Vi er flyttet! modkraft.dkKamp mod 50% regel i modvind?

HK/Privats 50 procents-regel var ikke en byttehandel for ekstra goder! LO forbundene bør allerede nu meddele at den skal væk ved næste overenskomst.

|
Af John Ekebjærg Jakobsen - 4. februar 2012


Ved overenskomstforhandlingerne for to år siden bredte der sig en historie om at HK/Privat var gået ind på 50-procents-reglen mod at få nogle goder, som resten af det private arbejdsmarked ikke har.

Det er ikke korrekt.

Flertallet af HK’erne var i starten funktionærer. Funktionærloven kom til verden i 1930’erne. Loven var oprindeligt de borgerliges forsøg på at holde funktionærerne ude af det overenskomstmæssige system.

De mente nemlig, at funktionærer ikke kunne omfattes af kollektive overenskomster. Det lykkedes som bekendt ikke. Funktionærer kan godt være omfattet af overenskomster og forhandle kollektivt.

Læs artiklen »Presset fagbevægelse kæmper for livet« hos Berlingske Tidende

I 1948 fik HK sin første landsdækkende overenskomst. Det var ikke med de enkelte arbejdsgiverorganisationer (som alle andre forbund), men direkte med DA. 50-procent-reglen blev betalingen for at HK overhovedet fik sin første landsdækkende overenskomst.

Fremtidsudsigter for afskaffelse af 50-procents-regelen

Der er ingen tvivl om at forhandlingsresultatet for OK 2012 vil blive sat til samlet afstemning og derfor vil HK/Privat næppe få lov at gå enegang på spørgsmålet om en afskaffelse af 50-procents-reglen.

Med de foreløbige udmeldinger er det ikke realistisk at en afskaffelse af reglen bliver en del af den samlede overenskomstresultat og dermed må HK/Privat, straks efter OK 2012, starte en kampagne overfor de øvrige LO forbund.

JPEG - 57.4 kb
HK’ere på gaden mod 50%-reglen. Foto: Mark Knudsen/Monsun

Den danske model hviler på at vores overenskomster er kollektive, at vores overenskomster dækker alle ansatte indenfor et givet arbejdsområde. Derfor er retten til at tegne overenskomster også en af grundpillerne i den danske model. Derfor vil det også være vigtigt for hele LO-familien at man får fjernet 50-procents-reglen.

Læs artiklen »Børsting: Omstridt regel kan give sammenbrud« hos Avisen.dk

Man kunne forestille sig det modsatte – at arbejdsgiverne stillede forslag om de kun ville forhandle med os på de områder, hvor vi har over 50 procent organiserede.

Vi så det med byggearbejdsgiverne i Berlin. Da under 25 procent var organiseret nægtede de at forhandle med de organiserede bygningsarbejdere.

Fagforbundene skal stå sammen

Hvis HK/Privat ikke får afskaffet 50-procents-reglen i år, bør LO forbundene allerede nu meddele at 50-procents-reglen skal væk ved næste overenskomst. Det er ikke et krav som skal ind i ”forhandlingspuljen”, men et grundlag for de øvrige forhandlinger.

LO forbundene skal sende et klart signal om at vi har en enhedsfagbevægelse, som har det klare mål at tegne overenskomster for hele arbejdsmarkedet.

Flere medier, inklusive Modkraft, har luftet muligheden for en storkonflikt, hvis arbejdsgiverne siger nej til en afskaffelse af HK’s 50-procents-regel. I disse uger, hvor overenskomst forhandlingerne er inde i den første alvorlige runde, ser det imidlertid ud til at der er lang vej for HK/Privat.

Læs artiklen »HK tænder lunte til storkonflikt« hos Modkraft

Berlingske har i en undersøgelse spurgt en række afdelingsformænd i 3F og i Metal om de mener at 81 procent er enig i at reglen skal afskaffes, men samtidig mener hele 73 procent ikke at landet skal kastes ud i en storkonflikt på spørgsmålet.

HK’s 50-procents-regel er værd at konflikte for.

JPEG - 65.7 kb
HK’ere på gaden mod 50%-reglen. Foto: Mark Knudsen/Monsun

Samme toner lød der på et stort tillidsmandsmøde for 3F’s byggegruppe d. 21. januar. Der var opbakning til afskaffelse af reglen, men står valget mellem redskaber mod social dumping og afskaffelse af reglen, så vil byggefolkene vælge redskaber mod social dumping.

Læs artiklen »Ingen konflikt for HK-mærkesag« hos Avisen.dk

Samtidig mærkes der en vis irritation i Metal og 3F over de meget flittige aktivister fra HK/Privat. De oplever at deres blogs og debatter om OK 2012 bliver ”spammet” af debatlystne aktivister der vil have deres budskab igennem.

HK er ikke et, men nærmere 4 fagforbund

Et andet stort problem er at medierne ser afskaffelse af 50-procents-reglen som et entydigt krav fra forbundet HK. Imidlertid består HK af 4 forbund i forbundet. HK Stat og HK Kommunal, som begge organiserer offentligt ansatte.

HK/Privat og HK Handel, som begge organiserer på det private arbejdsmarked. HK Kommunal er på det seneste gået enegang, Først på spørgsmålet om de skal være medlem af

LO eller af FTF og senest i sidste uge, hvor de har vedtaget at lave en privat dagpengeforsikring, for at sikre deres medlemmer højere dagpenge. Et initiativ som bliver betragtet som en bombe under de kommende trepartsforhandlinger.

Læs »Slag om industrioverenskomst lakker mod enden« hos 3F

Samtidig skal HK Stat og HK Kommunal først forhandle overenskomst sammen med de offentlige til næste år og markerer sig derfor ikke i debatten

Ved forhandlingerne i 2010 faldt HK Handel deres kolleger i HK/Privat i ryggen, idet de allerede inden forhandlingerne udtalte at afskaffelse af 50-procents-reglen kommer efter krav om højere løn og forbedrede regler om arbejdstid.

JPEG - 60.7 kb
HK’ere på gaden mod 50%-reglen. Foto: Mark Knudsen/Monsun

HK Privat står derfor lidt alene med kravet i Forbundet HK. HK Handel har dog rejst kravet om en afskaffelse af 50-procents-reglen igen i år og har ikke været ude med negative meldinger om kravet.

Aktivisme i HK

Men på trods af de sorte udsigter for afskaffelse af 50-procents-reglen ved denne overenskomst, så har HK/Privats kampagne sat gang i aktiviteter over hele landet

Læs artiklen »Faglige aktivister pynter virksomheder om natten« hos Modkraft

Denne aktivisme skaber klart en grobund for at 50-procents-reglen bliver afskaffet, om ikke ved denne overenskomst, så ved den næste. Blandt fagforeningsaktivister uden for HK har der været diskussioner om CSC-konflikten kan påvirke opbakningen til HK/Privat.

Det virker dog som om aktivisterne godt kan adskille de to konflikter. Kravet om en afskaffelse af 50-procents-reglen er et principielt krav som alle vil kæmpe for.Kommentarfunktionen er lukket

Se hele kalenderenModkraft FOTO

26. februar 2012 | Foto

Stop ACTA20. februar 2012 | Foto

Fastelavn i Ungeren


6. februar 2012 | Foto

Anima blander sig i modeugenTidsskriftcentret

Robinson Crusoe

24. april 1731

Daniel Defoe udgiver bogen Robinson Crusoe


Tidsskriftnyt

Nye numre online:

International Socialism
Logos: a journal of modern society & culture
Jump Cut: a review of contemporay media
Kritisk Debat
Video: Marxism and Revolution TodayMarxist books on the global financial crisis and capitalism

Linkbox med et udvalg af nyere marxistiske bøger på engelsk. Med anmeldelser, debat og interviews - og nye bøger tilføjet af af bl.a. Mick Brooks, Andrew Kliman og Paul Mattick, jr.Kontradoxa

Af Nathan Schneider

Ingen ledere, ingen vold

28. februar | Hvad indebærer begrebet om en mangfoldighed af taktikker for Occupy Wall Street? Således spørger Nathan Schneider, der selv er med i bevægelsen, i den nye bog »Vi er de 99%«.


25. februar
Folkedrabets moralske historie

23. februar
Assad-regimets krig mod egen befolkning

20. februar
»Tom« har forladt os

Queerkraft

Af Camilla Tved

10 gode grunde til at se ”10 timer til Paradis”

19. februar | Den meget omtalte og roste spillefilmsdebut fra Mads Mathiesen gør det nemt for publikum. Læs her hvorfor en af QueerKrafts anmeldere blev blød i knæene og nu ønsker sig en (...)

7 kommentarer

17. februar
Queerfeministisk antiracistisk kritik

11. februar
Anders Behring Breivik og kampen om forklaringen

7. februar
Arabiske kvinders kamp i skyggen af islamisternes valgsejre

Fagligt

Af Ulrikke Moustgaard, Kvinfo

»Kønskvoter styrker konkurrenceevnen«

27. februar | Direktøren i det norske Finansnæringens Arbeidsgiverforening mener, at kønskvoter er det bedste, der er sket for Norges globale konkurrencedygtighed.


24. februar
Faglig énmandshær er død

22. februar
Støt de græske stålarbejdere

19. februar
Lønarbejderne skal tilbage til centrum-venstre!

modkultur

Af Sune Hundebøll

Løb i varmen

27. februar | Mens vi udfordres af februarkulden, har løbere sat hinanden i stævne nær Tindouf i Algeriet. Deres udfordring er varmen og 42,195 kilometers løb gennem ørkenen.


24. februar
Kontrafon: fra Nørrebros undergrund til P3

22. februar
KODA freder YouTube

22. februar
Piratradio på standby af frygt for myndighederne


Blogs

Af Rina Ronja Kari

Så går det løs igen

29. februar | 10:40


Af Elizabeth Japsen

Avantgardisten Holberg anno 1721 og 8 marts

28. februar | 09:23

1 kommentarer

Af Karen Helveg Petersen

»De faktiske forhold i jernindustrien…«

27. februar | 17:01

4 kommentarer

Af Søren Søndergaard

Politikerlede

27. februar | 08:52

2 kommentarer

Af Henrik Chulu

Digitalt forår

27. februar | 01:22

4 kommentarer

Af Lise Jonassen

Vi er ikke svage - vi har bare ikke arbejde

26.februar | 11:57

2 kommentarer