Vi er flyttet! modkraft.dkSusan George

Amerikansk/fransk forskeraktivist (29. juni 1934- )


Indhold:

Forord
På engelsk
På dansk og norsk
Bøger på dansk
Se ogsåForord

Amerikansk/fransk forskeraktivist (29. juni 1934- ). Hun er vicedirektør på Transnational Institute og vicepræsident i den franske organisation ATTAC (Association for Taxation of Financial Transactions to Aid Citizen) og har i de sidste 30 år skrevet en halv snes bøger om verdens ulighed, gælden, sulten og fattigdommen i den 3. verden og sammenhængen til de multinationale, Verdensbanken og WTOs nyliberalistiske markedsdiktatur. Med udgangspunkt i demonstrationerne i Seattle (november1999) mod WTOs topmøde, blev Susan George en af inspiratorerne for den hurtigt voksende bevægelse for global retfærdighed. (Se her fx hendes bidrag til bogen Globalize This, kap. 6 (’Fixing or nixing the WTO’).

Bjarne A. Frandsen. Januar 2003

På engelsk

Transnational Institute
Susan George
En større samling artikler, bogbidrag, interviews og taler på engelsk og fransk om nyliberalismens verdensøkonomi, Verdensbanken, WTO og meget andet. Se Biography (pdf) (2008).

Wikipedia.org
Susan George (political scientist)

Socialist Review
- Chris Harman: The wrong attack
(nr.259, januar 2002)
"I wonder if Susan George has thought through the implications of what she is saying ... Susan George, who has campaigned so much against economic and political repression in the past, seems to be urging western governments to engage in economic blackmail so as to push more Third World governments to embrace repression."

International Socialism
- Mark O’Brien: In perspective : Susan George (nr.86, spring 2000, s.37-50)
"Join in any debate or discussion about hunger, world poverty and the effect of world capitalism on the poorest countries, and at some point the name of Susan George will be mentioned. George is an example of a rare breed. She is one of those independent scholar-activists who for 25 years has written and campaigned against the horrors of the global system, neither being deflected by often vicious attacks from the establishment nor by the flatteries of academia."

På dansk og norsk

Arbejderen
Fra ’forfatning’ til ’reform’ - eller fra dårligt til værre. Af Susan George (24. januar 2008)
"Den traktat bibeholder det meste af den forkastede forfatning. Den er i usædvanlig grad nyliberal i bogstav og i ånd."
En anden verden er mulig, hvis.. Af Hans Chr. Andersen (2. oktober 2004)
"I sin nye bog ser Susan George mest på kapitalismens fremtrædelsesformer og globaliseringens følger, ikke på selve grundlaget. Årsag forsvinder i virkning og det giver grobund for reformistiske illusioner."

Information
’Jeg vil gerne se nogle resultater’. Interview ved Jørgen Steen Nielsen (2.-3. okt. 2004)
"Susan George, pioner i bevægelsen for en anden globalisering, tror på EU. Men ikke på EU’s ny forfatning."
11. september – hvem vandt? (7. september 2002)
"Den mest ultrakonservative og militaristiske regering i mands minde er ved magten i Washington, og intet ser ud til at kunne få den fra sine krigsplaner. Vicepræsidenten for ATTAC i Frankrig skriver om effekten af 11. september."
Verden er ikke til salg. Interview ved Lars Mogensen (2. april 2002)
"De største firmaer i verden har afkoblet sig enhver form for demokratisk kontrol, mener den franske vice-præsident for ATTAC-bevægelsen."
EU og USA ligger i politisk krig. Interview ved Bjarke Møller (2. januar 2001)
"ATTACs vicepræsident Susan George opfordrer den danske venstrefløj til at gå ind for euroen og en stærkere Europæisk Union for at dæmme op for amerikaniseringen."

Internasjonal Sosialisme
- Mark O’Brien: Susan George i perspektiv (nr.6, høsten 2000)
"Ta del i en debatt eller diskusjon om sultproblemet, verdensfattigdommen eller verdenskapitalismens virkning på de fattigste landene, og på et eller annet tidspunkt vil navnet Susan George bli nevnt. George er av sjeldent merke. Hun er en av disse uavhengige akademiker-aktivistene som har skrevet om og kjempet mot det globale systemets uhyrligheter i 25 år, uten å ha blitt avsporet verken av makthavernes ondsinnede angrep eller av andre akademikeres lovprisninger."

Kritisk Debat
Et andet Europa begynder med et nej til Forfatningen (15. nov. 2004)
"Jeg er ekstremt pro-europæisk, men jeg ønsker et andet Europa, der er tro mod sine bedste traditioner. Vi har brug for et grundlæggende anderledes Europa, som kan gå mod det amerikanske verdenssyn og -projekt. Jeg tror, at masser af europæere, ganske som jeg selv, ønsker et sådant projekt."
Ideernes krig (15. nov. 2004)
"Det som i dag synes en naturlig følge af „globalisering", er i virkeligheden frugten af en langsigtet og vellykket strategi. Men det var venstrefløjens passivitet på den ideologiske front som muliggjorde neoliberalismens sejrstog. Det gælder derfor om at genopbygge en intellektuel modstandsbevægelse som kan tilbageerobre det tabte."
Et andet Europa begynder med et nej til Forfatningen (15. nov. 2004)
"’Jeg er ekstremt pro-europæisk’, skriver Susan George i et svar til dagbladet Politiken. Den vigtigste debat i dag handler om Forfatningstraktakten."
En anden verden er mulig - kan Europa vise vejen? (15. aug. 2004)
"For at sige det klart, tror jeg ikke en anden verden er mulig uden et Europa, der er bevidst om sin uundværlige rolle og som er fast besluttet på at forblive trofast overfor, og bygge på, sine rødder, sin kultur og de positive aspekter af sin historie - specielt sin efterkrigs-historie."

Le Monde Diplomatique
Tilbake til Keynes og ITO? (nr.2, feb. 2007)
"Doha-runden i Verdens Handelsorganisasjon (WTO), som begynte i 2001, skar seg til slutt. I Europa er mange nå stemt for at man går tilbake til proteksjonisme på nasjonalt eller lokalt plan. Men hvorfor ikke tilpasse John Maynard Keynes opprinnelige idé om en Internasjonal handelsorganisasjon (International Trade Organisation – ITO), som hadde full sysselsetting og sosiale framskritt blant sine mål, til vår tid?"

Salt
De virkelige alternativer (nr.3, juni 2001, s.24-25)
"I januar deltog ATTAC sammen med et væld af bevægelser fra hele verden i World Social Forum i Porto Alegre i Brasilien. Her er Susan Georges bidrag til begivenheden, der samlede tusinder af aktivister."
Ideer har konsekvenser (nr.2, april/maj 1999, s.30-33)
"Den i dag dominerende økonomiske doktrin faldt ikke ned fra himlen. Den blev i årtier omhyggeligt næret af tanker, handlinger og propaganda; købt og betalt af et tæt sammenknyttet broderskab, som har gavn af dens udbredelse."
Samme bearbejdede artikel er også bragt i Den Rød Grønne (Word-dokument) (nr. 6, maj, 2001, side 4-9).
(I Solidaritet nedenfor er der en uforkortet oversættelse af samme artikel).

Solidaritet
Ideernes krig (nr.2, maj 2001, s.15-21)
"Det som idag synes en naturlig følge af ’globalisering’, er i virkeligheden frugten af en langsigtet og vellykket strategi. Men det var venstrefløjens passivitet på den ideologiske front som muliggjorde neoliberalismens sejrstog. Det gælder derfor om at genopbygge en intellektuel modstandsbevægelse som kan tilbageerobre det tabte." Artiklen er også bragt i Kritisk Debat (15. nov. 2004).

Bøger på dansk af Susan George

En anden verden er mulig, hvis ...
(Forlaget Sohn, 2004, 252 sider)
"Er de voksende uligheder i verden en given ting? Er den liberalistiske verdensøkonomi egnet til at skabe en bedre verden? Har Verdensbanken, Den Internationale Valutafond og WTO gjort livet bedre for de fattige? Er en anden verden overhovedet mulig? Nej, nej, nej og ja, siger forfatteren Susan George."

Fanget i fælden : gældskrisen - vor tids kolonikrig
(Mellemfolkeligt Samvirke, 1989, 327 sider)
"En analyse af ulandenes gældskrise, herunder Den Internationale Valutafonds og Verdensbankens magtstrukturer samt eksempler på konsekvenserne for miljø og mennesker i en række gældstruede lande i Afrika og Latinamerika."

Se også

Antikapitalistisk bevægelse / Anti-capitalist movement
Emnelister, personlister og linkboxe på Modkraft.dk/Tidsskriftcentret.


Tidsskriftnyt


Gaia: tidsskrift for international solidaritet (nr.81, forår 2017, 31 s.). Kvartalstidsskrift online med artikler om Trump og nyliberalismen, Etiopien, Cuba, Filippinerne, Israel og Columbia.

Against the Current (Issue 188, May-June 2017). Amerikansk socialistisk tidsskrift online med artikler bl.a. om Trumps politik, Latinamerikas højredrejning, Den Russiske Revolution og arbejderdemokrati + mange boganmeldelser.

Kritisk Debat (17. april 2017). Online med 16 artikler, bl.a. om Socialdemokraterne og højrepopulismen, Latinamerika, Frankrig, Indien, samt en længere artikel af Göran Therborn om ulighedens dynamik (fra New Left Review).

International Socialism (Issue 154, Spring 2017, 223 p.). Britisk kvartalstidsskrift online med artikler bl.a om Donald Trump og den neoliberalistiske verdensorden, antisemitisme og højrefløjen, den russiske revolution og Lenins April-teser, klasseanalyse, Frantz Fanon, Engels og menneskets forhistorie + boganmeldelser.

Se også:
Nyeste links på Modkraft Biblioteket
Nogle af de nyeste links tilføjet på Tidslinjen og linksamlinger på Modkraft Bibliotekets sider.Aktuelle links

Kriseanalyser

Links med en marxistisk økonomisk blogger, nyere marxistiske bøger og socialistiske konferenceoplæg.

Michael Robert - blogging from a Marxist economist
"First-rate Marxist political economy, deployed for both analysis and polemic, lucidly explained and supported by illuminating graphs and tables."

Marxist books on the global financial crisis and capitalism
Linkbox med et udvalg af nyere marxistiske bøger på engelsk. Med anmeldelser, debat og interviews - og nye bøger (2016) af Michael Roberts og Anwar Shaikh.

Radical economic theories of the current economic crisis (pdf, 23 sider)
Union of Radical Political Economics, sommerkonference 2012.
Med bidrag fra Steve Keen, Andrew Kliman, David M. Kotz, Arthur MacEwan, Fred Moseley, Thomas I. Palley, Jack Rasmus, Michael Roberts, Anwar Shaikh og Richard Wolff.


Kontradoxa

Af Nathan Schneider

Ingen ledere, ingen vold

28. februar | Hvad indebærer begrebet om en mangfoldighed af taktikker for Occupy Wall Street? Således spørger Nathan Schneider, der selv er med i bevægelsen, i den nye bog »Vi er de 99%«.


25. februar
Folkedrabets moralske historie

23. februar
Assad-regimets krig mod egen befolkning

20. februar
»Tom« har forladt os

Queerkraft

Af Camilla Tved

10 gode grunde til at se ”10 timer til Paradis”

19. februar | Den meget omtalte og roste spillefilmsdebut fra Mads Mathiesen gør det nemt for publikum. Læs her hvorfor en af QueerKrafts anmeldere blev blød i knæene og nu ønsker sig en (...)

7 kommentarer

17. februar
Queerfeministisk antiracistisk kritik

11. februar
Anders Behring Breivik og kampen om forklaringen

7. februar
Arabiske kvinders kamp i skyggen af islamisternes valgsejre

Fagligt

Af Ulrikke Moustgaard, Kvinfo

»Kønskvoter styrker konkurrenceevnen«

27. februar | Direktøren i det norske Finansnæringens Arbeidsgiverforening mener, at kønskvoter er det bedste, der er sket for Norges globale konkurrencedygtighed.


24. februar
Faglig énmandshær er død

22. februar
Støt de græske stålarbejdere

19. februar
Lønarbejderne skal tilbage til centrum-venstre!

modkultur

Af Sune Hundebøll

Løb i varmen

27. februar | Mens vi udfordres af februarkulden, har løbere sat hinanden i stævne nær Tindouf i Algeriet. Deres udfordring er varmen og 42,195 kilometers løb gennem ørkenen.


24. februar
Kontrafon: fra Nørrebros undergrund til P3

22. februar
KODA freder YouTube

22. februar
Piratradio på standby af frygt for myndighederne


Blogs

Af Rina Ronja Kari

Så går det løs igen

29. februar | 10:40


Af Elizabeth Japsen

Avantgardisten Holberg anno 1721 og 8 marts

28. februar | 09:23

1 kommentarer

Af Karen Helveg Petersen

»De faktiske forhold i jernindustrien…«

27. februar | 17:01

4 kommentarer

Af Søren Søndergaard

Politikerlede

27. februar | 08:52

2 kommentarer

Af Henrik Chulu

Digitalt forår

27. februar | 01:22

4 kommentarer

Af Lise Jonassen

Vi er ikke svage - vi har bare ikke arbejde

26.februar | 11:57

2 kommentarer


Modkraft.tv

Stop ACTA nu Demonstration 25-02-2012

Billeder fra demoen mod ACTA lørdag d. 25/2-2012

Lavet af Filip S - http://lilit.dkannonce

Seneste kommentarer

Henrik Chulu | Jens Voldby Crumlin | kl. 09:13
Kodeordene for et nyt samfundssystem er en ny økonomi som er frigjort fra (...)

Kontradoxa | amalie skram | kl. 00:16
@Grølheim Hvem og hvad giver dig din absurde tro på, at Assad-regimet (...)

Saila Naomi Stausholm | Saila Naomi Stausholm | kl. 23:41
Hej alle, mange tak for jeres kommentarer. Mht debatten om mig/SF’ere på (...)

Saila Naomi Stausholm | Saila Naomi Stausholm | kl. 23:31
Hej alle, lige lidt respons herfra - igen tak for jeres kommentarer. Mht (...)

Kontradoxa | Grølheim | kl. 21:30
@amalie; Jeg synes denne råben "konspirationsteoretikere" bliver mere og (...)

QueerKraft | Karl | kl. 15:01
Enig med Karen. Og så tror jeg at pointen med klummen både er at ærgre sig (...)

Kontradoxa | peter | kl. 14:25
@e lykke Fordi nogle oprørere i Libyen opfører sig som racistiske svin (...)

Kontradoxa | peter | kl. 14:23
@Amalie Skram Helt enig. Det er vildt grotesk, at der findes folk der (...)

Karen Helveg Petersen | Johannes | kl. 14:08
Man bliver jo næsten nødt til at spørge, af ren nysgerrighed (eller (...)

Jakob Lindblom | Bente | kl. 13:44
Nej jeg vil ikke slappe af Jacob. For jo du siger en hel masse.. Du eller I (...)

Dagen i dag

Se flere på Leksikon.org


Citater
Da missionærerne kom til Afrika, havde de biblen med. Vi havde jorden. De sagde: Lad os bede, og vi slog vores øjne ned. Da vi kiggede op, var det os, der havde Biblen, og dem, som havde jorden.

Desmund Tutu. Sydafrikansk ærkebiskop.

Flere citater