Vi er flyttet! modkraft.dk50%-reglen er også social dumping

Fjernes den kontroversielle 50 procent-regel ikke, er der reelt tale om social dumping på en række arbejdspladser. Det mener HK.

|
Af Charlotte Lund - 16. februar 2012


Social dumping er mere end den rettighedsløse polak på byggepladsen. Den rækker også langt ind i kontorlandskaberne i det ganske land. Det mener Ulla Jeppesen, som er formand for HK - IT, Medie og Industri i København.

Bevares den omdiskuterede 50 procent regel - som betyder, at arbejdsgivere har ret til at nægte de ansatte en overenskomst, hvis ikke mindst halvdelen på en arbejdsplads er medlem af HK - vil der reelt set være tale om skabelsen af et rettighedsmæssigt A- og B-hold.

Læs artiklen »Kamp mod 50% regel i modvind?« hos Modkraft

– Social dumping finder sted, når de nægter op mod 100.000 funktionærer en overenskomst. Hvis nogen skulle have glemt det, så er det overenskomsterne, der blandt andet giver ret til fri på barnets første sygedag, den sjette ferieuge, løn under barsel, arbejdsmarkedspension og ret til betalt efteruddannelse, skriver hun blandt andet i en kommentar i Politiken.

Det er ikke kun mindre virksomheder, det drejer sig om. Også store firmaer som FLSmidt, Rockwool og Velux har benyttet sig af den kontroversielle regel, der kan løbe op i et månedligt tab på op mod 6.000 kroner for den ramte medarbejder.

JPEG - 60.7 kb
Social dumping finder sted, når arbejdsgivere nægter op mod 100.000 funktionærer en overenskomst, lyder anklagen fra HK. Foto: Mark Knudsen/Monsun

– Både brugen af østarbejdere og af ikke-overenskomstdækkede danske funktionærer er med til at svække den danske model, som arbejdsgiverne ellers ynder at lovprise. Men hvis arbejdsgiverne mente noget med deres lovprisning, burde man forvente, at de også var parat til at indgå overenskomst med HK. Man kunne fristes til at bruge ordet hykleri, tilføjer hun.

»Prestigetab for arbejdsgiverne at droppe reglen«

Det bliver imidlertid opad bakke at få reglen taget af bordet, vurderer en række arbejdsmarkedsforskere. De privatansatte må forvente, at lønstigningerne bliver minimale, er deres vurdering.

– Det vil være for stort prestigetab for arbejdsgiverne, hvis de gik med til at afskaffe reglen. Men man kan få lettelser i dens anvendelse og beregning. Hvem skal med i tæller og nævner? Her kan det godt være, at man gør det nemmere at nå de 50 procent," siger Henning Jørgensen, som er arbejdsmarkedsforsker ved Aalborg Universitet, til Newspaq.

Efter al sandsynlighed vil vilkårene for de HK’ere, der er ramt af 50 procent-reglen dog blive en smule forbedret, lyder meldingen:

– Den skal jo landes på en måde, så begge parter kan leve med det. Arbejdsgiverne kan ikke holde til at blive ved med at hælde HK ned ad brættet. Man kunne skære en skive af de 50 procent og gå ned til 40 procent eller sige, at nye virksomheder ikke skal være omfattet af reglen, udtaler Flemming Ibsen, der også er arbejdsmarkedsforsker ved Aalborg Universitet, til Newspaq.

Læs artiklen »Eksperter: Skrabet overenskomst på vej« hos Avisen.dkKommentarfunktionen er lukket

Se hele kalenderenModkraft FOTO

26. februar 2012 | Foto

Stop ACTA20. februar 2012 | Foto

Fastelavn i Ungeren


6. februar 2012 | Foto

Anima blander sig i modeugenTidsskriftcentret

Robinson Crusoe

24. april 1731

Daniel Defoe udgiver bogen Robinson Crusoe


Tidsskriftnyt

Nye numre online:

International Socialism
Logos: a journal of modern society & culture
Jump Cut: a review of contemporay media
Kritisk Debat
Video: Marxism and Revolution TodayMarxist books on the global financial crisis and capitalism

Linkbox med et udvalg af nyere marxistiske bøger på engelsk. Med anmeldelser, debat og interviews - og nye bøger tilføjet af af bl.a. Mick Brooks, Andrew Kliman og Paul Mattick, jr.Kontradoxa

Af Nathan Schneider

Ingen ledere, ingen vold

28. februar | Hvad indebærer begrebet om en mangfoldighed af taktikker for Occupy Wall Street? Således spørger Nathan Schneider, der selv er med i bevægelsen, i den nye bog »Vi er de 99%«.


25. februar
Folkedrabets moralske historie

23. februar
Assad-regimets krig mod egen befolkning

20. februar
»Tom« har forladt os

Queerkraft

Af Camilla Tved

10 gode grunde til at se ”10 timer til Paradis”

19. februar | Den meget omtalte og roste spillefilmsdebut fra Mads Mathiesen gør det nemt for publikum. Læs her hvorfor en af QueerKrafts anmeldere blev blød i knæene og nu ønsker sig en (...)

7 kommentarer

17. februar
Queerfeministisk antiracistisk kritik

11. februar
Anders Behring Breivik og kampen om forklaringen

7. februar
Arabiske kvinders kamp i skyggen af islamisternes valgsejre

Fagligt

Af Ulrikke Moustgaard, Kvinfo

»Kønskvoter styrker konkurrenceevnen«

27. februar | Direktøren i det norske Finansnæringens Arbeidsgiverforening mener, at kønskvoter er det bedste, der er sket for Norges globale konkurrencedygtighed.


24. februar
Faglig énmandshær er død

22. februar
Støt de græske stålarbejdere

19. februar
Lønarbejderne skal tilbage til centrum-venstre!

modkultur

Af Sune Hundebøll

Løb i varmen

27. februar | Mens vi udfordres af februarkulden, har løbere sat hinanden i stævne nær Tindouf i Algeriet. Deres udfordring er varmen og 42,195 kilometers løb gennem ørkenen.


24. februar
Kontrafon: fra Nørrebros undergrund til P3

22. februar
KODA freder YouTube

22. februar
Piratradio på standby af frygt for myndighederne


Blogs

Af Rina Ronja Kari

Så går det løs igen

29. februar | 10:40


Af Elizabeth Japsen

Avantgardisten Holberg anno 1721 og 8 marts

28. februar | 09:23

1 kommentarer

Af Karen Helveg Petersen

»De faktiske forhold i jernindustrien…«

27. februar | 17:01

4 kommentarer

Af Søren Søndergaard

Politikerlede

27. februar | 08:52

2 kommentarer

Af Henrik Chulu

Digitalt forår

27. februar | 01:22

4 kommentarer

Af Lise Jonassen

Vi er ikke svage - vi har bare ikke arbejde

26.februar | 11:57

2 kommentarer