Vi er flyttet! modkraft.dkMust-gives and -haves

Har du endnu ikke styr på julegaverne? Fortvivl ikke, for her har du QueerKrafts komplet subjektive liste over bøger du bør give dig selv eller andre i julegave.

|
Af Camilla Tved & Lotte Knold - 18. december 2011


De er ikke alle spritnye, men gode bøger forringes jo ikke af at blive ældre, tværtimod, de falder i pris samtidig med at de dufter bedre. Tjek dit lokale antikvariat og nyd at bogen har været elsket af nogen før dig eller støt din lokale uafhængige bogbiks.

Selvportræt med dyr af Christian Yde Frostholm. Gyldendal, 2011. En ikke mindre end fremragende erindringsglimtende bog om at vokse op med en seksualitet der adskiller sig fra majoritetens. Inklusiv den familie man gerne vil elskes af. Skrevet i et så stramt og uoverflødigt sprog at det ville være en hån at sige andet end: Køb den. Bemærk i øvrigt den meget smukke omslagstegning af Al Masson. Christian Yde Frostholm står desuden bag litteraturprojektet evighedsblog.dk som du bør tjekke fordi den serverer perler for dig på et sølvfad.

Menneskeudstilling. Fremvisninger af eksotiske mennesker i Zoologisk Have og Tivoli af Rikke Andreassen & Anne Folke Henningsen. Tiderne Skifter, 2011. Her er julegavehittet til den historieinteresserede eller andre, der (burde) interessere sig for, hvordan race i et historisk perspektiv er blevet brugt til at kategorisere mennesker som henholdsvis ‘vilde’ og ‘eksotiske’ eller ‘normale’ og ‘civiliserede’. Med udgangspunkt i et glemt arkiv gennemgår de to forskere Rikke Andreassen og Anne Folke Henningsen, hvordan mere end 50 udstillinger af såkaldt ‘eksotiske’ mennesker fra 1870erne til 1910erne fandt sted i Tivoli og Zoologisk Have. Udstillinger, som fx beduiner-udstillingen, afrikaner-udstillingen, kineser-udstillingen, der trak fulde huse og i høj grad var med til genfortælle og medskabe forestillinger om ‘os’ og ‘de andre’ og dermed etablere de racehierarkier, der ligeledes trækker tråde til vores nutidige samfund. Som Anne Folke Henningsen udtrykker det: »Dengang handlede det om race. I dag har kultur fået rollen som den determinerende faktor, og det præger vores debat om multikulturalisme. Her er man sin kultur, ligesom man dengang var sin race.« Bogen er rig på anekdoter og berører en række spændende emner som fx hvordan køn, eksotisering og erotisering spiller sammen, og hvordan disse menneskeudstillinger var med til at legitimere kolonialistiske interventioner, men også hvordan de udstillede personer udøvede en vis form for modmagt i form af eksempelvis strejker for forbedrede arbejdsforhold. Bogen er godt formidlet og velillustreret, så her er tale om en julegave med overhængende fare for at gøre den glade modtager klogere på det samfund, vi lever i. We like!

De bedste hensigter – en adoptivmors refleksioner af Cheri Register. Hans Reitzels forlag, 2010. Noget så usædvanligt som en (selv)kritisk bog om at adoptere fra transnationale lande. Bogen er skrevet af dansk-amerikaneren Cheri Register, der er adoptivmor til to voksne døtre fra Korea og den fik lunkne modtagelser i pressen, sandsynligvis fordi den kritiske vinkel på transnational adoption stadig har trange kår herhjemme. Register skriver tankevækkende og provokerende om bl.a. eksoticering, kultur og identiteter, og relevansen af denne bog rækker langt ud over emnet adoption. En alt for overset bog.

Just Kids af Patti Smith. Klim, 2010. Just Kids er selvbiografi, biografi og generationsportræt i et, centreret omkring kærlighedsforholdet mellem Rockmusikeren og poeten Patti Smith og kunstneren Robert Mapplethorpe der døde af AIDS i 1989. Der er sagt og skrevet meget om denne bog, der har fået fantastiske anmeldelser, hvori flere har fremhævet den ”universelle kærlighedshistorie” i bogen, hvilket er pudsigt i betragtning af den meget queerede, ikke-heteronormative konstellation som Patti Smith og Robert Mapplethorpe etablerede sig selv og deres kærlighed i. Men excentriske kunstnere som Patti Smith må jo nok lidt mere end gennemsnittet og uanset, så er det vanddrivende smukt, poetisk og usentimentalt beskrevet. Helt som man kunne forvente det af Patti Smith, bare bedre. Fås både på dansk og engelsk, og er udkommet i billigudgaver på begge sprog.

Om at spise dyr af Jonathan Safran Foer. Tiderne Skifter, 2010. En genremæssig rodekasse af en bog, der afdækker Safran Foers process fra kødspiser til vegetar gennem skildringen af alt fra hans jødiske bedstemors krigsprægede madvaner til forholdene på industrialiserede land- og fiskeribrug. Som mangeårig vegetar er der for så vidt intet nyt i en stor del af beskrivelserne i fx slagteriindustrien, men bogens styrke er den sammehængskraft den præsenterer ved dens mangefacetterede afdækning af emnet. Grundigt, både sprogligt og faktuelt.

Trans* Kvinder, Køn & Forskning, nr. 3-4, 2011. Tidsskriftet fra Koordinationen for Kønsforskning har slået sig løs og dedikeret et helt nummer til artikler om trans* som forskningsfelt (sådan 5-10 år efter, at alle andre gender studies fakulteter har fattet interesse for emnet... meeen det er jo bedre sent end aldrig!). Den kyndige redaktion har samlet artikler om blandt andet konstruktionen af trans*maskulinitet på YouTube, forholdet mellem queer- og trans*aktivisme og erfaringer af trans-racialitet hos ikke-hvide adopterede. En gave, der helt sikkert vil falde i god jord hos alle kønsforskningsinteresserede akademiaspirer, og med den flotte billedside, er nummeret sågar gået hen og blevet lidt af en visuel fornøjelse at bladre sig igennem. Kan bestilles igennem Koordinationen for Kønsforskning

Læs mere om »Trans*studier og –vokabularium« på QueerKraft

JPEG - 40.5 kb
Et helt temanummer dedikeret til trans* i både tekst og billeder er hvad Koordinationen for Kønsforskningen disker op med. Foto: Amos Mac.

Rystet Spejl Søren Ulrich Thomsen. Gyldendal, 2011. Hvis du tidligere har læst Søren Ulrich Thomsen er den præcis så god som man turde håbe på. Hvis du aldrig har er det endnu bedre.

Palestine af Joe Sacco. Fantagraphic books, 2010. Den maltesisk-amerikanske journalist og graphic novel-forfatter Joe Sacco er stadig relativt ukendt i Danmark og det er en stor skam. Hans første hovedværk Palestine foreligger endnu kun på engelsk, den nyeste udgave med forord af Edvard Said. Palestine er en graphic novel bygget over tegninger, interviews og reseach som Joe Sacco udførte under et ophold i de palæstinensisk besatte områder under den første intifada i starten af halvfemserne. Bogen er fra første side en medrivende, grusom udstilling af den israelske besættelse og undertrykkelsen af palæstinenserne. Sacco formår at have et selvironisk blik for sin egen rolle som vestlig ”beskuer” i de besatte områder, og han behersker fuldstændigt balancegangen mellem humor og alvor i sin formidling af dette tragisk tidsløse stof. Tjek evt også Joe Saccos Footnotes from Gaza og Safe Area Gorazde.

Huden er det elastiske hylster der omgiver legemet af Bjørn Rasmussen, Gyldendal 2011. Faktisk blev jeg utrolig irriteret og skuffet over denne bog, som jeg måtte tvinge mig selv til at læse færdig. Men mange i min omgangskreds, hvis bogsmag jeg normalt deler, kan ikke få armene ned over den. I stedet kan jeg så fremhæve at dansksproget bøsselitteratur fortjener al medvind i verden og i øvrigt er omslaget og titlen så smuk at det næsten er nok at sidde med bogen i hænderne og bare kigge på den.

Queer Performance af Sizzy Boyz (Katz, Kock, Ortmann, Schenk & Weiss (red). 2011. Thealit. Frauen. Kultur. Labor, 2011. Hvis man vil have genderfuck og flotte farvefotos en masse kan man rette blikket mod det tyske bogmarked. Her har kulturinstituttet Thealit udgivet en bog om drag-boyband-gruppen Sissy Boyz, der med egne ord placerer sig et sted mellem subversiv kunst, feministisk propaganda, aktivisme, burlesque og pupertære teenagedrømme. Tilhører man de tyskkyndige kan man i denne bog fornøje sig med artikler og analyser af blandt andet »Queer-feministische Fantasiebilder von Männlichkeit und Sexualität« og »Coole Machos und andere Körperbildern«. Har man imidlertid ikke helt mod på den tyske grammatik, kan man så fornøje sig med de mindre teksttunge afsnit, hvor man blandt andet kan følge Sissy Boys gennem en god gammeldags foto-love-story (jep, ligesom i Bravo-bladene), læse Die Ärtzte Ohne Ängste’s (der optræder som tøsedrengenes onde tvillinger) behandlingsplaner ud i BDSM-inspireret smerteterapi, eller simpelthen nyde de mange flotte farvefotos, der pryder bogen. Bogen kan bestilles direkte hos forlaget eller erhverves hos udvalgte boghandlere i Berlin og Bremen.

JPEG - 40.4 kb

A single man af Christopher Isherwood. University of Minnesota Press. Oprindelig udgivet i 1964 men genudgivet i forbindelse med Tom Fords blændende filmatisering af bogen i 2009. Du bør ikke nøjes med filmen, ikke mindst fordi Isherwoods stærke indirekte skildring af det at være tæt på et døende menneske hører til den del der blev skåret bort i filmen. Fås både på dansk og engelsk og er udkommet i billigudgaver på begge sprog.

Find Holger danske af Maja Lee Langvad. Borgen, 2006. En lille fantastisk tekstsamling om konstruktionen af identitet, familier og etnicitet. Alt for kort er den! Angiveligt skulle Maja Lee Langvad have en bog på vej hvilket kun kan gå for langsomt. Hvis hun læser op til en begivenhed i nærheden af dig bør du skynde dig, hendes stemme er champagne for øregangene.

Vrede unge mænd – Optøjer og kampen for anerkendelse i et nyt Danmark af Aydin Soei. Tiderne Skifter, 2011. Sociologen og journalisten Aydin Soei trækker her niveauet væsentligt op fra sin (med)forfatterdebut Skyld- Historien bag mordet på Antonio Curra fra 2007. Ikke at det var nogen dårlig bog, men i Vrede unge mænd får Soei foldet sin faglighed ud og demonstrerer resultatet af kombinationen af god journalistik og grundig research. Bogen tager udgangspunkt i urolighederne på Nørrebro i de senere år og bygger dels på interviews med socialpædagoger, betjente, lærere og unge beboere på Nørrebro, og dels på sociologisk teori. Et tiltrængt kritisk perspektiv på den rolle politi, medier, forfejlede kommunale tiltag og ikke mindst socioøkonomiske forhold spiller i urolighederne. Soie trækker noget så oldschool som et klasseperspektiv op af hatten og det er bogens stærkeste kort.

Til de nysgerrige - en bog om seksualitet og forplantning af Marie D. Christiansen. illustrator og grafiker Marie Christiansen har med støtte fra Statens Kunstfond udgivet en opdateret ælle-bælle-bolle bog. Dem kom der også et par stykker af sidste år men de udmærkede sig mest ved at være ekstremt heteronormative. Til de nysgerrige retter til dels op på dette og på redaktionen blev vi lidt forelsket i den. Illustrationerne er fede og uhøjtidelige og Maria Christiansen skal have en høj femmer for detalje-rigdom(i det omfang man kan kalde en klitoris en detalje!) og for at berøre livsvigtige emner som onani, naturlig kropsbehåring, homosex og aseksualitet. Forplantningsdelen er så afgrænset til en beskrivelse af et heteroknald, og der kunne man måske med fordel have opretholdt det ellers høje og nuancerede niveau, men det er nu stadig en virkelig fin bog. Kan købes på mariedesign.dk eller artrebels.dk

Da det jo i sagens natur er umuligt at lave en udtømmende liste over verdens dejlige bøger, dedikerer vi hermed vort elskede kommentarfelt til alle jeres supplerende oplysninger om bøger, som vi glæder os til at høre nærmere om.Kommentarer


Kommentar af Lisbeth Merete, 18. december 2011

Julegave ønske haves; At Queekraft redaktionen holder sig til emnet (Queer, LGBT, køn) og ikke bruger spalteplads på alle mulige andre politiske emner som Queekraft redaktionens medlemmer interessere sig for, men som er emnet fuldstændigt ligegyldig. (udlændingepolitik, vegetarianisme osv.)


Kommentar af Elizabeth, 19. december 2011

Jeg kan oplyse at Christoffer Isherwoods A single man er udgivet på dansk engang omkring 1970 - det er så fordelen ved at blive ældre - kan tydelig huske den - synes den er langt mere skæbne tung og langt mere om alderdom en filmen er.

På dansk hedder den : En enlig herre

fandt den forleden i en kasse for 7 kr :)

eller tjek antikvariaterne på nettet :)

Ellers vil jeg anbefale :

Gender pluralism: southeast Asia since early modern times af Michael G. Peletz

Den undersøge hvordan det kam være at netop denne region har en helt anderledes kultur ifht køn - mest berømt for det meget store antal transkønnede i den region. Men det er også historien om,hvordan de hvide kristne imperialister på alle måder søgte at stoppe denne kultur. Interessant nok nævnes også en del om muslimernes forhold til transkønnede - et langt mere positivt forhold.

Go`læsning :)


Kommentar af Ævle Bævle, 19. december 2011

Novra, hvor den litteraturliste afslører, at Queerkraft-redaktionen trænger til at komme en tur rundt og græsse på hylderne for at læse noget lidt andet end alt det, der blot bekræfter i alt det, de ved, mener, tænker og synes i forvejen. Det er som om Queerkraft ikke har udviklet sig i nogle år efterhånden. Når man bliver ved med at repetere de samme sandheder og holder præcis det samme perspektiv år ud og år ind, holder det altså op med at være queer og bliver i stedet tradition, konvention og norm.

Hvad med lidt frisk luft og nogle friske vinkler i det nye år? Inspiration... Ny inspiration. Tak.


Kommentar af Mads Ananda Lodahl, 19. december 2011

ej, så vil jeg også anbefale tre bøger, som ikke er på listen. læs min anbefaling her, så slipper jeg for at skrive det igen....

tak for anbefalingen. i er søde..


Kommentar af Trine , 19. december 2011

Så syntes jeg også .... KÆRLIGHEDS KONTRAKTEN skal på listen. Ny bog om Åbenhed og troskab i forholdet...... Måske en god bog til ens søde kæreste... som man gerne vil dele med andre.

Takker også for god liste.


Kommentar af Tidsskriftcentret, 19. december 2011

Ja, så fik vi sgu også en GAVE-(forslags)liste på linksamlingen:
Jul - andre sider af julen
Men der er nu flest links til artikler IMOD gaveriet, barmhjerteligheden og al julens forlorne, overfladiske osv. osv.
Men, øh, tak for linket.


Kommentar af Lisbeth Merete, 22. december 2011

Så vil jeg lige anbefale et par bøger der holder sig inden for emnet :-)

Joan Roughgarden; "Evolutions Rainbow" Diversity, gender and sexuality in nature and people Berkley Press 2004 ISBN: 978-0-520-26012-2

Raven Kaldera; "Hermafrodeities" The transgender spiritualty Workbook. Asphodel Press 2008 ISBN: 978-0-578-00791-5

Begge to er absolut anbefalelsesværdige. Den første er en populærvidenskabelig gennemgang af den mangfoldighed af kønsudtryk og sexualitet der eksistere i naturen. Den anden en historisk gennemgang af åndelige traditioner med transkønnet udtryk skrevet ud fra en spirituel synsvinkel. Begge forfattere er transkønnede.Kommentarfunktionen er lukket

Se hele kalenderenModkraft FOTO

26. februar 2012 | Foto

Stop ACTA20. februar 2012 | Foto

Fastelavn i Ungeren


6. februar 2012 | Foto

Anima blander sig i modeugenTidsskriftcentret

Robinson Crusoe

24. april 1731

Daniel Defoe udgiver bogen Robinson Crusoe


Tidsskriftnyt

Nye numre online:

International Socialism
Logos: a journal of modern society & culture
Jump Cut: a review of contemporay media
Kritisk Debat
Video: Marxism and Revolution TodayMarxist books on the global financial crisis and capitalism

Linkbox med et udvalg af nyere marxistiske bøger på engelsk. Med anmeldelser, debat og interviews - og nye bøger tilføjet af af bl.a. Mick Brooks, Andrew Kliman og Paul Mattick, jr.Kontradoxa

Af Nathan Schneider

Ingen ledere, ingen vold

28. februar | Hvad indebærer begrebet om en mangfoldighed af taktikker for Occupy Wall Street? Således spørger Nathan Schneider, der selv er med i bevægelsen, i den nye bog »Vi er de 99%«.


25. februar
Folkedrabets moralske historie

23. februar
Assad-regimets krig mod egen befolkning

20. februar
»Tom« har forladt os

Queerkraft

Af Camilla Tved

10 gode grunde til at se ”10 timer til Paradis”

19. februar | Den meget omtalte og roste spillefilmsdebut fra Mads Mathiesen gør det nemt for publikum. Læs her hvorfor en af QueerKrafts anmeldere blev blød i knæene og nu ønsker sig en (...)

7 kommentarer

17. februar
Queerfeministisk antiracistisk kritik

11. februar
Anders Behring Breivik og kampen om forklaringen

7. februar
Arabiske kvinders kamp i skyggen af islamisternes valgsejre

Fagligt

Af Ulrikke Moustgaard, Kvinfo

»Kønskvoter styrker konkurrenceevnen«

27. februar | Direktøren i det norske Finansnæringens Arbeidsgiverforening mener, at kønskvoter er det bedste, der er sket for Norges globale konkurrencedygtighed.


24. februar
Faglig énmandshær er død

22. februar
Støt de græske stålarbejdere

19. februar
Lønarbejderne skal tilbage til centrum-venstre!

modkultur

Af Sune Hundebøll

Løb i varmen

27. februar | Mens vi udfordres af februarkulden, har løbere sat hinanden i stævne nær Tindouf i Algeriet. Deres udfordring er varmen og 42,195 kilometers løb gennem ørkenen.


24. februar
Kontrafon: fra Nørrebros undergrund til P3

22. februar
KODA freder YouTube

22. februar
Piratradio på standby af frygt for myndighederne


Blogs

Af Rina Ronja Kari

Så går det løs igen

29. februar | 10:40


Af Elizabeth Japsen

Avantgardisten Holberg anno 1721 og 8 marts

28. februar | 09:23

1 kommentarer

Af Karen Helveg Petersen

»De faktiske forhold i jernindustrien…«

27. februar | 17:01

4 kommentarer

Af Søren Søndergaard

Politikerlede

27. februar | 08:52

2 kommentarer

Af Henrik Chulu

Digitalt forår

27. februar | 01:22

4 kommentarer

Af Lise Jonassen

Vi er ikke svage - vi har bare ikke arbejde

26.februar | 11:57

2 kommentarer