Vi er flyttet! modkraft.dkAndet end Jagtvej 69, 2.0

Et spækket program til DIY-punkfest 2011 manifesterer Ungdomshuset som et knudepunkt for punk og alternativ kultur. Arrangørerne ser fremad efter Jagtvej 69.

|
Af Laura Na Blankholm - 8. juni 2011


»The police have totally lost control over this part of the city to the youngsters.«

Sætningen står med hvide blokbogstaver over indgangen til Ungdomshuset på Dortheavej. I den solbeskinnede gård er der oversavede træstammer i forskellige højder. Træstammerne er lige blevet sat op under en omlægning af gården, og placeret, som de er mellem de forskellige slags grønne planter, er de tillokkende at sidde på.

Lyden fra et band, der øver, blander sig med lavmælt snak, og gårdens hyperenergiske hunde kan måske ane duften fra aftenens veganske folkekøkken, der siver ud ad vinduerne på første sal.

Flere unge kommer spadserende ind i gården. De går med deres træningstøj målrettet mod Dødsmaskinen, som en af Ungdomshusets bygninger hedder - om torsdagen er der yogatræning.

Der er ikke overladt noget tomrum på væggene, som er et graffiti-farveorgie af politiske budskaber.

Blandingen af politik og kultur skal danne ramme om mødet med tre af Ungdomshusets aktivister.

Kim, Weber og Olivia er frivillige i en festivalgruppe, som sammen med omkring ti andre arrangerer en tre dages DIY-punkfest den 10-12. juni.

JPEG - 70.1 kb
Kim, Weber og Olivia er nogle af aktivisterne bag DIY-punkfest. De vil vise, at der stadig er noget, der hedder politisk punk. Foto: Sasa Mackic/Monsun

Foruden 20 optrædende punkbands er der gratis politiske og kreative workshops, folkekøkken, cykelkrig og freakshow – der bliver en »karnevalsstemning, uden at være alt for happy-go-lucky,« som arrangørerne betegner det.

Og hvorfor, man skal tilbringe sin kommende weekend på Dortheavej, svarer festivalaktivisten Kim på.

– Vi vil vise med festivalen, at DIY-mentaliteten lever og ånder i bedste velgående. Det er 3 års energi fra vi fik det nye hus, der ender i en sprudlende kreativ udladning. Man kan forvente en anderledes tankegang og få et kortvarigt indblik i en anden og bedre verden, siger han.

Punkfestival i politisk indpakning

Forkortelsen DIY står for Do-It-Yourself. Kort fortalt er det et værdisæt og en politisk strategi i alternativ kultur, der kommer til udtryk i alt fra booking af bands, programmets aktiviteter og alt det praktiske ved festivalens tilblivelse.

Læs artiklen »Dansk dødsterror er gratis gave til musik-elskere i Asien« hos Modkraft

– DIY er en form for kultur, hvor alle kan deltage i alt med gensidig respekt, uanset køn og social status, siger Kim og uddyber:

– I modsætning til kommerciel kultur handler det ikke om markedsføring på udseende, hvor man skal opfylde nogle sexistiske stereotype kønsroller, som man skal leve op til. Det er irrelevant.

– Man kan godt være grim og spille god musik, tilføjer Weber grinende.

Aktivisternes opfattelse af diskrimination visse steder i vores samfund bliver ikke tolereret i Ungdomshuset. Der er fem grundregler; ingen rasicme, sexisme, homofobi/heterosexisme, vold og hårde stoffer. Grundreglerne er funderet i alle arrangementer, der bliver afholdt i huset.

Derudover er der også andre præmisser, der ville vække opsigt på de såkaldt »kommercielle« spillesteder.

– Vi har booket bands, der aldrig ville få lov til at spille på et kommercielt spillested, fordi de simpelthen ikke ville tiltrække nok mennesker. Men DIY er uafhængigt af musiksmag og penge, siger Kim

Holdningen til profitten gennemsyrer festivalen i alle sammenhænge. Bands får ingen anden hyre end transport, mad og overnatning, og hvis man som festivalgæst er helt flad, kan man opskrive sig som aktivist og aftjene entréen under festivallen.

JPEG - 70.8 kb
Der er vegansk folkekøkken alle dage under DIY-punlfestivalen 2011. Foto: Sasa Mackic/Monsun

Et tab, der blev vendt til noget positivt

– Vi havde en længere diskussion om festivalens navn. Det var vigtigt for os, at det ikke hed K-town, og til sidst blev vi enige om bare at kalde det for, hvad det er, siger Kim

K-town var en punkfestival i Ungdomshuset på Jagtvej 69. I over 7 år blev den et omdrejningspunkt på den danske punkscene. Rydningen af Ungdomshuset i 2007 efterlod dermed et tomrum på punkscenen.

– Det er klart, at mange følte sig drænet for energi, da vi havde mistet det gamle hus, men nu er der en ny generation, som også skal have en chance for at udvikle sig selv. Vi forsøger at skabe opmærksomhed omkring huset og have så meget åbenhed som overhovedet muligt, siger Kim og tilføjer, at der også er begyndt at komme flere kendinge fra det gamle ungdomshus på Dortheavej.

På trods af afsavnet hos aktivisterne er det tydeligt, at man nu, fire år efter, ligefrem kan se lyst på konsekvenserne af Ungdomshusets rydning.

JPEG - 97.5 kb
Ungdomshuset på Jagtvej 69 satte med festivallen K-town dansk punk på verdenskortet. Principperne om DIY går igen på den nye punkfestival. Foto: Mark Knudsen/Monsun

– I den tid, der gik, hvor vi ikke havde noget hus, fortsatte aktiviteterne. Jeg tror ikke det skabte en splittelse, men bevægelsen voksede og blev mere bredt favnende. I forhold til den her festival har der for eksempel været et samarbejde på tværs af fristeder, fortæller Kim.

Destruction-derby på to hjul og BZ-seminar

På trods af de nye tider og ikke mindst et nyt hus giver nogle festivaltraditioner nemlig genlyd i planlægningen af den nye punkfestival.

Udover værdigrundlaget om DIY, der også var bærende på Jagtvej 69, er der workshops, som garvede festivalgæster kan nikke genkendende til.

Fænomenet »bike wars« er et klassisk eksempel på en DIY-aktivitet, der opstod i det gamle ungdomshus. Det er en konkurrence, hvor alle kan være kombattanter, og helt basalt kører de dystende ind i hinanden på spektakulære, hjemmelavede cykler

– Det er et destruction-derby, hvor man bygger ekstreme cykler - krigsmaskiner. Der er to-hjulede udgaver, tre-hjulede udgaver og tall-bikes med to stel ovenpå hinanden, hvor man dyster mod hinanden med lanser. Det er discipliner på hjul for de mange folk, der elsker cykler, forklarer Weber.

I år kan man bygge sine cykler på et cykelværksted på det kulturelle fristed Bolsjefabrikken på Lærkevej, og festivalarrangørerne overbeviser ved deres glæde over, hvordan man kan bruge gamle skrotbunker – forhåndenværende midler - til at lave ny kultur.

Ligesom det er tilfældet med festivalens andre workshops, kan alle deltage. På den måde er det gæsterne, der skaber underholdningen, og samtidig tilegner man sig nogle egenskaber, i dette tilfælde lærer man at bygge og svejse.

Piercing- og tatovørbutikken Copenhagen Body Extremes laver »Freak-/Suspensionshow« under festivalen. Se video om body suspension her:

Festivalarrangørerne kalder princippet om, at festivalgæsterne tager aktivt del i festen, for skillsharing/vidensdeling. Udover de praktiske kundskaber ved bike wars-duellerne kan man også blive klogere under festivalens mere politiske workshops.

Aktivister fra, det netop ryddede besatte hus i Berlin, Liebig14, kommer og fortæller om deres nuværende situation og kamp, og der bliver også afholdt en feministisk workshop under navnet »Reclaim din krop – kvinde i et kapitalistisk samfund.«

Læs artiklerne »Protest mod rydning af tysk fristed«

– Vi har valgt, at workshop’ene ligger inden musikprogrammet, for at de skal være gratis, så alle har mulighed for at blive klogere. Jeg synes vores samfund er bygget op på en måde, hvor man ved at tage en lang uddannelse kun lærer én egenskab, siger Kim og fortsætter:

– Vi vil skabe en kultur, hvor man ikke bare bliver DJ eller performer, men den, der står og vasker gulv den ene dag og står på scenen den næste. På den måde får alle de samme muligheder, så længe man har viljen og lysten til at lære.

Spansk hardcore og danske klassikere

Arrangørerne har også nogle kommentarer til status for den danske punkscene anno 2011.

– Det er svært sige, om det er en tendens, men den nyere punkscene er måske blevet mere hård - det bærer meget præg af Hardcore og Crust. Der er også kommet nogle nye post-punk tendenser, som man ikke så på den gamle scene på Jagtvej 69, siger festivalaktivisterne.

Udover et musikprogram med bands som Belgrado, der er præget af de postpunk-tendenser, arrangørerne omtaler, ligger der også en del andre overvejelser i forhold til bandbookingen.

– Vi har truffet en beslutning om, at der ikke skal være så meget metal, og der er heller ikke noget grindcore. Vi har altså været nødt til at snævre ind, siger Kim og pointerer, at festivalens fokus hele tiden har været på punken.

Læs mere om punkgenren »Crust punk« hos Wikipedia og punkgenren »Hardcore punk«

Ifølge arrangørerne bliver det heller ikke kun de inkarnerede punkfans, der kan få noget ud af koncerterne på festivalen.

– Det er ikke så svært for udefrakommende at lytte til den musik, der er blevet booket. Det bliver ikke så obskurt, og det er med vilje, at vi ikke følger en slags »punk-nørdisme«, derfor er der ikke er nogle suspekte subgenrer.

Selvom der lægges vægt på, at der ikke er nogle bands, der er større stjerner på festivalen end andre, vil arrangørerne gerne fremhæve nogle enkelte bands forud for festivalen.

– Vi har booket en del spanske bands, også dem som indtil videre ikke har haft så meget succes. For eksempel Atentado, der har en kvindevokal, og Belgrado, som er ret dystert, men begge bands er melodiske, siger Weber.

Hør det spanske band »Atentado« på deres myspaceprofil

Aktivisterne nikker samtykkende, da Kim siger, at der generelt har været stor interesse for at spille på festivalen, og at det muligvis har noget at gøre med, at punkentusiaster på det internationale plan kan huske K-town-festivallerne

For eksempel det legendariske Crustpunk-band Extinction of Mankind spiller lørdag på festivalen.

– Det er allesammen bands, som vi kan stå inde for. Vi har ikke noget krav om, at det skal være store bands, men det er en kombination af nyere bands og gamle klassikere, siger Kim og giver et par bandanbefalinger.

Han fremhæver danske bands som Cola Freaks og The War Goes On, som indbefatter et bandmedlem fra Jagtvej 69 klassikerne, No Hope for the Kids, der er i den mere traditionelle punk-rock ende af spektret.

Hør det danske bands Cola Freaks på deres myspace-side

Se festivalens musikprogram med genrer og korte bandomtaler

Snottede unger med brosten

Festivalarrangørerne tager forventningerne til festivalen med en ophøjet ro:

– Nogle ting er selvfølgelig anderledes, men en ny location betyder også en ny energi. Det her er ikke K-town festival i ny indpakning, men en DIY-punkfest, siger de og bemærker endnu en positiv ting, der adskiller det nye hus fra det gamle:

– På Dortheavej har vi flere store musikarrangementer, hvor det ikke kun er sortklædte aktivister, der kommer. Den ene aften kan der være hip-hop på den ene scene og punk på den anden. På den måde er det blevet mere bredt favnende, og man kan fokusere på de politiske kerneværdier og ikke kun på det tøj, folk går i, eller den musik, de hører, istemmer Kim og Weber i fællesskab.

– Men selvfølgelig er der et forventningspres, da vi også gerne vil bevise, at det nye Ungdomshus ikke bare er 16 snottede unger, der kaster med brosten, men et sted, der kan skabe noget, siger Weber, og Kim fortsætter:

– Derfor er det også vigtigt for os, at der er meget politisk indhold i festivalen, så det ikke kun handler om druk og musik.

JPEG - 71.9 kb
Efter rydningen af Jagtvej 69 flyttede punkfestivalen K-town til Christiania med det nye navn Shittown. Nu åbner »det nye ungdomshus« dørene for en punkfestival af samme kaliber. Foto: Mark Knudsen/Monsun

Ifølge festivalarrangørerne er visionen og drømmen, alt afhængigt af festivalens udfald, at punkfesten skal blive en tradition, men det er ikke til at forudsige. Til gengæld er de klare i mælet om, hvad der sker lige nu.

– Vi har prøvet at vende tabet af Jagtvej 69 til noget positivt. Vi har måttet erkende, at Jagtvej 69 ikke eksisterer mere, og at Ungdomshuset i dag ikke bare skal være en tro kopi, men et nyt sted, der skal udvikles, siger de samstemmende, og Kim konkluderer:

– Vi er nået til et punkt, hvor alt det praktiske omkring det nye hus er overstået, og vi kan endelig kigge indad igen, overveje basisværdierne i vores miljø og gentænke vores strategier.

JPEG - 318.6 kb
Festivalflyer: Modkrafts kultursektion bringer reportage fra DIY-punkfest den 10.-12. juni 2011

Se arrangementet »DIY Punk Fest 2011« i Modkrafts kalender

Se DIY Punk Fests egen hjemmeside

Se Ungdomshusets hjemmesideKommentarer


Kommentar af morten, 8. juni 2011

suk.. hvorfor kan i ikke bare lave nogle fede koncerter, folkekøkken og alle de andre gode ting, hvorfor SKAL der absolut indgå venstreradikal indoktrinering i programmet?


Kommentar af Anne, 8. juni 2011

Jubii!

Venstreradikal indoktrinering er mega fedt!


Kommentar af Simon, 8. juni 2011

@Morten:

Fordi vi har knoklet røven ud af bukserne i fem år for at have et sted hvor vi kan lave nogle fede koncerter, folkekøkken og andre gode ting, hvor der absolut SKAL indgå venstreradikal indoktrinering i programmet.

Så når vi nu har fået stedet op at køre så ville det da være ærgelig ikke at bruge det.


Kommentar af morten, 8. juni 2011

"Fordi vi har knoklet røven ud af bukserne i fem år for at have et sted hvor vi kan lave nogle fede koncerter, folkekøkken og andre gode ting, hvor der absolut SKAL indgå venstreradikal indoktrinering i programmet."

det er meget modent og bestemt slet ikke særligt ensporet, nænej. eller..

hvis i nu inviterede nogle fra højrefløjen, feks DF´s ungdom, og debatterede med dem istedet for bare at sidde i en cirkel og bekræftige hinanden i hvor gode i selv er og hvor onde alle andre er, så ville jeg syntes det var en fed ide med en politisk workshop.

ellers kan jeg virkeligt ikke se pointen i at rode det sammen med en punkfestival.

og ja, det var ment som en udfordring. jeg tror ikke i tør da i garanteret er bange for at det ville kunne udfordre jeres verdenssyn for meget.

prove me wrong..send dem en invitation, eller feks rasmus jarlov, han har da før vist interesse for at komme i ungeren:)

og stedet er jo åbent for alle, remember?


Kommentar af Kasper, 9. juni 2011

Hvis du har et problem med den "venstreradikale indoktrinering", hvorfor laver du så ikke dit eget alternativ? Det står dig frit for...

Tør øjnene og skab dit eget hvis du er så utilfreds med det allerede eksisterende...


Kommentar af En libertær socialist, 9. juni 2011

"Aktivisternes opfattelse af diskrimination visse steder i vores samfund bliver ikke tolereret i Ungdomshuset."

Uskønt! Det er klart, at journalisten her har forsøgt at give udtryk for, at hun ikke selv tager stilling til, om den stipulerede diskrimination er reel eller ej, men resultatet bliver en sproglig misdannelse, der egtl. siger, at det er "opfattelsen af diskrimination", der ikke bliver tolereret. En mindre uelegant version ville være: "I Ungdomshuset er der ikke plads til den diskrimination, som ifølge aktivisterne hersker visse andre steder i vores samfund".

@morten: "suk.. hvorfor kan i ikke bare lave nogle fede koncerter, folkekøkken og alle de andre gode ting, hvorfor SKAL der absolut indgå venstreradikal indoktrinering i programmet?"

Indoktrinering? Der er tale om workshops, som folk afholder, fordi de brænder for et emne. Du kan selvfølgelig mene, at de burde brænde for et andet emne og afholde andre workshops, men disse folk laver nu engang ikke dette arrangement for at imødekomme dine behov. Hvis du mener, at der er behov for flere frivillige workshops om vigtigheden af privat ejendomsret eller øgede beføjelser til politiet, synes jeg du og dine venner skulle gå sammen og få det til at ske i stedet for at klage over, at andre foretager sig noget andet, som *de* brænder for. Det er det DIY betyder, dontchaknow.

@morten: "hvis i nu inviterede nogle fra højrefløjen, feks DF´s ungdom, og debatterede med dem istedet for bare at sidde i en cirkel og bekræftige hinanden i hvor gode i selv er og hvor onde alle andre er, så ville jeg syntes det var en fed ide med en politisk workshop."

Øhm, og hvad hvis man synes, at idioterne fra DF i forvejen sidder på stort set halvdelen af sendefladen og derfor ikke gider bruge sin fritid på at give dem yderligere taletid? Kritiserer du også DF for ikke at invitere Ungdomshuset eller anarkister til deres arrangementer? Dét ville endda gøre en forskel, fordi det ville muliggøre et budskab, der ellers *ingen* taletid får i medierne, hvorimod der nærmest ikke er nogen grænser for, hvor meget DF fylder i dagspressen.


Kommentar af T.Terror, 9. juni 2011

Morten, du er da plasticske af dimentioner!

Du har tydeligvis misforstået hele konceptet omkring Ungsomhuset.

Vil du have grundløse, meningstomme og værdiforladte oplevelser kan du tage ud på SAMTLIGE spillesteder i københavn (og provinsen for den sags skyld), og gå en stor bue uden om de steder der prøver at vise et stykke alternativ til den monokultur du vel så fint stiller dig tilfreds med.

Farvel og tobak - T. Terror

PS. og nej gu gider vi ej have DF til at fylde bare ÉN centimet mere i det politiske landskab!!!


Kommentar af morten, 9. juni 2011

haha er der noget der er "monokultur" er det da et miljø der har så mange regler og normer som det omkring ungeren. jeg har mødt rigtig mange flinke mennesker i det gamle ungdomshus, men prøv at komme ind i jakkesæt og slips så skal du se "monokultur" i sin helt basale og mest primitive form.

i snakker altid om "plads til alle" og "mangfoldighed" osv, men sandheden er jo at der ikke er plads til mennesker der ikke lige deler jeres opfattelse af verden, som er MEGET "mono" på alle måder.

har i overvejet hvorfor nogen mon har den opfattelse at det kun er "16 snottede unger, der kaster med brosten" der gider komme derude?

kunne det mon hænge sammen med at der rimeligt ofte følger et eller andet sygt autonomt statement om at smadre kapitalen indefra eller lign med hver øl man køber?

nå men det skal jeg jo ikke blande mig i, jeg ville bare gerne kunne høre noget fedt punk uden at få stoppet alt muligt crap ned i halsen, men det må jeg jo prøve at finde et andet sted så.

god fest sammen med de 15 andre.


Kommentar af En libertær socialist, 9. juni 2011

@morten: "haha er der noget der er "monokultur" er det da et miljø der har så mange regler og normer som det omkring ungeren."

Ethvert miljø har sine regler og normer. Vi har aktivt valgt vores for at gøre stedet inkluderende for grupper, der ofte ekskluderes på grund af diskrimination. De få grundlæggende regler er netop en garant for mangfoldigheden.

@morten: "i snakker altid om "plads til alle" og "mangfoldighed" osv, men sandheden er jo at der ikke er plads til mennesker der ikke lige deler jeres opfattelse af verden, som er MEGET "mono" på alle måder."

Vrøvl. Der er ingen sindelagskontrol, og hvis man respekterer stedets simple grundregler, er man fuldt ud lige så velkommen som enhver anden. Det er en udbredt højrefløjsfordom, at Ungdomshuset kun har plads til folk, der tænker og ser ud på en bestemt måde, men det er ikke desto mindre alvorligt forkert.


Kommentar af T.Terror, 12. juni 2011

Hallo kammerat!

Nu tager du og tjekker måneds programmet på www.ungeren.dk- og SÅ kan vi have en diskussion om hvad vi foretager os herude. Du bliver simpelthen nød til at vide hvad du snakker om, inden du åbner munden, ellers er det sq for kedelig en dialog.

Jeg er som sådan rimelig ligeglad med hvilke fordomme der omgærde Ungdomshuset - Jeg har ikke behov for at vise, eller bevise, noget som helst!

"Jeg vil gerne købe en øl og hører fed punk uden at få proppet al muligt crap ned i halsen" hallo, læs det lige selv, og tænk over det... (eg. punkens egentlige budskab, rod og kultur)

- P.t. 1000 mennesker herude, bare kig ind og dan dig en mening der har hold i sig...

Farvel og xtra stærk tobak :) - T.Terror


Kommentar af morten, 13. juni 2011

hallo selv fætter terror, jeg taler ikke om hvad der står i programmet, på hjemmesiden eller hvilket indtryk i gerne vil give udadtil, jeg taler om alt det der IKKE står i programmet, på hjemmesiden, eller i gerne vil vise udadtil..

1 eksempel ud af rigtig rigtig rigtig mange: http://modkraft.dk/nyheder/article/...

.. og nej i kender dem selvfølgelig ikke, aner ikke hvem de er, hvor de kommer fra eller hvad de vil, og de har bestemt heller ikke noget med huset at gøre, men sjovt nok kender de jer og opholder sig altid helt tilfældigt i nærheden af ungdomshuset når de får lyst til at opføre sig som fascistiske stormtropper.

så ud fra mine ca 3 år i det gamle ungdomshus og alt det lort der har været (indtil videre) omkring det nye så tror jeg godt at jeg kan danne mig en mening med hold i, nemlig at det ikke holder en meter med alt det politiske bullshit der ikke skaber andet end vold og konflikter og ikke mindst en masse problemer for jer selv.


Kommentar af Morten G, 13. juni 2011

Kære T. Terror,

Som en gammel gubbe, der var med i 76, er det rart at høre fra en, som kendes punkens budskab, rod og kultur.

Spændende.


Kommentar af DIY PUNK AS FUCK!, 13. juni 2011

Kære Morten

Det virker seriøst ikke som om du har andet end ukonstruktivt brok at lukke ud. Der er blevet skrev en masse gode svar på dit første spørgsmål, men dem vælger du blankt at ignorere, og i stedet kommentere på et indlæg du kan pege fingre af. Det er ekstremt dårlig debatstil, og det underminerer totalt din pointe om dialog på tværs af meninger, når du selv udviser den samme ignorance som du beskylder os for. Hold dig venligst til emnet, hvis du ønsker at diskutere med os, tak!

Som det tidligere bliver nævnt, så står det dig frit for selv at arrangere en komplet apolitisk punkfestival, som du kan fylde op med alle de røde pølser og DF-valgplakter du ønsker. Ja, du kan da endda høre den kære Jarlov om han ikke har lyst til at komme og være speaker mellem koncerterne...det er bare ikke det vi gider at spilde vores tid på! Desuden tvivler jeg stærkt på at du vil kunne skabe en festival inde for de samme rammer, hvis det er ud fra dét værdigrundlag, for du får sgu ikke Greenday til at spille for transportpengene alene!

Problemet er, at den kommercielle (apolitiske) musikscene alene bygger på profit og egenvinding, og hvis det krav skal opfyldes, vil det betyde at det kun er kunstnere der kan hive tilstrækkeligt med kapital ind, der vil få lov til at spille. Derved fjerner du reelt muligheden for at de bands der spiller på f.eks. den her festival vil kunne blive booket til et kommercielt arrangement, da det kun er punkbands med en tilpas "poppet" lyd der vil kunne finansiere et sådan event. Ligeledes trivler jeg stærkt på at du vil kunne finde aktivitstkræfter der gider at knokle gratis en hel weekend, med at lave " fede koncerter, folkekøkken og alle de andre gode ting", hvis ikke de følte at de fik noget igen, i det her tilfælde at lave en pisse fed og vellykket politisk festival!


Kommentar af Ali fra Eventyrland, 16. juni 2011

Punken er ikke død - Den er bare rykket til NordvestKommentarfunktionen er lukket

Se hele kalenderenModkraft FOTO

26. februar 2012 | Foto

Stop ACTA20. februar 2012 | Foto

Fastelavn i Ungeren


6. februar 2012 | Foto

Anima blander sig i modeugenTidsskriftcentret

Robinson Crusoe

24. april 1731

Daniel Defoe udgiver bogen Robinson Crusoe


Tidsskriftnyt

Nye numre online:

International Socialism
Logos: a journal of modern society & culture
Jump Cut: a review of contemporay media
Kritisk Debat
Video: Marxism and Revolution TodayMarxist books on the global financial crisis and capitalism

Linkbox med et udvalg af nyere marxistiske bøger på engelsk. Med anmeldelser, debat og interviews - og nye bøger tilføjet af af bl.a. Mick Brooks, Andrew Kliman og Paul Mattick, jr.Kontradoxa

Af Nathan Schneider

Ingen ledere, ingen vold

28. februar | Hvad indebærer begrebet om en mangfoldighed af taktikker for Occupy Wall Street? Således spørger Nathan Schneider, der selv er med i bevægelsen, i den nye bog »Vi er de 99%«.


25. februar
Folkedrabets moralske historie

23. februar
Assad-regimets krig mod egen befolkning

20. februar
»Tom« har forladt os

Queerkraft

Af Camilla Tved

10 gode grunde til at se ”10 timer til Paradis”

19. februar | Den meget omtalte og roste spillefilmsdebut fra Mads Mathiesen gør det nemt for publikum. Læs her hvorfor en af QueerKrafts anmeldere blev blød i knæene og nu ønsker sig en (...)

7 kommentarer

17. februar
Queerfeministisk antiracistisk kritik

11. februar
Anders Behring Breivik og kampen om forklaringen

7. februar
Arabiske kvinders kamp i skyggen af islamisternes valgsejre

Fagligt

Af Ulrikke Moustgaard, Kvinfo

»Kønskvoter styrker konkurrenceevnen«

27. februar | Direktøren i det norske Finansnæringens Arbeidsgiverforening mener, at kønskvoter er det bedste, der er sket for Norges globale konkurrencedygtighed.


24. februar
Faglig énmandshær er død

22. februar
Støt de græske stålarbejdere

19. februar
Lønarbejderne skal tilbage til centrum-venstre!

modkultur

Af Sune Hundebøll

Løb i varmen

27. februar | Mens vi udfordres af februarkulden, har løbere sat hinanden i stævne nær Tindouf i Algeriet. Deres udfordring er varmen og 42,195 kilometers løb gennem ørkenen.


24. februar
Kontrafon: fra Nørrebros undergrund til P3

22. februar
KODA freder YouTube

22. februar
Piratradio på standby af frygt for myndighederne


Blogs

Af Rina Ronja Kari

Så går det løs igen

29. februar | 10:40


Af Elizabeth Japsen

Avantgardisten Holberg anno 1721 og 8 marts

28. februar | 09:23

1 kommentarer

Af Karen Helveg Petersen

»De faktiske forhold i jernindustrien…«

27. februar | 17:01

4 kommentarer

Af Søren Søndergaard

Politikerlede

27. februar | 08:52

2 kommentarer

Af Henrik Chulu

Digitalt forår

27. februar | 01:22

4 kommentarer

Af Lise Jonassen

Vi er ikke svage - vi har bare ikke arbejde

26.februar | 11:57

2 kommentarer