Vi er flyttet! modkraft.dkStøt de græske stålarbejdere

De strejkende på et græsk stålværk er blevet symbol for folkets kamp mod afviklingen af det græske samfund. De fortjener vores støtte!

|
Af Mikkel Hammer Nonboe - 22. februar 2012


Dagligt hører jeg om den økonomiske krise i Grækenland.

Nye lånepakker fra EU, enorme nedskæringer i den kollektive velfærd, stigende udgifter til militæret, græske boligejere, der fører formuer ud af landet, og et billede af et samfund i opløsning. Det gør mig faktisk ret trist, og jeg føler mig komplet magtesløs.

Lånepakker, nedskæringer og ineffektiv statsforvaltning.

Den græske regerings svar er, at modtage stadig større lånepakker og blive sat under administration af EU. Selv om den græske regering har accepteret at tilsidesætte demokratiet og lade EU bestemme, nægter de at modtage hjælp til at opbygge et effektivt skattesystem.

JPEG - 215.8 kb
Nedskæringerne er ifølge tillidsmændene »en strategi, der bliver mere og mere udbredt blandt arbejdsgiverne, som for egen vindings skyld udnytter konsekvenserne af kapitalismens krise«. Foto: KKE/Flickr

Et skattesystem, der under flere års borgerlig regering, er gået fra at inddrive skatter til kun at rådgive virksomheder og fralægge sig ansvaret, med manglende skatteindbetalinger som følge.

Læs artiklen »Grækenland stormer mod venstre« hos Modkraft

Når der samtidig er tradition for, at en ny regering ansætter håndplukkede folk i statsadministrationen og samtidig beholder den gamle regerings folk, er der blevet skabt en uhyre ineffektiv statsforvaltning.

Der er endnu flere årsager til den græske tragedie, hvilket der kunne skrives tykke bøger om. Men spørgsmålet om hvem, der skal betale for krisen, bliver af regeringen ensidigt placeret hos den brede befolkning.

Læs artiklen »Ansatte overtager hospital i Grækenland« hos Modkraft

Et stålværk går i modsat retning

Alt det her bliver selvfølgelig diskuteret dagligt i Grækenland, og her er et stålværk i en forstad til Athen blevet symbol på den folkelige modstand imod afviklingen af det græske samfund. Krisen sætter et enormt pres på ansattes arbejdsvilkår og lønninger i takt med, at arbejdsløshedskøen stiger.

I den forbindelse blev de ansatte på stålværket Elliniki Halivurja mødt med krav om, at de skulle gå 30% ned i løn, og at hver tiende kollega skulle fyres. Arbejdsgiverne krævede selvfølgelig af stålarbejderne, at de samtidig skulle producere endnu mere end før.

Læs artiklen »Græske arbejdere appellerer om støtte« hos Arbejderen

I stedet for at bøje nakken og deltage i opløsningen af det græske samfund sagde de simpelthen bare nej. De ville ikke acceptere at blive ofret af en krise, de ikke selv havde skabt. Deres svar er at strejke og blokere deres arbejdsplads. I dag har de strejket i 115 dage.

Det har kostet blod, sved og tårer, og pengene er små. Men de er i den græske politiske debat blevet et symbol på, at det ikke er en naturlov, at det er den brede befolkning, der ensidigt skal betale for krisen.

JPEG - 192.1 kb
Stålarbejdernes svar er at strejke og blokere deres arbejdsplads. Idag har de strejket i 115 dage. Foto: KKE/Flickr

Derfor fik jeg faktisk lidt af en optur, da jeg tidligere i dag modtog den mail, der nu florerer i faglige kredse. Mailen opfordrer alle gode folk til samle penge ind til stålarbejderne i Athen.

Her var pludselig en mulighed for at gøre noget.

I skrivende stund har jeg taget debatten med 6 kollegaer, og 4 af dem har på stedet smidt 200 kr. hver for at støtte stålarbejderne og samtidig bevare symbolet på, at den brede befolkning ikke ensidigt skal betale for krisen.

Læs artiklen »Græske stålarbejdere: Vi er dybt rørt over støtten« hos Arbejderen

Det rykker ikke det store, men hvis andre følger trop, tror jeg nogle græske stålarbejdere kunne få en meget tiltrængt støtte.

Derfor vil jeg gerne videreformidle mailens opfordringer:

ELLINIKI HALIVURJIA - GRÆSK STÅLINDUSTRI

115 dages strejke fortsætter

SOLIDARITET MED DE STREJKENDE STÅLARBEJDERE

Siden den 31. oktober har arbejderne på den græske stålfabrik ELLINIKI HALIVURJIA strejket, fordi de nægter at acceptere ledelsens afskedigelse af 45 kolleger og en lønnedgang på ca. 30% til ca. 400 euro pr. måned. Der er tale om en strategi, der bliver mere og mere udbredt blandt arbejdsgiverne, som for egen vindings skyld udnytter konsekvenserne af kapitalismens krise. Stålarbejdernes strejke har affødt en stor solidaritetsbevægelse, nationalt såvel som internationalt.

Vi opfordrer den danske fagbevægelse, med dens historiske traditioner for at solidarisere sig med kolleger i andre lande, til aktivt at støtte de græske stålarbejdere ved at formulere støtteudtalelser og ved at yde økonomiske bidrag til deres kamp, som er en del hele arbejderbevægelsens kamp.

Støtteudtalelser kan sendes til pontikos@otenet.gr

Økonomisk støtte kan sendes til: GREEK NATIONAL BANK 146/762521-91 PATOYLIAS ATHANASIOS, AIEXANDRA BALOY IBAN GR 1001101460000014676252191 SWIFT CODE (BIC) ETHNGRAA

I skrivende stund ved jeg, at der samles ind blandt 3F’ere, HK-organiserede grafikere og københavnske it-folk.

Det gør en kæmpe forskel for de strejkende at få en udenlandsk solidaritetshilsen, og alle penge (store som små) kan bruges.

Du kan eventuelt gøre følgende:

- Kontakt din fagforening og hør, om de ikke kan smide en skilling

- Rejs debatten på generalforsamlinger, klubmøder og blandt kollegaer

- Del denne artikel på sociale medier

- Skriv selv en støttemeddelelse fra din organisation/netværk/vennekreds og send, hvad I kan undvære af penge. Alle beløb, store som små, hjælper.

Mikkel Nonboe er aktiv i den nystartede danske »Støttekomitéen for stålarbejderne i Elliniki Halivurja«. Initiativet støttes af københavnske tillidsrepræsentanters netværk. Støttekomitéen kan kontaktes på jan.mathisen@3f.dkKommentarer


Kommentar af Mikkel Hammer Nonboe, 23. februar 2012

Hej folkens

Der er fejl i det konto-nummer der var i mailen.

Denne konto burde virke:

National bank of Greece 146/762521-91 PATOYLIAS ATHANASIOS, AIEXANDRA BALOY IBAN GR 1001101460000014676252191 SWIFT CODE (BIC) ETHNGRAA

vh Mikkel Nonboe


Kommentar af Hemmelig, 26. februar 2012

Jeg har naturligvis stor sympati med de græske stålarbejdere. Men som ansat i en traditionelt set ekstremt lavtlønnet branche, kan min sympati for den danske venstrefløj efterhånden ligge på et meget lille sted. Venstrefløjens store problem er jo, at den efterhånden er blevet en snobbet kaffeklub, for i øvrigt relativt velstillede og velmenende idioter. Jeg mener, en indsamling til fordel for græske stålarbejdere? Tanken er naturligvis sympatisk. Men hvad kommer det til at rykke? Mit bud: Ikke en skid. Den græske krise er sgu for stor en opgave, at løfte for en lille gruppe mennesker og alle os, der konstant oplever en nedgang i reallønnen, bliver hele projektet også hurtigt abstrakt, på det principielle plan. Et oplagt spørgsmål er, hvorfor venstrefløjen ikke tager fat på de realistiske projekter og sigter på at bruge succéen på disse fronter, til at bygge de store internationale ambitioner på? Skåret ud i pap, undrer det mig, hvordan venstrefløjen kan tro, at f.eks. den butiksansatte skal kunne tro på venstrefløjen kan opnå noget som helst positivt, når den totalt ignorerer den voldsomme underminering af de ansattes rettigheder og vilkår, der løbende er sket de sidste 40 år.

Forklaringen på venstrefløjens manglende interesse er naturligvis, at arbejdernes virkelighed oftest ikke er sort/hvid og dermed nem, at presse sine indøvede cookie cutter argumenter nedover. De græske stålarbejdere er derimod langt nemmere. Ja, de byder sig ligefrem perfekt til en ordret indførelse i Marx’ værditeori. Med andre ord kan man, over en øl eller latte, ævle de samme klichéer af, man har ævlet om i årevis, uden man behøver bruge hovedet eller for den sags skyld risikere, at komme i kontakt med den usle pøbel - en anden fordel ved de græske stålarbejdere er jo, at de lever rimeligt langt væk, så der er ret stor sikkerhed for projektet ikke kræver noget reelt engagement og støtten til dem kan derfor snildt bæres, som et smykke eller anden materiel pyntegenstand.

Derfor vil jeg gerne komme med et ønske og et råd til den danske venstrefløj. Vil I ikke nok snart begynde, at kigge lidt mere i jeres egen baghave? Bare for at tage et enkelt eksempel, så har de danske butiksansatte lige oplevet to betydelige forringelser i deres vilkår. HK Handel har netop "forhandlet" en overenskomst hjem, der (igen) betyder en nedgang i reallønnen. Derudover har lukkeloven for nyligt trukket sit sidste åndedrag. Med andre ord skal mellem 150.000 og 200.000 danske arbejdere, arbejde på mere skæve tidspunkter, for færre penge mellem hænderne. Hvor er indsamlingerne for disse mennesker? Hvor er artiklerne, der forholder sig til situationen? Hvor er demonstrationerne, der kommunikerer et ønske om at give de butiksansatte ordentlige forhold?

Når venstrefløjen begynder at gøre noget for de danske arbejdere, så kan vi begynde at tale om de græske stålarbejdere.


Kommentar af TigerMild, 28. februar 2012

Greek Stalinists welcome fascist involvement in workers dispute

The Greek Communist Party (KKE) have seemingly welcomed the involvement of the a fascist organisation, into a long running steelworkers strike in Athens.

http://libcom.org/blog/greek-stalin...Kommentarfunktionen er lukket

Se hele kalenderenModkraft FOTO

26. februar 2012 | Foto

Stop ACTA20. februar 2012 | Foto

Fastelavn i Ungeren


6. februar 2012 | Foto

Anima blander sig i modeugenTidsskriftcentret

Robinson Crusoe

24. april 1731

Daniel Defoe udgiver bogen Robinson Crusoe


Tidsskriftnyt

Nye numre online:

International Socialism
Logos: a journal of modern society & culture
Jump Cut: a review of contemporay media
Kritisk Debat
Video: Marxism and Revolution TodayMarxist books on the global financial crisis and capitalism

Linkbox med et udvalg af nyere marxistiske bøger på engelsk. Med anmeldelser, debat og interviews - og nye bøger tilføjet af af bl.a. Mick Brooks, Andrew Kliman og Paul Mattick, jr.Kontradoxa

Af Nathan Schneider

Ingen ledere, ingen vold

28. februar | Hvad indebærer begrebet om en mangfoldighed af taktikker for Occupy Wall Street? Således spørger Nathan Schneider, der selv er med i bevægelsen, i den nye bog »Vi er de 99%«.


25. februar
Folkedrabets moralske historie

23. februar
Assad-regimets krig mod egen befolkning

20. februar
»Tom« har forladt os

Queerkraft

Af Camilla Tved

10 gode grunde til at se ”10 timer til Paradis”

19. februar | Den meget omtalte og roste spillefilmsdebut fra Mads Mathiesen gør det nemt for publikum. Læs her hvorfor en af QueerKrafts anmeldere blev blød i knæene og nu ønsker sig en (...)

7 kommentarer

17. februar
Queerfeministisk antiracistisk kritik

11. februar
Anders Behring Breivik og kampen om forklaringen

7. februar
Arabiske kvinders kamp i skyggen af islamisternes valgsejre

Fagligt

Af Ulrikke Moustgaard, Kvinfo

»Kønskvoter styrker konkurrenceevnen«

27. februar | Direktøren i det norske Finansnæringens Arbeidsgiverforening mener, at kønskvoter er det bedste, der er sket for Norges globale konkurrencedygtighed.


24. februar
Faglig énmandshær er død

22. februar
Støt de græske stålarbejdere

19. februar
Lønarbejderne skal tilbage til centrum-venstre!

modkultur

Af Sune Hundebøll

Løb i varmen

27. februar | Mens vi udfordres af februarkulden, har løbere sat hinanden i stævne nær Tindouf i Algeriet. Deres udfordring er varmen og 42,195 kilometers løb gennem ørkenen.


24. februar
Kontrafon: fra Nørrebros undergrund til P3

22. februar
KODA freder YouTube

22. februar
Piratradio på standby af frygt for myndighederne


Blogs

Af Rina Ronja Kari

Så går det løs igen

29. februar | 10:40


Af Elizabeth Japsen

Avantgardisten Holberg anno 1721 og 8 marts

28. februar | 09:23

1 kommentarer

Af Karen Helveg Petersen

»De faktiske forhold i jernindustrien…«

27. februar | 17:01

4 kommentarer

Af Søren Søndergaard

Politikerlede

27. februar | 08:52

2 kommentarer

Af Henrik Chulu

Digitalt forår

27. februar | 01:22

4 kommentarer

Af Lise Jonassen

Vi er ikke svage - vi har bare ikke arbejde

26.februar | 11:57

2 kommentarer