Vi er flyttet! modkraft.dkVælgerflugt: Thorning må genopbygge troværdigehden ved at leve op til selvskabte forventninger.

Vælgerne flygter fra Thorning og S. Grunden er skuffede forventninger over regeringsgrundlaget og den førte politik i forhold til det program, som S + SF gik til valg på. Thornings heraf følgende troværdighedstab betyder desværre, at vælgerne i stedet vender sig mod alternativet i "præsidentvalgkampen": Løkke. Men vælgervandringen bort fra S er et fravalg af Thorning som leder – ikke et tilvalg af Løkkes politik. Vejen frem ligger derfor heller ikke i, at S drejer til højre, men i, at S og Thorning lever bedre op til den politik, de gik til valg på .

Af Henrik Herløv Lund - 6. december 2011


Vælger flugt fra S.

Det er rigtigt, rigtig dårligt nyt, at Venstre ifølge en ny meningsmåling fra Greens (se bilag forneden i denne kommentar) nu har næsten dobbelt så stor tilslutning som S.

Og at den samlede tilslutning til blå blok er næsten 20 mandater større end til regeringslejren, inkl. Enhedsliste.

Denne vælgerafvandring fra navnlig S peger i retning af en politisk styrkelse af Venstre og i retning af Løkkes tilbagekomst.

Og kommer Løkke igen, kommer der endnu flere af Venstres katastrofale skattelettelser og endnu flere offentlige velfærdsnedskæringer.

Selvforskyldt?

Desværre er tilbagegangen for Thorning og S til dels selvforskyldt og handler om skuffede forventninger.

Det må anerkendes, at regeringen med finansloven har anstrengt sig for at ind frie nogle mærkesager. Men S + SF s forudgående store politikopgivelse i regeringsgrundlaget har skuffet mange vælgere dybt - og sendt Thornings troværdighed i bund.

Alt for mange tidligere vælgere stoler ikke længere på Thorning efter at hun som statsminister i udstrakt grad har skuffet de forud for valget skabte forventninger.

Og derfor vender mange vælgere sig derfor til den anden valgmulighed i det danske "præsidentvalg": Løkke.

Hvilket igen smitter negativt af på resten af regeringen, dog mest på Socialdemokraterne.

AT S + SF med finansloven faktisk har forsøgt - på trods af de Radikale - at ind frie mærkesager på finansloven har desværre ikke kunnet udslette billedet af et stort politikudsalg.

To veje frem.

Der er nu to veje S og Thorning kan gå.

1) Man kan fortolke vælgervandringen som en tilslutning til Venstres politik - og dreje til højre for at følge vælgerne i hælene.

2) Eller man kan se det snarere som en reaktion imod Thorning på grund af skuffede forventninger i forhold til, hvad Fair Løsning havde lagt op til og hvad regeringsgrundlaget desværre i høj grad har opgivet.

Politisk højredrejning – en fejlkurs.

Tendenser det til første - at se vælgervandringen som tilslutning til højredrejet politik - ser vi allerede blandt nogle socialdemokrater med Karen Hækkerups anklager mod "krævementalitet" i velfærdssamfundet og Mette Frederiksens angreb mod kontanthjælpsmodtagere og unge ledige.

Og det uden tvivl også den vej, som de Radikale vil trække.

For det er en kurs, som peger imod endnu mere borgerlig politik og samarbejde til højre med Venstre, hvilket jo er R s politik.

Men det ville være en fejl. Vælgervandringerne er i højere grad udtryk for et fravalg af Thorning og for skuffede forventninger til regeringen end for tilslutning til Løkke og hans politik.

En højredrejning fra regeringens side vil spille S og regeringen i hænderne på de borgerlige og Løkke og føre til endnu større udslettelse fra S + SF af egen politik og profil.

Med endnu større skuffelse af egne vælgere til følge.

S må leve op til de skabte forventninger.

Hvis årsagen til at vælgerne vender Thorning og S ryggen er skuffede forventninger og dermed tabt tillid er kuren det stik modsatte, at S + SF i højere grad må kridte skoene og bedre kæmpe for og fastholde mærkesagerne fra før valget.

Det er det som vi i højere grad ser SF - ministrene gøre og som finanslovsaftalen med Enhedslisten er udtryk for.

Bedre at leve op til forventningerne = bedre at overholde valgløfterne. Det er den vej, S + SF må gå, for at genopbygge troværdigheden Hvilket er helt afgørende for vi skal ikke have Løkke igen.

Bilag: Den samlede meningsmåling fra Greens.

Henrik Herløv Lund, uafhængig økonom – cand.scient. adm. ikke partitilknyttet medlem af centrum – venstre

Henvisning

Denne kommengtar er udsendt med nyhedsbrevet KRITISKE DISKUSSIONER. Link: www.henrikherloevlund.dk/art...

Vederlagsfrit abonnement på de månedlige nyhedsbreve KRITISKE ANALYSER om økonom og velfærd og KRITISKE DISKUSSIONER om regeringens politik og ikke borgerligt alternativ kan tegnes ved at maile til herloevlund@mail.dk

Rapporter, artikler og kommentarer fra nyhedsbrevene kan downloades fra www.henrikherloevlund.dk under ”artikler og rapporter”Kommentarer


Kommentar af anon, 3. januar 2012

Løntrykkeri via kontanthjælpsmodtagere i løntilskud. En middelklasse der er stavnsbundet i friværdi, og derfor ’sucker opad’ ved at stemme radikalt. En udkantsdanmark der mister alt ved at stemme på andet en venstre og få reguleret et sygt gældsramt landbrug. Et konservativ parti der kun omfavner den 1% rigeste del af befolkningen. En grundlæggende nervøs befolkning, der ikke tør indse at de har solgt alt Danmarks arvegods ud til store firmaer. Bange på samme måde som da socaildemokraterne lukkede Hitlers tropper ind , og førte dem med lys og lygte op igennem landet. En ungdom der tror en smartphone til 4000 kr er opensource. Den samme ungdom hvis 70% ikke har bøger, eller endsige kan læse. Held og lykke små grissebasser. Nu kommer ulven......Kommentarfunktionen er lukket

Se hele kalenderenModkraft FOTO

26. februar 2012 | Foto

Stop ACTA20. februar 2012 | Foto

Fastelavn i Ungeren


6. februar 2012 | Foto

Anima blander sig i modeugenTidsskriftcentret

Robinson Crusoe

24. april 1731

Daniel Defoe udgiver bogen Robinson Crusoe


Tidsskriftnyt

Nye numre online:

International Socialism
Logos: a journal of modern society & culture
Jump Cut: a review of contemporay media
Kritisk Debat
Video: Marxism and Revolution TodayMarxist books on the global financial crisis and capitalism

Linkbox med et udvalg af nyere marxistiske bøger på engelsk. Med anmeldelser, debat og interviews - og nye bøger tilføjet af af bl.a. Mick Brooks, Andrew Kliman og Paul Mattick, jr.Kontradoxa

Af Nathan Schneider

Ingen ledere, ingen vold

28. februar | Hvad indebærer begrebet om en mangfoldighed af taktikker for Occupy Wall Street? Således spørger Nathan Schneider, der selv er med i bevægelsen, i den nye bog »Vi er de 99%«.


25. februar
Folkedrabets moralske historie

23. februar
Assad-regimets krig mod egen befolkning

20. februar
»Tom« har forladt os

Queerkraft

Af Camilla Tved

10 gode grunde til at se ”10 timer til Paradis”

19. februar | Den meget omtalte og roste spillefilmsdebut fra Mads Mathiesen gør det nemt for publikum. Læs her hvorfor en af QueerKrafts anmeldere blev blød i knæene og nu ønsker sig en (...)

7 kommentarer

17. februar
Queerfeministisk antiracistisk kritik

11. februar
Anders Behring Breivik og kampen om forklaringen

7. februar
Arabiske kvinders kamp i skyggen af islamisternes valgsejre

Fagligt

Af Ulrikke Moustgaard, Kvinfo

»Kønskvoter styrker konkurrenceevnen«

27. februar | Direktøren i det norske Finansnæringens Arbeidsgiverforening mener, at kønskvoter er det bedste, der er sket for Norges globale konkurrencedygtighed.


24. februar
Faglig énmandshær er død

22. februar
Støt de græske stålarbejdere

19. februar
Lønarbejderne skal tilbage til centrum-venstre!

modkultur

Af Sune Hundebøll

Løb i varmen

27. februar | Mens vi udfordres af februarkulden, har løbere sat hinanden i stævne nær Tindouf i Algeriet. Deres udfordring er varmen og 42,195 kilometers løb gennem ørkenen.


24. februar
Kontrafon: fra Nørrebros undergrund til P3

22. februar
KODA freder YouTube

22. februar
Piratradio på standby af frygt for myndighederne


Blogs

Af Rina Ronja Kari

Så går det løs igen

29. februar | 10:40


Af Elizabeth Japsen

Avantgardisten Holberg anno 1721 og 8 marts

28. februar | 09:23

1 kommentarer

Af Karen Helveg Petersen

»De faktiske forhold i jernindustrien…«

27. februar | 17:01

4 kommentarer

Af Søren Søndergaard

Politikerlede

27. februar | 08:52

2 kommentarer

Af Henrik Chulu

Digitalt forår

27. februar | 01:22

4 kommentarer

Af Lise Jonassen

Vi er ikke svage - vi har bare ikke arbejde

26.februar | 11:57

2 kommentarer