Vi er flyttet! modkraft.dk10 gode grunde til at se ”10 timer til Paradis”

Den meget omtalte og roste spillefilmsdebut fra Mads Mathiesen gør det nemt for publikum. Læs her hvorfor en af QueerKrafts anmeldere blev blød i knæene og nu ønsker sig en scooter.

|
Af Camilla Tved - 19. februar 2012


Instruktøren Mads Mathiesen debuterede for nyligt med sin første spillefilm ”10 timer til paradis” der er en udbygning af kortfilmen ”Dennis” fra 2007. ”Ti timer til paradis” vandt for nyligt prisen for bedste instruktør af ikke-amerikansk spillefilm på den prestigefyldte Sundance filmfestival, og har fået meget omtale i medierne.

10 timer til Paradis er en to-i-en film. Første og indledende del handler om bodybuilderen Dennis der bor sammen med sin sygeligt dominerende mor og som gennem at få en kæreste får løsrevet sig og flyttet hjemmefra i en alder af 38. Det er en god historie og der er fremragende skuespil af Kim Kold og Elsebeth Steentoft. Det er lidt uklart for mig hvorfor denne del ikke bare får lov at fylde hele filmen og dermed folde sig lidt ud, men omvendt kan det jo godt virke lidt tungt med den slags psykologiske mor-søn dramaer, så jeg blev lettet da det gik op for mig at der heldigvis var en historie til i filmen.

Filmens anden del handler om at finde kærligheden i Thailand og den er fuldstændig ligesom kødboller og Dajmtærte i Ikea, det glider lige ned, det er billigt og alle de andre spiser det også. Man kan jo heller ikke overleve på P1, Information og DRDokumania alene, så tak til Mads Mathiesen for at levere muligheden for at gå i biografen og slappe lidt af i den kritiske sans.

I skildringen af Thailand og thailandske kvinder er alt nemlig fuldstændig ved det gamle. Fuldstændig. Og gudskelov for det. Det er svært at begrænse sig, men det er lykkedes mig at finde 10 gode grunde til hvorfor 10 timer i paradis gjorde mig så dejlig tung i kroppen og helt og aldeles tom i hovedet.

1. Smukke thaikvinder (tjek).

2. Smukt land med sød befolkning og mange scootere (tjek)

3. Dog lidt vildt og westernagtigt i det der Pattaya (tjek)

4. Fede hvide ældre alkoholiserede mænd på Pattaya-bar (tjek)

5. Frastødende men dog fascinerende kombination af unge smukke thaikvinder og fede hvide ældre alkoholiserede mænd på Pattaya-bar (tjek)

6. Herboende dansk-thailandsk ægtepar med stor aldersforskel, stor æstetisk variation og ulige fordeling af pligterne i hjemmet (tjek)

7. Sød og naiv dansk mand der chokeres over Pattaya og derfor ikke kan få den op og stå sammen med thaipiger indkøbt til formålet (tjek)

8. Sød og naiv dansk mand møder en helt almindelig (som i: ikke sexarbejdende) thai-kvinde og får dermed adgang til smukt land med sød befolkning og mange scootere (tjek).

9. Thailandsk kvinde der ikke laver konflikter og siger fra fordi det angiveligt ikke ligger i asiatiske kvinders natur (tjek)

10. Godt forhold mellem sød og naiv dansk mand og thaikvinde for at understrege at ikke alle dansk/thailandske ægteskaber er ligesom i ”Fra Thailand til Thy” eller Bubber i Thailand (tjek).

JPEG - 30.8 kb
Foto: DFI

Alt i alt en tour de force i velkendte kontraster: stor/lille, dansk/thai, grim/smuk, koldt/varmt, aggressive sexarbejdere/”ægte” buddhistiske thaikvinder, ond mor/god søn (tjek). Blødt, rart og genkendeligt er det, så herfra skal derfor lyde en varm anbefaling af en fantastisk nemt tilgængelig film som på forbilledlig vis opstiller en lang række stereotyper som jeg som hvid danske tilskuer kan forbruge (og nyde) men samtidig tage behørigt afstand fra over en efterfølgende latte i Blågårdsgade. Alt sammen kun for 75 kr. Det er fundet for de penge.Kommentarer


Kommentar af Bitten, 20. februar 2012

Den her 18 min. video med samme hovedperson + hans mor på YouTube, "Dennis", er så flot, men uden den fortælling om (forsøgpå ) frigøelse, som ligger i spillefilmen.

Dennis på youTube


Kommentar af Allan, 21. februar 2012

"Herboende dansk-thailandsk ægtepar med stor aldersforskel, stor æstetisk variation og ulige fordeling af pligterne i hjemmet" Det er da en sød måde at beskrive det på :) Onkel Bent


Kommentar af bimbo, 22. februar 2012

"det glider lige ned, det er billigt og alle de andre spiser det også" hæhæhæ, hvor er det ondt


Kommentar af c, 27. februar 2012

"Thailandsk kvinde der ikke laver konflikter og siger fra fordi det angiveligt ikke ligger i asiatiske kvinders natur"

fed racisme.


Kommentar af Max Rebo, 27. februar 2012

Hvad er pointen med den her artikel? Skal der partout være problemer i et dansk-thailandsk forhold? Skal en film handle om undertrykte kvinder fanget i menneskehandel? Jeg er dansker med thailandske familiemedlemmer. Og er der noget jeg hader så er det danske feminister der ikke kender til thaierne eller Thailand, men alligevel udtaler sig om dem. "Thailandske kvinder er svage og undertrykte etc." Det er simpelthen så racistisk og fordomsfuldt, thaier er utroligt stærke, driftige og stræbsomme. I ville ikke overleve i to uger, hvis I skulle klare jer selv dernede.


Kommentar af Karen, 28. februar 2012

Max,

»[...] thaier er utroligt stærke, driftige og stræbsomme«.

Det er da et mindst lige så racedeterministisk udsagn som det du harcelerer imod. Bare med omvendt fortegn. Enhver generalisering er et overgreb, og vi burde alle holde os fra sådanne italesættelser.


Kommentar af Karl, 28. februar 2012

Enig med Karen.

Og så tror jeg at pointen med klummen både er at ærgre sig over de stereotype fremstillinger i filmen men også at ærgre sig over sin egen og andres forudsigelige og lidt selvgode caffe latte hygge med at ærgre sig over stereoptyperne. Meget fin lille tekst.Kommentarfunktionen er lukket

Se hele kalenderenModkraft FOTO

26. februar 2012 | Foto

Stop ACTA20. februar 2012 | Foto

Fastelavn i Ungeren


6. februar 2012 | Foto

Anima blander sig i modeugenTidsskriftcentret

Robinson Crusoe

24. april 1731

Daniel Defoe udgiver bogen Robinson Crusoe


Tidsskriftnyt

Nye numre online:

International Socialism
Logos: a journal of modern society & culture
Jump Cut: a review of contemporay media
Kritisk Debat
Video: Marxism and Revolution TodayMarxist books on the global financial crisis and capitalism

Linkbox med et udvalg af nyere marxistiske bøger på engelsk. Med anmeldelser, debat og interviews - og nye bøger tilføjet af af bl.a. Mick Brooks, Andrew Kliman og Paul Mattick, jr.Kontradoxa

Af Nathan Schneider

Ingen ledere, ingen vold

28. februar | Hvad indebærer begrebet om en mangfoldighed af taktikker for Occupy Wall Street? Således spørger Nathan Schneider, der selv er med i bevægelsen, i den nye bog »Vi er de 99%«.


25. februar
Folkedrabets moralske historie

23. februar
Assad-regimets krig mod egen befolkning

20. februar
»Tom« har forladt os

Queerkraft

Af Camilla Tved

10 gode grunde til at se ”10 timer til Paradis”

19. februar | Den meget omtalte og roste spillefilmsdebut fra Mads Mathiesen gør det nemt for publikum. Læs her hvorfor en af QueerKrafts anmeldere blev blød i knæene og nu ønsker sig en (...)

7 kommentarer

17. februar
Queerfeministisk antiracistisk kritik

11. februar
Anders Behring Breivik og kampen om forklaringen

7. februar
Arabiske kvinders kamp i skyggen af islamisternes valgsejre

Fagligt

Af Ulrikke Moustgaard, Kvinfo

»Kønskvoter styrker konkurrenceevnen«

27. februar | Direktøren i det norske Finansnæringens Arbeidsgiverforening mener, at kønskvoter er det bedste, der er sket for Norges globale konkurrencedygtighed.


24. februar
Faglig énmandshær er død

22. februar
Støt de græske stålarbejdere

19. februar
Lønarbejderne skal tilbage til centrum-venstre!

modkultur

Af Sune Hundebøll

Løb i varmen

27. februar | Mens vi udfordres af februarkulden, har løbere sat hinanden i stævne nær Tindouf i Algeriet. Deres udfordring er varmen og 42,195 kilometers løb gennem ørkenen.


24. februar
Kontrafon: fra Nørrebros undergrund til P3

22. februar
KODA freder YouTube

22. februar
Piratradio på standby af frygt for myndighederne


Blogs

Af Rina Ronja Kari

Så går det løs igen

29. februar | 10:40


Af Elizabeth Japsen

Avantgardisten Holberg anno 1721 og 8 marts

28. februar | 09:23

1 kommentarer

Af Karen Helveg Petersen

»De faktiske forhold i jernindustrien…«

27. februar | 17:01

4 kommentarer

Af Søren Søndergaard

Politikerlede

27. februar | 08:52

2 kommentarer

Af Henrik Chulu

Digitalt forår

27. februar | 01:22

4 kommentarer

Af Lise Jonassen

Vi er ikke svage - vi har bare ikke arbejde

26.februar | 11:57

2 kommentarer