Vi er flyttet! modkraft.dkRegeringen anklages for lovsjusk

Høringsfristen for regeringens ændringsforslag til Udlændingeloven er for kort, mener Line Barfod fra Enhedslisten. SF’s Karina Lorenzen er enig i kritikken, mens Institut for Menneskerettigheder har valgt helt at undlade at svare i protest.

Af Farhiya Khalid - 12. april 2010
Emneord · Aktivister · Menneskerettigheder


Den tid regeringen og Dansk Folkeparti har afsat til et høringssvar af ændringsforslag til Udlændingeloven er ikke nok, mener retsordfører Line Barfod fra Enhedslisten.

Ændringsforslagene indeholder betydelige stramninger på udlændingeområdet. Blandt andet med et 100-points system til udlændinge, der vil have permanent opholdstilladelse i Danmark.

Institut for Menneskerettigheder (IMR) har også klaget over den korte høringsfrist, hvilket de mener kan forringe lovkvaliteten.

Menneskeretsinstitut boykotter Birthe Rønn

Instituttet skriver blandt andet på sin hjemmeside:

»Instituttet har nu gennemgået de i alt 276 sider og må konstatere, at de indeholder forbedringer af den gældende retstilstand, men også ganske alvorlige forringelser af store grupper af udlændinges retsstilling af en karakter, der rejser væsentlige menneskeretlige spørgsmål.«

»13 dage inklusiv påskeferien til 276 siders lovforslag er alt for lidt til, at instituttet kan levere et grundigt høringssvar. Derfor vil IMR indtil videre undlade at sende et svar – og opfordrer til at perioden forlænges.«

JPEG - 58.4 kb
Høringsfristen for regeringens forslag til ændringer i Udlændingeloven er for kort, mener retsordfører Line Barfod fra Enhedslisten. Foto: Mads Nissen

Nu kræver Enhedslistens retsordfører Line Barfod en ændring på området.

– I de seneste år har regeringen gjort hastebehandlinger uden ordentlig høringsfrist til reglen frem for undtagelsen. Der er i de fleste tilfælde ingen væsentlig begrundelse for at haste forslagene igennem, siger Line Barfod.

– Det giver den mistanke, at det alene handler om at undgå kritik og ændringsforslag til lovgivning, som regeringen alligevel har besluttet at gennemføre uanset hvad eksperter og organisationer mener, tilføjer hun.

Lovindgreb mod lovsjusk

Line Barfod mener, at det er oppositionens samlede pligt, at gøre ende på de korte høringsfrister. I dag er der ikke nogen konkret lovbestemmelse omkring høringsfristen. Det mener Line Barfod der skal strammes op på.

– Når regeringen ikke selv kan finde ud af at følge god lovskik, så er vi nødt til at tvinge dem til det ved at lovfæste og stramme reglerne, der i dag kun er vejledninger. Sådan, at det kun er i helt særlige tilfælde og når vægtige grunde taler for det, at en lov kan hastes igennem folketinget uden ordentlig høringsfrist.

Retsordføreren for SF, Karina Lorentzen, er enig i Line Barfods bekymring. Hun mener, at de korte høringer kan føre til, at man forpasser vigtige spørgsmål i lovarbejdet.

Livsvigtige love skal ikke sjuskes med

– Det er problematisk, at regeringen ikke tager sig tid til at lytte til råd, når det gælder love, der i den grad påvirker menneskers liv, siger Karina Lorentzen til Modkraft.

– Jeg har stor respekt for instituttets arbejde. Jeg mener, at regeringen skal lytte til deres råd, når man arbejder med lovændringer af den kaliber, siger Karina Lorentzen.

Karina Lorentzen, mener dog ikke at hastværket handler om at undgå kritik.

– Jeg tror regeringen vil have lovændringen gennem systemet inden sommerferien. Ellers må de vente til efteråret. Det er selvfølgelig problematisk. Når det er så vigtig en ændring i mange menneskers hverdag, må det vente til efter ferien, siger hun.


De kommende dage


Modkraft FOTO
26. februar 2012 | Foto

Stop ACTA


20. februar 2012 | Foto

Fastelavn i Ungeren


6. februar 2012 | Foto

Anima blander sig i modeugen


11. januar 2012 | Foto

Roj TV i retten


4. januar 2012 | Foto

De hjemløses nytårskurTidsskriftcentret

Robinson Crusoe

24. april 1731

Daniel Defoe udgiver bogen Robinson Crusoe


Tidsskriftnyt

Nye numre online:

International Socialism
Logos: a journal of modern society & culture
Jump Cut: a review of contemporay media
Kritisk Debat
Video: Marxism and Revolution TodayMarxist books on the global financial crisis and capitalism

Linkbox med et udvalg af nyere marxistiske bøger på engelsk. Med anmeldelser, debat og interviews - og nye bøger tilføjet af af bl.a. Mick Brooks, Andrew Kliman og Paul Mattick, jr.Kontradoxa

Af Nathan Schneider

Ingen ledere, ingen vold

28. februar | Hvad indebærer begrebet om en mangfoldighed af taktikker for Occupy Wall Street? Således spørger Nathan Schneider, der selv er med i bevægelsen, i den nye bog »Vi er de 99%«.


25. februar
Folkedrabets moralske historie

23. februar
Assad-regimets krig mod egen befolkning

20. februar
»Tom« har forladt os

Queerkraft

Af Camilla Tved

10 gode grunde til at se ”10 timer til Paradis”

19. februar | Den meget omtalte og roste spillefilmsdebut fra Mads Mathiesen gør det nemt for publikum. Læs her hvorfor en af QueerKrafts anmeldere blev blød i knæene og nu ønsker sig en (...)

7 kommentarer

17. februar
Queerfeministisk antiracistisk kritik

11. februar
Anders Behring Breivik og kampen om forklaringen

7. februar
Arabiske kvinders kamp i skyggen af islamisternes valgsejre

Fagligt

Af Ulrikke Moustgaard, Kvinfo

»Kønskvoter styrker konkurrenceevnen«

27. februar | Direktøren i det norske Finansnæringens Arbeidsgiverforening mener, at kønskvoter er det bedste, der er sket for Norges globale konkurrencedygtighed.


24. februar
Faglig énmandshær er død

22. februar
Støt de græske stålarbejdere

19. februar
Lønarbejderne skal tilbage til centrum-venstre!

modkultur

Af Sune Hundebøll

Løb i varmen

27. februar | Mens vi udfordres af februarkulden, har løbere sat hinanden i stævne nær Tindouf i Algeriet. Deres udfordring er varmen og 42,195 kilometers løb gennem ørkenen.


24. februar
Kontrafon: fra Nørrebros undergrund til P3

22. februar
KODA freder YouTube

22. februar
Piratradio på standby af frygt for myndighederne


Blogs

Af Rina Ronja Kari

Så går det løs igen

29. februar | 10:40


Af Elizabeth Japsen

Avantgardisten Holberg anno 1721 og 8 marts

28. februar | 09:23

1 kommentarer

Af Karen Helveg Petersen

»De faktiske forhold i jernindustrien…«

27. februar | 17:01

4 kommentarer

Af Søren Søndergaard

Politikerlede

27. februar | 08:52

2 kommentarer

Af Henrik Chulu

Digitalt forår

27. februar | 01:22

4 kommentarer

Af Lise Jonassen

Vi er ikke svage - vi har bare ikke arbejde

26.februar | 11:57

2 kommentarer