Vi er flyttet! modkraft.dkRydning af Brorsons Kirke bliver mindet

Årsdagen for rydningen af Brorsons Kirke på Nørrebro og udvisningen af irakiske asylansøgere markeres torsdag med en mindehøjtidelighed. Det handler grundlæggende om at erstatte aggression med kærlighed, siger initiativtager Mahmoud Alibadi.

Af Ole Wugge Christiansen/Monsun - 11. august 2010
Emneord · Flygtninge & indvandrere


Natten mellem den 12. og 13. august er det et år siden, at Københavns Politi trængte ind i Brorsons Kirke på Nørrebro og fjernede en gruppe irakiske asylansøgere, der havde søgt tilflugt i kirken for at hindre en tvangsudvisning fra Danmark. 17 mænd blev anholdt. De og andre frihedsberøvede irakiske asylansøgere begyndte fra den 2. september 2009 at blive deporteret til Bagdad i Irak.

Årsdagen markeres torsdag den 12 august med et arrangement i Brorsons Kirke, hvor der vil blive tændt lys, udstillet kunst, holdt taler og spillet musik.

– Asylaktionen og rydningen er en stor begivenhed i danmarkshistorien, som vi ikke skal glemme. Rydningen og udvisningerne skete på et helt umenneskeligt og forkert grundlag - også juridisk. Regeringen kunne, hvis den ville, have tildelt irakerne opholdstilladelse på humanitært grundlag, begrunder Mahmoud Alibadi mindearrangementet over for Modkraft.

JPEG - 68.5 kb
Københavns Politi hentede natten mellem den 12. og 13. august 2009 17. afviste irakiske asylansøgere i Brorsons Kirke på Nørrebro og kørte dem til Ellebæk-fængslet i Center Sandholm. Foto: Mark Knudsen/Monsun.

Kritik af asylpolitikken

Den irakisk fødte kunstner Mahmoud Alibadi, der selv bidrager med en installation med titlen »Asyl«, har taget initiativ til mindehøjtidelighed i samarbejde med præsten Per Ramsdal.

Arrangementet skal dog ikke kun være en skamstøtte over behandlingen af de 282 afviste asylansøgere, men også over modstanden mod regeringen og Dansk Folkepartis asylpraksis.

– Mange danskere viste under aktionen og i de store demonstrationer, at de var utilfredse med den umenneskelige asylpolitik. Det skal vi mindes, selv om der siden er kommer andre ting på den politiske dagsorden, siger han.

Asylpolitikken var under kirkeaktionen i flere måneder et af de hotteste politiske emner i Danmark. Flere demonstrationer op til og efter rydningen samlede titusindvis af mennesker i nogle af de største protester imod VK-regeringens og Dansk Folkepartis politik siden 2001.

Et budskab om kærlighed

Rydningen af Brorsons Kirke blev forsøgt hindret af flere hundrede demonstranter, der satte sig foran politiets busser, der skulle køre asylansøgerne til det lukkede Ellebækfængsel i Center Sandholm i Nordsjælland.

– Billedet af Danmark som et land med frihed og tolerance er ved at bryde sammen. Ikke kun over for os selv, men også i udlandet. Det er dybt bekymrende. Jeg havde aldrig troet, at Danmark ville gribe til så barske og brutale måder at behandle mennesker i nød på, siger Mahmoud Alibadi.

Selv om et mindearrangementet i sagens natur mest er bagudrettet, ønsker Mahmoud Alibadi også at rejse en fremadrettet debat.

– Vi vil gerne sætte spørgsmålstegn ved både VK-regeringens og en mulig Helle Thorning-Schmidt-ledet regerings asylpolitik. Mennesker, der er i nød, skal have hjælp, uanset hvad årsagen til deres flugt er. Det handler grundlæggende om at erstatte aggression med kærlighed, siger Mahmoud Alibadi.

Mindearrangementet i Brorsons Kirke på Nørrebro starter torsdag den 12. august kl. 22.00 og varer indtil kl. 02 om natten. Allerede fra kl. 20 vil der være mulighed for at tænde lys udenfor kirken før selve mindearrangementet.


De kommende dage


Modkraft FOTO
26. februar 2012 | Foto

Stop ACTA


20. februar 2012 | Foto

Fastelavn i Ungeren


6. februar 2012 | Foto

Anima blander sig i modeugen


11. januar 2012 | Foto

Roj TV i retten


4. januar 2012 | Foto

De hjemløses nytårskurTidsskriftcentret

Robinson Crusoe

24. april 1731

Daniel Defoe udgiver bogen Robinson Crusoe


Tidsskriftnyt

Nye numre online:

International Socialism
Logos: a journal of modern society & culture
Jump Cut: a review of contemporay media
Kritisk Debat
Video: Marxism and Revolution TodayMarxist books on the global financial crisis and capitalism

Linkbox med et udvalg af nyere marxistiske bøger på engelsk. Med anmeldelser, debat og interviews - og nye bøger tilføjet af af bl.a. Mick Brooks, Andrew Kliman og Paul Mattick, jr.Kontradoxa

Af Nathan Schneider

Ingen ledere, ingen vold

28. februar | Hvad indebærer begrebet om en mangfoldighed af taktikker for Occupy Wall Street? Således spørger Nathan Schneider, der selv er med i bevægelsen, i den nye bog »Vi er de 99%«.


25. februar
Folkedrabets moralske historie

23. februar
Assad-regimets krig mod egen befolkning

20. februar
»Tom« har forladt os

Queerkraft

Af Camilla Tved

10 gode grunde til at se ”10 timer til Paradis”

19. februar | Den meget omtalte og roste spillefilmsdebut fra Mads Mathiesen gør det nemt for publikum. Læs her hvorfor en af QueerKrafts anmeldere blev blød i knæene og nu ønsker sig en (...)

7 kommentarer

17. februar
Queerfeministisk antiracistisk kritik

11. februar
Anders Behring Breivik og kampen om forklaringen

7. februar
Arabiske kvinders kamp i skyggen af islamisternes valgsejre

Fagligt

Af Ulrikke Moustgaard, Kvinfo

»Kønskvoter styrker konkurrenceevnen«

27. februar | Direktøren i det norske Finansnæringens Arbeidsgiverforening mener, at kønskvoter er det bedste, der er sket for Norges globale konkurrencedygtighed.


24. februar
Faglig énmandshær er død

22. februar
Støt de græske stålarbejdere

19. februar
Lønarbejderne skal tilbage til centrum-venstre!

modkultur

Af Sune Hundebøll

Løb i varmen

27. februar | Mens vi udfordres af februarkulden, har løbere sat hinanden i stævne nær Tindouf i Algeriet. Deres udfordring er varmen og 42,195 kilometers løb gennem ørkenen.


24. februar
Kontrafon: fra Nørrebros undergrund til P3

22. februar
KODA freder YouTube

22. februar
Piratradio på standby af frygt for myndighederne


Blogs

Af Rina Ronja Kari

Så går det løs igen

29. februar | 10:40


Af Elizabeth Japsen

Avantgardisten Holberg anno 1721 og 8 marts

28. februar | 09:23

1 kommentarer

Af Karen Helveg Petersen

»De faktiske forhold i jernindustrien…«

27. februar | 17:01

4 kommentarer

Af Søren Søndergaard

Politikerlede

27. februar | 08:52

2 kommentarer

Af Henrik Chulu

Digitalt forår

27. februar | 01:22

4 kommentarer

Af Lise Jonassen

Vi er ikke svage - vi har bare ikke arbejde

26.februar | 11:57

2 kommentarer