erne har Århus været nazismens højborg i Danmark. Centreret omkring den voldelige nazistiske hooligangruppe Ultra White Pride (UWP), i daglig tale kaldet White Pride, har der udviklet sig et af de mest rabiate nazistiske miljøer i danmarkshistorien. White Pride har siden dannelsen af gruppen i 94 kontinuerligt stået for overfald på etniske minoriteter, homoseksuelle, venstreorienterede og tilfældigt forbipasserende.«

Aktiv på gadeplan

Bag initiativet står en gruppe unge århusianere, som i forvejen er aktive i en række udenomsparlamentariske, kulturelle og politiske sammenhænge i byen.

JPEG - 15.2 kb
Modstanden mod hooligangruppen White Pride i Århus kommer særligt til udtryk på gadeplan - blandt andet i form af graffiti. Foto: Aarhus Artellery.

– Vores målsætninger er, helt grundlæggende, at alle skal kunne gå på gaden i Århus uden at frygte overfald af nazistiske volds-psykopater, samt at stoppe spredningen nazistisk propaganda, for eksempel klistermærker, plakater og graffiti, siger en af aktivisterne bag kampagnen til hjemmesiden Projekt Antifa.

– Derudover har vi planer om at forebygge tilgangen til det højre-ekstreme miljø, samt at se om vi kan få snakket noget fornuft ind i hovedet på de helt unge mennesker der flirter med nazimiljøet, siger den unavngivne aktivist.

I første omgang har initiativet indkaldt til en demonstration d. 6. februar i Århus, som skal mobilisere til kampagnen ligesom der er fremstillet en mængde klistermærker, plakater og stencils til at udbrede budskabet på gadeplan. Desuden vil »Good Night White Pride« holde oplæg på skoler, laver fester og aktioner.

JPEG - 40.8 kb
En demonstration d. 6. februar skal sætte gang i en kampagne mod White Pride og nazisme i Århus. Foto: Plakat fra Good Night White Pride’s hjemmeside.

Tager fat ved roden

Hooligangruppen White Pride støtter fodboldklubben AGF, blev dannet i 1994 i Århus og har siden dengang samarbejdet tæt med særligt Den Danske Forening. I dag har gruppen tæt kontakt til den højre-ekstreme forening Vederfølner, som ligeledes har base i smilets by.

– Den helt grundlæggende årsager til vores fokus på White Pride, er at de »parlamentariske« foreninger som Vederfølner og Den Danske Forening ikke er en trussel på gadeplan. Det er White Pride desværre, siger talspersonen fra »Good Night White Pride«.

De seneste år er White Pride-folk gentagne gange blevet dømt for ulovlig våbenbesiddelse samt racistisk og politisk motiveret vold og hærværk. Gruppens medlemmer har blandt andet spraymalet hagekors flere steder i Århus, stået bag et gruppe-overfald på en muslimsk kvinde samt flere talspersoner for Anti-racistisk Netværk og fremtrædende medlemmer af Enhedslisten.

JPEG - 198.9 kb
Det er ikke første gang at venstrefløjen og andre sætter fokus på White Prides vold og hærgen. Her ses et optog på vej mod en AGF-fodboldkamp 1. marts 2009. Foto: Privat.

Særligt fra 2006 til midten af 2009 var White Pride meget offensive. Det seneste halve år har gruppen dog ikke været lige så synlige i gadebilledet.

– Nogle mener at den passivitet, nazisterne har stået for den seneste måneds tid, er farlig at bryde. Vi mener denne passivitet er en illusion, som mere eller mindre finder sted hver eneste vinterpause. Derudover er der altid overfald, som offentligheden ikke hører om. Det er derfor vigtigt, at tage det nazistiske problem i Århus seriøst, også selvom de ikke er synlige i gaden hver dag. Problemet skal rives op med roden, lyder det fra »Good Night White Pride«-talspersonen.


De kommende dage


Modkraft FOTO
26. februar 2012 | Foto

Stop ACTA


20. februar 2012 | Foto

Fastelavn i Ungeren


6. februar 2012 | Foto

Anima blander sig i modeugen


11. januar 2012 | Foto

Roj TV i retten


4. januar 2012 | Foto

De hjemløses nytårskurTidsskriftcentret

Robinson Crusoe

24. april 1731

Daniel Defoe udgiver bogen Robinson Crusoe


Tidsskriftnyt

Nye numre online:

International Socialism
Logos: a journal of modern society & culture
Jump Cut: a review of contemporay media
Kritisk Debat
Video: Marxism and Revolution TodayMarxist books on the global financial crisis and capitalism

Linkbox med et udvalg af nyere marxistiske bøger på engelsk. Med anmeldelser, debat og interviews - og nye bøger tilføjet af af bl.a. Mick Brooks, Andrew Kliman og Paul Mattick, jr.Kontradoxa

Af Nathan Schneider

Ingen ledere, ingen vold

28. februar | Hvad indebærer begrebet om en mangfoldighed af taktikker for Occupy Wall Street? Således spørger Nathan Schneider, der selv er med i bevægelsen, i den nye bog »Vi er de 99%«.


25. februar
Folkedrabets moralske historie

23. februar
Assad-regimets krig mod egen befolkning

20. februar
»Tom« har forladt os

Queerkraft

Af Camilla Tved

10 gode grunde til at se ”10 timer til Paradis”

19. februar | Den meget omtalte og roste spillefilmsdebut fra Mads Mathiesen gør det nemt for publikum. Læs her hvorfor en af QueerKrafts anmeldere blev blød i knæene og nu ønsker sig en (...)

7 kommentarer

17. februar
Queerfeministisk antiracistisk kritik

11. februar
Anders Behring Breivik og kampen om forklaringen

7. februar
Arabiske kvinders kamp i skyggen af islamisternes valgsejre

Fagligt

Af Ulrikke Moustgaard, Kvinfo

»Kønskvoter styrker konkurrenceevnen«

27. februar | Direktøren i det norske Finansnæringens Arbeidsgiverforening mener, at kønskvoter er det bedste, der er sket for Norges globale konkurrencedygtighed.


24. februar
Faglig énmandshær er død

22. februar
Støt de græske stålarbejdere

19. februar
Lønarbejderne skal tilbage til centrum-venstre!

modkultur

Af Sune Hundebøll

Løb i varmen

27. februar | Mens vi udfordres af februarkulden, har løbere sat hinanden i stævne nær Tindouf i Algeriet. Deres udfordring er varmen og 42,195 kilometers løb gennem ørkenen.


24. februar
Kontrafon: fra Nørrebros undergrund til P3

22. februar
KODA freder YouTube

22. februar
Piratradio på standby af frygt for myndighederne


Blogs

Af Rina Ronja Kari

Så går det løs igen

29. februar | 10:40


Af Elizabeth Japsen

Avantgardisten Holberg anno 1721 og 8 marts

28. februar | 09:23

1 kommentarer

Af Karen Helveg Petersen

»De faktiske forhold i jernindustrien…«

27. februar | 17:01

4 kommentarer

Af Søren Søndergaard

Politikerlede

27. februar | 08:52

2 kommentarer

Af Henrik Chulu

Digitalt forår

27. februar | 01:22

4 kommentarer

Af Lise Jonassen

Vi er ikke svage - vi har bare ikke arbejde

26.februar | 11:57

2 kommentarer