Vi er flyttet! modkraft.dkKommentar: Et glemt jubilæum

10 årsdagen for Operation Storm i Kroatien er blevet forbigået i tavshed.

|
Af Modkraft.dk - 12. august 2005
Emneord · Interview


For nogle uger siden gjorde de ledende medier i vesten og i den muslimske verden 10-års jubilæet af massakren i Srebenica til deres tophistorie. Sverige Televisions bedste nyhedsprogram afsatte 18 ud af 30 minutter til det – uden at have udført et minuts baggrundsresearch. CNN, BBC og alle de andre gjorde det til en tophistorie. Højtstående personer fra Europa og USA strømmede til Srebrenica.

Den 5. august var det 10 år siden, at Kroatien og USA begik krigsforbrydelser under Operation Storm. Ingen huskede os på det. Der var ikke ét indslag på CNN, BBC eller andre ledende medier.

På det tidspunkt var denne amerikansk/Clinton-støttede etniske udrensning udført af den kroatiske hær af omkring 250.000 legitime kroatiske statsborgere af serbisk herkomst den største etniske udrensning i Eks-Jugoslavien. Den er kun (proportionelt) blevet overgået af udrensningen af serbere fra Kosovo i 1999, som stiltiende blev accepteret af FN, NATO, OSCE og EU.

Måske endnu værre: For nylig drev den uafhængige kroatiske stat FN’s UNPROFOR-mission ud. Det var et kroatisk/amerikansk angreb på legitimiteten og ekspertisen af FN dér og i Bosnien.

Den 5. august fejrede det officielle Kroatien årsdagen. Statsminister Sanader beskrev Operation Storm som ”en stor, prægtig og historisk operation.” (jf. den kroatiske regerings engelsksprogede hjemmeside)

Hvorfor blev Operation Storm fortiet af dem som så energisk mindede verden om Srebenica?

Her er nogle mulige årsager:

a) Det kunne åbne for en diskussion og selvkritisk analyse af vestens konfliktstyring i Balkan på det tidspunkt.

b) Det kunne give opmærksomhed til det største – og ignorerede – flygtningeproblem i dagens Europa: Serbere fra Kroatien, Bosnien og Kosovo, som ikke har nogen udsigt til nogensinde at vende tilbage til deres hjem. De er Europas palæstinensere og lever under kummerlige vilkår i dagens fattige Serbien.

c) Det kan skyldes, at NATO-landenes medier praktiserer selvcensur, ikke tør sætte spørgsmål ved den amerikansk førte politik og delagtighed i krigsforbrydelser, eller selv er ofre for den sort/hvide propaganda fra 1990’erne.

d) Det kan være en kombination af ligegyldighed over for historien og/eller civilt mod fra dem, der var der og/eller på anden måde kender fakta.

e) Det kan skyldes den fortsatte racistiske dimension af menneskerettighedsbrud: Forskellige folk, der lider og dør, gives ikke samme grad af opmærksomhed. Opmærksomhed i verdensmedier og politik er afhængig af ofrets identitet. Uskyldige serbere, der lider, er ganske simpelt mindre værdige opmærksomhed og medlidenhed end uskyldige (europæiske) muslimer, der lider.

f) Og ende kan det skyldes, ikke at forglemme: En af de ledende hærfører i den kroatiske hær under ”Storm” var den berygtede Kosovo-albanske Agim Ceku, der fra 1993 hjalp med at opbygge Kosovo Liberation Army, KLA – der i en periode blev betragtet som en terrororganisation af USA. Ceku har siden samarbejdet intimt med det internationale samfund i Kosovo som leder af Kosovo Protection Corps. Få i det internationale samfund ønsker denne forbindelse belyst (Jf. Robert Fisks artikler, som angivet i linksamlingen herunder!)

Eftersom TFF er uafhængig i enhver henseende kan vi behandle disse emner – både angående Srebrenica og Kroatien – og gøre opmærksom på den massive propaganda. Tavshed kan også være en del af propaganda og bedrageri.

Gennemse venligst linksamlingen herunder. Hvor nævnte dit medie ikke Operation Storm den 5. august?

Heldigvis har Amnesty International, den kompromisløst ærlige, uafhængige og fair organisation sagt, hvad alle andre burde have sagt den 5. august 2005. Amnesty International: Kroatien: Operation Storm – stadig ingen retfærdighed 10 år efter.

Jan Øberg er direktør for Transnational Foundation for Peace and Future Research, TFF, i Sverige. Kommentaren har tidligere været bragt på TFFs hjemmeside.Artiklen er oversat af Carsten Lundsgaard.

Linksamling:

Wikipedia: Operation Storm

Ivo Pukanic, Nacional Weekly, Kroatien: USA’s rolle i Operation Storm

Institute of War and Peace Reporting, IWPR: Krigsforbrydelser overskygger minder om sejr

TFF PressInfo, April 2000: Bring mere støtte til folk i Jugoslavien

BBC: Kroatien markerer jubilæet for Storm

Satish Nambiar, tidligere FN hærfører: De fatale underliggende fejl for Nato’s intervention i Jugoslavien

Robert Fisk: To profetiske artikler fra The Independent i 1999 – om Ceku (”Og i en verden, hvor krystalkugler altid slås itu, vover jeg at komme med en forudsigelse om Kosovo, som jeg oprigtigt håber vil vise sig fejlagtig: At den berygtede Agim Ceku, der som kroatisk hær-general etnisk rensede 170.000 serbere fra Krajina, vil udrense de resterende serbere fra Kosovo i dagene før NATO ankommer til Kosovo. At KLA vil nægte at lade sig ’demilitarisere’. At om får måneder – højst et år – vil NATO’s fjender være KLA, som vil rase mod vesten for at have forladt dets håb om uafhængighed. Da skal vi huske, hvordan vi troede, vi havde vundet krigen.”)

TFF PressInfor 192, 2003: A decade to late, Kosovo talks begin (- her omtaler Jan Øberg sit møde med Ceku).Se hele kalenderenModkraft FOTO

26. februar 2012 | Foto

Stop ACTA20. februar 2012 | Foto

Fastelavn i Ungeren


6. februar 2012 | Foto

Anima blander sig i modeugenTidsskriftcentret

Robinson Crusoe

24. april 1731

Daniel Defoe udgiver bogen Robinson Crusoe


Tidsskriftnyt

Nye numre online:

International Socialism
Logos: a journal of modern society & culture
Jump Cut: a review of contemporay media
Kritisk Debat
Video: Marxism and Revolution TodayMarxist books on the global financial crisis and capitalism

Linkbox med et udvalg af nyere marxistiske bøger på engelsk. Med anmeldelser, debat og interviews - og nye bøger tilføjet af af bl.a. Mick Brooks, Andrew Kliman og Paul Mattick, jr.Kontradoxa

Af Nathan Schneider

Ingen ledere, ingen vold

28. februar | Hvad indebærer begrebet om en mangfoldighed af taktikker for Occupy Wall Street? Således spørger Nathan Schneider, der selv er med i bevægelsen, i den nye bog »Vi er de 99%«.


25. februar
Folkedrabets moralske historie

23. februar
Assad-regimets krig mod egen befolkning

20. februar
»Tom« har forladt os

Queerkraft

Af Camilla Tved

10 gode grunde til at se ”10 timer til Paradis”

19. februar | Den meget omtalte og roste spillefilmsdebut fra Mads Mathiesen gør det nemt for publikum. Læs her hvorfor en af QueerKrafts anmeldere blev blød i knæene og nu ønsker sig en (...)

7 kommentarer

17. februar
Queerfeministisk antiracistisk kritik

11. februar
Anders Behring Breivik og kampen om forklaringen

7. februar
Arabiske kvinders kamp i skyggen af islamisternes valgsejre

Fagligt

Af Ulrikke Moustgaard, Kvinfo

»Kønskvoter styrker konkurrenceevnen«

27. februar | Direktøren i det norske Finansnæringens Arbeidsgiverforening mener, at kønskvoter er det bedste, der er sket for Norges globale konkurrencedygtighed.


24. februar
Faglig énmandshær er død

22. februar
Støt de græske stålarbejdere

19. februar
Lønarbejderne skal tilbage til centrum-venstre!

modkultur

Af Sune Hundebøll

Løb i varmen

27. februar | Mens vi udfordres af februarkulden, har løbere sat hinanden i stævne nær Tindouf i Algeriet. Deres udfordring er varmen og 42,195 kilometers løb gennem ørkenen.


24. februar
Kontrafon: fra Nørrebros undergrund til P3

22. februar
KODA freder YouTube

22. februar
Piratradio på standby af frygt for myndighederne


Blogs

Af Rina Ronja Kari

Så går det løs igen

29. februar | 10:40


Af Elizabeth Japsen

Avantgardisten Holberg anno 1721 og 8 marts

28. februar | 09:23

1 kommentarer

Af Karen Helveg Petersen

»De faktiske forhold i jernindustrien…«

27. februar | 17:01

4 kommentarer

Af Søren Søndergaard

Politikerlede

27. februar | 08:52

2 kommentarer

Af Henrik Chulu

Digitalt forår

27. februar | 01:22

4 kommentarer

Af Lise Jonassen

Vi er ikke svage - vi har bare ikke arbejde

26.februar | 11:57

2 kommentarer