Vi er flyttet! modkraft.dkTV-direktør afviser forbindelse til PKK-guerilla

Den kurdiske tv-kanal ROJ, med base i Danmark, har ingen forbindelse til den forbudte guerillagruppe PKK. Det siger kanalens direktør, som kalder danske mediers dækning af »ROJ-TV-sagen« for ren chikane.

Af Rune Eltard-Sørensen/Monsun - 1 juni 2010
Emneord · Medier


Berlingske Tidendes gravergruppe har igennem flere uger på forsider og i baggrundsmagasiner afdækket den kurdiske tv-kanal ROJ-TV’s påståede forbindelser til den venstreorienterede separatistbevægelse PKK (Kurdistans Arbejderparti).

Sagen bygger blandt andet på en tidligere direktør for kanalen, der har fortalt at PKK finansierer ROJ-TV. Oplysningerne er sprængfarlige fordi, at hvis dét er sandt, kan det koste den kurdisksprogede satellitkanal sendetilladelsen i Danmark og dermed føre til en lukning.

Sagen har hurtigt spredt sig til både danske og tyrkiske medier, og presseomtalen har ført til fornyet krav om lukning af kanalen.

Men der er intet at komme efter.

Det skriver ROJ-TV’s administrerende direktør, Imdat Yilmaz, i et nyhedsbrev sendt til Modkraft den 1. juni.

– Vi har ingen relationer til PKK og er ikke finansieret eller styret af PKK, skriver direktøren.

»Ren chikane«

I nyhedsbrevet skriver Imdat Yilmaz, at ROJ-TV er den eneste kurdiske tv-station rækker ud over hele Europa og Mellemøsten med kontakt til 28 millioner potentielle seere i 77 forskellige lande.

JPEG - 33.2 kb
Den tyrkiske regering og Dansk Folkeparti kræver, at dansk politi beslutter om den kurdiske tv-kanal ROJ-TV har forbindelse eller ej.

Programmerne bringes på fire forskellige kurdiske dialekter, samt på tyrkisk, arabisk, persisk, assyrisk og snart også på engelsk.

– Vi mener ikke, at der er hold i dagbladets (Berlingske Tidendes, red.) påstande. Indholdet i de stort opsatte injurierende artikler, der spiller på »angsten for terror« er i vores øjne bagvaskelse og ren chikane af et journalistisk medie, der på linje med TV2, DR og andre medier har lovlig sendetilladelse i Danmark, siger Imdat Yilmaz.

Bred opbakning fra kurdere

Berlingske Tidende skriver, at PKK-folk sidder i bestyrelsen i firmaet bag ROJ-TV og avisen bringer både billeder og lydoptagelser, som angiveligt dokumenterer forbindelsen mellem guerillaen og tv-kanalen. Forbindelsen er kontroversiel fordi PKK optræder på EU’s såkaldte terror-liste og derfor er forbudt at støtte.

Tyrkiet har i årevis forsøgt at presse Danmark til at inddrage sendetilladelsen til kanalen, hvilket hidtil er blevet afvist. Afsløringerne har dog ført til, at Dansk Folkeparti har rejst sagen overfor justitsminister Lars Barfoed (K) og krævet en hurtig afklaring i sagen, der stadig behandles af politiet.

Blandt kurdere i Danmark er der dog fortsat stor opbakning til deres tv-kanal.

I en fælles udtalelse fra dansk-kurdiske forfattere, politikere, lærere og en lang række foreninger, bliver der appelleret til en »objektivitet samt ansvarlighed« fra de danske medier.

»Det essentielle i sagen må være at lade jurister og domstole i Danmark vurdere og afgøre om, hvorvidt der er en økonomisk eller politisk afhængighed mellem PKK og ROJ TV. Det kurdiske samfund i Danmark ønsker som seere af ROJ TV, at såvel statsadvokaten som UNICEF får arbejdsro og får en endelig afklaring på sagerne hurtigst muligt,« skriver dansk-kurderne med henvisning til at børnehjælps-organisationen UNICEF vil undersøge brug af børnesoldater kampen mellem kurdiske oprører og tyrkisk militær.

»Eksistensen af ROJ TV er essentielt for flere millioner kurderes identitetsdannelse, kulturelle bevidsthed og forholdende i de kurdiske områder samt den demokratiske udvikling i Mellemøsten,« konstaterer kurderne.


De kommende dage


Modkraft FOTO
26. februar 2012 | Foto

Stop ACTA


20. februar 2012 | Foto

Fastelavn i Ungeren


6. februar 2012 | Foto

Anima blander sig i modeugen


11. januar 2012 | Foto

Roj TV i retten


4. januar 2012 | Foto

De hjemløses nytårskurTidsskriftcentret

Robinson Crusoe

24. april 1731

Daniel Defoe udgiver bogen Robinson Crusoe


Tidsskriftnyt

Nye numre online:

International Socialism
Logos: a journal of modern society & culture
Jump Cut: a review of contemporay media
Kritisk Debat
Video: Marxism and Revolution TodayMarxist books on the global financial crisis and capitalism

Linkbox med et udvalg af nyere marxistiske bøger på engelsk. Med anmeldelser, debat og interviews - og nye bøger tilføjet af af bl.a. Mick Brooks, Andrew Kliman og Paul Mattick, jr.Kontradoxa

Af Nathan Schneider

Ingen ledere, ingen vold

28. februar | Hvad indebærer begrebet om en mangfoldighed af taktikker for Occupy Wall Street? Således spørger Nathan Schneider, der selv er med i bevægelsen, i den nye bog »Vi er de 99%«.


25. februar
Folkedrabets moralske historie

23. februar
Assad-regimets krig mod egen befolkning

20. februar
»Tom« har forladt os

Queerkraft

Af Camilla Tved

10 gode grunde til at se ”10 timer til Paradis”

19. februar | Den meget omtalte og roste spillefilmsdebut fra Mads Mathiesen gør det nemt for publikum. Læs her hvorfor en af QueerKrafts anmeldere blev blød i knæene og nu ønsker sig en (...)

7 kommentarer

17. februar
Queerfeministisk antiracistisk kritik

11. februar
Anders Behring Breivik og kampen om forklaringen

7. februar
Arabiske kvinders kamp i skyggen af islamisternes valgsejre

Fagligt

Af Ulrikke Moustgaard, Kvinfo

»Kønskvoter styrker konkurrenceevnen«

27. februar | Direktøren i det norske Finansnæringens Arbeidsgiverforening mener, at kønskvoter er det bedste, der er sket for Norges globale konkurrencedygtighed.


24. februar
Faglig énmandshær er død

22. februar
Støt de græske stålarbejdere

19. februar
Lønarbejderne skal tilbage til centrum-venstre!

modkultur

Af Sune Hundebøll

Løb i varmen

27. februar | Mens vi udfordres af februarkulden, har løbere sat hinanden i stævne nær Tindouf i Algeriet. Deres udfordring er varmen og 42,195 kilometers løb gennem ørkenen.


24. februar
Kontrafon: fra Nørrebros undergrund til P3

22. februar
KODA freder YouTube

22. februar
Piratradio på standby af frygt for myndighederne


Blogs

Af Rina Ronja Kari

Så går det løs igen

29. februar | 10:40


Af Elizabeth Japsen

Avantgardisten Holberg anno 1721 og 8 marts

28. februar | 09:23

1 kommentarer

Af Karen Helveg Petersen

»De faktiske forhold i jernindustrien…«

27. februar | 17:01

4 kommentarer

Af Søren Søndergaard

Politikerlede

27. februar | 08:52

2 kommentarer

Af Henrik Chulu

Digitalt forår

27. februar | 01:22

4 kommentarer

Af Lise Jonassen

Vi er ikke svage - vi har bare ikke arbejde

26.februar | 11:57

2 kommentarer