Vi er flyttet! modkraft.dkKorte dage og lange år

Nekrolog over psykolog og forfatter Jesper Jensen.

|
Af Morten Thing - 16. november 2009


Jesper Jensen (1931-2009) var, selvom han var af en generation før os, en integreret del af den nye venstrefløjs historie.

Jesper var psykolog af uddannelse og var, da jeg lærte ham at kende, ansat på Danmarks pædagogiske Institut. Efter han var færdiguddannet i 1957 skrev han flere bøger om pædagogisk psykologi. Interessen for børn blev ét spor i hans liv. Fra Kammeratvalg i skoleklasser fra 1961 til bestselleren Den lille røde bog for skolelever, som han skrev sammen med Bo Dan Andersen og Søren Hansen i 1970 frem til nogle af de børnebøger, han skrev senere i livet.

Han sagde engang, at der var mange mennesker, der spurgte ham, hvad de skulle stille op med deres børn, og om han ikke kunne hjælpe dem med deres problemer. »Jeg ville foretrække, at de havde spurgt mig, om jeg ikke kunne skrive en konfirmationssang i stedet for.«

JPEG - 50.1 kb
Jesper Jensen var tekstforfatter til nogle af 1970’ernes mest markante politiske sangtekster, ikke mindst i samarbejdet med Per Schultz, Benny Holst og Arne Würgler i Agitpop.

Jesper havde visesangen med hjemmefra, og det viste sig hurtigt, at han var god til at skrive sange. Det talent bragede igennem i offentligheden med Studenterforeningens nytårskomedie Gris på gaflen, som han skrev sammen med Leif Panduro og Klaus Rifbjerg. Revyen kom som LP i 1962 og var en åbenbaring. Han fortsatte samarbejdet med sin gamle skolekammerat, Rifbjerg, i teaterstykkerne Hva’ skal vi lave? fra 1963 og Diskret ophold fra 1965.

Sangene blev til mange, og de blev i stigende grad politiske som i Den praktiske socialisme og andre sange fra 1967.

I 1971 udsendte han sammen med Benny Holst Den første maj. Forbindelsen mellem Jespers politiske sange og Benny Holsts melodier, fingerpicking guitar og klare stemme var en helt ny form for politisk musik for os. Det var ikke de gamle højstemte arbejdersange, men sange i et nyt, moderne og ligefremt sprog. Samarbejdet fortsatte (og sammen med Arne Würgler) med Skolesange og Europasange fra 1971, Lærlingesange fra 1972, Hvor længe endnu fra 1973 og Den sidste olie fra 1975.

Jesper skrev i politisk revy fra bladet begyndte at udkomme i 1963. Fra 1965-66 var han redaktør af bladet. I 1968 vendte han tilbage til redaktionen og var medlem af den til 1971.

Han var der således, da jeg i 1969 begyndte på bladet. Jeg kom fra venstrefløjens aktivistmiljøer, mens Jesper allerede havde arbejde og børn. Men forskelle (inklusiv alders-) til trods, var Jesper en aktiv del af bladet. Hans store erfaring med at skrive var til stor hjælp.

Jeg husker én af hans råd: »Når du har skrevet artiklen, så skær hele indledningen væk; det er kun opvarmning. Bagefter kan du strege afslutningen; den er kun en gentagelse.«

Han var selv hurtigtskrivende og praktisk orienteret i diskussioner. Og så var han et utroligt sødt menneske. Også efter han gik ud af redaktionen bidrog, han jævnligt med en sang eller en artikel.

Sangskrivningen førte ham til digtene, som i begyndelsen udsprang af hans nære samliv med venstrefløjen. Således med digtsamlingen Digt om så det gælder fra 1978. Titlen skal have tryk på »om«, for meningen var, at man skulle digte de gamle sange om, så de gjaldt i nutiden.

Mand, mand fra 1979 var en udløber af kvindebevægelsens rystelse af venstrefløjens mænd, men også begyndelsen på hans række af digtsamlinger, som i højere grad tog udgangspunkt i ham selv end i den fælles kamp. Det gælder også To af en slags fra 1980 og sangromanen Om lidt sir vi farvel om kærligheden.

I 1995 begyndte Jesper at skrive sine erindringer. Han forsøgte ikke at skrive én sammenhængende historie med sig selv som hovedperson, men skrev en række »tilbageklip« uden at tage hensyn til kronologien. Det blev til tre fantastiske bind: Tilbageklip (1995), Muntre minder (1998) og Tidens tænder (2000).

Da jeg snakkede med ham i august i år, overvejede han, om han skulle skrive et bind mere, selvom sidste bind hed Sidste tilbageklip i undertitlen.

Jesper var en fantastisk sangskriver, en fin digter og konstruktiv ven. Han var vores mand og vi kommer til at savne ham. Morten Thing er forskningsbibliotikar på Roskilde Universitetscenter.Kommentarer


Kommentar af Maria, 16. november 2009

Fantastisk sangskriver. Hvem har et link til tekster og bechifringer til skolesange?


Kommentar af AagePK, 17. november 2009

I 1980, om jeg husker ret, tog en kollega og jeg en anti-mobningsmusical "Hvor er min hue" og opførte den med min 5.klasse. Jeg mener, det var med tekst af Jesper Jensen. Er der nogen, der kan hjælpe mig med at finde tekst og musik?


Kommentar af AagePK, 17. november 2009

Det er ved egen hjælp lykkedes mig at finde Jesper Jensen og Erik Moseholms "Hvor er min hue?" hos Wilhelm Hansen.Kommentarfunktionen er lukket

Se hele kalenderenModkraft FOTO

26. februar 2012 | Foto

Stop ACTA20. februar 2012 | Foto

Fastelavn i Ungeren


6. februar 2012 | Foto

Anima blander sig i modeugenTidsskriftcentret

Robinson Crusoe

24. april 1731

Daniel Defoe udgiver bogen Robinson Crusoe


Tidsskriftnyt

Nye numre online:

International Socialism
Logos: a journal of modern society & culture
Jump Cut: a review of contemporay media
Kritisk Debat
Video: Marxism and Revolution TodayMarxist books on the global financial crisis and capitalism

Linkbox med et udvalg af nyere marxistiske bøger på engelsk. Med anmeldelser, debat og interviews - og nye bøger tilføjet af af bl.a. Mick Brooks, Andrew Kliman og Paul Mattick, jr.Kontradoxa

Af Nathan Schneider

Ingen ledere, ingen vold

28. februar | Hvad indebærer begrebet om en mangfoldighed af taktikker for Occupy Wall Street? Således spørger Nathan Schneider, der selv er med i bevægelsen, i den nye bog »Vi er de 99%«.


25. februar
Folkedrabets moralske historie

23. februar
Assad-regimets krig mod egen befolkning

20. februar
»Tom« har forladt os

Queerkraft

Af Camilla Tved

10 gode grunde til at se ”10 timer til Paradis”

19. februar | Den meget omtalte og roste spillefilmsdebut fra Mads Mathiesen gør det nemt for publikum. Læs her hvorfor en af QueerKrafts anmeldere blev blød i knæene og nu ønsker sig en (...)

7 kommentarer

17. februar
Queerfeministisk antiracistisk kritik

11. februar
Anders Behring Breivik og kampen om forklaringen

7. februar
Arabiske kvinders kamp i skyggen af islamisternes valgsejre

Fagligt

Af Ulrikke Moustgaard, Kvinfo

»Kønskvoter styrker konkurrenceevnen«

27. februar | Direktøren i det norske Finansnæringens Arbeidsgiverforening mener, at kønskvoter er det bedste, der er sket for Norges globale konkurrencedygtighed.


24. februar
Faglig énmandshær er død

22. februar
Støt de græske stålarbejdere

19. februar
Lønarbejderne skal tilbage til centrum-venstre!

modkultur

Af Sune Hundebøll

Løb i varmen

27. februar | Mens vi udfordres af februarkulden, har løbere sat hinanden i stævne nær Tindouf i Algeriet. Deres udfordring er varmen og 42,195 kilometers løb gennem ørkenen.


24. februar
Kontrafon: fra Nørrebros undergrund til P3

22. februar
KODA freder YouTube

22. februar
Piratradio på standby af frygt for myndighederne


Blogs

Af Rina Ronja Kari

Så går det løs igen

29. februar | 10:40


Af Elizabeth Japsen

Avantgardisten Holberg anno 1721 og 8 marts

28. februar | 09:23

1 kommentarer

Af Karen Helveg Petersen

»De faktiske forhold i jernindustrien…«

27. februar | 17:01

4 kommentarer

Af Søren Søndergaard

Politikerlede

27. februar | 08:52

2 kommentarer

Af Henrik Chulu

Digitalt forår

27. februar | 01:22

4 kommentarer

Af Lise Jonassen

Vi er ikke svage - vi har bare ikke arbejde

26.februar | 11:57

2 kommentarer