Vi er flyttet! modkraft.dkEt spøgelse hærger Europa

Finanskapitalens spøgelse hærger. Og arbejderbevægelsen er ikke i stand til at fremme et alternativ til det markedsliberale regime, skriver lederen af den norske velfærdsbevægelse.

|
Af Hans Brinkmann/EU Fagligt Netværk - 2. februar 2012


I et indlæg i Dagsavisen efterlyser Asbjørn Wahl et offensivt svar fra arbejderbevægelsen til den herskende ”kur” mod krisen.

Det tyske, liberale nyhedsmagasin Der Spiegel har beskrevet krisen i EU sådan her:

»Et spøgelse går gennem Europa, markedets spøgelse. Det sluger milliarder, det vælter regereringer, det kaster eliterne ud i kamp. Sådan fungerer finansmarkederne, og sådan driver de rundt med politikken – historien om en daglig magterobring«.

Der Spiegel spiller på det det kommunistiske manifests forestilling om, at det er kommunismens spøgelse som går gennem Europa.

– Sådan er det ikke i dag. Det er markedernes og finanskapitalens spøgelse som hærger. Det dramatiske i situationen er, at der faktisk ikke findes en fag- og arbejderbevægelse, som er i stand til at fremme et alternativ til det markedsliberale regime, finanskapitalens dominans og den dybe og ødelæggende krise, som nu udfolder sig med styrke i Europa, skriver Asbjørn Wahl.

JPEG - 38.5 kb
I dag er det markedernes og finanskapitalens spøgelse som hærger. Det dramatiske i situationen er, at der faktisk ikke findes en fag- og arbejderbevægelse, som er i stand til at fremme et alternativ, mener Asbjørn Wahl, der er leder af den norske velfærdsbevægelse. Foto: Ulrik S. Kohl/Monsun

Finanskapitalen bruger krisen til at omforme Europa i sit eget billede, mener han.

– Derfor ser vi I de hårdest ramte lande, hvordan offentlige velfærd saneres, offentlig ejendom sælges ud til spotpris, lønninger og pensioner skæres dramatisk og stadig flere smide ud fra deres hjem. Arbejdsløshed, fattigdom, nød og elendighed er i eksplosiv vækst, skriver Asbjørn Wahl.

Ifølge Wahl er det EU-kommissionen og Den Europæiske Centralbank, med støtte fra Den Internationale Valutafond (IMF), som koordinerer og står i spidsen for »magterobringen«. Mens EU’s to stormagter, Tyskland og Frankrig har taget kontrol med omformningen af EU for at sikre, at det er bankernes og finanskapitalens Europa som skal sikres – på bekostning af befolkningen.

– Dette sker uden nogen som helst demokratisk legitimitet. Udviklingen er farlig – med sine stærkt autoritære træk, advarer han.

Foran historisk nederlag?

Manglen på opposition og alternativer er slående, mener han, og henviser til hvordan socialdemokratiske regeringer i Grækenland, Portugal og Spanien loyalt gennemførte de først kriseangreb på velfærdsstaten og fagbevægelsen, inden de frustrerede vælgere smed dem ud af regeringskontorerne.

– I stedet for at møde krisen med krav om at tøjle finanskapitalen, nationalisering af banker og finansinstitutioner og en stimuleringspolitik for at bekæmpe arbejdsløshed og nød, har de altså gjort sig til tjenere af finansmarkedets krav, skriver Asbjørn Wah videre.

Og udviklingen går så stærkt at det er svært at få overblik over, angrebene på fagbevægelsen. Men i mindst ti EU-lande er de offentligt ansattes lønninger sænkes, nogen steder dramatisk. Det samme er sket for pensioner.

Det er gennemført ved regeringsdekreter eller i ”bedste fald” gennem parlamenterne, men uden nogen forhandling med fagbevægelsen.

– Når overenskomster og fagretslige system ensidigt sættes ud af kraft på den måde, kan det vanskeligt karakteriseres som andet end et formidabelt nederlag for fagbevægelsen. Alt i alt står fagbevægelsen i Europa overfor et muligt historisk nederlag af dimensioner. Følgerne er svære at overskue, slutter han.

Læs mere på EU Fagligt Netværks hjemmesideKommentarer


Kommentar af Gitte, 3. februar 2012

Det ville være godt for danske lønmodtager hvis LO ville erkende virkelighed. Vi har et stort problem i Danmark, så længe vi ikke har en fagbevægelse der vil erkende, at lønmodtagernes rettigheder er under pres, også i Danmark. Jeg tror de vil vågne op til en virkelighed en dag, hvor der ingen vej er tilbage, fordi de har sovet i timen. Det handler ikke bare om løn, men hele det sociale sikkerhedsnet som bliver forringet, også af den nye regering. Finanspagten er gift for fagbevægelsen, og det kommer de til at erkende en dag.Kommentarfunktionen er lukket

Se hele kalenderenModkraft FOTO

26. februar 2012 | Foto

Stop ACTA20. februar 2012 | Foto

Fastelavn i Ungeren


6. februar 2012 | Foto

Anima blander sig i modeugenTidsskriftcentret

Robinson Crusoe

24. april 1731

Daniel Defoe udgiver bogen Robinson Crusoe


Tidsskriftnyt

Nye numre online:

International Socialism
Logos: a journal of modern society & culture
Jump Cut: a review of contemporay media
Kritisk Debat
Video: Marxism and Revolution TodayMarxist books on the global financial crisis and capitalism

Linkbox med et udvalg af nyere marxistiske bøger på engelsk. Med anmeldelser, debat og interviews - og nye bøger tilføjet af af bl.a. Mick Brooks, Andrew Kliman og Paul Mattick, jr.Kontradoxa

Af Nathan Schneider

Ingen ledere, ingen vold

28. februar | Hvad indebærer begrebet om en mangfoldighed af taktikker for Occupy Wall Street? Således spørger Nathan Schneider, der selv er med i bevægelsen, i den nye bog »Vi er de 99%«.


25. februar
Folkedrabets moralske historie

23. februar
Assad-regimets krig mod egen befolkning

20. februar
»Tom« har forladt os

Queerkraft

Af Camilla Tved

10 gode grunde til at se ”10 timer til Paradis”

19. februar | Den meget omtalte og roste spillefilmsdebut fra Mads Mathiesen gør det nemt for publikum. Læs her hvorfor en af QueerKrafts anmeldere blev blød i knæene og nu ønsker sig en (...)

7 kommentarer

17. februar
Queerfeministisk antiracistisk kritik

11. februar
Anders Behring Breivik og kampen om forklaringen

7. februar
Arabiske kvinders kamp i skyggen af islamisternes valgsejre

Fagligt

Af Ulrikke Moustgaard, Kvinfo

»Kønskvoter styrker konkurrenceevnen«

27. februar | Direktøren i det norske Finansnæringens Arbeidsgiverforening mener, at kønskvoter er det bedste, der er sket for Norges globale konkurrencedygtighed.


24. februar
Faglig énmandshær er død

22. februar
Støt de græske stålarbejdere

19. februar
Lønarbejderne skal tilbage til centrum-venstre!

modkultur

Af Sune Hundebøll

Løb i varmen

27. februar | Mens vi udfordres af februarkulden, har løbere sat hinanden i stævne nær Tindouf i Algeriet. Deres udfordring er varmen og 42,195 kilometers løb gennem ørkenen.


24. februar
Kontrafon: fra Nørrebros undergrund til P3

22. februar
KODA freder YouTube

22. februar
Piratradio på standby af frygt for myndighederne


Blogs

Af Rina Ronja Kari

Så går det løs igen

29. februar | 10:40


Af Elizabeth Japsen

Avantgardisten Holberg anno 1721 og 8 marts

28. februar | 09:23

1 kommentarer

Af Karen Helveg Petersen

»De faktiske forhold i jernindustrien…«

27. februar | 17:01

4 kommentarer

Af Søren Søndergaard

Politikerlede

27. februar | 08:52

2 kommentarer

Af Henrik Chulu

Digitalt forår

27. februar | 01:22

4 kommentarer

Af Lise Jonassen

Vi er ikke svage - vi har bare ikke arbejde

26.februar | 11:57

2 kommentarer