Vi er flyttet! modkraft.dk»Tom« har forladt os

Per Mortensen (1924-2012) - alias »Tom« - var sød og mild, men også bestemt og ikke uden uoverensstemmelser med én og anden gennem sit lange liv.

|
Af Mikkel Skov Petersen - 20. februar 2012


I fredags døde frihedskæmperen, forfatteren og rebellen Per Mortensen - eller »Tom« som han blev kaldt, da han som BOPA-sabotør under besættelsen gjorde sit til at kaste grus i det nazistiske krigsmaskineri.

Jeg har kun lige mødt Per, og endnu ikke lært ham ordentligt at kende, men nåede alligevel at være med til at lave en kortfilm om ham, eller rettere om en sabotageaktion, han var med til at gennemføre på Vesterbro i marts 1945.

Per havde meget på hjerte og delte gavmildt ud af sine synspunkter og erindringer, om besættelsestiden og om modstandskampen, men så sandelig også om aktuel politik. Det har Modkrafts besøgende det seneste års tid kunnet konstatere ved selvsyn. Per ikke bare bloggede selv, men var også yderst aktiv i kommentarsporene under andres blogs.

Det var ikke længe Per nåede at blogge på Modkraft, men han gik til sagen med ildhu, og på en måde virkede det, som om han havde siddet på lur og ventet, måske holdt tilbage af generthed, på at give sig i kast med bloggeriet. Det virkede som han følte, at han var kommet hjem.

JPEG - 23.4 kb
Per Mortensen 1924-2012. Screen-shot fra en af Per Mortensens selvproducerede film, hvor han fortæller om krigsdilemmaer.

Jo, Per havde meget på hjerte, han var en detaljernes mand, og hans viden og holdninger var omfangsrige. Da vi første gang mødtes med ham, for at drøfte filmprojektet med ham, og vi, tre unge fløse, fortalte ham at vi havde forestillet os at lave en film til nettet på omkring en fem minutter, så stirrede han på os med vantro i blikket: fem minutter? Jamen, han skulle da nok stille op for et kamera, meddelte han, men lod samtidig klart skinne igennem, at det var nu mest for at være flink mod os, for det projekt troede han godt nok ikke meget på.

Da filmen, der i øvrigt endte med at vare syv minutter, var færdig, indrømmede Per blankt, at hans skepsis var blevet gjort til skamme: Han syntes, det var den bedste fremstilling af sabotagen mod Allways i Boyesgade, der endnu var blevet lavet.

Nå ja, og så morede han sig over at det havde taget os et år at lave filmen, når det kun tog dem fire minutter at sprænge Allways-fabrikken i luften.

Per blev født på Christianshavn i 1924, men på trods af aldersforskel på ca. 50 år mellem Per og resten af filmholdet, så var det ikke forholdet til teknologi, der skilte os ad. Per havde i den grad taget de nye medier til sig, og det første spæde kim til filmprojektet blev lagt, da Per for ca. et par år siden henvendte sig til Modkraft og Rabotnik, med et ønske om at samarbejde om hans digitale bøger.

Per var en flittig forfatter med utallige titler bag sig – fortrinsvis om BOPA og besættelsestiden – og var overbevist om, at digitale bøger var fremtiden. Han var således selv gået i gang med at udgive sine værker digitalt på hans eget forlag BOPA Film.

Hvor er han sød!, udbrød Sygeplejersken spontant, da hun så filmen med Per i hovedrollen. Og det var han sgu. Sød og mild, men også bestemt og med sine meninger mod. Uden at kende detaljerne, så er det mit indtryk at Per har haft sine uoverensstemmelser med én og anden gennem hans lange liv.

Trods hans på det tidspunkt 86 eller 87 år, så var han heller ingen tvivl om, at han nød klapsalverne fra publikum, da filmen havde premierevisning i Demokratihuset på Vesterbro den 5. maj sidste år.

Per var ikke blevet for gammel til at modtage anerkendelse for sin indsats under krigen – og hvorfor skulle han da også være det: Per og hans kammerater, de få der stadig er blandt os, og de mange, der er borte, kan såmænd aldrig få tak og anerkendelse nok for at trodse følgagtige samarbejdspolitkere og ikke mindst deres kolleger og medborgere, der bestemt ikke altid var sabotørerne venligt stemt, og risikere deres eget liv for at sabotere tysk logistik og krigsproduktion.

Per skal ikke kun huskes som et dejligt menneske og som frihedskæmper, men også for at have brugt så meget af sin tid på at formidle skelsættende begivenheder under besættelsen, der ligger stadigt længere tilbage i tiden, og som stadig færre kan berette om.

Per blev ved lige til det sidste: den 3. marts skulle han have talt ved et arrangement på Frihedsmuseet.

Farvel Per, og tak for alt. Det var en fornøjelse at arbejde sammen med dig.

No Pasarán.

Mikkel Skov Petersen er journalist, projektmager og grundlægger af Modkraft.dk

Per Mortensen bliver bisat torsdag den 23. februar kl. 13.30 fra Holmens Kirkegårds Kapel, Upsalagade 25, Kbh. Ø.

Se også linksamlingen på Modkraft.dk/Tidsskriftcentret: »Besættelsen 1940-45 - og modstanden«Kommentarer


Kommentar af Jakob Lindblom, 21. februar 2012

Det er altid trist, når en af de gamle frontkæmpere går bort og historien træder endnu et skidt længere væk.

Hvil i fred du gamle og tak for indsatsen...


Kommentar af Linda, 21. februar 2012

Vel skrevet Mikkel. No Pasarán.


Kommentar af Lars Hostrup Hansen, 21. februar 2012

Tak for de fine ord Mikkel.

En af de få tilbageværende kæmper er gået bort - en trist dag.

Da jeg som historiestuderende skrev en artikel om Nürnbergprocessen og dens betydning for eftertiden, i dette tilfælde i forhold til Irak-krigen, blev jeg kontaktet af en begejstret Per, der ikke kunne huske hvornår en avis sidst havde skrevet om noget så relevant og interessant, da var jeg i praktik på Dagbladet Arbejderen.

Per havde på daværende tidspunkt gang i en række filmprojekter vedrørende forskellige aspekter af besættelsens virkelighed, herunder "Bunkeren på Vesterbro", en film om Karl Dester, der sad i KZ-lejr fordi han var ungkommunist mm. Per ville meget gerne arbejde sammen med en, der efter Pers smag, var en begavet studerende, der havde forstået hvad det gik ud. Jeg blev naturligvis beæret over, at en gammel frihedskæmper ville samarbejde med lille mig, så jeg sagde naturligvis ja til at arbejde sammen med Per. Det fortrød jeg aldrig. Sjældent har jeg mødt en mand med så meget på hjerte og jeg kunne under vores optagelser og mange samtaler bare suge til mig med unik viden vedr. forståelsen af besættelsen. Den viden sætter jeg stadig meget højt og ser det som privilegium, at have haft adgang til en sådan historisk kilde.

Tak for oplevelserne Per! Du vil blive savnet af en taknemmelig nation, der skylder dig og dine ligesindede stor tak for jeres indsats. En indsats, der var helt nødvendig på trods af samarbejdspolitik, socialdemokratiske stikkertaler, fangenskab, tortur, henrettelser og uhyrlige forfølgelser. En taknemmelig nation og venstrefløj bøje stille vores hoved og sænker vores blodrøde flag.

Hvil i fred kammerat. Aldrig mere fascisme - No Pasaran.


Kommentar af Jugosloven, 21. februar 2012

Smrt fasizmu - Sloboda narodu!


Kommentar af lillian simonsen, 21. februar 2012

Kære Per Morten (sen), Vi mødtes forleden (3. februar), talte uafbrudt i to og en halv time om vores begges passion, medier og historier, vi udvekslede historier, bøger og fik kontakt og idéer om at mødes i fremtiden for at diskutere videre om vores medie- og distributionsmetoder og ikke mindst om den nye net-censur. Du viste mig e-bogs-teknikken og gav gavmildt af din egen samling. Og nu er du gået over til de andre. Før vi nåede at mødes igen. Jeg er sikker på, at du diskuterer videre og måske du møder min mand, kurderen, kunstneren og min kærlighed, hvis historie jeg sendte dig i sidste uge. Han vil vise dig til rette og I vil fortælle hinanden alle de historier, I kan rumme. Og sikkert også finde på nye eventyr sammen. Jeg er så glad for, at jeg nåede at møde dig personligt. At du og din hustru tog imod mig . Tak for det korte, men uforglemmelige møde. Hils deroppe!Kommentarfunktionen er lukket

Se hele kalenderenModkraft FOTO

26. februar 2012 | Foto

Stop ACTA20. februar 2012 | Foto

Fastelavn i Ungeren


6. februar 2012 | Foto

Anima blander sig i modeugenTidsskriftcentret

Robinson Crusoe

24. april 1731

Daniel Defoe udgiver bogen Robinson Crusoe


Tidsskriftnyt

Nye numre online:

International Socialism
Logos: a journal of modern society & culture
Jump Cut: a review of contemporay media
Kritisk Debat
Video: Marxism and Revolution TodayMarxist books on the global financial crisis and capitalism

Linkbox med et udvalg af nyere marxistiske bøger på engelsk. Med anmeldelser, debat og interviews - og nye bøger tilføjet af af bl.a. Mick Brooks, Andrew Kliman og Paul Mattick, jr.Kontradoxa

Af Nathan Schneider

Ingen ledere, ingen vold

28. februar | Hvad indebærer begrebet om en mangfoldighed af taktikker for Occupy Wall Street? Således spørger Nathan Schneider, der selv er med i bevægelsen, i den nye bog »Vi er de 99%«.


25. februar
Folkedrabets moralske historie

23. februar
Assad-regimets krig mod egen befolkning

20. februar
»Tom« har forladt os

Queerkraft

Af Camilla Tved

10 gode grunde til at se ”10 timer til Paradis”

19. februar | Den meget omtalte og roste spillefilmsdebut fra Mads Mathiesen gør det nemt for publikum. Læs her hvorfor en af QueerKrafts anmeldere blev blød i knæene og nu ønsker sig en (...)

7 kommentarer

17. februar
Queerfeministisk antiracistisk kritik

11. februar
Anders Behring Breivik og kampen om forklaringen

7. februar
Arabiske kvinders kamp i skyggen af islamisternes valgsejre

Fagligt

Af Ulrikke Moustgaard, Kvinfo

»Kønskvoter styrker konkurrenceevnen«

27. februar | Direktøren i det norske Finansnæringens Arbeidsgiverforening mener, at kønskvoter er det bedste, der er sket for Norges globale konkurrencedygtighed.


24. februar
Faglig énmandshær er død

22. februar
Støt de græske stålarbejdere

19. februar
Lønarbejderne skal tilbage til centrum-venstre!

modkultur

Af Sune Hundebøll

Løb i varmen

27. februar | Mens vi udfordres af februarkulden, har løbere sat hinanden i stævne nær Tindouf i Algeriet. Deres udfordring er varmen og 42,195 kilometers løb gennem ørkenen.


24. februar
Kontrafon: fra Nørrebros undergrund til P3

22. februar
KODA freder YouTube

22. februar
Piratradio på standby af frygt for myndighederne


Blogs

Af Rina Ronja Kari

Så går det løs igen

29. februar | 10:40


Af Elizabeth Japsen

Avantgardisten Holberg anno 1721 og 8 marts

28. februar | 09:23

1 kommentarer

Af Karen Helveg Petersen

»De faktiske forhold i jernindustrien…«

27. februar | 17:01

4 kommentarer

Af Søren Søndergaard

Politikerlede

27. februar | 08:52

2 kommentarer

Af Henrik Chulu

Digitalt forår

27. februar | 01:22

4 kommentarer

Af Lise Jonassen

Vi er ikke svage - vi har bare ikke arbejde

26.februar | 11:57

2 kommentarer