Vi er flyttet! modkraft.dkThyra Manicus-Hansen


Denne indskannede tekst er bilag til emnelisten Socialister på Assistens Kirkegård, personen Thyra Manicus Hansen.
Tekst og billede er med venlig tilladelse fra forfatteren Stine Helweg, Københavns Kommune har ophavsretten og fotograf P. Wessel har ophavsretten til fotografiet. Artiklen stammer fra bogen Assistens 250 (Center for Kirkegårde, 2010, side 270-71). (Se bogens side)


Thyra Manicus-Hansen blev født 7. september 1872 i Vladivostok i Rusland, hvor hendes far, Emil Anton Hansen, netop var blevet udstationeret som stationsbestyrer for Store Nordiske Telegrafselskab. Som sine øvrige søskende fik hun, ret usædvanligt, navn efter både sin far og sin mor, Helene, der var født Manicus og også selv beholdt sit pigenavn side om side med det Hansen, hun giftede sig til. Thyra Manicus-Hansen tilbragte hele sin barndom og ungdom i udlandet. Efter opholdet i Rusland fik faderen stillinger i både England og Frankrig, så da forældrene ved faderens pensionering i 1892 slår sig ned i København, er det en sprogkyndig børneflok, de tager med sig hjem. Thyra Manicus-Hansen søger og får i 1898 ansættelse som malerinde på Den Kongelige Porcelænsfabrik på Frederiksberg - en dengang ikke ualmindelig beskæftigelse for unge piger af såkaldt bedre familie. Også Thyra Manicus-Hansens søster (og bofælle; de delte lejlighed), Xiane, arbejdede i en årrække på fabrikken. Arbejdet var prestigefyldt, men lønnen lav, og det banede vejen for en noget mindre almindelige aktivitet blandt det bedre borgerskabs døtre, nemlig stiftelsen af en fagforening. I 1905 oprettedes Keramisk Maler-forening med Thyra Manicus-Hansen som både drivende kraft bag organiseringen og, helt indtil 1934, foreningens formand. Den Kongelige Porcelænsfabriks ledelse så ikke med milde øjne på malerindernes organisering, og efter en konflikt om en konkret arbejdsopgave blev Thyra Manicus-Hansen afskediget og bortvist. Dette fik imidlertid 40 andre malerinder til at forlade deres arbejdsplads i solidaritet med fagforeningsformanden. Også de blev fyret, men tre dage senere var samtlige kvinder genansat, og også Thyra Manicus-Hansen fik sin stilling igen. Efterfølgende overenskomstforhandlinger med porcelænsfabrikkens ledelse udvirkede næsten en fordobling af lønniveauet. Thyra Manicus-Hansen var også engageret i internationalt fredsarbejde, et virkefelt, hvor hendes sprogkundskaber var til gavn. Efter i 1915 at have deltaget i en kvindefredskongres i Haag, gik hun ind i arbejdet med etableringen af Danske Kvinders Fredskæde, senere kaldet Kvindernes Internationale Liga for Fred og Frihed, og fik siden også i dette regi tillidsposter. Thyra Manicus-Hansen er begravet i et familiegravsted, hvor en beskeden sten bevarer mindet om hende samt forældre og søskende, herunder broderen Axel, der ligesom faderen nævnes med henvisning til sit virke. Under Axels navn figurerer således inskriptionen DET F.D.S. BORDEAUX - en reference til den danske skibsfarts-mastodont D.F.D.S., der få år efter oprettelsen i 1866 etablerer rutefart på Bordeaux. Familien Manicus-Hansens monument er en rundbuet stele uden gesimser eller andre dekorative elementer - en ret almindelige type gravsten, der går under navnet ’himmelport’. Stelen er restaureret i 2008.


Se også listen over alle Modkraft Bibliotekets indskannede teksterTidsskriftnyt


Gaia: tidsskrift for international solidaritet (nr.81, forår 2017, 31 s.). Kvartalstidsskrift online med artikler om Trump og nyliberalismen, Etiopien, Cuba, Filippinerne, Israel og Columbia.

Against the Current (Issue 188, May-June 2017). Amerikansk socialistisk tidsskrift online med artikler bl.a. om Trumps politik, Latinamerikas højredrejning, Den Russiske Revolution og arbejderdemokrati + mange boganmeldelser.

Kritisk Debat (17. april 2017). Online med 16 artikler, bl.a. om Socialdemokraterne og højrepopulismen, Latinamerika, Frankrig, Indien, samt en længere artikel af Göran Therborn om ulighedens dynamik (fra New Left Review).

International Socialism (Issue 154, Spring 2017, 223 p.). Britisk kvartalstidsskrift online med artikler bl.a om Donald Trump og den neoliberalistiske verdensorden, antisemitisme og højrefløjen, den russiske revolution og Lenins April-teser, klasseanalyse, Frantz Fanon, Engels og menneskets forhistorie + boganmeldelser.

Se også:
Nyeste links på Modkraft Biblioteket
Nogle af de nyeste links tilføjet på Tidslinjen og linksamlinger på Modkraft Bibliotekets sider.Aktuelle links

Kriseanalyser

Links med en marxistisk økonomisk blogger, nyere marxistiske bøger og socialistiske konferenceoplæg.

Michael Robert - blogging from a Marxist economist
"First-rate Marxist political economy, deployed for both analysis and polemic, lucidly explained and supported by illuminating graphs and tables."

Marxist books on the global financial crisis and capitalism
Linkbox med et udvalg af nyere marxistiske bøger på engelsk. Med anmeldelser, debat og interviews - og nye bøger (2016) af Michael Roberts og Anwar Shaikh.

Radical economic theories of the current economic crisis (pdf, 23 sider)
Union of Radical Political Economics, sommerkonference 2012.
Med bidrag fra Steve Keen, Andrew Kliman, David M. Kotz, Arthur MacEwan, Fred Moseley, Thomas I. Palley, Jack Rasmus, Michael Roberts, Anwar Shaikh og Richard Wolff.


Kontradoxa

Af Nathan Schneider

Ingen ledere, ingen vold

28. februar | Hvad indebærer begrebet om en mangfoldighed af taktikker for Occupy Wall Street? Således spørger Nathan Schneider, der selv er med i bevægelsen, i den nye bog »Vi er de 99%«.


25. februar
Folkedrabets moralske historie

23. februar
Assad-regimets krig mod egen befolkning

20. februar
»Tom« har forladt os

Queerkraft

Af Camilla Tved

10 gode grunde til at se ”10 timer til Paradis”

19. februar | Den meget omtalte og roste spillefilmsdebut fra Mads Mathiesen gør det nemt for publikum. Læs her hvorfor en af QueerKrafts anmeldere blev blød i knæene og nu ønsker sig en (...)

7 kommentarer

17. februar
Queerfeministisk antiracistisk kritik

11. februar
Anders Behring Breivik og kampen om forklaringen

7. februar
Arabiske kvinders kamp i skyggen af islamisternes valgsejre

Fagligt

Af Ulrikke Moustgaard, Kvinfo

»Kønskvoter styrker konkurrenceevnen«

27. februar | Direktøren i det norske Finansnæringens Arbeidsgiverforening mener, at kønskvoter er det bedste, der er sket for Norges globale konkurrencedygtighed.


24. februar
Faglig énmandshær er død

22. februar
Støt de græske stålarbejdere

19. februar
Lønarbejderne skal tilbage til centrum-venstre!

modkultur

Af Sune Hundebøll

Løb i varmen

27. februar | Mens vi udfordres af februarkulden, har løbere sat hinanden i stævne nær Tindouf i Algeriet. Deres udfordring er varmen og 42,195 kilometers løb gennem ørkenen.


24. februar
Kontrafon: fra Nørrebros undergrund til P3

22. februar
KODA freder YouTube

22. februar
Piratradio på standby af frygt for myndighederne


Blogs

Af Rina Ronja Kari

Så går det løs igen

29. februar | 10:40


Af Elizabeth Japsen

Avantgardisten Holberg anno 1721 og 8 marts

28. februar | 09:23

1 kommentarer

Af Karen Helveg Petersen

»De faktiske forhold i jernindustrien…«

27. februar | 17:01

4 kommentarer

Af Søren Søndergaard

Politikerlede

27. februar | 08:52

2 kommentarer

Af Henrik Chulu

Digitalt forår

27. februar | 01:22

4 kommentarer

Af Lise Jonassen

Vi er ikke svage - vi har bare ikke arbejde

26.februar | 11:57

2 kommentarer


Modkraft.tv

Stop ACTA nu Demonstration 25-02-2012

Billeder fra demoen mod ACTA lørdag d. 25/2-2012

Lavet af Filip S - http://lilit.dkannonce

Seneste kommentarer

Henrik Chulu | Jens Voldby Crumlin | kl. 09:13
Kodeordene for et nyt samfundssystem er en ny økonomi som er frigjort fra (...)

Kontradoxa | amalie skram | kl. 00:16
@Grølheim Hvem og hvad giver dig din absurde tro på, at Assad-regimet (...)

Saila Naomi Stausholm | Saila Naomi Stausholm | kl. 23:41
Hej alle, mange tak for jeres kommentarer. Mht debatten om mig/SF’ere på (...)

Saila Naomi Stausholm | Saila Naomi Stausholm | kl. 23:31
Hej alle, lige lidt respons herfra - igen tak for jeres kommentarer. Mht (...)

Kontradoxa | Grølheim | kl. 21:30
@amalie; Jeg synes denne råben "konspirationsteoretikere" bliver mere og (...)

QueerKraft | Karl | kl. 15:01
Enig med Karen. Og så tror jeg at pointen med klummen både er at ærgre sig (...)

Kontradoxa | peter | kl. 14:25
@e lykke Fordi nogle oprørere i Libyen opfører sig som racistiske svin (...)

Kontradoxa | peter | kl. 14:23
@Amalie Skram Helt enig. Det er vildt grotesk, at der findes folk der (...)

Karen Helveg Petersen | Johannes | kl. 14:08
Man bliver jo næsten nødt til at spørge, af ren nysgerrighed (eller (...)

Jakob Lindblom | Bente | kl. 13:44
Nej jeg vil ikke slappe af Jacob. For jo du siger en hel masse.. Du eller I (...)

Dagen i dag

Se flere på Leksikon.org


Citater
Jeg erkender, at det er beskæmmende, at vi ikke før har fået øjnene op for, hvad Luther har sagt. Der må siges fra nu, inden verden eksploderer i en ny religionskrig.

Leif Bork Hansen. Sognepræst. Om Folkekirkens grundlag i forhold til Martin Luthers fordømmelse af muslimer, opfordringer til afbrændinger af synagoger mm. Til P1 Morgen den 15. juni 2006.

Flere citater