Vi er flyttet! modkraft.dkSluts på gaden mod kvindevold

I kampen mod sexisme og mistænkeliggørelse af voldtægtsofre indtager en gruppe feminister gaderne - så udfordrende klædt som overhovedet muligt. Lige respekt til alle, uanset hvordan man vælger at udtrykke sig, er kravet fra de danske sluts.

Af Charlotte Lund - 3. juni 2011
Emneord · Kultur & køn


Sexister, moralister og tilhængere af Luder/Madonna-myten bør berede sig på en udstrakt langemand, når København lægger gader til Danmarks første Slutwalk lørdag den 4. juni.

Læs artiklen »Vi er sluts - og stolte af det« hos Modkraft

Læs artiklen »Århusianske sluts: Hate rape, love fucking!« hos Modkraft

Under parolen »Nej til seksuel chikane og vold på baggrund af påklædning« vil Slutwalken bevæge sig fra Rådhuspladsen gennem byen. Og deltagerne opfordres til at klæde sig præcist lige så slutty, som han eller hun føler trang til.

JPEG - 212.3 kb
Lørdag den 4. juni kl 14-17 joiner de danske sluts deres engelske, amerikanske, hollandske og canadiske kolleger i en slutwalk mod sexisme. Foto fra Slutwalk Toronto: Facebook

»Det kan være udfordrende, afslørende, skandaløst, tarveligt, upassende, utækkeligt, sjofelt og smagløst, og det kan være noget helt andet. For hvem ved overhovedet, hvordan en slut ser ud?«, skriver arrangørerne på Slutwalk Copenhagens side på Facebook.

Se demonstrationsindkaldelsen i Modkrafts kalender

– Folk har den fulde råderet over både krop og seksualitet. Og hverken moralisme eller frygt for vold skal forhindre dem i det, fortæller Eini Carina Grønvold, der arrangerer Slutwalken, til Modkraft.

Ingen lægger op til overgreb

Slutwalks er en verdensomspændende protest mod forestillingen om at kvinder, med deres påklædning, er medansvarlige for seksuel vold. Initiativet blev taget på baggrund af en canadisk politibetjents udtalelser i april i år.

– Hvis man som kvinde vil undgå at blive voldtaget, skal man lade være med at klæde sig som en slut, sagde han til canadisk tv.

Læs mere om sagen her

Efter Slutwalk-arrangørenes mening gør han dermed offeret medansvarlig for seksuelle overgreb, en holdning som de er lodret imod. »Voldtægt er en fortsætlig voldsgerning foretaget imod et andet menneskes vilje. Der er ALDRIG noget, der hedder ”hun lagde selv op til det”,« hedder det blandt andet på Slutwalk Copenhagens hjemmeside.

JPEG - 179.6 kb
»Der er INTET, der gør en kvinde mindre værd, hvis hun går i korte kjoler og har sex med hvem hun vil, og der er INTET, der retfærdiggør voldtægt«. Eini Carina Grønvold vil arkivere Luder/Madonna myten lodret. Foto: Facebook

»Kvinder, mænd og queers over hele verden skal gøre op med stereotype og undertrykkende forestillinger om deres seksualitet. Hvor kvinder frigør sig fra "luderen" og "madonnaen" og insisterer på deres ret til at være HELE kvinder. Hvor kvinder, mænd og queers siger tydeligt NEJ til seksuel chikane og vold på baggrund af påklædning eller noget som helst andet«, tilføjes det.

– Det er fuldstændigt uacceptabelt at sige at kvinder, der ikke lever op til den pæne norm om moralsk acceptabel fremtoning, selv er skyldige i at blive udsat for vold, fortsætter Eini Carina Grønvold.

Slut som powerord

For hende handler demonstrationen også om et opgør mod at definere kvinder i udfordrende tøj som »sexobjekter«.

– Min kavalergang eksisterer altså uanset om der er en mand i rummet eller ej, og jeg viser den lige så meget for min egen skyld. Vi er sex-subjekter, som selv tager stilling. Ikke passive objekter. Og det er på høje tid, at vi siger helt fra overfor folk, der ikke har forstået det.

Læs artiklen »’SlutWalk’ marches sparked by Toronto officer’s remarks« hos BBC

Besøg Slutwalk Copenhagens Facebookside her

Det er også derfor, at bevægelsen har valgt at bruge ordet Slut - Et engelsk udtryk, der kan oversættes til »skøge« - om dem selv.

– Vi vil ophæve den negative betydning som folk lægger i begrebet, på samme måde som queer-bevælgelsen ændrede et skældsord til et powerord. Slut er et konstrueret begreb, det er ikke noget, som man er. Det er noget, som folk kalder én ud fra nogle forældede normer. Og det er dem, vi skal udfordre.


De kommende dage


Modkraft FOTO
26. februar 2012 | Foto

Stop ACTA


20. februar 2012 | Foto

Fastelavn i Ungeren


6. februar 2012 | Foto

Anima blander sig i modeugen


11. januar 2012 | Foto

Roj TV i retten


4. januar 2012 | Foto

De hjemløses nytårskurTidsskriftcentret

Robinson Crusoe

24. april 1731

Daniel Defoe udgiver bogen Robinson Crusoe


Tidsskriftnyt

Nye numre online:

International Socialism
Logos: a journal of modern society & culture
Jump Cut: a review of contemporay media
Kritisk Debat
Video: Marxism and Revolution TodayMarxist books on the global financial crisis and capitalism

Linkbox med et udvalg af nyere marxistiske bøger på engelsk. Med anmeldelser, debat og interviews - og nye bøger tilføjet af af bl.a. Mick Brooks, Andrew Kliman og Paul Mattick, jr.Kontradoxa

Af Nathan Schneider

Ingen ledere, ingen vold

28. februar | Hvad indebærer begrebet om en mangfoldighed af taktikker for Occupy Wall Street? Således spørger Nathan Schneider, der selv er med i bevægelsen, i den nye bog »Vi er de 99%«.


25. februar
Folkedrabets moralske historie

23. februar
Assad-regimets krig mod egen befolkning

20. februar
»Tom« har forladt os

Queerkraft

Af Camilla Tved

10 gode grunde til at se ”10 timer til Paradis”

19. februar | Den meget omtalte og roste spillefilmsdebut fra Mads Mathiesen gør det nemt for publikum. Læs her hvorfor en af QueerKrafts anmeldere blev blød i knæene og nu ønsker sig en (...)

7 kommentarer

17. februar
Queerfeministisk antiracistisk kritik

11. februar
Anders Behring Breivik og kampen om forklaringen

7. februar
Arabiske kvinders kamp i skyggen af islamisternes valgsejre

Fagligt

Af Ulrikke Moustgaard, Kvinfo

»Kønskvoter styrker konkurrenceevnen«

27. februar | Direktøren i det norske Finansnæringens Arbeidsgiverforening mener, at kønskvoter er det bedste, der er sket for Norges globale konkurrencedygtighed.


24. februar
Faglig énmandshær er død

22. februar
Støt de græske stålarbejdere

19. februar
Lønarbejderne skal tilbage til centrum-venstre!

modkultur

Af Sune Hundebøll

Løb i varmen

27. februar | Mens vi udfordres af februarkulden, har løbere sat hinanden i stævne nær Tindouf i Algeriet. Deres udfordring er varmen og 42,195 kilometers løb gennem ørkenen.


24. februar
Kontrafon: fra Nørrebros undergrund til P3

22. februar
KODA freder YouTube

22. februar
Piratradio på standby af frygt for myndighederne


Blogs

Af Rina Ronja Kari

Så går det løs igen

29. februar | 10:40


Af Elizabeth Japsen

Avantgardisten Holberg anno 1721 og 8 marts

28. februar | 09:23

1 kommentarer

Af Karen Helveg Petersen

»De faktiske forhold i jernindustrien…«

27. februar | 17:01

4 kommentarer

Af Søren Søndergaard

Politikerlede

27. februar | 08:52

2 kommentarer

Af Henrik Chulu

Digitalt forår

27. februar | 01:22

4 kommentarer

Af Lise Jonassen

Vi er ikke svage - vi har bare ikke arbejde

26.februar | 11:57

2 kommentarer